ΚΟΣΜΟΣ
Το συμβιβαστικό μήνυμα Μπάιντεν στην Ρωσία


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η παρέμβαση του Τζο Μπάιντεν έκανε σαφές ότι η αμερικανική κυβέρνηση αναζητά σημείο ισορροπίας με τη Ρωσία
Σε μια ομιλία καλό είναι κανείς να κοιτάζει αυτά που λέγονται για να λέγονται και αυτά που λέγονται για να ακουστούν από αυτούς που πρέπει.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο στον δύσκολο χώρο της διπλωματίας όπου η παράδοση των ακόμη και υπαινικτικά διατυπωμένων φράσεων, για να τηρούνται τα προσχήματα, είναι μεγάλη. Και ακόμη και στην εποχή μας, όπου κυριαρχεί μια πολύ πιο «επιθετική» επικοινωνιακή στρατηγική, αυτό εξακολουθεί να ισχύει.
Οι δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν στις 15 Φεβρουαρίου για την ουκρανική κρίση σε αυτό ακριβώς αποσκοπούσαν. Να στείλουν συγκεκριμένα μηνύματα μέσα σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση που απέχει ακόμη από το σημείο όπου οι δύο πλευρές «κάθονται στο τραπέζι».
Ο δηλώσεις αυτές προφανώς και περιλάμβαναν όλη την πρόσφατη αμερικανική – και ευρύτερα «δυτική» – ρητορική για τη ρωσική επιθετικότητα, τη δέσμευση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία εάν υπάρξει εισβολή στην Ουκρανία, και να ενισχύσουν στρατιωτικά την Ουκρανία (όχι όμως να στείλουν στρατιωτικό προσωπικό), όπως και τη δέσμευση ότι δεν θα προχωρήσει ο Nord Stream 2 εάν υπάρξει «περαιτέρω εισβολή». Όλα αυτά συνδυασμένα με μια ρητορική ότι όλα αυτά γίνονται για την ελευθερία και για το δικαίωμα των χωρών να διαλέγουν το δικό τους πεπρωμένο
Τα κρίσιμα σημεία
Όμως τα κρίσιμα σημεία της παρέμβασης του Μπάιντεν δεν ήταν αυτά. Βρίσκονταν στα ακόλουθα αποσπάσματα:
«Χτες, η Ρωσική κυβέρνηση δημόσια πρότεινε να συνεχιστεί η διπλωματία. Συμφωνώ. Πρέπει να δώσουμε στη διπλωματία κάθε ευκαιρία να πετύχει. Πιστεύω ότι υπάρχουν πραγματικοί τρόποι να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες μας για ζητήματα ασφάλειας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν θέσει στο τραπέζι συγκεκριμένες ιδέες για να εγκαθιδρύσουν ένα περιβάλλον ασφάλειας στην Ευρώπη.
Προτείνουμε νέα μέτρα ελέγχου των εξοπλισμών, νέα μέτρα διαφάνειας, νέα μέτρα στρατηγικής σταθερότητας. Αυτά τα μέτρα θα εφαρμόζονται από όλες τις πλευρές – και το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία
[…]
Ούτε οι ΗΠΑ ούτε το ΝΑΤΟ έχουν πυραύλους στη Ρωσία. Επίσης δεν έχουμε σχέδια να βάλουμε [πυραύλους] εκεί
Δεν στοχοποιούμε το λαό της Ρωσίας. Δεν επιθυμούμε να αποσταθεροποιήσουμε τη Ρωσία»
Με τις δηλώσεις αυτές ουσιαστικά ο Μπάιντεν θέτει ένα πλαίσιο που κατατείνει προς έναν συμβιβασμό και την εκκίνηση μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης.
Σε μια ομιλία που δεν εμπεριείχε την αναφορά στο δικαίωμα της Ουκρανίας να μπει στο ΝΑΤΟ (υπήρχε μόνο η αναφορά στο δικαίωμα των κρατών να διεκδικούν το πεπρωμένο τους) ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι η Ουκρανία δεν θα αποτελέσει το πεδίο όπου θα συνεχιστεί η επέκταση των νατοϊκών οπλικών και κυρίως των πυραύλων.
Σημειώνουμε εδώ ότι η Ρωσία κυρίως ανησυχεί για την επέκταση αντιβαλλιστικών συστοιχιών κοντά στα σύνορά της, μια που τα αντιβαλλιστικά συστήματα, παρότι έχουν «αμυντικό» όνομα, είναι στην πραγματικότητα όπλα «πρώτου χτυπήματος», εφόσον ακυρώνουν τη δυνατότητα αντιποίνων.
Ουσιαστικά, ο Μπάιντεν αναγνώρισε ένα «ειδικό καθεστώς», που να απαντά σε ρωσικές έγνοιες, ακόμη και για μια φιλοδυτική Ουκρανία.
Ο συνδυασμός αυτής της άτυπης δέσμευσης με την επιμονή σε μια συζήτηση για τα ζητήματα συλλογικής ασφάλειας έχει σημασία. Γιατί μπορεί να διαφαίνεται μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις εκατέρωθεν τοποθετήσεις, όπως έχει πολλές φορές υπογραμμίσει η Μόσχα, όμως, το κρίσιμο στοιχείο είναι ακριβώς ότι υπάρχει ζήτημα συζήτησης, ότι είναι νόμιμες οι ανησυχίες και ότι θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση και αμοιβαίες εγγυήσεις για τη συλλογική ασφάλεια στην Ευρώπη.
Είναι αλήθεια ότι ο Μπάιντεν δεν τοποθετήθηκε στο ζήτημα της άλλης διάστασης της ουκρανικής κρίσης που αφορά την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, παρότι παραμένουν και αυτές επίσημη θέση της αμερικανικής διπλωματίας.
Ωστόσο, ως προς αυτό την αμερικανική θέση την έχει εκφράσει κατ’ επανάληψη ο Άντονι Μπλίνκεν, π.χ. κατά τη συνάντησή του με τον Ζοσέπ Μπορέλ, επιμένοντας ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν το πλαίσιο των Συμφωνιών του Μινσκ. Παρότι υποστήριξε ότι η Ουκρανία έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της και η Ρωσία όχι (η ρωσική θέση είναι ότι έχει συμβεί το ακριβώς αντίθετο), εντούτοις υπογράμμισε ότι μπορεί να υπάρξει ειδικό καθεστώς για το Ντονμπάς.
Ούτως ή άλλως, η διαπραγμάτευση για την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ έχει κατά κάποιο τρόπο εκχωρηθεί στους Ευρωπαίους εφόσον οι συζητήσεις γίνονται στο πλαίσιο του «σχήματος της Νορμανδίας», οπότε εκεί ρόλο έχουν η Γαλλία και η Γερμανία.
Εκεί η εξέλιξη ήταν η δήλωση του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς ότι έχει δέσμευση Ζελένσκι για να προχωρήσουν οι θεσμικές αλλαγές που περιλαμβάνονται στις συμφωνίες του Μινσκ και αφορούν το «ειδικό καθεστώς» των ανατολικών περιοχών.
Η Ρωσία έλαβε το μήνυμα
Το γεγονός ότι ο πρακτορείο Tass επέλεξε να προβάλει το σημείο των δηλώσεων Μπάιντεν που αφορούσαν ακριβώς το ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν σχέδια για να αναπτύξουν πυραύλους στην Ουκρανία, δεν είναι τυχαίο.
Χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Κρεμλίνου στις 16 Φεβρουαρίου ήταν ότι η Μόσχα είδε τη διάθεση του Μπάιντεν να μιλήσει ως θετικό σημάδι.
Άλλωστε, ένδειξη ενός ιδιότυπου διαλόγου «σε πραγματικό χρόνο» ήταν και το γεγονός ότι κατά τον διάλογό του με τον Λαβρόφ τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου ο Πούτιν μπορεί να υποστήριξε ότι η Μόσχα δεν είναι ικανοποιημένη με αυτές τις μέχρι τώρα απαντήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για τα ζητήματα συλλογικής ασφάλειας, όμως κάποιες προτάσεις ήταν όντως εποικοδομητικές, ιδίως αυτές που αφορούσαν τους πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς και μια σειρά προτάσεις για τη μείωση των στρατιωτικών κινδύνων και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και στρατιωτικής διαφάνειας.
Γράψτε το σχόλιό σας



Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ
Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 12 νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις – Ποιος ανέλαβε την ευθύνη


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ στο βόρειο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα η τζιχαντιστική οργάνωση στο κανάλι της στο Telegram.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Τρεις εκρήξεις κατέστρεψαν τα τρία μικρά λεωφορεία στα οποία είχαν τοποθετηθεί βόμβες, και τα οποία βρίσκονταν σε διαφορετικές γειτονιές της Μαζάρ-ι-Σαρίφ νωρίτερα σήμερα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον δέκα άνθρωποι και άλλοι δεκαπέντε να τραυματιστούν, σύμφωνα με την αστυνομία και τις υπηρεσίες υγείας.
A series of explosions shook #Afghanistan on Wednesday, the #Taliban said, including a blast inside a mosque in Kabul and three bombings of minivans in the country’s north https://t.co/ENvEHhkrMt pic.twitter.com/OZm2OhlFWS
— Arab News (@arabnews) May 25, 2022
Τρεις γυναίκες ανάμεσα στους νεκρούς
Σύμφωνα με τον Νατζιμπουλάχ Ταουάνα, τον επικεφαλής της υπηρεσίας υγείας της επαρχίας Μπαλχ, τρεις γυναίκες είναι μεταξύ των δέκα ανθρώπων που σκοτώθηκαν από τις εκρήξεις των μικρών λεωφορείων.
Παράλληλα οι αρχές επιβεβαίωσαν άλλη μια έκρηξη στην Καμπούλ, την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Πρόκειται για βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε σήμερα το βράδυ και είχε στόχο ένα τζαμί. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και δέκα τραυματίστηκαν, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.
Το νοσοκομείο επειγόντων περιστατικών της Καμπούλ ανάρτησε στο Twitter έναν απολογισμό με πέντε νεκρούς και 22 τραυματίες από την έκρηξη στο τζαμί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
https://platform.twitter.com/widgets.js
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΣΜΟΣ
Σοϊγκού: Η πρόοδός μας είναι πιο αργή από ό, τι σχεδιάζαμε – Είμαστε προετοιμασμένοι για παρατεταμένο πόλεμο


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έφτασε σήμερα τις 91 ημέρες, με τον Σεργκέι Σοϊγκού, τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, να παραδέχεται ότι η πρόοδος των ρωσικών στρατευμάτων είναι πιο αργή από ό, τι είχε σχεδιαστεί.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ωστόσο, ο Ρώσος υπουργός δήλωσε ότι η Μόσχα επιβραδύνει σκόπιμα την επίθεσή της για να επιτρέψει στους κατοίκους των περικυκλωμένων πόλεων να διαφύγουν.
«Φυσικά, αυτό επιβραδύνει τον ρυθμό της επίθεσης, αλλά γίνεται σκόπιμα για να αποφευχθούν απώλειες μεταξύ των αμάχων», δήλωσε ο Σοϊγκού σε συνάντηση του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας, μιας στρατιωτικής συμμαχίας υπό ρωσική ηγεσία ορισμένων πρώην σοβιετικών κρατών.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέρριψε την ιδέα ότι οι Ρώσοι συγκρατούνται σκόπιμα ως «απολύτως εξωπραγματική».
Πρώτη επίσημη παραδοχή Σοϊγκού
Δυτικοί αναλυτές λένε εδώ και μήνες ότι ο πόλεμος εξελίσσεται πιο αργά από ό, τι θα ήθελε το Κρεμλίνο, σημειώνουν οι Times. «Η δήλωση του Σοϊγκού είναι η πρώτη του επίσημη παραδοχή ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται πίσω από το χρονοδιάγραμμα και είναι η πρώτη επίσημη δήλωση για τον ρυθμό του πολέμου από τότε που ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Λουκασένκο δήλωσε ότι η επιχείρηση «σέρνεται» στις 4 Μαΐου», τόνισε το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον.
Το ISW τονίζει ότι Ρώσοι bloggers επικρίνουν το υποτιθέμενο ενδιαφέρον του Σοϊγκού για τους αμάχους, ισχυριζόμενοι ότι τα ρωσικά στρατεύματα δεν θα νοιάζονταν αν απομακρύνονταν στις εκκενώσεις «ναζιστές» πολίτες.
Αυτό είναι «μέρος της αυξανόμενης ρωσικής εθνικιστικής αντίδρασης ότι το Κρεμλίνο δεν κάνει αρκετά για να κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία», εξήγησε το ISW.
Στην πραγματικότητα, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν βάλει στο στόχαστρο Ουκρανούς αμάχους καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου και έχουν επανειλημμένα αρνηθεί τις ουκρανικές προσπάθειες να διαπραγματευτούν διαδρόμους εκκένωσης.
Ο Σοϊγκού υποστήριξε ότι ο ρωσικός στρατός δεν έπληξε πολιτικές υποδομές, αλλά στόχευσε στρατιωτικές υποδομές με «όπλα υψηλής ακρίβειας». «Θα συνεχίσουμε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι», είπε ο Σοϊγκού, χρησιμοποιώντας τη φράση του Κρεμλίνου για τον πόλεμο.
Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ δήλωσε επίσης ότι η επίθεση της Μόσχας θα διαρκέσει όσο χρειαστεί. «Δεν βιαζόμαστε να τηρήσουμε τις προθεσμίες», δήλωσε.
Πώς είναι η κατάσταση στο Ντονμπάς
Αν και τα ρωσικά στρατεύματα έχουν σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο στην περιοχή Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, την τελευταία εβδομάδα σε σύγκριση με τις αρχές του μήνα, η πρόοδος παραμένει αργή και περιορίζεται σε «μικρούς» στόχους, σύμφωνα με την ανάλυση του ISW.
Το Ινστιτούτο εκτίμησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ήταν πιθανό να αντιμετωπίσουν μακροχρόνιες αστικές μάχες σε περίπτωση επιτυχούς περικύκλωσης του Σεβεροντονέτσκ.
Το Σεβεροντονέτσκ είναι η μεγαλύτερη πόλη που παραμένει σε ουκρανικά χέρια στην περιοχή του Λουγκάνσκ, μία από τις δύο «αποσχισθείσες δημοκρατίες» που είναι πιστές στη Μόσχα στα ανατολικά της χώρας, μαζί με το Ντονέτσκ.
Οι ρωσικές δυνάμεις διαθέτουν σημαντικό αριθμό στρατευμάτων, πυροβολικού και αεροσκαφών για να νικήσουν τα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή του Λουγκάνσκ.
Ο Ρομπ Τέιλορ, πρώην πεζοναύτης και νυν διευθυντής της 4GD, η οποία προσφέρει εκπαίδευση σε αστικές μάχες στα βρετανικά στρατεύματα, δήλωσε: «Η αστική σύγκρουση εναντίον ενός ισότιμου εχθρού είναι το δυσκολότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις στον στρατό. Εδώ θα είναι το σημείο όπου η σύγκρουση θα επιβραδυνθεί δραματικά, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις θα επικεντρωθούν στις πόλεις».
Είπε ότι σε πολέμους, όπως στο Αφγανιστάν, η εκκένωση των θυμάτων αποτελεί βασική προτεραιότητα για τα βρετανικά στρατεύματα. «Εδώ πρόκειται για έναν πιο ολοκληρωτικό πόλεμο, όπου δεν έχετε την πολυτέλεια να το κάνετε αυτό».

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ14 ώρες ago
Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Ανέλαβε υπηρεσία η Κατερίνα Σούρλα στο Νοσοκομείο του Βόλου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Τροχαίο ατύχημα επί της Πολυμέρη τα ξημερώματα