Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το ΕΛΚΕΘΕ εξάγει τεχνογνωσία για την υδατοκαλλιέργεια στην μακρινή Νέα Ζηλανδία

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Την προωθημένη τεχνογνωσία που έχουν αναπτύξει οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών του ΕΛΚΕΘΕ στην αναπαραγωγή ψαριών για υδατοκαλλιέργειες “εξήγαγαν” στη Νέα Ζηλανδία.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών βρέθηκαν στις αρχές Νοεμβρίου στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Έρευνας Φυτών και Τροφίμων της Νέας Ζηλανδίας. Ο Δρ Ιωάννης Παπαδάκης και ο Δρ Ιωάννης Φακριάδης, μαζί με μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από την Αυστραλία και την Ιαπωνία, συμμετείχαν με τους Νεοζηλανδούς συναδέλφους τους σε πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το ταμείο Catalyst Seeding Υπουργείου Επιχειρήσεων, Καινοτομίας και Απασχόλησης της Νέας Ζηλανδίας. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ανάπτυξη πειραματικών προσεγγίσεων για ιθαγενή είδη ψαριών της Νέας Ζηλανδίας, για την αντιμετώπιση αναπαραγωγικών δυσλειτουργιών και την παραγωγή ιχθυδίων με σκοπό την εμπορική εκτροφή σε θαλάσσιους κλωβούς.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το ΕΛΚΕΘΕ, οι δραστηριότητες του συνεργατικού αυτού προγράμματος επικεντρώνονται στην ανάπτυξη τεχνολογιών για την πρόκληση αναπαραγωγής και την τεχνητή γονιμοποίηση, την κρυοσυντήρηση αναπαραγωγικού υλικού και την παράταση της περιόδου αναπαραγωγής του Australasian snapper (Chrysophrys auratus, ένα είδος φαγκριού) και του silver trevally (Pseudocaranx georgianus). Πρόκειται για θαλάσσια είδη συγγενικά σε άλλα που καλλιεργούνται εμπορικά στην Ελλάδα (όπως η τσιπούρα, Sparus aurata το φαγκρί, Pagrus major και το μαγιάτικο, Seriola dumerili), και οι μέθοδοι και τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα για την εκτροφή αυτών των ειδών μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη αντίστοιχων μεθόδων για τα είδη της Νέας Ζηλανδίας.

Έτσι, ο Δρ Ιωάννης Παπαδάκης παρουσίασε την εργασία του σχετικά με την αξιολόγηση των πρωτοκόλλων εκτροφής νυμφών του Australasian snapper, ενός από τα κύρια υποψήφια είδη για τη διαφοροποίηση της υδατοκαλλιέργειας της Νέας Ζηλανδίας.

Από την πλευρά του, ο Δρ Ιωάννης Φακριάδης παρουσίασε τις εργασίες που έγιναν για τη μελέτη της αναπαραγωγής του μαγιάτικου και του κρανιού, καθώς και τις μεθόδους που αναπτύχθηκαν για την ανάλυση σπέρματος με τη βοήθεια υπολογιστή και την αξιολόγηση της ποιότητάς του.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι δύο ερευνητές συμμετείχαν σε πειράματα για την παρακολούθηση της αναπαραγωγικής κατάστασης του Australasian snapper και την συλλογή σπέρματος και αξιολόγησαν τις διαδικασίες εκτροφής προνυμφών που χρησιμοποιούνται για το ίδιο είδος.

Το επόμενο έτος, ο συντονιστής του προγράμματος από το ινστιτούτο PFR, Dr. Mathew Wiley και ορισμένοι από τους ερευνητές της κοινοπραξίας από την Ιαπωνία και την Αυστραλία θα επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις του ΕΛΚΕΘΕ στην Κρήτη, με την ευκαιρία του 12ου Διεθνούς Συμποσίου για την Αναπαραγωγική Φυσιολογία των Ψαριών που θα πραγματοποιηθεί στη Χερσόνησο της Κρήτης μεταξύ 15 και 19 Μαΐου 2023. Ξεκινώντας από το 1977, το διεθνές αυτό συμπόσιο διοργανώνεται κάθε 4 χρόνια, σε διαφορετική χώρα ανά τον κόσμο, και το παρακολουθούν οι σημαντικότεροι ερευνητές στον τομέα της αναπαραγωγής των ψαριών παγκοσμίως, καθώς και μεγάλος αριθμός μεταπτυχιακών φοιτητών.

* Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας & Υδατοκαλλιεργειών (ΙΘΑΒΒΥΚ) είναι ένα από τα τρία ινστιτούτα του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) με έδρα το Ηράκλειο, Κρήτη και εγκαταστάσεις στην Ανάβυσσο, Αττικής και Σούδα, Χανίων. Με προσωπικό 129 άτομα και 24 τακτικούς ερευνητές δραστηριοποιείται στην θαλάσσια βιοποικιλότητα, γενετική και γονιδιωματική, και τις υδατοκαλλιέργειες.

* Ο Δρ Ιωάννης Παπαδάκης είναι ερευνητής του ΙΘΑΒΒΥΚ είναι και επικεφαλής του Cretaquarium. Ειδικεύεται στη μελέτη της οντογένεσης των λειτουργικών συστημάτων που συσχετίζονται με την διατροφική συμπεριφορά των θαλάσσιων ψαριών (όπως το πεπτικό σύστημα και η όραση).

* Ο Δρ Ιωάννης Φακριάδης είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ΙΘΑΒΒΥΚ.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 6ο Επιστημονικό Συμπόσιο του Κ.Ε.Μ.Μ.Ε.

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Με τη συμμετοχή διακεκριμένων ακαδημαϊκών, ιστορικών, ερευνητών και δημοσιογράφων καθώς και πλήθος κόσμου που παρακολούθησε τις εργασίες του τόσο φυσικά όσο και διαδικτυακά, ολοκληρώθηκε το 6ο Επιστημονικό Συμπόσιο του Κέντρου Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας (Κ.Ε.Μ.Μ.Ε.) του Δήμου Κηφισιάς με θέμα «1922-2022. Αιτίες και Συνέπειες της Μικρασιατικής Καταστροφής» το Σαββατοκύριακο 26 & 27 Νοεμβρίου στην Νέα Ερυθραία, με αφορμή την συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Την έναρξη των εργασιών του Συμποσίου, το οποίο τέλεσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων,  κήρυξε η Προέδρος του Κ.Ε.Μ.Μ.Ε. Έφη Κούτση, η οποία τόνισε μεταξύ άλλων πως η Ιστορία διδάσκει ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το μέλος του ΔΣ του ΚΕΜΜΕ και οραματιστή της προσπάθειας Παναγή Καλατζή. «Οι εκδηλώσεις μας δεν διέπονται από ένα κοινότυπο επετειακό περιεχόμενο αλλά από μια επιμονή στη σφυρηλάτηση μιας ενεργητικής μνήμης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος κατά τον χαιρετισμό του.

Επίτιμη Πρόεδρος του Συμποσίου, το οποίο σημειωτέον αποτελεί συνέχεια των πέντε προηγούμενων αντίστοιχων διοργανώσεων που έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία το Κ.Ε.Μ.Μ.Ε., ήταν η ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ.

 Οι εργασίες του Συμποσίου ξεκίνησαν με την ενότητα «Πριν: Εθνικός Διχασμός & Διεθνές Περιβάλλον» κατά τη διάρκεια της οποίας ο Αναπληρωτής Καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας του ΕΚΠΑ Σπύρος Πλουμίδης αναφέρθηκε στην πνευματική αλληλεπίδραση του Ελληνισμού της Μητροπολιτικής Ελλάδας και της Μικράς Ασίας από το 1915 και μετά, αλλά και τον διχασμό ως προς τη Μικρασιατική πολιτική. Τα πολύτιμα δημογραφικά δεδομένα της Πατριαρχικής απογραφής του 1910-1912 που καταδεικνύουν την έντονη ελληνική παρουσία στη Μικρά Ασία, αλλά και το μέγεθος της Καταστροφής, σε αντιπαραβολή με την καταγραφή του προσφυγικού πολιτισμού της Ελλάδας το 1928, παρουσίασε ο Πρέσβυς επί τιμή και Μέγας Ρήτωρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αλέξης Αλεξανδρής. Ο Ακαδημαϊκός και διπλωμάτης Sir Michael LlewellynSmith συμμετέχοντας μέσω της νέας τεχνολογίας, ανέλυσε τα συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων, και ιδίως της Αγγλίας στην «Εγγύς Ανατολή» και τον ρόλο τους στον Μικρασιατικό Πόλεμο. Την ενδιαφέρουσα συζήτηση με το κοινό που ακολούθησε κλήθηκε να συντονίσει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Απόστολος Μαγγηριάδης.

 Η δραστηριότητα του Συμποσίου συνεχίστηκε με την Ενότητα «Κατά: Μάιος 1919-Νοέμβριος 1920», με συντονιστή τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα. Ο ιστορικός και μαθηματικός Βλάσης Αγτζίδης, εξετάζοντας τη Μικρασιατική Εκστρατεία ως «συνάρτηση» εξήγησε τους συσχετισμούς εξουσίας, τα γεωπολιτικά παιχνίδια των εξωτερικών παραγόντων και το σύνολο των «μεταβλητών» που οδήγησαν στην Καταστροφή του 1922. Από την πλευρά του, ο  Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας του ΕΚΠΑ Μανόλης Κούμας, μίλησε για την αλλαγή της στάσης των συμμάχων της «Αντάντ» προς την Ελλάδα μεταξύ 1919 και 1922, αλλά και τον ρόλο που διαδραμάτισαν στις πολυσυζητημένες Εκλογές του Νοεμβρίου του 1920. Μια πιο «ανθρώπινη» ματιά στα γεγονότα προσέδωσε η εισήγηση του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου, αντικείμενο της οποίας ήταν η καθημερινότητα, το ηθικό και οι προβληματισμοί των Ελλήνων στρατιωτών στο Μικρασιατικό μέτωπο, όπως κατεγράφησαν από τις στρατιωτικές εφημερίδες της εποχής μέχρι και την τελευταία ημέρα της Εκστρατείας. Τις κρίσιμες πολιτικοκοινωνικές εξελίξεις που πυροδότησε η αποβίβαση του ελληνικού στρατεύματος στη Σμύρνη το 1919 στο εσωτερικό Ελλάδα και Τουρκίας ανέλυσε διεξοδικά ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου και Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος.

Οι εργασίες της πρώτης ημέρας του Συμποσίου έκλεισαν με την προβολή του ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού «Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922».

Αμείωτο παρέμεινε το ενδιαφέρον του κοινού και κατά τη δεύτερη ημέρα του Συμποσίου, ξεκινώντας με την ενότητα «Δεκέμβριος 1920-Αύγουστος 1922», την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος, Μαρία Σαράφογλου. Ο ιστορικός και δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Πιέρρος Τζανετάκος, επεσήμανε τη δυσκολία υλοποίησης της «Μεγάλης Ιδέας», την πρόσληψη της Μικρασιατικής Εκστρατείας από το Ελλαδικό κοινωνικοπολιτικό σύστημα, τον εγχώριο Τύπο, αλλά και τη ρητορική της αντιπολίτευσης πριν και μετά τις Εκλογές του Νοεμβρίου του 1920. Ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΛΙΑΜΕΠ και Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ Θάνος Βερέμης, απάντησε μεταξύ άλλων στο πώς οι πολλαπλές εκφάνσεις των «εθνικισμών» Ελλάδας και Τουρκίας, οι βλέψεις των Μεγάλων Δυνάμεων και οι στρατηγικές κινήσεις εκατέρωθεν επηρέασαν την αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησε στην κατάρρευση του Μικρασιατικού Μετώπου. Στη σημασία της πολιτικής και στρατιωτικής βούλησης και στο «non decision» της τότε ελληνικής Κυβέρνησης στάθηκε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και στρατιωτικός αναλυτής Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, αναδεικνύοντας τον ορθολογισμό της κεμαλικής διοίκησης έναντι των στρατηγικών λαθών της ελληνικής.

Τα γεγονότα «Μετά την Καταστροφή» αναλύθηκαν κατά την τελευταία ενότητα του Συμποσίου, που συντόνισε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας. Την ερμηνεία της «εύθραυστης» Συνθήκης των Σεβρών ως «μέσου» και όχι ως «τελικής λύσης» του Μικρασιατικού Μετώπου σε συνδυασμό με την στρατηγική αδυναμία πραγμάτωσης της Ελλάδας των «δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών» έφερε στο προσκήνιο ο Επίκουρος Καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αντώνης Κλάψης. Για την εξαιρετικά αμφιλεγόμενη «Δίκη των 6», που διχάζει ιστορικούς και μελετητές μέχρι σήμερα, καθώς και για έναν «δίκαιο» επιμερισμό πολιτικών και ιστορικών ευθυνών έκανε λόγο ο Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου Πανεπιστημίου Θανάσης Διαμαντόπουλος. Ο Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας της Ιστορίας του Νεότερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών Σωτήρης Ριζάς, παρουσίασε τα πιθανά σενάρια επιβολής της Συνθήκης των Σεβρών, το ιστορικό δίλημμα «επέκταση ή αποχώρηση με ευνοϊκούς όρους» και τη διαφορετική αντιμετώπιση του Μικρασιατικού ζητήματος από τους Ελευθέριο Βενιζέλο και Ιωάννη Μεταξά.

Οι εργασίες του Συμποσίου συνεχίστηκαν με τον Αναπληρωτή Καθηγητή και κάτοχο της έδρας Jean Monet στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ της Τουρκίας Ιωάννη Ν. Γρηγοριάδη, να επεξηγεί το θεμελιώδη ρόλο της θρησκείας ως πρωτίστου κριτηρίου στην Ανταλλαγή των Πληθυσμών του 1923. Η συγγραφέας Λένα Διβάνη, περιέγραψε το τεταμένο κλίμα της εποχής, τον φόβο της Καταστροφής που βρισκόταν προ των πυλών, αλλά και την υποδοχή των Μικρασιατών προσφύγων στη «Μητέρα Ελλάδα» μέσα από τις αφηγήσεις και τις μνήμες της – 11χρονης τότε – Διδώς Σωτηρίου.

Το συνεδριακό τμήμα του Συμποσίου ολοκληρώθηκε με τον Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης Cengiz Aktar, να εξάρει την ανάγκη διεξαγωγής αντίστοιχων συνεδρίων στην Τουρκία στην εισήγησή του, η οποία επικεντρώθηκε στις τουρκικές εθνοκαθάρσεις της περιόδου 1894-1924, την ιστορική μνήμη και τη δικαιοσύνη, που «αργά ή γρήγορα αποδίδεται».

Η δεύτερη ημέρα του 6ου Επιστημονικού Συμποσίου του Κ.Ε.Μ.Μ.Ε. έκλεισε με την ανακοίνωση της προέδρου του ΚΕΜΜΕ ψηφίσματος για τη θέσπιση Κρατικού Μουσείου αφιερωμένου στον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας και Μνημείων για τον Έιζα Τζένινγκς και τον Τζωρτζ Χόρτον.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Πολυκατοικία»: Υβριδική έκθεση στην Ελληνοαμερικανική  Ένωση

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η Ελληνοαμερικανική  Ένωση με την υποστήριξη του Συλλόγου των Αθηναίων εγκαινιάζει σήμερα, Τετάρτη 30 Νοεμβρίου στη Γκαλερί Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα) στις 19:00, την έκθεση «Πολυκατοικία», ένα σύνθετο θεωρητικό και εικαστικό εγχείρημα με γενικό θέμα την «Πολυκατοικία» ως ισχυρό κοινωνικό, αισθητικό και συναισθηματικό σύμβολο στην αστική ζωή των τελευταίων 100 χρόνων.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η «Πολυκατοικία» θα αναπτυχθεί ως υβριδική έκθεση στους δύο εκθεσιακούς χώρους του ισογείου. Ζωγραφική, γλυπτική, εγκαταστάσεις, βίντεο και φωτογραφία συνδιαλέγονται με τεκμήρια, μακέτες, αναμνηστικές σημειώσεις και άλλο αρχειακό υλικό, ώστε να αρθρώσουν από κοινού ένα σύνθετο αφήγημα για την εμπειρία της κατοίκησης.

Η έκθεση «Πολυκατοικία», την οποία επιμελούνται ο Νίκος Βατόπουλος και η Ίρις Κρητικού, περιλαμβάνει αφενός έργα συγχρόνων φωτογράφων, αρχιτεκτόνων και φλανέρ της πόλης και αφετέρου έργα εικαστικών δημιουργών. Αρκετά από τα εικαστικά έργα που παρουσιάζονται παραχωρήθηκαν από σημαντικά ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές ειδικά για την έκθεση, ενώ άλλα προέρχονται από αρχεία των καλλιτεχνών. Την «Πολυκατοικία» πλαισιώνουν σημαντικές παράλληλες δράσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

 

Η πολυκατοικία, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, γεννήθηκε από το διάταγμα του 1929 περί οριζοντίου δομήσεως, αλλά μεταπολεμικά συνδέθηκε με την αστυφιλία και την αντιπαροχή, όπως και με την ανάπτυξη των προαστίων. Η αισθητική, αρχιτεκτονική και κοινωνιολογική ερμηνεία της παραμένει πάντα ένα ζητούμενο. Η έκθεση, οι ομιλίες, οι ξεναγήσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα πλαισιώσουν το εγχείρημα αυτό, φιλοδοξούν να ενισχύσουν ένα δημόσιο διάλογο γύρω από την επικράτηση, την εξέλιξη και την προοπτική της πολυκατοικίας ως ενός φαινομένου που σφραγίζει τον ελληνικό αστικό χώρο αλλά και να προκαλέσουν μια βεντάλια βλεμμάτων από την αρχιτεκτονική, τις κοινωνικές επιστήμες, τις τέχνες και τα προσωπικά βιώματα όλων.

Με φωτογραφίες και έργα από τους:

Διονυσία Αλεξιάδη, Γιάννη Αντιόχου, Ειρήνη Βουρλούμη, Γιώργη Γερόλυμπο, Ανδρέα Γιακουμακάτο, Νότη Γουγούση, Ιάκωβο Δρακούλη, Γιώργο Θάνο, Στράτο Καλαφάτη, Νίκο Ι. Καλλιανιώτη, Γιάννη Καλύβα, Στάθη Καλύβα, Enri Canaj, Δήμητρα Κίτσιου,  Δημήτρη Κλεάνθη, Ένη Κούκουλα, Ιωάννη Κουρταλή, Νίκο Λεοντόπουλο, Ανθή Μάρα, Παναγιώτη Μαρκολέφα, Λουκά Μπαρτατίλα, Λία Ναλμπαντίδου, Χάρη Παπαδημητρακόπουλο, Στέφανο Πασβάντη, Βαγγέλη Πουλή, Μαγδαληνή Σγουρίδη, Ευαγγελία Σύρου, Ηλία Τσαουσάκη, Κώστα Τσιαμπάο, Δημήτρη Φιλιππίδη, Τάσο Χαλκιόπουλο, Κλεοπάτρα Χαρίτου, Ηώ Αγγελή, Γιάννη Αδαμάκη, Ανδρέα Βουρλούμη, Μάριο Βουτσινά, Μαρία Διακοδημητρίου, Φραγκίσκο Δουκάκη, Γιώργο Ζογγολόπουλο, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Μηνά Καμπιτάκη, Βασίλη Καρακατσάνη, Νικόλα Κληρονόμο, Δήμητρα Κωνσταντινίδη, Γιάννη Λασηθιωτάκη, Βασίλη Λιαούρη, Τάσο Μαντζαβίνο, Ασαντούρ Μπαχαριάν, Γιάννη Μπεκιάρη, Μανώλη Μπιτσάκη, Χρόνη Μπότσογλου, Μαίρη Νταγιαντά, Γεύσω Παπαδάκη, Κώστα Παπανικολάου, Δημήτρη Πετρολέκα, Στέλιο Πετρουλάκη, Ράνια Ράγκου, Γιώργο Ρόρρη, Αντώνη Στάβερη, Γιάννη Στεφανέλλη, Ιωάννα Τερλίδου, Αλέκο Φασιανό, Βιργινία Φιλιππούση, Πάβλο Χαμπίδη, Αθηνά Χατζή, Νίκο Χιωτίνη, Γιώργο Χουλιαρά, Νίκο Χουλιαρά.

Έργα και αρχειακό υλικό παραχώρησαν οι:

Alekos Fassianos Estate και Οικογένεια Αλέκου Φασιανού, Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου, Ίδρυμα Άγγελου & Λητώς Κατακουζηνού, Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, Παναγής Βουρλούμης, Ίρις Κρητικού, Μιχαήλ Κρητικός & Αλεξάνδρα Συμβουλάκη, Κωστής Σχιζάκης, Γιώργος Τζάνερης, Σωτήρης Φέλιος, Σοφία Χουλιαρά, καθώς και συλλέκτες που επιθυμούν να παραμείνουν ανώνυμοι και συμμετέχοντες καλλιτέχνες από τα αρχεία τους.

Παράλληλες εκδηλώσεις

ΟΜΙΛΙΕΣ

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου

19:30, Ανδρέας Γιακουμακάτος, καθηγητής Ιστορίας Αρχιτεκτονικής στην ΑΣΚΤ

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου
19:30, Στάθης Καλύβας, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου
19:30, Μαρία Ηλιού, σκηνοθέτης

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

26 Ιανουαρίου, 19:30 Στρογγυλή Τράπεζα

Λόγω περιορισμένων θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση διατηρεί το δικαίωμα αλλαγής του προγράμματος

ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου

11:00, Παρέα με το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης
τα παιδιά θα δημιουργήσουν την δική τους χριστουγεννιάτικη πόλη

ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου

11:00, Ο Νίκος Βατόπουλος μας ξεναγεί στις πολυκατοικίες της Νεάπολης

Κυριακή 22 Ιανουαρίου

11:00, Ο Νίκος Βατόπουλος μας ξεναγεί στις πολυκατοικίες της Νεάπολης

Πληροφορίες

Διάρκεια Έκθεσης:
30/11/2022-31/1/2023

Ώρες Λειτουργίας:
Δευτέρα-Παρασκευή: 12:00-20:00
Σάββατο: 10:00-14:00

Είσοδος ελεύθερη

 

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΚΟΣΜΟΣ56 δευτερόλεπτα ago

Σεργκέι Ναρίσκιν: Μίλησε στον διευθυντή της CIA για την Ουκρανία

LIFESTYLE5 λεπτά ago

Αν υπάρχουν αυτά τα 3 στοιχεία δεν θα χωρίσετε ποτέ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ11 λεπτά ago

Ανακατασκευάζονται 13 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομων στο Δήμο Καρδίτσας

ΕΛΛΑΔΑ12 λεπτά ago

Ηράκλειο: Νταήδες ξυλοκόπησαν 62χρονο στην Παναγιά – Τον έστειλαν στο νοσοκομείο

ΜΠΑΣΚΕΤ15 λεπτά ago

Απόλλων Πάτρας σε Γιατρά: «Μάκη μείνε δυνατός, είμαστε στο πλευρό σου»

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ16 λεπτά ago

Δεν προπονήθηκε ο Χάμες, εκτός προπονήσεων ο Μπα

OIKONOMIA18 λεπτά ago

ΟΠΕΚΕΠΕ: Έλεγχοι για πληρωμή γεωργοπεριβαλλοντικών και βιολογικής

ΚΟΣΜΟΣ19 λεπτά ago

Η Οδησσός υπέρ της απομάκρυνσης του αγάλματος της Αικατερίνης της Μεγάλης

LIFESTYLE23 λεπτά ago

Την κατηγορούν ότι αναρτά φωτογραφίες με τα παιδιά της για να «καλύψει» το σκάνδαλο της Balenciaga

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ25 λεπτά ago

Φέτος… φτιάχνεις το πιο εντυπωσιακό DIY Xmas deco!

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος στην Αγχίαλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Mάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει 60χρονος Βολιώτης – Υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μετά από τροχαίο ατύχημα

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Σοκάρει η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου – «Μου έχει πέσει το… στήθος. Τι να το κάνεις, άμα έχεις ζήσει 52 χρόνια»

LIFESTYLE5 ημέρες ago

«Εννοείται ότι η Τζούλια Νόβα ενδιαφέρθηκε για εμένα, τόσα χρόνια ήμασταν μαζί»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Καταγγελία φοιτητή για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας του ζητουν 150 ευρώ για να παρει το Πτυχιο του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Σοκ πέθανε ο Αντώνης Μανδαλος

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Έκλεψε τον άρρωστο σύντροφο της και εξαφανίστηκε 60χρονη στον Βόλο

LIFESTYLE3 ημέρες ago

Αποκαλύψεις – φωτιά από την Τζούλια Νόβα: «Στον Τροχό της Τύχης όλοι ξεσπούσαν σε εμένα, έγινε κάτι και…» (vid)

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Σόκ μπήκε με πιστόλι σε καφετέρια στην Μηλίνα και απέιλησε τον ιδιοκτήτη

LIFESTYLE4 ημέρες ago

Καρφί της Δέσποινας για τον Ντέμη: Δεν έχω αγαπηθεί όπως θα ήθελα στη ζωή μου, ένιωσα εξαπατημένη (vids)

Δημοφιλή