

ΚΟΣΜΟΣ
Το HRW κατηγορεί τις ΗΠΑ και το Ελ Σαλβαδόρ για τις «εξαναγκαστικές εξαφανίσεις» 200 και πλέον υπηκόων Βενεζουέλας
Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch (HRW) κατηγορεί σήμερα για «εξαναγκαστικές εξαφανίσεις» τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ελ Σαλβαδόρ, μετά την απέλαση στα μέσα Μαρτίου 200 και πλέον μεταναστών, κυρίως από τη Βενεζουέλα, από την αμερικανική στη σαλβαδοριανή επικράτεια, όπου κρατούνται έκτοτε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας.
Τη 15η Μαρτίου, οι αμερικανικές αρχές μετήγαγαν στο Ελ Σαλβαδόρ πάνω από 200 μετανάστες, κυρίως από τη Βενεζουέλα, εκατό και πλέον εκ των οποίων κατ’ αυτήν ανήκουν στη συμμορία Tren de Aragua, δυνάμει νόμου του 1978 περί «αλλοδαπών εχθρών» που ως τον περασμένο μήνα είχε χρησιμοποιηθεί μόνο σε πολέμους.
Έκτοτε, οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν έγκλειστοι σε σαλβαδοριανή φυλακή υψίστης ασφαλείας, τη CECOT («Centro de onfinamiento del Terrorismo»), διαβόητη για τις εξαιρετικά σκληρές συνθήκες κράτησης που εφαρμόζονται, χωρίς την παραμικρή δυνατότητα επικοινωνίας με τον έξω κόσμο.
Δεν έχει δημοσιοποιηθεί κατάλογος των ονομάτων των ανθρώπων που μετήχθησαν εκεί ούτε από τις αρχές των ΗΠΑ, ούτε από αυτές του Σαλβαδόρ.
«Αυτές οι εξαναγκαστικές εξαφανίσεις είναι σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», σχολίασε η διευθύντρια του τμήματος του HRW για την αμερικανική ήπειρο, η Χουανίτα Γκεμπέρτους.
Η ΜΚΟ κάλεσε τις ΗΠΑ να δώσουν στη δημοσιότητα κατάλογο με τα ονόματα των πολιτών της Βενεζουέλας που απελάθηκαν τη 15η Μαρτίου στο Σαλβαδόρ και τις σαλβαδοριανές αρχές να «επιβεβαιώσουν το πού βρίσκονται αυτή τη στιγμή» και να «αποκαλύψουν αν υπάρχει νομική βάση για την κράτησή τους», καθώς και να «τους επιτρέψουν την επαφή με τον έξω κόσμο».
Η αμερικανίδα υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Κρίστι Νόεμ, η οποία επισκέφτηκε τη φυλακή αυτή στα τέλη Μαρτίου, δήλωσε χθες Τετάρτη «πεπεισμένη ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί πρέπει να είναι εκεί και πρέπει να παραμείνουν εκεί για το υπόλοιπο της ζωής τους», σύμφωνα με ρεπορτάζ του ιστότοπου Axios.
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε τον Φεβρουάριο οκτώ καρτέλ της Λατινικής Αμερικής, συμπεριλαμβανομένης της Tren de Aragua, «τρομοκρατικές» οργανώσεις — ο χαρακτηρισμός διευρύνει κατά πολύ τις δυνατότητες δράσης που προσφέρονται στις υπηρεσίες δίωξης του οργανωμένου εγκλήματος, ενώ εγείρει επίσης πιθανότητα εμπλοκής του στρατού.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

-
ΒΟΛΟΣ21 ώρες ago
Μάγεψε το Express jet της sea jet με την πρώτη αναχώρηση να συγκεντρωνει το ενδιαφέρον δεκάδων επισκεπτών
-
ΒΟΛΟΣ8 ώρες ago
Θλίψη στον Βόλο για τον θάνατο του Γεώργιου Αντωνίου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ23 ώρες ago
Ανείπωτη τραγωδία λίγο πριν στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας- Σφοδρό τροχαίο δυστύχημα
-
VIDEO20 ώρες ago
ΣΟΒΑΡΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΣΠΑΣΜΕΝΟ ΓΥΑΛΙ ΑΠΟ ΣΥΝΟΜΗΛΙΚΟ ΤΟΥ
-
VIDEO21 ώρες ago
ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ “ΦΑΡΣΕΣ” ΓΙΑ ΔΗΘΕΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΒΟΜΒΑΣ
-
VIDEO21 ώρες ago
ΝΕΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΠΑΤΗΣ ΣΕ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
-
VIDEO23 ώρες ago
ΓΕΜΑΤΑ ΤΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΤΕΛ ΓΙΑ ΒΟΛΟ ΜΕ ΕΚΤΑΚΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ
-
LIFESTYLE9 ώρες ago
«Εκκωφαντική η σιωπή σου βουνό μου» έγραψε για τα 13 χρόνια από τον θάνατό του