Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Το Ενεργειακό είναι κίνητρο για λύση του Κυπριακού»

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Την ανάγκη το φυσικό αέριο να γίνει κίνητρο για λύση του Κυπριακού, «τώρα που η ενεργειακή ασφάλεια βρίσκεται στο επίκεντρο», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου. Διαμηνύει ότι η προσπάθεια της Αγκυρας να παρουσιαστεί ως «ειρηνοποιός» στο Ουκρανικό δεν συμβιβάζεται με τον ρόλο της ως κατοχικής δύναμης, ενώ ξεκαθαρίζει την υποχρέωση της Τουρκίας «να σέβεται το διεθνές δίκαιο».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Βλέπετε ενίσχυση του ρόλου της Τουρκίας μέσω Ουκρανίας και τι σημαίνει για το Κυπριακό; Θα μπορούσε η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται, να γίνει αφορμή για θετικές εξελίξεις;

Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας κινείται γύρω από έναν βασικό άξονα, την ανάδειξή της σε ηγεμονική περιφερειακή δύναμη. Αυτός ο στόχος επιδιώκεται μέσω της δημιουργίας εντάσεων, παράνομων ενεργειών και στρατιωτικών παρεμβάσεων. Με φόντο τις εμπορικές σχέσεις της Τουρκίας με αρκετά κράτη καθώς και την ΕΕ, τη λειτουργία της ως ενεργειακού διαδρόμου, την ανάπτυξη της στρατιωτικής της βιομηχανίας και τη στρατιωτική της ισχύ εντός του ΝΑΤΟ, η διεθνής κοινότητα ανέχεται και καταλήγει να ανατροφοδοτεί τον τουρκικό επεκτατισμό. Εκμεταλλευόμενη αυτούς τους συσχετισμούς η Αγκυρα παρουσιάζεται ενίοτε ως «ειρηνοποιός μεσολαβητής». Αυτό συμβαίνει και τώρα. Αλλά ειρηνοποιός και κατοχική δύναμη είναι ρόλοι ασυμβίβαστοι. Η υπεράσπιση της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας των κρατών δεν μπορεί να διαβαθμίζεται αναλόγως γεωπολιτικών συμφερόντων – και αναφέρομαι σε αυτούς που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραβίασή του στην Κύπρο, στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ. Μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι στο Κυπριακό σήμερα; Ισως. Οχι όμως γιατί θα εγκαταλειφθούν ως διά μαγείας τα δύο μέτρα και δύο σταθμά, αλλά εάν τώρα που η ενεργειακή ασφάλεια βρίσκεται στο επίκεντρο επαναφέρουμε στο προσκήνιο το φυσικό αέριο ως κίνητρο για λύση.

Η Τουρκία διεκδικεί ρόλο στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Ανατολικής Μεσογείου. Μπορεί να ασκηθούν πιέσεις στη Λευκωσία για υποχωρήσεις;

Το διακύβευμα δεν είναι αν η Τουρκία έχει διεκδικήσεις, αλλά η υποχρέωσή της να σέβεται το διεθνές δίκαιο, ειδικότερα το Δίκαιο της Θάλασσας. Στην απουσία σεβασμού του και συνεργασίας με την Κυπριακή Δημοκρατία – και την Ελλάδα – θα συνεχίσουν να εμφανίζονται σοβαρές δυσκολίες στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης και συμπεριληπτικής ενεργειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η διασύνδεση του Ενεργειακού με τη λύση του Κυπριακού δημιουργεί προϋποθέσεις θετικών και προς όφελος όλων εξελίξεων. Αυτή ήταν και η εισήγηση που κατέθεσε το ΑΚΕΛ πριν από 16 μήνες. Αν λοιπόν δεν αξιοποιηθεί η παρούσα συγκυρία, ίσως χαθεί ένα σημαντικό κίνητρο για λύση και ο κίνδυνος παράκαμψης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με γεωπολιτικές επιπτώσεις, θα είναι ορατός. Κάτι που ήδη δηλοί η προσέγγιση Αγκυρας – Τελ Αβίβ.

