Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Το ΠΑΣΟΚ δίπλα στους αγρότες της Μαγνησίας

ΠΑΣΟΚ ΙΙ

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, με συγκεκριμένες προτάσεις, βρίσκεται δίπλα σε όλους τους αγρότες-κτηνοτρόφους-αλιείς-μελισσοκόμους, ειδικά στους πληγέντες παραγωγούς της Θεσσαλίας όπως και άλλων περιοχών που υπέστησαν ζημιές από φωτιές και πλημμύρες το περασμένο διάστημα. Ο Πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης επισκέφτηκε πρόσφατα αγρότες στη Μακεδονία, συνομίλησε με εκατοντάδες αγρότες, επιστήμονες του κλάδου και μεταποιητές στην έκθεση AGROTICA στη Θεσσαλονίκη, ενώ αυτή την εβδομάδα πραγματοποίησε παρέμβαση για το αγροτικό ζήτημα και το υψηλό κόστος παραγωγής που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας στη πατρίδα μας. Στο πλαίσιο αυτό τα προερχόμενα από τη Μαγνησία μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Πολίτης Αντώνης και Τσιμπανάκος Δημήτρης παραβρέθηκαν χθες στο μπλόκο των αγροτών στο Στεφανοβίκειο, ώστε να αφουγκραστούν προβληματισμούς και αιτήματα των αγροτών, ιδιαίτερα στα παρακάρλια χωριά που τα χωράφια παραμένουν πλημμυρισμένα. Συνομίλησαν με παραγωγούς που ανήκουν σε όλο το πολιτικό φάσμα και από κοινού συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, δείγμα της έντασης των προβλημάτων των αγροτών, συνοδευόμενοι και από το μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λουφόπουλο Δημήτρη, παραγωγό στη παρακάρλια περιοχή.
Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θεωρεί ότι η ανυπαρξία σχεδιασμού αγροτικής πολιτικής βγάζει τους αγρότες στο δρόμο. Η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια που αισθάνονται προέρχεται από την αδυναμία να συνεχίσουν την παραγωγική διαδικασία. Η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να παραμένει απλός θεατής στην αύξηση του κόστους παραγωγής, το οποίο για τη χρονική περίοδο 2021 – 2023 έχει αυξηθεί κατά 25%. Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, αποτελεί στην πραγματικότητα φόρο που έχει ήδη πληρώσει ο αγρότης και όχι επιδότηση, ενώ το Πρόγραμμα «Φωτοβολταικά στο Χωράφι» έχει εκ των πραγμάτων μικρό αριθμό αποδεκτών όπως και το μέτρο με το οποίο παρέχεται 10% έκπτωση στο αγροτικό ρεύμα συγκεκριμένες περιόδους, εξαιρώντας τους χειμερινούς μήνες που ο αγροτικός κόσμος εξακολουθεί να έχει αυξημένες ανάγκες. Ειδικά η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και της παραγωγικής της βάσης, στην οποία αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, δεν είναι «χάρη» αλλά αποτελεί αυτονόητο καθήκον της κυβέρνησης.
Το κόστος στην πράσινη μετάβαση δεν μπορεί να γίνει μόνο εις βάρος του παραγωγού και πολύ περισσότερο εις βάρος της επισιτιστικής επάρκειας. Υπό την πίεση των κινητοποιήσεων των αγροτών, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε σε εξαγγελίες μέτρων που δυστυχώς είναι πολύ λίγα, πολύ αργά. Η Νέα Δημοκρατία ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που διαθέτει και τη πλειοψηφία στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, όπως άλλωστε όλοι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, πιστεύουν σε ένα άλλο μοντέλο διαχείρισης της πράσινης μετάβασης που θα έχει στο επίκεντρο τη διαβούλευση με τον παραγωγικό κόσμο. Η αποτυχία της Κυβέρνησης ωστόσο αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση διέθεσε στη χώρα μας σχεδόν την ίδια χρηματοδότηση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο για την ΚΑΠ, δημιουργήθηκαν τεράστιες απώλειες για τα εισοδήματα των Ελλήνων γεωργών και κτηνοτρόφων. Η καταστροφική υλοποίηση αυτού του αναποτελεσματικού Στρατηγικού Σχεδίου, με προβληματικές πληρωμές -καθ’ ομολογία του αρμόδιου Υπουργού- και οι απαράδεκτες καθυστερήσεις, θα συνεχιστούν για πολύ καιρό στερώντας πόρους από τους Έλληνες αγρότες, σε μια περίοδο που το εισόδημά τους δοκιμάζεται καθημερινά από το υψηλό κόστος παραγωγής, την έλλειψη εργατικών χεριών, την αθρόα είσοδο ανεξέλεγκτων εμπορευμάτων αλλά και την ακρίβεια που αδυνατεί να καταπολεμήσει η κυβέρνηση.
Το ΠΑΣΟΚ προτείνει:
– Επαναδιαπραγμάτευση του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής με απλοποίηση των
οικολογικών σχημάτων και προσαρμογή του στις ανάγκες της ελληνικής υπαίθρου, ώστε ωφελούμενοι να
είναι οι πραγματικοί αγρότες.
– Δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων σε αγροτικές περιοχές για μηδενισμό του κόστους ενέργειας.
– Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Αγροτικό πετρέλαιο.
– Αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για δικαιότερες αποζημιώσεις.
– Προστασία της αγροτικής γης από κερδοσκοπικές πρακτικές και ξένα funds.
– Πιστοποίηση σε εισαγόμενα τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα από τρίτες χώρες σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά
και εθνικά πρότυπα.

– Μηδενική ανοχή σε πρακτικές παράνομων ελληνοποιήσεων.
Τις επόμενες ημέρες επίκειται αντίστοιχη επίσκεψη και στο άλλο μπλόκο του Νομού, στον Αλμυρό.

Advertisement
Anassa
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement Ontopoulos
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή