Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Το onlarissa.gr σας ξεναγεί (φώτο – βίντεο) –

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

«Λαός που ξεχνά την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει» ήταν η ρήση του Ισπανού φιλοσόφου George Santayana, και η αλήθεια είναι ότι ταιριάζει «γάντι» στην ιστορία της Ελλάδος, μίας ιστορίας που έχει πολλά να μας πει για το παρελθόν αυτού του τόπου που θα πρέπει σαν Έλληνες να γνωρίζουμε, ούτως ώστε τα ιστορικά διδάγματα να αποτελέσουν «πυξίδα» για την πορεία της χώρας στο μέλλον.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μία μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα την ιστορία της Ελλάδος σε μία ομολογουμένως «σκοτεινή» περίοδο, όπως αυτή της Κατοχής, προσφέρει το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας. Το Μουσείο που στεγάζεται στην οδό Ιουστινιανού, στον αύλειο χώρο του σχολικού συγκροτήματος του 5ου Γυμνασίου – Λυκείου, κουβαλάει μία πλούσια ιστορία στις «πλάτες» του, την οποία αξίζει κάποιος να γνωρίσει, μιας και η Λάρισα αποτελεί από τις λίγες πόλεις στην Ελλάδα που διαθέτει τέτοιο μουσείο. Το κτίριο έχει χαρακτηριστεί ιστορικό – διατηρητέο σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Άλλωστε, πλησιάζουν οι μέρες προς την 23η Οκτωβρίου, ημέρα που η Λάρισα γιορτάζει την επέτειο απελευθέρωσης της από τον φασιστικό ζυγό, οπότε η επίσκεψη στο μουσείο θα σας κάνει να γνωρίσετε καλύτερα την ιστορία του Εθνικού Μετώπου που οργανώθηκε ενάντια στον Κατοχικό ζυγό, «φωτίζοντας» και μαθαίνοντας τις ιστορίες ανθρώπων που έδρασαν στην περιοχή μας και προσέφεραν τα μέγιστα στην απελευθέρωση της πόλης.

Ο Δήμος Λαρισαίων ετοιμάζει έναν κύκλο επετειακών εκδηλώσεων από αύριο έως και την ερχόμενη Κυριακή 23 Οκτωβρίου, ημέρα που θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις με τον εορτασμό των 78 χρόνων από την απελευθέρωση της Λάρισας. Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης φυσικά θα αποτελέσει ενεργό μέλος των εκδηλώσεων αυτών.

Το onlarissa.gr βρέθηκε στο μουσείο και σας παρουσιάζει την ιστορία του, βάζοντας σας στο κλίμα των ημερών. Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε από τον ιστορικό και υπεύθυνο του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης κ. Βαγγέλη Ρεμπάπη, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την άριστη φιλοξενία του.

Η ιστορία του μουσείου

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης αποτελεί κτίσμα του 18ου αιώνα και η πρώτη χρήση του απαντάται στις αρχές του 19ου αιώνα, γύρω στο 1820 ως πυριτιδαποθήκη του στρατηγείου της Πύλης των Φαρσάλων. Το κτίριο ήταν οχυρωμένο και φρουρούνταν από τους Τούρκους που γνώριζαν τι περιείχε. Μετά την απελευθέρωση της Λάρισας από τον Τουρκικό ζυγό στις 31 Αυγούστου 1881, η επόμενη χρησιμοποίηση του κτιρίου απαντάται στα χρόνια της Κατοχής 1941 – 1944, ως χώρος φυλάκισης και μαρτυρίου των Θεσσαλών αγωνιστών, ανδρών και γυναικών που εναντιώθηκαν των κατοχικών δυνάμεων. Πολλοί εξ’ αυτών εκτελέστηκαν από τους κατακτητές. Το κτίριο συνέχισε να λειτουργεί ως χώρος μεταγωγικών φυλακών, δηλαδή προσωρινών, ως τις αρχές του 1980.
Το κτίριο είναι πετρόκτιστο και καμαροσκέπαστο με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους εξαιρετικά παχύς τοίχους.

Τα εκθέματα

Στους χώρους του Μουσείου υπάρχει η μόνιμη έκθεση, καθώς και ειδική αίθουσα για τη φιλοξενία προσωρινών εκθέσεων και εκδηλώσεων.

Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας έχει τον τίτλο: «1941 – 1944: Η Θεσσαλία αντιστέκεται». Πραγματεύεται τον τρόπο με τον οποίο οι Θεσσαλοί οργανώθηκαν προκειμένου να απελευθερώσουν την πατρίδα από τις δυνάμεις του Άξονα.

Τα αντικείμενα της έκθεσης αφορούν την περίοδο του ελληνοϊταλικού πολέμου, της Κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης (1940 – 1944). Περιλαμβάνονται: χάρτες, έντυπος αντιστασιακός τύπος, φωτογραφικό υλικό, γραφομηχανές που χρησιμοποιήθηκαν από τον ΕΛΑΣ και την ΕΠΟΝ καθώς και στολές του Γ. Σαράφη.

Περισσότερα στο βίντεο με την ανάλυση της μόνιμης έκθεσης από τον Βαγγέλη Ρεμπάπη:

Πως ο χώρος κατόρθωσε να γίνει μουσείο

«Μετά και το τέλος χρησιμοποίησης του κτιρίου ως χώρος φυλάκισης, σημαντικός σταθμός για την αλλαγή της φυσιογνωμίας του χώρου είναι το 1982, όπου εγκαινιάστηκε το σχολικό συγκρότημα του 5ου Γυμνασίου -Λυκείου γύρω από την περιοχή. Την ίδια χρονιά, σημαντική συνεισφορά είχε και η ψήφιση του νόμου για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπως και το 1985 που το Υπουργείο Πολιτισμού έκρινε το κτίριο ιστορικό – διατηρητέο. Έτσι ξεκίνησε μία μεγάλη πολύχρονη προσπάθεια από ανθρώπους και φορείς που διέθεταν κειμήλια από τον Αγώνα για την αξιοποίηση αυτών των αντικειμένων και τη διάσωση της ιστορικής μνήμης. Ένα σημαντικό μέρος των εκθεμάτων είχε φυλαχθεί στους χώρους κάτω από το «Φτερό» του Φιλόλαου Τλούπα στο Αλκαζάρ.

Σημαντική συμβολή στην προσπάθεια για να ανοίξει το μουσείο έπαιξε και ο «Σύλλογος Φίλων Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας» και ειδικότερα ο Γιάννης Φλώρος και η Πόπη Βακάλη. Οι προσπάθειες απέδωσαν καρπούς το 2004, όταν από το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας δόθηκε το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν εργασίες για να μεταμορφωθεί ο χώρος σε μουσείο. Τα εγκαίνια του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας τελέστηκαν συμβολικά στις 24 Οκτωβρίου 2010, μία μέρα δηλαδή μετά τον εορτασμό της επετείου απελευθέρωσης της πόλης».

Η απελευθέρωση της Λάρισας στις 23 Οκτωβρίου του 1944 έδωσε το έναυσμα για ξέφρενους πανηγυρισμούς απ’ όλους τους πολίτες της πόλης που ατένιζαν πιο αισιόδοξα το μέλλον.

Δείτε περισσότερα για την απελευθέρωση της Λάρισας στο βίντεο που ακολουθεί:

Συνοπτικά, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας είναι ένα «ζωντανό» πολιτιστικό κομμάτι της πόλης, σύμβολο ιδεών ενάντια σε κάθε μορφή φασισμού. Φιλοδοξεί να συμβάλει στη διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς, στα ιδανικά της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της Εθνικής κυριαρχίας.

Το μουσείο διοργανώνει ομαδικές ξεναγήσεις και απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα προς φορείς και συλλόγους της πόλης, απ’ όλους τους χώρους των τεχνών, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, προκειμένου να το επισκεφθούν.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2410280220, Βαγγέλης Ρεμπάπης, Ιστορικός.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή: 09:00 – 13:00 & 18:00 – 20:00. Σάββατο: 10:00 – 14:00.

Διεύθυνση: Ιουστινιανού 42

Ρεπορτάζ: Θοδωρής Τσέτσιλας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
LIFESTYLE12 δευτερόλεπτα ago

Όταν έχασα τη μητέρα μου, έσβησα έναν χρόνο από τη ζωή μου, δεν θυμάμαι τίποτα από τότε

LIFESTYLE15 λεπτά ago

Τα κανάλια έχουν αποτραβηχτεί λίγο από εμένα, θα είμαι κι εγώ πιο αυστηρός

ΠΟΛΙΤΙΚΗ21 λεπτά ago

Εκλογές 2023: Η δυναμική των κομμάτων ενόψει της 25ης Ιουνίου

ΜΠΑΣΚΕΤ27 λεπτά ago

Γκουζίνη: «Η διοίκηση θα κάνει τα πάντα για να παίξει το Μαρούσι στην Basket League»

OIKONOMIA30 λεπτά ago

Παιδικές κατασκηνώσεις ΕΦΚΑ: Μέχρι τις 7 Ιουνίου οι αιτήσεις

ΚΟΣΜΟΣ33 λεπτά ago

Επίθεση του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη: Σοβαρά τραυματίες Παλαιστίνιος και ο μικρός γιος του από πυρά

LIFESTYLE39 λεπτά ago

«Πήραν το διαβατήριό μου και με ανάγκασαν να κοιμάμαι με άντρες»

ΕΛΛΑΔΑ45 λεπτά ago

Έναρξη πανελλαδικών για τους αποφοίτους των ΓΕΛ – Εξετάζονται στη Γλώσσα

ΜΠΑΣΚΕΤ48 λεπτά ago

Απολαυστικός, τριπλός και… 1-0!

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ51 λεπτά ago

Στη Λειψία μέχρι το 2027 ο Όλμο!

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Νεαρός ένιωσε έντονη αδιαθεσία και κατέρρευσε στην παραλία του Βόλου

LIFESTYLE4 ημέρες ago

Παντρεύτηκε με τον σύντροφό της, Πάνο Μιχαλόπουλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Θλίψη και πάλι στον Βόλο- Πέθανε 40χρονη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Πέθανε γνωστός 69χρονος επαγγελματίας στον Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Διασωληνωμένη η Διευθύντρια Μουσείων και Βιβλιοθηκών του Δήμου Βόλου – Έκκληση για αίμα

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Τροχαίο με επτά τραυματίες – Ανάμεσά τους 7χρονο παιδί

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Δεξίωση της Τουριστικής Εταιρείας ‘’Dolphins of Greece’’προς τους Αυστριακούς Τουριστικούς Πράκτορες ‘’Springer’’ στο Ηotel ‘’Oniro’’ -Ανταπόκριση : Γιάννης Αποστολίδης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ14 ώρες ago

Θλίψη για τον 67χρονο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΠΛΑΓΕΡΑ από Βόλο

ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago

Θεσσαλονίκη: Οχιά δάγκωσε εθελόντρια ερπετολόγο σε σχολείο – Μάχη να κρατηθεί στη ζωή

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος |

Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή