

ΚΟΣΜΟΣ
Το ηχηρό μήνυμα των γυναικών από κάθε γωνιά της Γης – Από το Εκουαδόρ ως τη Ρώμη
Από την Αθήνα, την Ρώμη, το Παρίσι και την Μαδρίτη, μέχρι το Ντιγιάρμπακίρ, την Νέα Υόρκη και την Κωνσταντινούπολη, εκατομμύρια γυναίκες κατέβηκαν στους δρόμους για την Ημέρα των Γυναικών 2025.
Σε ένα πλαίσιο όπου η παγκόσμια ακροδεξιά απειλεί τα κεκτημένα δικαιώματα δεκαετιών και οι γυναικοκτονίες και η βία συνταράσσουν όλο τον κόσμο οι γυναίκες έδειξαν διάθεση να αγωνιστούν για να διαφυλάξουν και να επεκτείνουν τα δικαιώματά τους, μέχρι την πλήρη ισονομία ανδρών και γυναικών.
Κάποιες από τις διαδηλώσεις με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση της Κωνσταντινούπολης απαγορεύτηκαν από τις αρχές, ενώ σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως η Ελλάδα και η Γαλλία, υπήρξε καταστολή κατά διαδηλωτριών.

Στιγμιότυπο από την διαδήλωση της Αθήνας.
Γαλλία: Η σεξουαλική βία, το μισθολογικό χάσμα και η άνοδος της ακροδεξιάς στο επίκεντρο
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων της Γυναίκας, ενώσεις και συνδικάτα είχαν καλέσει σε φεμινιστική απεργία. Οι διαδηλώτριες καλούνται να «απεργήσουν ενάντια στην εργασία, τις οικιακές εργασίες και την κατανάλωση», καθώς και να βγουν στους δρόμους για να συμμετάσχουν στα διάφορα κοινωνικά κινήματα που οργανώθηκαν για τη Μέρα της Γυναίκας.
Στο επίκεντρο των ανησυχιών των διαδηλωτών βρέθηκαν οι αυξανόμενες επιθέσεις στα δικαιώματα των γυναικών σε όλο τον κόσμο, ιδίως σε χώρες όπου έρχονται στην εξουσία εξτρεμιστές. Έντονος ήταν ο φόβος για την άνοδο της ακροδεξιάς στη Γαλλία και την Ευρώπη, ενώ δεν έλειψαν και οι αναφορές στον Ντόναλντ Τραμπ και την στάση του έναντι των γυναικών.
Η διαδήλωση αποτέλεσε επίσης υπενθύμιση της επισφαλούς θέσης των γυναικών στην αγορά εργασίας, καθώς και των μισθολογικών ανισοτήτων, δεδομένου ότι « οι γυναίκες αποτελούν το 62% όσων αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και το 70% των δικαιούχων της τράπεζας τροφίμων», όπως επισήμανε η συλλογικότητα Grève féministe.
Όπως ήταν φυσιολογικό κεντρικό πρόσωπο αναφοράς των διαδηλωτριών και των διαδηλωτών υπήρξε η Ζιζέλ Πελικό που με την κίνησή της να αποποιηθεί την ανωνυμία της έγινε σύμβολο ενάντια στην βία κατά των γυναικών.
On Women’s Day, thousands of women in Turkiye defied a government ban, marching in Istanbul against gender inequality and violence.
Despite the ban, they rallied in Taksim Square with speeches, songs, and dance.@mohammed11saleh gets you this report pic.twitter.com/xu1MHRRBoq
— WION (@WIONews) March 8, 2025
Χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν στην Τουρκία σε απαγορευμένη εκδήλωση
Στην Τουρκία των δεκάδων γυναικοκτονιών κάθε χρόνο, χιλιάδες γυναίκες αψήφησαν την απαγόρευση και διαδήλωσαν υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.
Οι εκδηλώσεις απαγορεύτηκαν γιατί «ενδέχεται να οδηγήσουν σε ενέργειες που μπορεί να διαταράξουν τη δημόσια τάξη και την κοινωνική ειρήνη» και σημειώνεται ότι όλες οι δραστηριότητες, όπως συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, δελτία Τύπου, διανομή φέιγ βολάν και καθιστικές διαμαρτυρίες απαγορεύονται εντός και γύρω από την πλατεία Ταξίμ για 24 ώρες.
Τα αυταρχικά συντηρητικά καθεστώτα προσπαθούν να μετατρέψουν τη δική τους ηθική σε νόμο
Χαρακτηριστική είναι η στιγμή όπου ειπώθηκε το σύνθημα «O Ταγίπ είναι αυτός που δεν πηδάει» και παρενέβη η αστυνομία ώστε οι συγκεντρωμένες να σταματήσουν να το φωνάζουν. Άδικα όμως. Συνθήματα όπως «Δεν θα περπατήσετε ποτέ μόνες σας» και «οι δρόμοι είναι δικοί μας» ακούστηκαν επίσης στην βραδινή πορεία.


Από την Performance Statistics/15 της Ελευθερίας Ρίζου που έγινε στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης.
Η ανακοίνωση των φεμινιστριών είναι ό,τι πιο επαναστατικό έχει συναντήσει η Τουρκία
«Αυτοί που τρομάζουν από τον αγώνα μας, την αλλαγή της ζωής μας, την αλλαγή του κόσμου, αυξάνουν καθημερινά τη δόση των επιθέσεών τους εναντίον μας. Με αυτή την επίθεση, τη μια μέρα τερματίζεται η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και την άλλη μέρα ανακηρύσσεται το «έτος της οικογένειας». Τα αυταρχικά συντηρητικά καθεστώτα προσπαθούν να μετατρέψουν τη δική τους ηθική σε νόμο, να περιορίσουν τη ζωή μας».
«Ελπίζουν να μας καταστρέψουν. Όσοι λένε ότι η Πινάρ Γκιουλτεκίν δεν σκοτώθηκε με τερατώδη τρόπο, δεν μπαίνουν στον κόπο να καταλάβουν τι συνέβη στη Ναρίν, δεν καταδέχονται να αποκαλύψουν τη ρατσιστική βία που υπέστη η Ντίνα (σ.σ. θύματα γυναικοκτονιών). Προσπαθούν να φιμώσουν, να εκφοβίσουν και να καταστρέψουν όσους αντιδρούν σε όλες αυτές τις αδικίες, που λένε ότι η ζωή δεν πρέπει να συνεχιστεί έτσι, ότι η ζωή δεν πρέπει να είναι άδικη, ότι η ζωή δεν πρέπει να είναι άνιση».


Η (επίσης απαγορευμένη) πρωινή πορεία στην Κωνσταντινούπολη είχε γυναίκες όλων των ηλικιών.
Αυτή η εξέγερση δεν θα τελειώσει χωρίς την εγκαθίδρυση ενός ισότιμου και ελεύθερου κόσμου!
«Δεν είμαστε σιωπηλές. Μάθαμε από τον φεμινισμό ότι η ελευθερία είναι δυνατή με την αλληλεγγύη και την αντίσταση των γυναικών δίπλα-δίπλα. Πριν από 40 χρόνια στην Κωνσταντινούπολη, οι φεμινίστριες βγήκαν στους δρόμους λέγοντας: «Έχουμε μια εξέγερση για τους άδικους αιώνες. Έχουμε μια λαχτάρα για πολύπλευρες ζωές». Προστατεύουμε αυτές τις πολύπλευρες ζωές, απαιτούμε έναν απολογισμό αυτών των άδικων αιώνων».
«Ονομάζουμε την πατριαρχία (ως υπαίτια), υποδεικνύοντας τους δράστες και τους υποστηρικτές της. Απέναντι σε όσους δεν αποτρέπουν την ανδρική βία αλλά λένε: «Οι γυναίκες ανοίγουν την πόρτα στους θύτες», απέναντι σε όσους μας καταδικάζουν στην εργασία φροντίδας και στη φτώχεια, απέναντι σε όσους καταπιέζουν τις γυναίκες στο όνομα της ενίσχυσης της οικογένειας αντί για πολιτικές ισότητας».
«Απέναντι σε όσους προσπαθούν να κάνουν την ομοφοβία και την τρανσφοβία κανόνα, απέναντι σε όσους αγνοούν τη θέλησή μας διορίζοντας διαχειριστές σε όσους εκλέγουμε, απέναντι σε όσους παρεμβαίνουν στις δράσεις, τις ιδέες, τη συντροφικότητα μας, εκφοβίζουν και ασκούν βία, ζήτω ο φεμινιστικός μας αγώνας».
«Ο φεμινιστικός μας αγώνας αλλάζει τις ζωές μας και τον κόσμο. Αυτή η εξέγερση δεν θα τελειώσει χωρίς την εγκαθίδρυση ενός ισότιμου και ελεύθερου κόσμου!».


«Μαζί μπορούμε να γράψουμε ιστορία» γράφει το αδιάβροχο της διαδηλώτριας στη Μαδρίτη.
Στην Μαδρίτη 80.000 διαδηλώτριες και διαδηλωτές ζητούν το τέλος της πατριαρχίας
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της Μαδρίτης, διαδηλώνοντας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και υποστηρίζοντας μια αντιρατσιστική, φεμινιστική ατζέντα. Στην πορεία, που διοργανώθηκε από το φεμινιστικό δίκτυο 8M Commission, οι συμμετέχοντες αψήφησαν τη βροχή, ενώ τα συνθήματα αφορούσαν την ανισότητα των φύλων, τον ρατσισμό και την σεξουαλική βία.
Στην πρωτεύουσα, η διαδήλωση κατά του σεξισμού ξεκίνησε από τις 12 το μεσημέρι από την Ατότσα, ενώ το καταργητικό Φεμινιστικό Κίνημα της Μαδρίτης απηύθυνε κάλεσμα για τον φεμινισμό στις 6 το απόγευμα στο Σιμπέλες. Στην απογευματινή πορεία, η υπουργός Ισότητας Άνα Ρεδόνδο τόνισε ότι «πρέπει να προχωρήσουμε προς την κατάργηση» της πορνείας: «Το 90% των ιερόδουλων είναι σκλαβωμένες γυναίκες».
Οι διοργανωτές υποστήριξαν ότι ο αριθμός ήταν κοντά στις 80.000, με την ισπανική κυβέρνηση να κάνει λόγο για 25.000 συμμετέχοντες έναντι 20.000 το 2024.


Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Ρώμη, όμως εκδηλώσεις για την Ημέρα των Γυναικών υπήρξαν σε 60 πόλεις.
Είναι τρελές αυτές οι Ρωμαίες!
Η Ρώμη «βούλιαξε» από διαδηλώτριες και διαδηλωτές κάθε ηλικίας όπου σε μια πολύχρωμη, θορυβώδη και εορταστική πομπή, γεμάτη παιδιά, αγόρια και κορίτσια, ηλικιωμένους και ανάπηρους (πολλοί σε αναπηρικά αμαξίδια) παρέλασε στη Ρώμη για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στη διαδήλωση που διοργάνωσε για ένατη συνεχή χρονιά η ένωση Non una di meno.
Πρόκειται για ένα φεμινιστικό και τρανσφεμινιστικό κίνημα που αγωνίζεται από το 2016 «ενάντια σε όλες τις μορφές βίας λόγω φύλου και σε όλα τα πρόσωπα που παίρνει η πατριαρχία στην κοινωνία στην οποία ζούμε», από την Piazza Vittorio Emanuele II στον λόφο Esquiline μέχρι το Circus Maximus.
Στη Ρώμη, η διαδήλωση επικεντρώθηκε στην καταπολέμηση της έμφυλης βίας και στην εξάλειψη του χάσματος μεταξύ των φύλων. Η πόλη φιλοξένησε τη μεγαλύτερη διαδήλωση στην Ιταλία, ωστόσο οι Ιταλοί διαδήλωναν σε 60 πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα για να ευαισθητοποιηθούν για τη βία κατά των γυναικών. Το σύνθημα της διαδήλωσης, «Ούτε μία λιγότερη», απηχούσε τον συνεχή αγώνα κατά των γυναικοκτονιών και της έμφυλης βίας.
Συνθήματα ακούστηκαν και υπέρ των Παλαιστινίων ή των Κούρδων γυναικών, ενάντια στις κυβερνήσεις Μίλεϊ στην Αργεντινή ή του Τραμπ στις ΗΠΑ, καθώς και ενάντια στην Ευρώπη που θέλει να εξοπλιστεί.
Το 25% των κυβερνήσεων ανέφεραν οπισθοδρόμηση στα δικαιώματα των γυναικών, λέει ο ΟΗΕ
Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η UN Women καλεί τον κόσμο να υπερασπιστεί τα δικαιώματα, την ενδυνάμωση και την ισότητα όλων των γυναικών και των κοριτσιών.
Τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών αντιμετωπίζουν ένα άνευ προηγουμένου σενάριο αυξανόμενων απειλών σε όλο τον κόσμο, από υψηλότερα επίπεδα διακρίσεων έως ασθενέστερη νομική προστασία και μειωμένη χρηματοδότηση για προγράμματα και ιδρύματα που υποστηρίζουν και προστατεύουν τις γυναίκες.
Η πρόσφατη έκθεση του UN Women, « Τα δικαιώματα των γυναικών υπό έλεγχο, 30 χρόνια μετά το Πεκίνο», που δημοσιεύθηκε πριν από την 50ή Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας των Ηνωμένων Εθνών στις 8 Μαρτίου, δείχνει ότι μέχρι το 2024, σχεδόν το ένα τέταρτο των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο ανέφεραν οπισθοδρόμηση στα δικαιώματα των γυναικών.


Ελευθερία, Ισότητα (γυναικεία) Αδερφότητα.
Κάθε 10 λεπτά ένα κορίτσι ή μια γυναίκα δολοφονείται
Παρά τη σημαντική πρόοδο, μόνο 87 χώρες έχουν τεθεί ποτέ υπό την ηγεσία γυναίκας και κάθε 10 λεπτά μια γυναίκα ή ένα κορίτσι δολοφονείται από τον σύντροφό της ή από μέλος της οικογένειάς της.
Η ψηφιακή τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη διαδίδουν επιβλαβή στερεότυπα, ενώ το ψηφιακό χάσμα μεταξύ των φύλων περιορίζει τις ευκαιρίες των γυναικών.
Την τελευταία δεκαετία, ο κόσμος έχει δει μια ανησυχητική αύξηση κατά 50% στον αριθμό των γυναικών και των κοριτσιών που ζουν σε περιβάλλοντα συγκρούσεων, και οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των γυναικών αντιμετωπίζουν καθημερινά παρενοχλήσεις, προσωπικές επιθέσεις, ακόμη και θάνατο.
Οι πρόσφατες παγκόσμιες κρίσεις – συμπεριλαμβανομένης της COVID-19, της κλιματικής έκτακτης ανάγκης και της εκτίναξης των τιμών των καυσίμων και των τροφίμων – αυξάνουν μόνο τον επείγοντα χαρακτήρα της αντιμετώπισης.


Στο Λονδίνο χιλιάδες γυναίκες βγήκαν στους δρόμους.
Το μήνυμα του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την Ημέρα των Γυναικών
Τα δικαιώματα των γυναικών δέχονται επίθεση και «πρέπει να αντισταθούμε», δήλωσε την Παρασκευή ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποιώντας ότι ο κόσμος δεν μπορεί να παρακολουθεί αμέτοχος την ανατροπή της προόδου.
Σε εκδήλωση των Ηνωμένων Εθνών την παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας το Σάββατο, ο Γκουτέρες δήλωσε ότι αιώνες διακρίσεων εις βάρος των γυναικών επιδεινώνονται από νέες απειλές.


Στιγμιότυπο από την Performance Statistics/15 της Ελευθερίας Ρίζου που έγινε στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης.
«Τα ψηφιακά εργαλεία, ενώ ξεχειλίζουν από υποσχέσεις, συχνά επίσης φιμώνουν τις φωνές των γυναικών, ενισχύουν τις προκαταλήψεις και τροφοδοτούν την παρενόχληση», δήλωσε την Παρασκευή. «Τα σώματα των γυναικών έχουν γίνει πεδία πολιτικής μάχης».
«Και η διαδικτυακή βία κλιμακώνεται σε βία στην πραγματική ζωή. Αντί να επικρατήσει η ισότητα των δικαιωμάτων, γινόμαστε μάρτυρες της επικρατήσεως του σοβινισμού και του μισογυνισμού», δήλωσε ο Γκουτέρες.


Οι γυναίκες στο Ντιγιάρμπακίρ της Τουρκίας βγήκαν στους δρόμους.
Όταν οι γυναίκες και τα κορίτσια ευημερούν, όλοι ευημερούν
Ο ΓΓ του ΟΗΕ προέτρεψε τον κόσμο να αντιδράσει, τονίζοντας ότι η ισότητα των φύλων δεν αφορά μόνο τη δικαιοσύνη.
«Πρόκειται για την εξουσία ποιος παίρνει θέση στο τραπέζι και ποιος αποκλείεται», δήλωσε ο Γκουτέρες. «Πρόκειται για την κατάργηση των συστημάτων που επιτρέπουν στις ανισότητες να φουντώνουν. Και πρόκειται για τη διασφάλιση ενός καλύτερου κόσμου για όλους».
«Όταν οι γυναίκες και τα κορίτσια ευημερούν, όλοι ευημερούν. Ωστόσο, τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών δέχονται επιθέσεις σε όλο τον κόσμο. Αντί να δούμε τα ίσα δικαιώματα να γίνονται κυρίαρχα, ο μισογυνισμός γίνεται κυρίαρχος. Μαζί, πρέπει να παραμείνουμε σταθεροί για να κάνουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα και την ενδυνάμωση πραγματικότητα για όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια, για όλους, παντού» είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες.


«Έχετε δίκιο να φοβάστε την οργή μας» γράφει το πλακάτ από την Νέα Υόρκη.

-
LIFESTYLE18 ώρες ago
Τι λένε τα ζώδια για σήμερα Κυριακή 23 Μαρτίου 2025
-
ΕΛΛΑΔΑ6 ώρες ago
Τροχαίο στη Λακωνία: Νεκρή ανασύρθηκε μία 15χρονη – Απεγκλωβίστηκαν οι γονείς της
-
ΕΛΛΑΔΑ20 ώρες ago
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 23 Μαρτίου
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ12 ώρες ago
Δούκας σε Ιμάμογλου: Εκρέμ, δεν είσαι μόνος
-
LIFESTYLE9 ώρες ago
Μάρκος Σεφερλής: Είναι επικίνδυνο να λένε στον κόσμο να μην έρθει να με δει, πρέπει να σταματήσει αυτό
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ11 ώρες ago
Επιστολή Κ. Τσιάρα στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ: Να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλιστούν οι πιστώσεις προς τους αγρότες
-
LIFESTYLE8 ώρες ago
«Ζούμε την κάθε μέρα ξεχωριστά, θέλουμε να έχουμε μια ζωντανή σχέση»
-
LIFESTYLE14 ώρες ago
Διαμαντής Διονυσίου: «Ο πατέρας µου δεν έµαθε ποτέ ότι θα γίνω τραγουδιστής»