Το Γυμνάσιο Πλατυκάμπου με τους καθηγητές Λούκα Ηλία και Γαλιού Βάια συμμετείχε – στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus KA1 “Learning for all” – στην τρίτη κατά σειρά επιμόρφωση, η οποία πραγματοποιήθηκε το διάστημα 29/11/’21 έως 4/12/21 στη Φλωρεντία.
Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας παρακολούθησαν το σεμινάριο με θέμα «Desining Inclusive Learning Environments to Support all Students» και ενημερώθηκαν για τη σημασία της συμπερίληψης και τους τρόπους υλοποίησής της, προκειμένου να μην αποκλείεται από την εκπαιδευτική διαδικασία κανένας μαθητής. Ακολούθησε ενδοσχολική επιμόρφωση στα μέλη του συλλόγου διδασκόντων , με σκοπό τη διάχυση των αποτελεσμάτων στην εκπαιδευτική κοινότητα.
Μία όμορφη γιορτή, γεμάτη χρώμα, μουσική και παιδικές χαρούμενες φωνές χάρισαν μαθητές, μαθητευόμενοι και εκπαιδευτικοί του ΕΠΑΛ Αγίας στην πόλη τους, με τη Γιορτή Λουλουδιών που διοργάνωσαν.
Την Παρασκευή 13Μαΐου, τα σχολεία της πόληςκαι οι πολίτες της Αγιάς έδωσαν το παρών, συμμετέχοντας στην πρώτη Γιορτή Λουλουδιών που διοργανώθηκε στην πλατεία της πόλης.
Χιλιάδες ανθοκομικά αλλά και λαχανοκομικά φυτά μοιράστηκαν δωρεάν στους κατοίκους της περιοχής.Τα φυτά παρήγαγαν οι μαθητές του ΕΠΑΛ στο θερμοκήπιο του σχολείου, με τη συμβολή του προγράμματος «Μία Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ»,(ΜΝΑΕ), με συντονιστή υλοποίησης σχεδίων δράσης το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Τεχνολογίας Noesis.
Εντυπωσιακή ήταν η ανταπόκριση των πολιτώνγια τα φυτά που διατέθηκαν,καθώς και για τις οδηγίες φροντίδας των φυτών, που είχαν εκτυπωθεί από τους μαθητές.
Παράλληλα με τη διανομή των φυτών έγινε ενημέρωση από καθηγητές και μαθητές του σχολείου για τους τομείς και τις ειδικότητες του Επαγγελματικού Λυκείου Αγιάς, μοιράστηκε σχετικό ενημερωτικό υλικό, ενώ επίσης παρουσιάστηκανδείγματα από εργασίες των μαθητών.
Σε ειδικό χώρο πολυμέσων παρουσιάστηκε όλη η διαδικασία παραγωγής των φυτώναπό το σπόρο, έως την τελική τους ανάπτυξη.
Την Γιορτή Λουλουδιών επισκέφτηκαν το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγιάς, το Γενικό Λύκειο Αγιάς, καθώς και το Γυμνάσιο Αγιάς.
Ιδιαίτερο τόνο στη γιορτή έδωσαν οι μαθητές του 2ουΔημοτικού Σχολείου Αγιάς,οι οποίοι με μεγάλο ενθουσιασμό συμμετείχαν σε δύοΒιωματικά Εργαστήρια του ΕΠΑΛ Αγιάς Το πρώτο αφορούσε την φύτευση πανέμορφωνανθόφυτων (καλεντούλες, πανσέδες και πετούνιες)σε παρτέρι της πλατείας της Αγιάς, ενώ το δεύτερο αφορούσε το γέμισμα μικρών γλαστρών με εδαφικό υλικό και τη μεταφύτευση σπορόφυτων ανθοκομικών φυτών, γνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο οι μαθητές, μια φάση της παραγωγής των φυτών. Και τα δύο εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν με την καθοδήγηση εκπαιδευτικών, μαθητών και μαθητευόμενων.
Η χαρά των μαθητών ήταν διάχυτη για τις εργασίες που επιτέλεσαν. Τελειώνοντας, κάθε μαθητής έλαβε ένα γλαστράκι, το οποίο θα φροντίζει μέχρι την ανθοφορία του.
Σκοπός της εκδήλωσης,μεταξύ άλλων, ήταν το άνοιγμα του σχολείου στην τοπική κοινωνία και η ανάδειξη των δυνατοτήτων και προοπτικών της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για τον τόπο.
Η όμορφη μέρα, οι μουσικές επιλογές, η ζωντάνια της διανομής των φυτών, η χαρά των παιδιών στα βιωματικά εργαστήρια και στις παρουσιάσεις, η κίνηση πολιτών και μαθητών στους χώρους της γιορτής, το κέρασμα που προφέρθηκε, έδωσαν μια ξεχωριστή νότα στην πόλη της Αγιάς.
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε μαθητές και μαθητευόμενους του ΕΠΑΛ, καθώς και στο εκπαιδευτικό προσωπικό για την τεράστια προσπάθεια, τη δουλειά τους και τη διοργάνωση της γιορτής. Πολύτιμη ήταν και η συμβολή από την πλευρά του Δήμου του Δημοτικού Συμβούλου,κ. Ζάχου Μπατζιόλα που πάντα πρόθυμος, στάθηκε δίπλα στους μαθητές και έλυσε πολλά από τα προβλήματα στο στήσιμο της γιορτής.
Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της Ημερίδας «Βιομηχανία 4.0 και ψηφιακός μετασχηματισμός στις βιομηχανίες» που πραγματοποιήθηκε στο Συγκρότημα Γαιόπολις στις 11/5/2022 υπό την αιγίδα του Τμήματος Συστημάτων Ενέργειας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Στα πλαίσια της ημερίδας παρουσιάστηκαν σύγχρονες μεθοδολογίες και νέοι τρόποι βελτιστοποίησης της παραγωγικής διαδικασίας με χρήση μεθόδων τεχνητής νοημοσύνης (ευρωπαϊκό έργο OPTIMAI), διαδικασίες ελέγχου ποιότηταςστη βιομηχανία, η ανάπτυξη ψηφιακού διδύμου, ως μέσο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της βιομηχανίας, η εφαρμογή Industry 4.0 τεχνολογιών στη συντήρηση εξοπλισμού κτλ.
Μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Συστημάτων Ενέργειας καθώς και διακεκριμένα στελέχη εταιριών παρουσίασαν την αξία, τις ευκαιρίες αλλά και τις προκλήσεις του Industry 4.0 στην σύγχρονη βιομηχανία. Μεταξύ των πρώτων που υιοθέτησαν αυτές τις λύσεις είναι η βιομηχανία αλουμινίου Exalco από τη Λάρισα, η εταιρία AtlantisEngineering από τη Θεσσαλονίκη με εξειδίκευση στην προληπτική συντήρηση, και η εταιρία Enforge από την Αθήνα με ειδίκευση στην ψηφιακή μετάβαση της βιομηχανίας. Η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Συστημάτων Ενέργειας με επιβλέπουσα την Καθηγήτρια Ελπινίκη Παπαγεωργίου παρουσίασε τις δραστηριότητές της στα πλαίσια του έργου OPTIMAI, οι οποίεςεπικεντρώνεται στη διερεύνηση και ανάπτυξη state-of-art τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνηςστη διαδικασία του ποιοτικού ελέγχου, με στόχο τον εντοπισμό σφαλμάτων στα παραγόμενα βιομηχανικά προϊόντα.
Ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τις προτεινόμενες εφαρμογές και λύσειςστη βελτίωση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας, που αναμένεται να έχουν ισχυρό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή βιομηχανία. Επιπρόσθετα, η ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής και η άμεση εφαρμογή τους στην Ελλάδα, είναι κάτι που θα συμβάλει στην ανάπτυξη και της ελληνικής βιομηχανίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε για τη διασύνδεση των ανθρώπων, των διαδικασιών και των δεδομένων ως προαπαιτούμενα για την επιτυχή μετάβαση στο μοντέλο του έξυπνου εργοστασίου.