Η συνεργασία της ομάδας του «Φρουρίου» με την εταιρία Aperol είναι πλέον γνωστή στους Λαρισαίους για τα επιτυχημένα και πρωτότυπα project που δημιουργούν εδώ και χρόνια.
Το νέο τους happening ωστόσο, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 11 Αυγούστου, στην αυλή του «Φρουρίου», ξεπερνά τα τυπικά και αναμενόμενα όρια μια αστικής δράσης.
Και αυτό γιατί, το «Φρούριο» την επόμενη Τετάρτη θα μεταμορφωθεί σε μια πλαζ και θα δημιουργήσει το πρώτο beach party στη πόλη της Λάρισας!
Άμμος θα καλύψει το χώρο μπροστά από την καντίνα της Aperol για να τοποθετηθούν σεζλονγκ και ομπρέλες και να δημιουργήσουν ένα pop up beach bar για μια μόνο μέρα και να προσφέρουν σε όσους έχουν παραμείνει στην πόλη μια ξεχωριστή καλοκαιρινή απόδραση.
Ας βάλουμε τις σαγιονάρες μας και γιατί όχι και τα μαγιό μας για να διασκεδάσουμε σε αυτό το μοναδικό πάρτι με καλοκαιρινές μουσικές και τα δροσερά cocktails της Aperol στην καρδιά της πόλης.
Το «Φρούριο» άλλωστε επενδύει συνεχώς σε πρωτότυπα happenings που στηρίζονται σε σύγχρονες καλές πολιτιστικές πρακτικές αστικής διαβίωσης, προσπαθώντας να διερευνήσει και διευρύνει τη σχέση ανάμεσα στην πόλη και τους ανθρώπους δημιουργώντας συνεχώς εναλλακτικές για όλους όσους επιθυμούν να δουν την πόλη μέσα από μια διαφορετική οπτική.
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση του συλλόγου γραμμάτων και τεχνών Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Κύκλο Ελλήνων λογοτεχνών Δικαστών που πραγματοποιήθηκε στο λαογραφικό ιστορικό μουσείο Λάρισας το απόγευμα της Παρασκευής .
Η θεατρική παράσταση των Ελλήνων δικαστών παρουσίασε το έργο Τα κάστρα Πέσανε με την συμμετοχή πολλών δικαστών
Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του συλλόγου γραμμάτων και τεχνών Θεσσαλίας Ντίνος Κόκκινος όπου προλόγισε το έργο μαζί με το Πρόεδρο του κύκλου Ελλήνων λογοτεχνών δικαστών
«Επί πάνω από τρεις δεκαετίες, σε συνθήκες αντίξοες, με σωφροσύνη, οξυδέρκεια, αποφασιστικότητα και επιμονή, με απαράμιλλη εργατικότητα και αφοσίωση στο καθήκον, οικοδομεί σταθερά το κύρος της Οικουμενικής Ορθοδοξίας. Με τη σοφή ποιμαντορία του πέτυχε το φαινομενικά ακατόρθωτο πριν μερικές δεκαετίες, να καταστήσει το Φανάρι κεντρικό σημείο αναφοράς της διεθνούς σκηνής. Να ακούγεται ο λόγος της Ορθοδοξίας παγκοσμίως και κάθε νέα πρόκληση, κάθε νέα απειλή να μετατρέπεται σε ευκαιρία για επίλυση προβλημάτων, σε άλμα προς τα εμπρός. Τα εμπόδια και οι δυσκολίες γίνονται κλίμακες για να ανεβεί η Οικουμενική Ορθοδοξία υψηλότερα». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας από το βήμα του Διεθνούς Συνεδρίου «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Τριάντα χρόνια διακονίας», που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων (1991-2021) από την ενθρόνισή του.
Στην εισήγησή του, που είχε θέμα «Στα βήματα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Μικρά Ασία. Οι Λειτουργίες στις εκκλησίες όπου οι καμπάνες σίγησαν το 1922», ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «στη Μικρά Ασία κτυπούσε πάντοτε η καρδιά της Ορθοδοξίας, με την Κωνσταντινούπολη κέντρο της Οικουμένης και κέντρο της Οικουμενικής Ορθοδοξίας. Μετά το 1922, όμως, και με την ανταλλαγή των πληθυσμών που ακολούθησε, η χριστιανοσύνη σίγησε στην μικρασιατική ενδοχώρα. Αυτή τη θλιβερή πραγματικότητα θέλησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης να αλλάξει, σε πείσμα των αντιξοοτήτων και της λήθης, που απειλεί πιο πολύ από οτιδήποτε άλλο τον σύγχρονο άνθρωπο. Χωρίς να λογαριάζει κόπο, αποστάσεις, κινδύνους, ταξίδεψε σε περιοχές αγαπημένες. Λειτούργησε σε ιερά κλειστά από τα χρόνια της φρίκης, έφερε πάλι την ελπίδα σε ό,τι θεωρήσαμε ότι ανήκε στο παρελθόν. Ιδιαιτέρως, εμείς που καταγόμαστε από τα άγια χώματα των αλησμόνητων πατρίδων της καθ’ ημάς Ανατολής, αισθανόμαστε βαθύτατη ευγνωμοσύνη για τις αναλαμπές των εκκλησιών μας έπειτα από πολλές δεκαετίες σιωπής και αδιαφορίας.
Προσωπικά είχα τη τύχη να παραβρεθώ στο πλευρό του Πατριάρχη μας, σε πολλές περιοχές της μικρασιατικής γης. Είναι νομίζω αδύνατο να περιγράψω επακριβώς το ρίγος της συγκίνησης που κάθε φορά μας διαπερνά όταν συμμετέχουμε σε Λειτουργίες στις παλιές εκκλησιές μας στα ματωμένα χώματα της Μικρασίας. Η παρουσία μας εκεί πάντοτε μας θυμίζει εποχές του ένδοξού μας βυζαντινισμού –κατά τον Αλεξανδρινό ποιητή. Μας φέρνει στο νου τους αγίους και μάρτυρες, τους αγνούς πιστούς που διατήρησαν την Ορθοδοξία και την ταυτότητα του Γένους μας ζωντανά για αιώνες στη γη της Μικρασίας. Αλλά μας ξυπνά και τις μνήμες της Γενοκτονίας, της εξολόθρευσης των Χριστιανών, και τον εκτοπισμό όσων έμειναν ζωντανοί. Κι αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται να λησμονήσουν οι απόγονοι όσων μαρτύρησαν στον Πόντο, στη Σμύρνη και όπου αλλού, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Γιατί πολλοί είναι αυτοί που θα ήθελαν να λησμονήσουμε την ιστορία, να ρίξουμε μαύρη πέτρα πίσω μας, και να πούμε ότι βλέπουμε μόνον μπροστά, αρνούμενοι τις ρίζες μας, το παρελθόν μας και εν τέλει τον εαυτόν μας. Άλλωστε, μετά την εξάλειψη των ανθρώπων, ξεκίνησε στη γείτονα και η επιχείρηση εξάλειψης της ιστορικής μνήμης. Εκκλησιές και μνημεία αλλάζουν χρήση, ξεγράφεται η αληθινή τους ταυτότητα. Για να ξεχαστεί ότι κάποτε εκεί ζούσαν Έλληνες, αλλά και Αρμένιοι και Ασσύριοι Χριστιανοί.
Ιδού λοιπόν, η τεράστια προσφορά του Οικουμενικού Πατριάρχη που διατρέχει ακατάπαυστα ό,τι έχει απομείνει για να ακουστούν και πάλι ψαλμωδίες, να ανάψουν κεριά, να ζωντανέψει η μνήμη, έστω και για λίγες ώρες, γεγονός που γίνεται αφορμή προβληματισμού και για τους σημερινούς ενοίκους της περιοχής».
Ο επικεφαλής της ΔΣΟ χαρακτήρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη «σπάνια προσωπικότητα, μεγάλη εκκλησιαστική μορφή, ηγετική φυσιογνωμία του Γένους, έναν άνδρα που είμαστε βέβαιοι ότι γράφει ιστορία».