Η Κύπρος έλαβε σωστές αποφάσεις σε σχέση με τις κυρώσεις, ενώ η Τουρκία παραμένει επιτήδειος ουδέτερος;  

Οι αποφάσεις λήφθηκαν σε επίπεδο ΕΕ χωρίς καμία ουσιαστική διαφοροποίηση από την κυπριακή κυβέρνηση. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε να διαφοροποιηθεί δεδομένης της προϊστορίας των «χρυσών διαβατηρίων» και της σχέσης του Προέδρου Αναστασιάδη με ρώσους μεγιστάνες; Υπήρξε εισβολή και η επίκληση του διεθνούς δικαίου δεν μπορεί να είναι επιλεκτική. Εχουμε βιώσει πόλεμο, ζούμε σε συνθήκες κατοχής και μέτρο στάθμισης του ορθού και του λανθασμένου δεν θα μπορούσε να είναι η στάση της Αγκυρας. Οι διαδικασίες όμως που ακολουθήθηκαν, η αναλογικότητα και τεκμηρίωση κάποιων κυρώσεων, ελέγχονται. Ειδικότερα αν αναλογιστούμε τη σοβαρότητα των συνεπειών τους, τη ραγδαία άνοδο της ακρίβειας, τις επιπτώσεις στην επισιτιστική και εφοδιαστική αλυσίδα, στον τουρισμό. Οι σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας αναμένεται να εισέλθουν σε μια δύσκολη περίοδο και ελπίζουμε ότι αλλαγές σε θέσεις αρχών στο Κυπριακό δεν θα προκύψουν. Και κάτι επιπρόσθετο: οι κυρώσεις δεν εξασφαλίζουν την ειρήνη – ο διάλογος της δίνει προοπτική.

Το ΑΚΕΛ δεν παρέστη στην ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή. Σας ενόχλησε η απουσία αναφοράς στο Κυπριακό;

Δεν αναμέναμε ρητή καταδίκη της τουρκικής κατοχής, δεδομένων των στρατιωτικών σχέσεων Τουρκίας – Ουκρανίας και της πρότασης Ζελένσκι να καταστεί η Τουρκία «εγγυήτρια ασφάλειας». Αναμέναμε όμως μια αμυδρή έστω έκφραση αλληλεγγύης προς τον κυπριακό λαό. Ούτε αυτή ήρθε, παρότι σε όλα τα άλλα κοινοβούλια δεν παρέλειψε να προβεί σε ιστορικούς παραλληλισμούς. Δυστυχώς, αυτή η προκλητική παράλειψη ήρθε να προστεθεί στην απαράδεκτη παρουσία «μαχητή» του νεοφασιστικού Τάγματος Αζόφ στην ελληνική Βουλή. Γεγονός που προσβάλλει κάθε δημοκράτη και οδήγησε το ΑΚΕΛ στην απόφαση να μην παραστεί στο διάγγελμα Ζελένσκι. Η θέση του ΑΚΕΛ για καταδίκη της ρωσικής εισβολής, σεβασμό της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, άμεση κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων είναι αταλάντευτη και την αλληλεγγύη μας στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό θα συνεχίσουμε να την εκφράζουμε. Η ηθική όμως της ευθύνης απέναντι στα εκατομμύρια θύματα του φασισμού-ναζισμού, η πίστη στη δημοκρατία, κάθε άλλο παρά επιτρέπουν τη συγκάλυψη της εγκληματικής δράσης νεοφασιστικών ομάδων που φέρουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για το δράμα της Ουκρανίας, όπως και εκείνων που υποθάλπουν την κλιμάκωση της έντασης – και αναφέρομαι στο ΝΑΤΟ.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα F-35, ο ενεργειακός κόμβος και η «Γαλάζια Πατρίδα»

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Θέμα λίγων εβδομάδων είναι η επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Letter of Request) της Αθήνας προς την Ουάσιγκτον για τα F-35, με ειλημμένη την απόφαση της Πολεμικής Αεροπορίας να προμηθευτεί σε βάθος χρόνου τα υπερσύγχρονα 5ης γενιάς αεροσκάφη. Το πράσινο φως για να εκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών δόθηκε στις συζητήσεις μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Τζο Μπάιντεν πίσω από τις κλειστές πόρτες στη δυτική πτέρυγα του Λευκού Οίκου και ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο πλευρών, οι οποίες συζητούσαν επί τουλάχιστον μία ώρα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Και αμέσως μετά η καλή πορεία των ελληνοαμερικανικών συζητήσεων με συμφωνίες και ευρύτερη συναντίληψη, όπως έλεγαν διπλωματικές πηγές, αποτυπώθηκε στο θερμό κλίμα και στις δηλώσεις που καταγράφηκαν ον κάμερα στην ανατολική πλευρά του Λευκού Οίκου, στην αίθουσα της δεξίωσης. Κυβερνητικές πηγές δείχνουν τη συνέχεια των εξοπλιστικών μετά τα γαλλικά Rafale με μια μοίρα F-35, αναμένοντας διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον για 18 με 24 μήνες.

Πάντως η Αθήνα είναι αποφασισμένη να κινηθεί γρήγορα καθώς άνοιξε το παράθυρο για το πρόγραμμα των F-35, από το οποίο έχει αποκλειστεί η Τουρκία, αλλά ανώτατες πηγές τόνιζαν πως η προμήθεια των αεροσκαφών 5ης γενιάς θα μπορούσε ρεαλιστικά και με βάση τον δημοσιονομικό χώρο να ξεκινήσει από το 2028.

Ταυτόχρονα, εδώ και λίγα 24ωρα στο τραπέζι υπάρχει η έγγραφη επίσημη πρόταση της εταιρείας Lockheed Martin για να αγοράσει επενδυτικό μερίδιο στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ). «Οχι σε πλειοψηφικό, αλλά σε μειοψηφικό ποσοστό», διευκρίνιζαν ενημερωμένες πηγές.

Απ’ όσα διεμήνυαν αξιωματούχοι των δύο πλευρών έπειτα από το τετ α τετ του Πρωθυπουργού και του αμερικανού προέδρου, η εμβάθυνση στην αμυντική συνεργασία είναι στην κορυφή της διμερούς σχέσης («θα συνεχίσουμε τη μακροχρόνια συνεργασία μας μεταξύ των αμυντικών μας βιομηχανιών», είπε επίσημα ο Μητσοτάκης), χωρίς ωστόσο αυτή να περιορίζεται αποκλειστικά εκεί. Κατά την αποστροφή του Πρωθυπουργού, η διμερής συνεργασία βρίσκεται στο «ιστορικά υψηλότερο επίπεδο που ήταν ποτέ» και επεκτείνεται σε πεδία πέραν της άμυνας και της ασφάλειας.

Οι τουρκικοί χάρτες

Οπως αναμενόταν, ο Μητσοτάκης άνοιξε στον Μπάιντεν το κεφάλαιο «Τουρκία» με φόντο τις «συστηματικές υπερπτήσεις» του τελευταίου διαστήματος πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά. Αλλά επιπλέον άνοιξε στις πριβέ συζητήσεις και… χάρτες. Αυτόν της τουρκικής «Γαλάζιας Πατρίδας», για την ακρίβεια, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός έθεσε «πολύ αναλυτικά» τη στάση της Αγκυρας.

«Είναι ξεκάθαρο ότι όλοι πλέον αντιλαμβάνονται πως ο επεκτατισμός και ο αναθεωρητισμός δεν έχουν θέση σε ένα παγκόσμιο σκηνικό που γίνεται ολοένα και πιο σύνθετο και πιο απαιτητικό», σχολίαζαν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές. «Δεν ήρθε στην Ουάσιγκτον για να μιλήσει για τα ελληνοτουρκικά, αλλά για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις», πρόσθεταν οι ίδιες πηγές για τον Μητσοτάκη, ο οποίος δεν θέλησε να μονοπωλήσει τις συζητήσεις το θέμα των τουρκικών προκλήσεων, αλλά να αναδείξει συνολικά τον ρόλο της Ελλάδας ως του πιο αξιόπιστου και σταθερού συμμάχου. «Και αυτό έχει τεράστια σημασία αλλά και εκτιμάται μέσα στο ασταθές περιβάλλον», έλεγαν διπλωματικές πηγές.

Συντονισμός για την ενέργεια

Eμβάθυνση στη συνεργασία με τις ΗΠΑ επιδιώκει η Ελλάδα στα ενεργειακά, σε μια περίοδο που η Ευρώπη θέλει την απεξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί αδύνατη την άμεση απεξάρτηση – να μην «πυροβολήσει τα πόδια της η Ευρώπη», όπως λέει -, ωστόσο οι ταχύτητες ανεβαίνουν για νέες υποδομές και πρότζεκτ, με στόχο να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Ελλάδας ως βασικής πύλης για την προμήθεια αμερικανικού αερίου και όχι μόνο των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης.

Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι στο τραπέζι Μητσοτάκη – Μπάιντεν τέθηκε περισσότερο το ζήτημα των υψηλών τιμών στην ενέργεια και λιγότερο τα εν εξελίξει ή πιθανά νέα ενεργειακά πρότζεκτ. Η αμερικανική πλευρά στηρίζει τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις και δεν αποκλείεται η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις ΗΠΑ για σχετικές επενδύσεις, ενώ σε ό,τι αφορά τον αγωγό EastMed η Αθήνα εμμένει στη θέση της πως όλα θα κριθούν από το κόστος και τη βιωσιμότητα. Στο βασικό πρόβλημα των τιμών στην ενέργεια, η θέση της Αθήνας είναι ότι η λύση μπορεί να υπάρξει με επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.

Ωστόσο φαίνεται ότι ξεκινά πλέον και μια προσπάθεια ευρύτερου και στενότερου συντονισμού μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ εν αναμονή και της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες στο τέλος του μήνα. «Για να κρατηθεί αρραγές το μέτωπο κατά της ρωσικής εισβολής θα πρέπει να προστατεύσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η Ελλάδα το έχει κάνει επιστρατεύοντας κονδύλια από τον εθνικό προϋπολογισμό», έλεγαν κυβερνητικές πηγές, αναμένοντας τις προτάσεις της Κομισιόν.

Ανώτερες κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θεωρεί θετικές τις ελληνικές πρωτοβουλίες – εκφράζοντας τη σχετική ικανοποίησή του – για να μετατραπεί η χώρα σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας στην Ευρώπη, με τις συζητήσεις Μητσοτάκη και Μπάιντεν να περιλαμβάνουν τις εξελίξεις σε Αλεξανδρούπολη, Ρεβυθούσα και Κόρινθο, δείχνοντας προς την κατεύθυνση που προτιμά η Ουάσιγκτον. Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα προσδοκά αποτελέσματα από τον συντονισμό ΕΕ – ΗΠΑ και θετικές αποφάσεις από την Ευρώπη στις επόμενες διαβουλεύσεις των 27.

Ειδικό σύμβουλο, εξάλλου, στα θέματα ενέργειας θα τοποθετήσει ο Μητσοτάκης τον Νίκο Τσάφο, μέχρι σήμερα στέλεχος του think tank Center for Strategic and International Studies (CSIS). Ο νέος σύμβουλος γνωρίζει προσωπικά τον αντίστοιχο σύμβουλο του αμερικανού προέδρου, τον Ερικ Χοκστάιν, και οι δυο τους αναμένεται να είναι σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκία: Δώστε μας τα F-35 για να άρουμε το βέτο κατά της Φινλανδίας και της Σουηδίας

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Την επιστροφή της στο πρόγραμμα παραγωγής αμερικανικών μαχητικών F-35 πέμπτης γενιάς και την άρση των κυρώσεων σε βάρος της για την απόκτηση των ρωσικών S-400 θέτει, εκτός των άλλων, ως όρο η Τουρκία προκειμένου να άρει το βέτο για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ (φωτογραφία, επάνω, από Senior Airman Joseph Barron/U.S. Air Force via AP).

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οι όροι της Αγκυρας

Την αποκάλυψη αυτή έκανε το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, επικαλούμενο συζητήσεις του με τρεις ανώτερους τούρκους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Τουρκία επιμένει επίσης ότι οποιοσδήποτε νέος υποψήφιος του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αναγνωρίσει τις ανησυχίες για τις κουρδικές πολιτοφυλακές, τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας όσο στη Συρία και το Ιράκ.

Απαιτεί επίσης η Σουηδία και η Φινλανδία να καταγγείλουν δημοσίως όχι μόνο το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) αλλά και τις παραφυάδες του προτού τους επιτραπεί η είσοδος στο ΝΑΤΟ.

Ζητά ακόμη από τις δύο σκανδιναβικές χώρες να άρουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων που επέβαλαν μαζί με πολλά άλλα μέλη της ΕΕ μετά τις στρατιωτικές ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία το 2019.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε να συμφωνήσει με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αφού οι δύο χώρες αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με το αίτημα για έκδοση ύποπτων τρομοκρατών, ιδίως μελών του PKK, που η Τουρκία χαρακτηρίζει ως τρομοκρατική οργάνωση.

Κρίσιμη ψήφος

Διεθνείς αναλυτές αναφέρουν ότι η ψήφος της Τουρκίας είναι κρίσιμη για την υλοποίηση της απόφασης επέκτασης του ΝΑΤΟ, η οποία θα συμπεριλαμβάνει τη Φινλανδία και τη Σουηδία, και γι’ αυτό απαιτεί να ενταχθεί ξανά στο πρόγραμμα JSF (Joint Strike Fighter) και να παραλάβει τα δεσμευμένα F-35.

Η Τουρκία είναι ένα από τα πρώτα μέλη του προγράμματος JSF (από το 1999), το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την πρώτη εξαγωγή μαχητικού stealth 5ης γενιάς. Η Αγκυρα σκόπευε να αποκτήσει εκατό F-35 Lightning II, αλλά αυτά τα σχέδια διαλύθηκαν όταν αποφάσισε επίσης να εντάξει στη δύναμή της το σύστημα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας S-400 από τη Ρωσία.

Τα άλλα μέλη του προγράμματος JSF, ιδιαίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες, ανησυχούσαν ότι οι ρώσοι τεχνικοί που επρόκειτο να εκπαιδεύσουν τους τούρκους χειριστές και να τελειοποιήσουν τα συστήματα S-400 θα είχαν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες των F-35, καθώς και τα δύο συστήματα θα λειτουργούσαν στην ίδια δομή αεράμυνας.

Παρά τις απειλές της Ουάσιγκτον, η Τουρκία προχώρησε στην προμήθεια S400, με αποτέλεσμα την τελική αποβολή της από το πρόγραμμα JSF και την επιβολή στρατιωτικών και οικονομικών κυρώσεων, που ελάχιστα επηρέασαν την απόφαση της Αγκυρας.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είχε το απροσδόκητο αποτέλεσμα τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία να αποφασίσουν ότι θα ήταν καλύτερα για την ασφάλειά τους να εγκαταλείψουν την ιστορική τους ουδετερότητα και να ενταχθούν στη δομή του ΝΑΤΟ.

Ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί

Και έτσι, σχεδόν τυχαία, ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί έπεσε στα χέρια της Τουρκίας για να ασκήσει πίεση στην Ουάσιγκτον και να προσπαθήσει να ανακτήσει την ιδιότητά της ως εταίρου στο πρόγραμμα JSF.

Το θέμα επιστρέφει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αυτή την εβδομάδα, καθώς η Τουρκία λέει ότι θα αποδεχθεί την είσοδο των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ εφόσον λάβει τα F-35 που έχει παραγγείλει και πληρώσει (και για τα οποία συνεχίζει να προμηθεύει εξαρτήματα).

Το Bloomberg αναφέρει ότι η λίστα των αιτημάτων της Τουρκίας περιλαμβάνει τα F-35, 40 νέα F-16 Fighting Falcon Block 70 και 80 κιτ αναβάθμισης για F-16 από προηγούμενες παρτίδες. Θα ζητήσει επίσης από τη Σουηδία και τη Φινλανδία να άρουν τους περιορισμούς στις πωλήσεις όπλων που επιβλήθηκαν στην Τουρκία, μετά την εισβολή της στη Συρία το 2019.

Χωρίς την υποστήριξη της Τουρκίας, οι δύο Σκανδιναβικές χώρες δεν μπορούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, καθώς είναι απαραίτητο όλα τα μέλη να ψηφίσουν υπέρ της αίτησης ένταξης.

Αποδοχή μέρους των αιτημάτων

Κυκλοφορούν φήμες για αποδοχή μέρους των αιτημάτων, οι οποίες αναφέρουν συγκεκριμένα ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποδεσμεύσουν την αγορά περισσότερων F-16 και οι Σκανδιναβοί να άρουν τους περιορισμούς, αλλά η απόκτηση των F-35 θα εξαρτηθεί από την απομάκρυνση των S-400.

Ταυτόχρονα, η διαπραγμάτευση θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αποστολή αυτών των πυραυλικών συστημάτων στην Ουκρανία, για να αυξηθεί σημαντικά η ικανότητα αεράμυνάς της.

Αλλά αυτό θα ταπείνωνε τη Ρωσία και θα έφερνε σε αντιπαράθεση τον Ερντογάν με τον Πούτιν, χωρίς δυνατότητα επιστροφής. Η Τουρκία διατηρεί ουδέτερη στάση για την εισβολή στην Ουκρανία και είναι από τις λίγες χώρες που συνεχίζουν να συναλλάσσονται με τη Ρωσία. Αρα, δεν φαίνεται πολύ εφαρμόσιμη ιδέα.

Η σφήνα της Ελλάδας

Η Ελλάδα, ένα άλλο μέλος και εταίρος του ΝΑΤΟ, θα εξοργιζόταν εάν η Τουρκία επέστρεφε στην ομάδα των F-35 και θα μπορούσε επίσης να εμποδίσει την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών ως μέσο πίεσης.

Η Τουρκία είχε ήδη τέσσερα F-35A στις Η.Π.Α. για εκπαιδευτικούς σκοπούς, αλλά μετά την αποβολή της από το πρόγραμμα, σταμάτησε η διαδικασία εξαγωγής τους.

Η Αθήνα ενισχύει τις στρατιωτικές της δυνατότητες, με την ενσωμάτωση 24 μαχητικών Dassault Rafale, προκειμένου να μην μείνει πίσω στον ανταγωνισμό όπλων στο Αιγαίο, που διατηρεί με τον εταίρο/αντίπαλό της Τουρκία.

Η συμφωνία της Αγκυρας σε νέα F-16 και ο εκσυγχρονισμός μέρους του στόλου της είναι κάτι που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, καθώς εκσυγχρονίζει τα F-16 της στο ίδιο επίπεδο. Αλλά η προσθήκη εκατό περίπου F-35 θα ήταν πολύ μεγάλη ανισορροπία για να την αποδεχτεί αθόρυβα η Αθήνα.

Πρέπει λοιπόν να είμαστε προσεκτικοί στο πώς εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις, γιατί αν σήμερα η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εξαρτάται από την τουρκική ψήφο, αύριο μπορεί να εξαρτηθεί από την ελληνική.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 λεπτά ago

Τα F-35, ο ενεργειακός κόμβος και η «Γαλάζια Πατρίδα»

OIKONOMIA12 λεπτά ago

Η ακρίβεια ήρθε για να μείνει…

ΚΟΣΜΟΣ13 λεπτά ago

Σημάδια που δείχνουν τα προβλήματα υγείας του Βλαντίμιρ Πούτιν

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 ώρα ago

Τουρκία: Δώστε μας τα F-35 για να άρουμε το βέτο κατά της Φινλανδίας και της Σουηδίας

ΚΟΣΜΟΣ2 ώρες ago

Ρωσία: Παραδέχεται «δυσκολίες» στην Ουκρανία αλλά θα συνεχίσει μέχρι να πετύχει τους στόχους της

ΚΟΣΜΟΣ2 ώρες ago

Ουκρανία: Παρατείνει τον στρατιωτικό νόμο – Κάνει λόγο για εδαφικά κέρδη και απώλειες αμάχων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 ώρες ago

Τουρκία: Ομοβροντία αναλυτών – Η Ελλάδα στοχεύει στην Κωνσταντινούπολη και το Βυζάντιο

VIDEO4 ώρες ago

Δώσε Λύση με τον Σάκη Τζήμα 18/05/2022 | Κόκκινα Δάνεια

ΕΛΛΑΔΑ4 ώρες ago

Χανιά: Χάθηκε στην ομίχλη η πόλη – Άργησαν να δέσουν τα πλοία στη Σούδα

ΕΛΛΑΔΑ4 ώρες ago

Κόντρα on air Γιαννόπουλου – Μιχαηλίδου – «Έχετε εμπάθεια για Το Χαμόγελο του Παιδιού»

ληστεία
ΜΑΓΝΗΣΙΑ17 ώρες ago

Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

65χρονος που ζούσε στη Σκιάθο ο νεκρός που βρέθηκε να επιπλέει στην ακτή του Ξενία Βόλου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Αυξήσεις “φωτιά” στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια -Βόλος – Σποράδες: Εισιτήρια από χρυσάφι

ΘΕΣΣΑΛΙΑ6 ημέρες ago

Ο Γκουσγκούνης και η θρυλική ατάκα «μέριασε γέρο να διαβώ» στην ταινία «Sex… 13 μποφόρ»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο καράβι SPORADES STAR

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago

Στοίχημα: Χωρίς ρίσκο στον αγγλικό τελικό

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Σοκ στη Σκιάθο πέθανε 42χρονος από ανακοπή καρδιάς

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

‘Βόμβα’: Μπαίνει στο Survivor ο Γιώργος Αγγελόπουλος (Ντάνος)

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Έβρισαν και χτύπησαν αστυνομικό στην Σκιαθο

COVER STORY7 ημέρες ago

Κατακύρωση στη κοινοπραξία Αστικού Υπεραστικού ΚΤΕΛ και Αθ.Σανίδα για τις συγκοινωνίες Σκιαθου

Δημοφιλή