Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Το σουβλάκι… χάνει τη «μάχη» των fast food – Ποια φαγητά κερδίζουν τις προτιμήσεις

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

«Ψήφο εμπιστοσύνης» στα fast food δίνουν, όπως όλα δείχνουν, οι Ελληνες καταναλωτές, καθώς παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις (οικονομική, υγειονομική και ενεργειακή) η εγχώρια αγορά αναπτύσσεται με πολύ υψηλούς ρυθμούς.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σε ό,τι αφορά τα φαγητά που προτιμούν να αγοράζουν απ’ έξω, σύμφωνα με μελέτη της ICAP CRIF τη μεγαλύτερη άνοδο πωλήσεων κατέγραψαν την περίοδο 2020-2021 τα σνακ και τα σάντουιτς (+13,5%), ακολούθησαν τα μπέργκερ (+6%) και η πίτσα (+5%), ενώ θετικό πρόσημο παρουσίασαν και άλλες κατηγορίες, όπως το σουβλάκι.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η εγχώρια αγορά εστίασης μέσω των οργανωμένων αλυσίδων καταστημάτων γρήγορης εξυπηρέτησης κατέγραψε ανοδική πορεία την περίοδο 2016-2019 με μέσο ετήσιο ρυθμό 5,2%, όπως αναφέρει η διευθύντρια Οικονομικών & Κλαδικών Μελετών της ICAP CRIF, Σταματίνα Παντελαίου, και προσθέτει ότι η μεταβολή αυτή ήταν αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης, της επέκτασης του δικτύου καταστημάτων ορισμένων αλυσίδων, αλλά και της εισόδου νέων στον κλάδο.

Ωστόσο, η εμφάνιση του κοροναϊού από τα μέσα Μαρτίου του 2020 ανέτρεψε τη θετική πορεία των προηγούμενων ετών, καθώς τα lockdowns και οι περιορισμοί των μετακινήσεων κράτησαν κλειστά τα εστιατόρια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, η συνολική αξία της αγοράς υποχώρησε σημαντικά κατά 18%, αν και το delivery μετρίασε, σε ένα βαθμό, τις συνολικές απώλειες ορισμένων αλυσίδων του κλάδου.

Στη συνέχεια, με την άρση των περιοριστικών μέτρων και τη σταδιακή ομαλοποίηση της αγοράς από τα μέσα σχεδόν του 2021, αλλά και με την ανάκαμψη του τουρισμού, ο κλάδος άρχισε να ανακτά το χαμένο έδαφος. Ετσι, οι συνολικές πωλήσεις των αλυσίδων fast food αυξήθηκαν κατά 8,5% το 2021 σε σχέση με το 2020, χωρίς όμως να επιστρέφουν στα προ πανδημίας επίπεδα. Πάντως και για το 2022, και κόντρα στην ενεργειακή κρίση και την εκτόξευση του πληθωρισμού, εκτιμάται ότι η αγορά θα αυξηθεί περαιτέρω με ρυθμό της τάξεως του 6%.

Στην κορυφή το σάντουιτς, ακολουθεί το μπέργκερ

Σχετικά με την κατανομή της αγοράς ανά κατηγορία καταστημάτων, το μεγαλύτερο ποσοστό στις συνολικές πωλήσεις του κλάδου καταλαμβάνει διαχρονικά η κατηγορία σνακ και σάντουιτς με το ποσοστό της να ανέρχεται στο 37,6%. Ακολουθεί η κατηγορία μπέργκερ με μερίδιο 27,4% και έπεται η πίτσα με ποσοστό 22,1%. Οι λοιπές αλυσίδες (καταστήματα που προσφέρουν είδη με βάση το κοτόπουλο, την κρέπα, τα ντόνατς κ.λπ.) ελέγχουν περίπου το 10% της αγοράς.

Σύμφωνα με την Ελένη Δεμερτζή, senior manager της Διεύθυνσης Οικονομικών & Κλαδικών Μελετών της ICAP CRIF, ο συνολικός αριθμός των καταστημάτων 29 αλυσίδων που συμμετείχαν στην έρευνα ανέρχεται σε 1.231. Οι αλυσίδες της κατηγορίας σνακ-σάντουιτς εκμεταλλεύονται τα περισσότερα καταστήματα (500), οι αλυσίδες μπέργκερ αριθμούν 171 και ακολουθούν οι αλυσίδες πίτσα με 208. Μάλιστα, σχεδόν 7 στα 10 καταστήματα των εν λόγω αλυσίδων βρίσκονται στην Αττική.



Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago

«Ο γιος μου έπαθε σοκ, αηδίασε»: Οργισμένη η μητέρα του 12χρονου που έλαβε άσεμνο βίντεο από ιερέα

LIFESTYLE5 ημέρες ago

Άκρως αποκαλυπτική η Ματίνα Παγώνη: «Θα σας πω κάτι που δεν το ξέρει κανείς»

ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago

Αυτοκτονία στη Λάρισα: Άφησε λεφτά για την κηδεία του, ζήτησε συγγνώμη και έβαλε τέλος στη ζωή του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Ευχάριστες μουσικές Βραδιές με Saxophone στο Restaurant Carnayo της Σκιάθου Ανταπόκριση :Γιάννης Αποστολίδης

LIFESTYLE6 ημέρες ago

«Η ζωή δεν είναι εύκολη για κανέναν»: Η Δέσποινα Βανδή δηλώνει προδομένη και καθηλώνει με την εξομολόγησή της

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago

Θρίλερ δίχως τέλος με το θάνατο της 68χρονης στην Καβάλα – Τι αποκάλυψε ο αδελφός της

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Θλίψη για την 37χρονη ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου από Βόλο

TOP3 ημέρες ago

Ο κοσμηματοπώλης Φώτης Πονηρός απεβίωσε -Θλίψη σε Αθήνα -Μύκονο -Σαντορίνη -Συντετριμμένος ο αδελφός του Γιώργος και οι οικείοι του με το ξαφνικό θάνατο του -Ανταπόκριση : Γιάννης Αποστολίδης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Δεν είχε όρια το θράσος νεαρού κλέφτη- Γ. Καρτάλη και Κοραή «ξάφρισε» σε ιδιωτικό παρκινγκ ό,τι βρήκε μπροστά του

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

Σοκαριστικό περιστατικό σε λεωφορείο στον Βόλο: Αυνανιζόταν μπροστά σε 26χρονη

Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή