Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Το νέο μέτωπο για τον Μακρόν θα αφορά στο νερό

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Οι δυνάμεις καταστολής βρίσκονται σε όλα τα μέτωπα στην εξεγερμένη Γαλλία.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Από τις διαδηλώσεις κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, μέχρι τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για την κακοδιαχείριση του νερού στα χωράφια του Σεντ Σολίν, στα δυτικά, που το περασμένο Σάββατο κατέληξαν σε άγριες συγκρούσεις και βίαιη καταστολή, με εκατοντάδες τραυματίες.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Καθώς η οργή (και) για την υπέρμετρη αστυνομική βία κοχλάζει, ένας από τους διαδηλωτές στο Σεντ Σολίν παραμένει μέχρι και σήμερα σε κώμα.

Υπόθεση στην οποία υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση, κατόπιν μήνυσης που κατέθεσαν οι γονείς του θύματος, κατηγορώντας τις αστυνομικές αρχές για απόπειρα ανθρωποκτονίας, παρεμποδίζοντας ακόμη και την παροχή πρώτων βοηθειών.

Την καταγγελία διέψευσε ο υπουργός Εσωτερικών, αλλά ενίσχυσε η δημοσιοποίηση από την εφημερίδα Le Monde τηλεφωνικής συνομιλίας διάρκειας επτάμισι λεπτών μεταξύ ενός γιατρού και του κέντρου επειγόντων.

«Δεν υπάρχει αστυνομική βία», υποστήριξε ανερυθρίαστα στο RLT, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, καθώς στους δρόμους της Γαλλίας ακούγονται πλέον συνθήματα υπέρ της άμεσης παραίτησής του.

«Βάζετε δίπλα-δίπλα τη βία αυτών που δεν έχουν τη νόμιμη εξουσία να το κάνουν και αυτών που χρησιμοποιούν βία για να προστατεύουν την περιουσία και τους ανθρώπους», ανέφερε, χαρακτηρίζοντας μεμονωμένες τις περιπτώσεις υπέρμετρης αστυνομικής βίας.

Αυτές οι περιπτώσεις, είπε, «προφανώς τιμωρούνται»…

Στο μεσοδιάστημα ο ίδιος είχε προβεί από το βήμα της Βουλής σε -βολικές για τον ίδιο και την κυβέρνηση Μακρόν- «δολοφονίες χαρακτήρων».

Υπερασπιζόμενος τη δράση των δυνάμεων της τάξης, κατηγόρησε την Αριστερά ότι «δεν σέβεται πια τη στολή της Δημοκρατίας», προκαλώντας θύελλα πολιτικών αντιδράσεων.

Την «υπερ-αριστερά και ακροαριστερά» ότι επιτέθηκε κατά των αστυνομικών στο Σεντ Σολίν.

Τη δε ακτιβιστική οργάνωση Les Soulèvements de la Terre (LST, ελληνιστί «Εξεγέρσεις της Γης») -που συνδιοργάνωσε την εκεί διαμαρτυρία- για «οικολογική τρομοκρατία», τονίζοντας ότι θα εισηγηθεί να τεθεί «εκτός νόμου».

Όλο αυτοί, υποστήριξε, προσπαθούν να «γονατίσουν τη Δημοκρατία», έχοντας ως στόχο «τους θεσμούς»…

Άγρια «μάχη» για το νερό

«Είμαστε πολύ περίεργοι να δούμε τι θα αντιπροσώπευε η “διάλυση” ενός συνασπισμού, που συγκεντρώνει δεκάδες τοπικές συλλογικότητες, αγροκτήματα, τμήματα συνδικάτων και ΜΚΟ», σχολίασε στο Twitter η LST, εν μέσω κύματος υποστήριξης από οικολογικές οργανώσεις, κόμματα (κυρίως τη ριζοσπαστική Αριστερά του Μελανσόν και τους Πράσινους), επιστήμονες και ακαδημαϊκούς.

«Ίσως, εν μέσω αύξησης του αυταρχισμού της, η κυβέρνηση ουσιαστικά προετοιμάζεται να “διαλύσει” ένα μεγάλο μέρος της οικολογικής, αγροτικής και συνδικαλιστικής αντιπολίτευσης της χώρας», επεσήμανε…

Στην ιστοσελίδα της, αναφέρει ότι υποστηρίζει «την υπεράσπιση της γης και του νερού ως κοινού αγαθού» και ότι αγωνίζεται κατά της αγροτοβιομηχανίας, της αρπαγής γης και της υπερεκμετάλλευσής της.

Στο επίκεντρο της διαμάχης στο Σεντ Σολίν, εξάλλου, δεν είναι παρά οι λεγόμενοι «υπερ-ταμιευτήρες».

Η κατασκευή δηλαδή τεράστιων δεξαμενών νερού από αγροτικές ενώσεις για εξασφάλιση της άρδευσης κατά τους άνυδρους μήνες.

Πρακτική που εξαπλώνεται εν μέσω εντεινόμενης ξηρασίας στη Γαλλία.

Με την άδεια των αρχών, γεμίζουν με την άντληση νερού από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν υποτίθεται ότι γίνεται η αναπλήρωσή του από τη βροχή, που όμως όλο και λιγοστεύει.

Ζητούμενο είναι η διασφάλιση του ποτίσματος σε εντατικές και ενεργοβόρες καλλιέργειες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ο υπερ-ταμιευτήρας που επιχειρείται να κατασκευαστεί στο Σεντ Σολίν εκτιμάται ότι θα μπορούσε να έχει χωρητικότητα όση έχουν μαζί 20 ολυμπιακών διαστάσεων πισίνες.

Είναι το δεύτερο από τα συνολικά 16 ανάλογα έργα που προωθούνται μόνο στo γεωγραφικό διαμέρισμα Ντε Σερβ στη δυτική Γαλλία, στο οποίο ανήκει το Σεντ Σολίν.

Εάν ολοκληρωθούν, θα έχουν συνολική δυνατότητα αποθήκευσης έως και 650.000 κυβικών μέτρων νερού.

Αυτά, για χρήση από τα 450 μέλη ενός τοπικού αγροτικού συνεταιρισμού…

Συνολικά δεν υπάρχει επίσημος αριθμός για το πόσοι υπερ-ταμιευτήρες υπάρχουν σήμερα στη Γαλλία, σε λειτουργία ή στα «χαρτιά».

Ακτιβιστές της LST και της οργάνωσης Bassines non merci υπολογίζουν ότι φτάνουν περίπου τους 300.

Μια έμμεση ιδιωτικοποίηση

Ο όλο και πιο ορατός κίνδυνος λειψυδρίας εξελίσσεται σε ένα από τα πλέον «ακανθώδη» θέματα στη Γαλλία -τον μεγαλύτερο παραγωγό γεωργικών προϊόντων στην ΕΕ- που πέρυσι το καλοκαίρι βίωσε τη χειρότερη ξηρασία.

Περίπου το 58% της κατανάλωσης νερού στη χώρα γίνεται ήδη στη γεωργία, το 26% στην ύδρευση, το 12% στην ψύξη των πυρηνικών αντιδραστήρων και 4% σε βιομηχανική χρήση.

Ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης και Εδαφικής Συνοχής, Κριστόφ Μπεσί, υποστηρίζει ότι οι υπερ-ταμιευτήρες δεν θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη στάθμη των υδάτων.

Επικαλείται μελέτη της Εθνικής Γεωλογικής Υπηρεσίας της Γαλλίας ότι το νέο έργο στο Σαν Σολίν θα μπορούσε να αυξήσει τη ροή των ποταμών της περιοχής «κατά 5% έως 6% το καλοκαίρι, έναντι μείωσης κατά 1% το χειμώνα», σε σύγκριση με τα δεδομένα της περιόδου 2000-2011.

Πολέμιοι του σχεδίου τονίζουν ότι στη μελέτη δεν συνυπολογίστηκαν τα πιθανά ποσοστά εξάτμισης του νερού από τους ταμιευτήρες (περίπου 20% σύμφωνα με οικολογικές οργανώσεις), ούτε τα αυξημένα επίπεδα ξηρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε ο Γάλλος υπουργός στο FranceInter, για το έργο «υπήρξε συναίνεση από το 2018», έπειτα από μακρά διαβούλευση μεταξύ αγροτών, αρχών και συναφών ενώσεων.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι δεν θα γίνεται άντληση νερού εάν οι υδροφόροι ορίζοντες δεν είναι στη σωστή στάθμη.

Ή ότι η πρόσβαση στο αποθηκευμένο νερό θα εξαρτάται από αλλαγές σε ορισμένες γεωργικές πρακτικές, όπως η μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων.

Όμως στον πρώτο ταμιευτήρα, που έχει ήδη κατασκευαστεί στο δυτικό διαμέρισμα Ντε Σερβ, πολλές από αυτές τις «δικλείδες ασφαλείας» δεν υφίστανται στην πράξη, σύμφωνα με τον Βενσάντ Μπρετανιόλ, μέλος της επιστημονικής και τεχνικής επιτροπής παρακολούθησης του έργου (CST).

Ακτιβιστές και επικριτές των σχεδίων κατασκευής ταμιευτήρων -μερικά από τα οποία έχουν μπλοκάρει με νομικές προσφυγές- τα καταγγέλλουν ως «κλοπή» νερού για ιδιωτική επαγγελματική χρήση και άδικες πρακτικές διαμοιρασμού ενός δημόσιου αγαθού υπό απειλή.

Και η διαμάχη συνεχίζεται

Ο περασμένος χειμώνας ήταν ο ξηρότερος στη Γαλλία εδώ και πάνω από 60 χρόνια, με αποτέλεσμα ο υδροφόρος ορίζοντας σε πολλές περιοχές να μην έχει αναπληρωθεί.

Εμπειρογνώμονες και αρχές να προειδοποιούν για σοβαρή έλλειψη νερού αυτό το καλοκαίρι.

Ήδη επιβάλλονται περιορισμοί της χρήσης του σε δήμους.

Σε αυτό το φόντο -κι ενώ η χώρα σείεται από τις αντιδράσεις για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις στην αλλαγή του συνταξιοδοτικού- ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσπάθησε να αλλάξει την ατζέντα και να συσπειρώσει τους πολίτες γύρω από ένα σχέδιο εξοικονόμησης νερού.

Συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων έκανε την πρώτη εδώ και πολλές ημέρες δημόσια εμφάνισή του, μεταβαίνοντας την Πέμπτη στη λίμνη Σερ-Πονσόν στις Άλπεις για να ανακοινώσει μέτρα «μείωσης της σπατάλης».

Αφού λοιπόν διεμήνυσε ότι οι διαμαρτυρίες δεν θα σταματήσουν τις μεταρρυθμίσεις εν γένει -είτε στο συνταξιοδοτικό, είτε σε άλλους τομείς- ανακοίνωσε ένα σχέδιο 50 σημείων.

Περιλαμβάνει κρατική χρηματοδότηση σε δήμους για την επισκευή σωλήνων με διαρροή, προσαρμογή του τρόπου με τον οποίο οι αγρότες και η πυρηνική βιομηχανία χρησιμοποιούν το νερό και «προοδευτική τιμολόγηση» με υψηλότερες τιμές για όσους καταναλώνουν ποσότητες πέρα ​​από τις βασικές ανάγκες.

Εξήγγειλε επίσης πρόγραμμα εξοικονόμησης ανάλογο με αυτό που εφαρμόστηκε για την ενέργεια τον χειμώνα, θέτοντας ως στόχο μείωση της κατανάλωσης νερού κατά 10% έως το 2030.

Ακτιβιστές παραμένουν εν τω μεταξύ στρατοπεδευμένοι στο Σεντ Σολίν, σε ένα χωράφι που τους έχει παραχωρήσει ένας αγρότης της περιοχής.

Παρά την απαγόρευση των αρχών, οργανώνουν νέες διαμαρτυρίες -υπάρχουν αναφορές για συγκέντρωση αυτό το Σάββατο, με τη συμμετοχή τουλάχιστον 10.000 ατόμων.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ1 λεπτό ago

Στη Λειψία μέχρι το 2027 ο Όλμο!

LIFESTYLE7 λεπτά ago

Όταν μίλησα για εμένα και το σύνδρομο Άσπεργκερ, η κόρη μου μου είπε να μιλήσω και για εκείνη

ΕΛΛΑΔΑ13 λεπτά ago

Συνελήφθη αστυνομικός στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» για διακίνηση μεταναστών

ΜΠΑΣΚΕΤ16 λεπτά ago

Φασούλα: «Να μας στηρίξει ο κόσμος στο τουρνουά “Βάσω Μπεσκάκη”»

OIKONOMIA19 λεπτά ago

Market Pass: Πιθανή η επέκταση του μέτρου μετά τις εκλογές – Ξεκινά ο νέος γύρος πληρωμών

ΚΟΣΜΟΣ22 λεπτά ago

«Πόλεμος κατά της διαφθοράς» στο Ελ Σαλβαδόρ: Ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε ανακοίνωσε ότι θα χτιστεί νέα φυλακή

LIFESTYLE28 λεπτά ago

«Έμεινα κάτω στο γκαράζ των αυτοκινήτων αντί να είμαι επάνω στο κατάστρωμα»

ΕΛΛΑΔΑ34 λεπτά ago

Καιρός: Ραγδαία επιδείνωση τις επόμενες ώρες με βροχές και καταιγίδες

OIKONOMIA41 λεπτά ago

Όριο δανεισμού στις ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την αναστολή του – Για «μεγάλη νίκη» κάνει λόγο ο Μπάιντεν

ΚΟΣΜΟΣ43 λεπτά ago

Βρέθηκαν 45 σακούλες με ανθρώπινα υπολείμματα σε χαράδρα στο Μεξικό

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Νεαρός ένιωσε έντονη αδιαθεσία και κατέρρευσε στην παραλία του Βόλου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Θλίψη και πάλι στον Βόλο- Πέθανε 40χρονη

LIFESTYLE4 ημέρες ago

Παντρεύτηκε με τον σύντροφό της, Πάνο Μιχαλόπουλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Πέθανε γνωστός 69χρονος επαγγελματίας στον Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Διασωληνωμένη η Διευθύντρια Μουσείων και Βιβλιοθηκών του Δήμου Βόλου – Έκκληση για αίμα

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Τροχαίο με επτά τραυματίες – Ανάμεσά τους 7χρονο παιδί

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Δεξίωση της Τουριστικής Εταιρείας ‘’Dolphins of Greece’’προς τους Αυστριακούς Τουριστικούς Πράκτορες ‘’Springer’’ στο Ηotel ‘’Oniro’’ -Ανταπόκριση : Γιάννης Αποστολίδης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ13 ώρες ago

Θλίψη για τον 67χρονο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΠΛΑΓΕΡΑ από Βόλο

ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago

Θεσσαλονίκη: Οχιά δάγκωσε εθελόντρια ερπετολόγο σε σχολείο – Μάχη να κρατηθεί στη ζωή

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος |

Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή