Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Το επίμαχο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Το Ινστιτούτο Ιολογίας του Γουχάν στην Κίνα, το οποίο έχει κατηγορηθεί για πιθανή διαρροή του κορονοϊού και στο οποίο εστιάζει την προσοχή της και η πολυμελής αποστολή ειδικών επιστημόνων του Π.Ο.Υ στην περιοχή, λαμβάνει δύο επιχορηγήσεις μέσα από ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Horizon 2020» και συγκεκριμένα στα υποπρογράμματα «EVAg» 1 και «EVA Global» 2, αναφέρει σε απάντηση της σε ερώτηση 27 ευρωβουλευτών της πολιτικής ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η αρμόδια επίτροπος Παιδείας κ. Μαρίγια Γκάμπριελ.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η ερώτηση των ευρωβουλευτών προκλήθηκε έπειτα από πρόσθετα κονδύλια που χορηγήθηκαν για πρόγραμμα παρακολούθησης επιδημιών από ιούς που ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου 2020 και την απαίτηση των ευρωβουλευτών για παρακολούθηση του μηχανισμού ελέγχου της χρηματοδότησης ερευνητικών προγραμμάτων, κάποια από τα οποία φαίνεται να βλάπτουν την εσωτερική αγορά της Ε.Ε από το εμπόριο πλαστών φαρμάκων που κάνει η Κίνα συμπεριφορά που αναφέρεται στην έκθεση 2014-2016 του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι συγκεκριμένες επιχορηγήσεις υποστηρίζουν, όπως αναφέρει στην απάντηση της η Επίτροπος Παιδείας της ΕΕ, το «Ευρωπαϊκό Αρχείο Ιών» δηλαδή ερευνητικές υποδομές, με σκοπό τη διατήρηση ενός πλήρους αρχείου ασθενειών που προκαλούνται από ιούς και υλικά. Και οι δύο επιχορηγήσεις υπόκεινται σε τακτική διαδικασία παρακολούθησης της Επιτροπής που περιλαμβάνει έλεγχο περιοδικών εκθέσεων δραστηριοτήτων και κόστους.

Όσον αφορά την πρώτη επιχορήγηση περίπου 80.000 ευρώ, το Ινστιτούτο ιολογίας του Γουχάν συμμορφώθηκε σε όλες τις απαιτήσεις αναφορές και παραδοθείσες εργασίες όπως προβλέπονται στη συμφωνία επιχορήγησης. Για την τελευταία περίοδο δραστηριότητας, οι δικαιούχοι της επιχορήγησης δεν έχουν ακόμη υποβάλει τις εκθέσεις τους (αυτό πρέπει να γίνει εντός 6 μηνών από το τέλος του έργου) και δεν πραγματοποιήθηκε τελική πληρωμή. Όσον αφορά τη δεύτερη επιχορήγηση 78.000 ευρώ, δεν απαιτείται καμία αναφορά ή αξίωση κόστους.

Η επίτροπος Γκάμπριελ αναφέρει στην απάντηση της επίσης, πως και οι δύο επιχορηγήσεις συνεχίζονται και δεν βρίσκονται ακόμη σε φάση μετά τη χρηματοδότηση. Ο συντονιστής του έργου, ο οποίος είναι ο ίδιος και για τις δύο επιχορηγήσεις, είχε παρατηρήσει δυσκολίες επικοινωνίας με το Ινστιτούτο ιολογίας του Γουχάν κατά την περίοδο από το Φεβρουάριο 2020 έως τέλος Οκτωβρίου 2020. Ζητήθηκε, λοιπόν, μια προσωρινή έκθεση από το Ινστιτούτο ιολογίας και πλέον, η επικοινωνία είναι πάλι φυσιολογική, ενώ το Ινστιτούτο επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Οι δύο επιχορηγήσεις, όπως τονίζει η Επίτροπος, στοχεύουν στην παροχή υπηρεσιών υποστήριξης της έρευνας σε ολόκληρη την Ευρώπη και πέραν αυτής.

Υπενθυμίζεται ότι το Ινστιτούτο Ιολογίας του Γουχάν δημοσίευσε στις 12 Ιανουαρίου 2020 τη γενετική ακολουθία του SARS-Cov2, η οποία στη συνέχεια επέτρεψε σε έναν από τους άλλους εταίρους της επιχορήγησης από την Γερμανία να αναπτύξει τα διαγνωστικά τεστ αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR), τα οποία χρησιμοποιούνται σήμερα σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο για τις δοκιμές COVID-19.

Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή