Connect with us

OIKONOMIA

Το κρίσιμο δίμηνο για δαπάνες, πλεόνασμα – Οι φόβοι για τον πληθωρισμό

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Οικονομικών για την πορεία της ακρίβειας. Η φθινοπωρινή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, σε επίπεδα κάτω του 10% τον Οκτώβριο (από 12,1% τον Σεπτέμβριο), αν και έδωσε ανάσες στο οικονομικό επιτελείο, δεν προκαλεί εφησυχασμό. Υπό τον φόβο ενός δυσμενούς σεναρίου, στο διεθνές μέτωπο,παρακολουθούν το πώς θα κυλήσουν οι τιμές κατά το επόμενο δίμηνο. Διότι αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση ο πληθωρισμός να μην ξεπεράσει, κατά πολύ, το 9% φέτος και στη συνέχεια να αποκλιμακωθεί το 2023 στο 3%.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το τελικό ύψος της φετινής ακρίβειας θα κριθεί στο παρά πέντε και εξελίσσεται σε ντέρμπι, με τον «αγώνα» να διαρκεί έως και τον Δεκέμβριο. Οι άγνωστες μεταβλητές είναι κυρίως το ύψος της ζήτησης – κατανάλωσης ενέργειας, δηλαδή κατά πόσο βαρύς θα είναι ο χειμώνας, η ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και φυσικά οι διεθνείς διακυμάνσεις στο φυσικό αέριο και στα πετρελαιοειδή. Κατά τους εννέα πρώτους μήνες του έτους, ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός είναι κοντά στο 8,8%. Δηλαδή για να κλείσει ο φετινός πληθωρισμός σε μονοψήφιο ποσοστό θα πρέπει ο δείκτης τιμών να κινείται έως το τέλος του 2022 πέριξ του 8%-9%. Σύμφωνα με τη Eurostat, ο ενεργειακός πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβριο ήταν 20,8%, ο τρίτος χαμηλότερος, ενώ στην ευρωζώνη ήταν σε διπλάσια επίπεδα, στο 41,9%.

Διαφορετικά, η μεγάλη απόκλιση από τις προβλέψεις θα προκαλέσει μια σειρά από αναθεωρήσεις στον κρατικό προϋπολογισμό, κυρίως στο σκέλος των δαπανών, άρα και στους στόχους για το πρωτογενές αποτέλεσμα. Η κυβέρνηση θα χρειαστεί να ενισχύσει με έξτρα πυρομαχικά τα πακέτα στήριξης των καταναλωτών το 2022, συμπαρασύροντας ενδεχομένως και τα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023. Υπό το κλίμα της αβεβαιότητας για τις διεθνείς τιμές, η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία δημιουργούν εφεδρείες, ενώ ήδη στον προϋπολογισμό υπάρχει η πρόβλεψη για «μαξιλάρι» ύψους 1 δισ. ευρώ, το οποίο δεν αποκλείεται να δαπανηθεί κατά τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Τραπεζικές θυρίδες: Δυσεύρετες, ακριβές και με λίστα αναμονής

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Το κλείσιμο τραπεζικών ιδρυμάτων έχει περιορίσει σημαντικά τη διαθεσιμότητα τραπεζικών θυρίδων στις γειτονιές και την περιφέρεια. Οι περισσότερες θυρίδες βρίσκονται σήμερα στα κεντρικά καταστήματα των τραπεζών και κυρίως στην Αθήνα. Ενδεικτικά, από τα περίπου 700 σημεία (καταστήματα) όπου υπάρχουν σήμερα θυρίδες, τα μισά βρίσκονται στην Αθήνα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η μείωση των διαθέσιμων θυρίδων μπορεί να γίνει αντιληπτή αν αναφερθεί ότι το 2012 λειτουργούσαν στην Ελλάδα 22 τραπεζικά ιδρύματα και 3.500 καταστήματα, ενώ σήμερα 11 ιδρύματα και 1.500 καταστήματα. Από τις 11 τράπεζες, τέσσερις είναι οι συστημικές που έχουν και τον μεγαλύτερο αριθμό θυρίδων, αλλά κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Διαβάστε επίσης: Μπήκαν, άνοιξαν πέντε θυρίδες και έφυγαν ανενόχλητοι

Η κατακόρυφη μείωση του αριθμού των καταστημάτων περιόρισε την προσφορά διαθέσιμων θυρίδων, μολονότι αρκετές μεταφέρθηκαν από τα καταστήματα της γειτονιάς και της περιφέρειας στα κεντρικά κτίρια των τραπεζών και στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αυτό, όμως, προκάλεσε πρόβλημα στην προσβασιμότητα (π.χ. μεταφορά χρημάτων και τιμαλφών από τη μία περιοχή στην άλλη). Επίσης, υπάρχουν πελάτες που ντύνονται ακριβά και χρησιμοποιούν τα τιμαλφή των θυρίδων μόνο για μερικές ώρες ή ημέρες.

Yψηλό το κόστος

Οι τράπεζες αποθαρρύνονται από το υψηλό κόστος που συνδέεται με τη συντήρηση, διάθεση και αύξηση των θυρίδων. Απαιτούνται χώροι (καταστήματα) με ειδικές προδιαγραφές, μεγάλες επενδύσεις σε εξοπλισμό και ασφάλεια, κόστη φύλαξης και λειτουργία – διαθεσιμότητα τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. Ο σχεδιασμός των τραπεζών προβλέπει στην παρούσα φάση τη συγκέντρωση των θυρίδων στα κεντρικά τους καταστήματα και στη δημιουργία μεγάλων ζωνών, όπως ανατολικού, δυτικού, βόρειου και νότιου τομέα, με στόχο να εξυπηρετούνται οι κοντινές περιοχές. Θεωρείται ασύμφορη η ευρεία διασπορά θυρίδων, όπως εκείνη των καταστημάτων που λειτουργούσαν στο δίκτυό τους, π.χ. 10 χρόνια πριν.

Ο κύριος όγκος αυτών που έχουν θυρίδες είναι επιχειρήσεις και επιχειρηματίες, όπου φυλάττουν κυρίως επιταγές και άλλα αξιόγραφα, έγγραφα και χρήματα. Στους ιδιώτες και σε ηλικίες άνω των 65 ετών, οι θυρίδες χρησιμοποιούνται για φύλαξη χρημάτων και τιμαλφών. Σε μικρότερες ηλικίες, η χρήση περιορίζεται κυρίως για τη φυλακή συμβολαίων, εγγράφων και λιγότερο για χρήματα.

Ετήσιο ενοίκιο

Μεγάλη ζήτηση έχουν οι μικρές θυρίδες που έχουν μήκος στην όψη τους περίπου 50 εκατοστά και βάθος 15 εκατοστά, με το ετήσιο κόστος να κυμαίνεται γύρω στα 100-140 ευρώ συν ΦΠΑ 24%. Υπάρχουν οι μεσαίου και οι μεγάλου μεγέθους (περίπου τριπλάσιες από τις μικρές) με το ετήσιο κόστος να φτάνει τα 1.000 ευρώ. Οι τράπεζες, στο κόστος αυτό ενσωματώνουν και ασφάλιση περιεχομένου αξίας έως 5.000 ευρώ.

Δεν υπάρχει υποχρέωση να δηλώνεται το περιεχόμενο της θυρίδας (δυσκολία στην ασφάλιση) και κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει, ούτε η ίδια η τράπεζα. Ο κάτοχος του περιεχομένου της θυρίδας την επισκέπτεται μόνος του. Οι θυρίδες και το περιεχόμενο κατάσχονται μόνο με δικαστική ή εισαγγελική εντολή.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Πολυτελείς κατοικίες: «Βουτιά» 45% στα συμβόλαια – Ποιοι είναι οι καλύτεροι πελάτες για τις ελληνικές βίλες

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Σημαντική μείωση του ποσοστού αγορών πολυτελών κατοικιών σε σχέση με τον αριθμό των υποδείξεων συγκριτικά με το 2021 διαπιστώνεται στο πρώτο market report για την ελληνική αγορά του οίκου Greece Sotheby’s International Realty.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τα κύρια συμπεράσματα δείχνουν ξεκάθαρα ότι η ελληνική αγορά κινείται με σταθερά βήματα προς την επόμενη ημέρα παρουσιάζοντας σημάδια εμφανούς ωριμότητας και ποιοτικών χαρακτηριστικών που απαντώνται σε ανταγωνιστικές αγορές του εξωτερικού, επισημαίνεται.

Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα ωστόσο, η πτώση του ποσοστού των συμβολαίων που τελικά κλείνουν μετά από κάθε υπόδειξη υποδεικνύει ότι στους επόμενους μήνες η αγορά θα ισορροπήσει σε χαμηλότερα επίπεδα αριθμού συναλλαγών, γεγονός το οποίο αναμένεται να δοκιμάσει τις αντοχές του συστήματος.

Υψηλή ζήτηση

Πάντως σύμφωνα με το report, η διεθνής ζήτηση παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα με τον αριθμό της ζήτησης να είναι σταθερά ανοδικός τα τελευταία 12 τρίμηνα και το δείκτη Αίτημα Ζήτησης  / Επιτόπιες Υποδείξεις Ακινήτων να διαμορφώνεται στο εννεάμηνο του 2022 στο 15,3% έναντι 13,2% και 12% τις αντίστοιχες περιόδους του 2021 και 2020.

Ο όγκος ζήτησης υπερδιπλασιάστηκε

Σε ό,τι αφορά τον όγκο της ζήτησης (συνολική αξία που προκύπτει από τον αριθμό των αιτημάτων ζήτησης με βάση τη ζητούμενη τιμή για κάθε αίτημα) υπερδιπλασιάστηκε μέσα στα δύο τελευταία χρόνια αγγίζοντας στο εννεάμηνο του 2022 τα 4,2 δισ. ευρώ έναντι 1,7 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Η συγκεκριμένη άνοδος αποδίδεται κατά κύριο λόγο:

– στη συστηματική προώθηση ελληνικών ακινήτων πολυτελείας στην Αγοραστική Κατηγορία των Ατόμων Υπερ-Υψηλής Καθαρής Θέσης (Ultra High Net Worth Individuals – UHNWI),

– στην αυξημένη ρευστότητα της περιόδου 2020-2021,

– στα μοτίβα συμπεριφοράς των UHNWI κατά την περίοδο της πανδημίας.

Το μέσο συμβόλαιο άγγιξε τα 2,9 εκατ. ευρώ

Η αξία της μέσης συναλλαγής διατηρεί μια σταθερά ανοδική πορεία αγγίζοντας τα 2,9 εκατομμύρια ευρώ στο εννεάμηνο του 2022 έναντι 2,7 και 2,5 εκατ. ευρώ στις αντίστοιχες περιόδους του 2021 και 2020.

Το «κλείσιμο» των συμβολαίων μειώνεται

Αν και ο τελικός αριθμός συναλλαγών στο εννεάμηνο του 2022 παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, υπήρξε ουσιαστικός εξορθολογισμός των επιτυχημένων υποδείξεων.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ στο 2021 έκλεισε με συμβόλαιο το 14,3% των υποδείξεων, στο 2022 το αντίστοιχο ποσοστό έπεσε στο 7,9%. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με την έκθεση της Sotheby’s αντικατοπτρίζει ουσιαστικά:

– την απροθυμία των πωλητών να ολοκληρώσουν συναλλαγές και να βάλουν νέα ακίνητα στην αγορά,

– την απουσία πραγματικά ιδιαίτερων ακινήτων έπειτα από μια περίοδο έντονης κινητικότητας,

– τη διστακτικότητα των UHNWI να προχωρήσουν σε συναλλαγές μέσα σε μια περίοδο έντονης γεωπολιτικής και μακροοικονομικής αστάθειας, και

– τη συγκρατημένη διάθεση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στη Νότια Ευρώπη να χρηματοδοτήσει σχετικές αγορές.

ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία ξεχωρίζουν

Σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον από επιμέρους χώρες, τα πρωτεία είχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες καθώς μία στις πέντε ζητήσεις στο πρώτο εννεάμηνο του 2022 ήρθε από τη συγκεκριμένη αγορά. Ακολούθησε το Ηνωμένο Βασίλειο και η πρώτη τριάδα έκλεισε με ζητήσεις που είχαν προέλευση το εσωτερικό κοινό της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ζήτηση από ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα ξεπερνά το 45% της συνολικής ζήτησης με τη δεκάδα να συμπληρώνεται από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, το Ισραήλ, τον Καναδά, την Αυστραλία και το Βέλγιο.

Σε Κέρκυρα και Μύκονο το ¼ της ζήτησης

Σε επίπεδο προορισμών, την τιμητική τους είχαν για μια ακόμη χρονιά Κέρκυρα και Μύκονος, οι οποίες  αντιπροσωπεύουν το 26,3% της συνολικής ζήτησης, με τα Νότια Προάστια της Αθήνας να συμπληρώνουν την τριάδα και την Πάρο, τη Ρόδο και την Τήνο να ακολουθούν. Σε κάθε περίπτωση αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι σε βάθος 5ετίας έχει αναπτυχθεί σημαντικά και η ορατότητα αρκετών εναλλακτικών προορισμών σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Με αφορμή τα δεδομένα της πρώτης ανάλυσης αγοράς ο Σάββας Σαββαΐδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος των Greece Sotheby’s International Realty σημειώνει: «Είναι γεγονός ότι το τελευταίο εξάμηνο, και παρά τα ιστορικά υψηλά επίπεδα ενδιαφέροντος για τα ακίνητα πολυτελείας στην Ελλάδα,  καταγράφεται σημαντική κάμψη της αποφασιστικότητας των ενδιαφερόμενων αγοραστών να κλείσουν συμφωνίες αγοράς ακινήτων.

Η παρατεταμένη αβεβαιότητα της διεθνούς γεωπολιτικής σκηνής σε συνδυασμό με την ανησυχία για τη διάρκεια και το βάθος της οικονομικής κρίσης φαίνεται ότι έχει πλήξει μεταξύ άλλων το κλίμα ευφορίας και θετικής αγοραστικής διάθεσης για ακίνητα πολυτελείας παγκοσμίως.

Η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιποι ανταγωνιστικοί προορισμοί στη Μεσόγειο, ακολουθούν τη διεθνή τάση. Είναι μια νέα κατάσταση την οποία παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή. Ενδεχομένως να δούμε διόρθωση στις τιμές κάποιων ακινήτων.

Ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η ανάλυση των δεδομένων στην Ελλάδα αναδεικνύει ξεκάθαρα τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής αγοράς ακινήτων πολυτελείας.

Η μεγάλη εικόνα είναι ότι ακόμα και έπειτα από ένα ‘ράλι’ τριών ετών η Ελλάδα διαθέτει μόλις το 4% των πολυτελών ακινήτων των βασικών αγορών με τις οποίες ανταγωνιζόμαστε στη Μεσόγειο (Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία Κύπρος, Μονακό).

Η δυναμική εξέλιξης αυτού του ποσοστού μπορεί να σηματοδοτήσει ακόμη και διπλασιασμό του στα χρόνια που έρχονται, ειδικά εάν η χώρα συνεχίσει στον δρόμο που ήδη βαδίζει. Κύρια προαπαιτούμενα είναι τα προφανή: προσήλωση στην υλοποίηση επενδυτικών έργων υποδομών (μαρίνες, αεροδρόμια, γήπεδα γκολφ κ.λπ.), ταχεία υλοποίηση νέων διακεκριμένων οικιστικών αναπτύξεων και, φυσικά, βελτίωση του μακροοικονομικού κλίματος διεθνώς».

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΚΟΣΜΟΣ6 λεπτά ago

Τουρκία: Ο Ερντογάν χαράζει μια αντισυμβατική οικονομική πορεία για την επανεκλογή του

LIFESTYLE10 λεπτά ago

Γιατί χωρίζει τις συζύγους όταν φτάνουν σε αυτή την ηλικία;

ΠΟΛΙΤΙΚΗ16 λεπτά ago

Στην Ισπανία για τη σύνοδο κορυφής EUMED 9 ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΕΛΛΑΔΑ17 λεπτά ago

Κρυφό χαράτσι για κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ22 λεπτά ago

Αντσελότι για Ρονάλντο: «Δεν δημιουργούσε προβλήματα, τα έλυνε»

ΚΟΣΜΟΣ25 λεπτά ago

Μητέρα πέντε παιδιών κάηκε ζωντανή στην αυλή του σπιτιού της

LIFESTYLE29 λεπτά ago

Anne Heche – Αυτό είναι το ιατροδικαστικό πόρισμα για τον θάνατό της. Δεν βρέθηκαν ναρκωτικά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ36 λεπτά ago

Ελληνοτουρκικά: «Πόλεμος» δηλώσεων μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας

ΕΛΛΑΔΑ37 λεπτά ago

Πυροβολισμός 16χρονου: Ένταση σε κοινότητες Ρομά στη Δυτική Αττική

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ42 λεπτά ago

Λίβερπουλ και Τότεναμ κοιτούν… Μουανί

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Σοκ στην Σκιαθο 37χρονη έγκυος εχασε το 9 μηνών μωρό της στην εντατική η ίδια σε κρίσιμη κατάσταση

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Ορκίστηκαν τρεις νέοι Δικηγόροι στο Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Κόβονται οι βραδινές πτήσεις από Αγγλία στην Σκιαθο το 2023

LIFESTYLE4 ημέρες ago

Δυστυχώς είναι αλήθεια – Νεκρή η αγαπημένη ηθοποιός… Ο απίστευτος διάλογος της με τον Καραμανλή!

LIFESTYLE5 ημέρες ago

Σάλος στα μπουζούκια – Τραγουδίστρια «ξέχασε» να φορέσει σουτιέν και φάνηκε το… (φωτο)

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

Οι φωτογραφίες της χρονιάς από το National Geographic

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Συνελήφθη 40 χρονος με ηρωίνη στο Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ17 ώρες ago

Σοκαρισμένη είναι τοπική κοινωνία της Αγριάς- Πέθανε ξαφνικά 42χρονος

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago

ΣΚΟΠΕΛΟΣ : ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΣΤΙΣ 2-3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Τα Μερομήνια μίλησαν: Έρχονται «λευκά» Χριστούγεννα – Πού θα το στρώσει

Δημοφιλή