Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Το θέμα της ΑΟΖ στη συνάντηση Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι είχε το απόγευμα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο Σαρμ ελ Σέιχ, όπου μετέβη σήμερα για να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής COP27, που θα πραγματοποιηθούν στις 7 και 8 Νοεμβρίου.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου πραγματοποιήθηκε παρουσία της Υπουργού Ενέργειας Νατάσας Πηλείδου, του κυβερνητικού εκπροσώπου Μάριου Πελεκάνου, της Πρέσβειρας της Δημοκρατίας στην Αίγυπτο Πόλυς Ιωάννου και υπηρεσιακών παραγόντων.

Διαβάστε επίσης: Λίβανος: Χωρίς πρόεδρο από σήμερα η χώρα – Έληξε η θητεία του Μισέλ Αούν χωρίς να έχει εκλεγεί αντικαταστάτης

Όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, κατά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε ένα εξαιρετικά φιλικό κλίμα, συζητήθηκαν οι άριστες σχέσεις των δύο χωρών που, όπως διαπιστώθηκε εκατέρωθεν, μπορούν να αναβαθμιστούν δημιουργώντας πολλαπλά οφέλη και για τις δύο χώρες.

Επί τάπητος η συμφωνία για θαλάσσιες ζώνες

Ένα από σημαντικότερα θέματα που αναπτύχθηκαν – σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ – κατά τη συνάντηση είναι η επικαιροποίηση της συμφωνίας των δύο χωρών για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Συζητήθηκε, επίσης, η συνεργασία των δύο χωρών αναφορικά με το θέμα αξιοποίησης των φυσικών τους πόρων και οι δυνατότητες που διαφαίνονται στον τομέα αυτό ως απόρροια της σχετικής συμφωνίας, περιλαμβανομένων του φυσικού αερίου και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ένα ζήτημα στο οποίο φαίνεται να δρομολογούνται εξελίξεις μετά και την συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Λιβάνου – Ισραήλ. Μία συμφωνία η οποία μπορεί να «ξεκλειδώσει» και την οριστικοποίηση της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας μεταξύ Λιβάνου και Κυπριακής Δημοκρατίας, στην οποία είχαν καταλήξει από το 2007 ωστόσο δεν επικυρώθηκε ποτέ στο Κοινοβούλιο της Βηρυτού. Τότε πληροφορίες έκαναν λόγο για τουρκικό δάκτυλο.

Συζητήθηκε, επίσης, το ενδεχόμενο ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών.

Πρωτοβουλίες για στήριξη του Λιβάνου

Από πλευράς του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε τον Πρωθυπουργό Μικάτι ότι η Κύπρος θα αναλάβει πρωτοβουλία εντός της ΕΕ, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη οικονομική στήριξη προς τον Λίβανο για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει και η Κύπρος, λόγω της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία.

Ο κος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου για την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό, ενώ συζητήθηκε και η κατάσταση που επικρατεί στον Λίβανο. Ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου επανέλαβε τη διαχρονική στήριξη της χώρας του στο Κυπριακό στη βάση αρχών και αξιών.

Τέλος, εξέφρασε ευχαριστίες για τη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στις δύο χώρες αναφορικά με το θέμα αμοιβαίας παροχής βοήθειας για κατάσβεση πυρκαγιών.

Στην COP27 το Αναστασιάδης

Αύριο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συμμετάσχει στη Σύνοδο COP27, όπου αναμένεται να λάβουν μέρος συνολικά 120 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, ενώ στο περιθώριο της θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την πρωτοβουλία της Κύπρου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής την οποία θα παρουσιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος ανέλαβε τα τελευταία χρόνια σχετική πρωτοβουλία για ενίσχυση του συντονισμού και της περιφερειακής συνεργασίας των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με στόχο την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Αξιοποιώντας τις άριστες σχέσεις που έχει αναπτύξει η Κύπρος με τις χώρες της περιοχής, η πρωτοβουλία αφορά, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη ενός Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης με τη συμβολή διακεκριμένων επιστημόνων.

Στην εν λόγω Σύνοδο για την πρωτοβουλία της Κύπρου θα προεδρεύσουν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ενώ αναμένεται να παραστούν αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων και άλλοι αξιωματούχοι ξένων κυβερνήσεων.

Στη Σύνοδο θα τεθούν οι βάσεις για την υλοποίηση των δράσεων που έχουν αποφασιστεί και για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.

Το πρόγραμμα Αναστασιάδη

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν στην Αίγυπτο ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Παντελής Παντελίδης, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Νιόβη Παρισινού και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στη Σύνοδο για την Πρωτοβουλία της Κύπρου θα παραστεί και θα μιλήσει, επίσης, ο Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Κλιματικής Αλλαγής Δρ Κώστας Παπανικόλας. Επίσης, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να έχει επαφές με ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί αύριο, 7 Νοεμβρίου, το μεσημέρι στην εναρκτήρια τελετή της Συνόδου, ενώ το βράδυ θα παραστεί σε δεξίωση που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Αιγύπτου προς τιμήν των ηγετών των κρατών και κυβερνήσεων που συμμετέχουν στη Σύνοδο.

Την Τρίτη, 8 Νοεμβρίου, στις 10πμ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση για την πρωτοβουλία της Κύπρου, στον χώρο της διεξαγωγής της COP27.

Ακολούθως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αρμενίας Βαχάν Κχατσιατουριάν κατά τη διάρκεια της οποίας θα υπογραφεί από τους αντίστοιχους αρμόδιους Υπουργούς των δύο χωρών, στην παρουσία των δύο Προέδρων, Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία στον τομέα της Περιβαλλοντικής Προστασίας. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προβεί σε Παρέμβαση στις εργασίες της Συνόδου COP27.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Μιχαήλ Φρίντμαν: Συνελήφθη στο Λονδίνο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Μιχαήλ Φρίντμαν συνελήφθη στο Λονδίνο με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετά την ανακοίνωση της Εθνικής Υπηρεσίας Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σύμφωνα με το Politico, η υπηρεσία εγκλήματος είπε ότι ο επιχειρηματίας, του οποίου δεν ταυτοποιήθηκε, συνελήφθη την Πέμπτη στο σπίτι του στο Λονδίνο ως ύποπτος για ξέπλυμα χρήματος, συνωμοσία για εξαπάτηση του Υπουργείου Εσωτερικών και συνωμοσία για ψευδορκία, σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε το Σάββατο. Ο άνδρας αφέθηκε ελεύθερος αργότερα με εγγύηση.

Διαβάστε επίσης: Mιχαήλ Φρίντμαν: Ο Ρώσος που ελέγχει τα σουπερμάρκετ Dia

Η δήλωση του Ομίλου Alfa

Στη δήλωσή της το Σάββατο, η βρετανική υπηρεσία εγκλήματος ανέφερε ότι ένας 58χρονος άνδρας ήταν μεταξύ τριών ανδρών που συνελήφθησαν από αξιωματικούς του Κυττάρου Καταπολέμησης της Κλεπτοκρατίας την Πέμπτη σε μια «κατοικία πολλών εκατομμυρίων λιρών» στο Λονδίνο. Και οι τρεις άνδρες αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση, ανέφερε το πρακτορείο.

Ο Όμιλος Alfa εξέδωσε δήλωση το Σάββατο δηλώνοντας ότι ο Fridman δεν είχε συλληφθεί. αλλά η δήλωση δεν αναφερόταν στο εάν ο Φρίντμαν αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Radio Free Europe.

Ποιός είναι ο Μιχαήλ Φρίντμαν

Ο Fridman, κύριος του Alfa Group, ενός από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς επενδυτικούς ομίλους της Ρωσίας, βρίσκεται στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ για την εισβολή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Η ΕΕ χαρακτήρισε τον 58χρονο Φρίντμαν «κορυφαίο Ρώσο χρηματοδότη και βοηθό του στενού κύκλου του Πούτιν» όταν τον τοποθέτησε στη λίστα κυρώσεων στα τέλη Φεβρουαρίου.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Έντουαρντ Σνόουντεν: Ο Λευκός Οίκος ευθύνεται για την ρωσική μου υπηκοότητα

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, από τότε που έχει αποκτήσει την ρωσική υπηκοότητα, έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις. Ο ίδιος μάλιστα έχει υπεραμυνθεί της αποφάσεως αυτής να αποκτήσει τη ρωσική υπηκοότητα, παρά τις επικρίσεις που δέχτηκε γι΄αυτή την απόφαση.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Βρίσκομαι στη Ρωσία επειδή ο Λευκός Οίκος ακύρωσε εσκεμμένα το διαβατήριό μου, για να με μετατρέψει σε αιχμάλωτο εδώ», ανέφερε ο κ. Σνόουντεν μέσω Twitter, υπενθυμίζοντας πως οι ΗΠΑ είχαν «αναγκάσει να προσγειωθεί εσπευσμένα το διπλωματικό αεροσκάφος του προέδρου της Βολιβίας, για να με εμποδίσουν να φύγω από τη χώρα, και συνεχίζουν να εμποδίζουν την ελευθερία κίνησής μου μέχρι και σήμερα».

Διαβάστε επίσης: Ο Πούτιν έδωσε υπηκοότητα στον Σνόουντεν – Ποιος είναι ο Αμερικανός που «έβγαλε στη φόρα» τα μυστικά της NSA

Πότε πήρε την υπηκοότητα

Το περιστατικό που έθιξε ο 39χρονος άλλοτε συνεργάτης της National Security Agency ανάγεται στο 2013, όταν το αεροπλάνο του τότε προέδρου της Βολιβίας, του Έβο Μοράλες, υποχρεώθηκε να προσγειωθεί στην Αυστρία, καθώς του στερήθηκε το δικαίωμα της υπέρπτησης από άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Το αεροσκάφος είχε μόλις αναχωρήσει από τη Ρωσία και είχε κυκλοφορήσει η φήμη πως είχε επιβιβάσει τον κ. Σνόουντεν.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αποφάσισε να δώσει στον Έντουαρντ Σνόουντεν τη ρωσική υπηκοότητα τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο ενδιαφερόμενος παρέλαβε το διαβατήριό του αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Ανατόλι Κουτσέρενα.

Ο κ. Σνόουντεν καταζητείται στις ΗΠΑ για κατασκοπεία και κλοπή διαβαθμισμένου υλικού, καθώς το 2013 έδωσε σε δημοσιογράφους αποδείξεις για το εύρος των κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων της NSA και της βρετανικής ομόλογης υπηρεσίας GCHQ.

Ο λόγος που ζήτησε άσυλο στη Ρωσία

Έχει εξηγήσει επανειλημμένα πως ζήτησε άσυλο στη Ρωσία αναγκαστικά, αφού απειλείται με απέλαση στις ΗΠΑ εάν πάει σε πολλές άλλες χώρες. Την Παρασκευή (2/12), ο εκπρόσωπος του Νεντ Πράις υποστήριξε δηκτικά ότι ο κ. Σνόουντεν έχει δείξει εδώ και πολύ καιρό «πίστη στη Ρωσία» και η χορήγηση της υπηκοότητας το επιβεβαιώνει.

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα πως δεν συνεργάζεται με τις ρωσικές αρχές. Η απόφασή του να ζητήσει την υπηκοότητα της Ρωσίας ακολούθησε τη γέννηση του γιου του στη χώρα. Το παιδί, που γεννήθηκε το 2020, απέκτησε αυτόματα ρωσική υπηκοότητα.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
LIFESTYLE7 λεπτά ago

Στίβεν Τάιλερ: Ανησυχία για την υγεία του frontman των Aerosmith

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ19 λεπτά ago

Η έκπληξη σε Αλμέιδα και παίκτες (VIDEO)

OIKONOMIA21 λεπτά ago

Συντάξεις Ιανουαρίου: Πότε θα μπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς

ΚΟΣΜΟΣ22 λεπτά ago

Μιχαήλ Φρίντμαν: Συνελήφθη στο Λονδίνο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

LIFESTYLE26 λεπτά ago

Από το «Τζέιν η Παρθένα» στο «Wednesday» και την κορυφή του Netflix

ΕΛΛΑΔΑ33 λεπτά ago

Γυναικοκτονία στον Πειραιά: Σοκάρουν οι λεπτομέρειες – Την πυροβόλησε δύο φορές στο κεφάλι

ΜΠΑΣΚΕΤ37 λεπτά ago

“Μαγικοί” Μπακς και χωρίς Γιάννη | “Υπέταξαν” τους Κλίπερς οι Κινγκς

ΚΟΣΜΟΣ41 λεπτά ago

Έντουαρντ Σνόουντεν: Ο Λευκός Οίκος ευθύνεται για την ρωσική μου υπηκοότητα

LIFESTYLE45 λεπτά ago

Αναστασία Βοσκανίδου: Τα τραγούδια, οι συνταγές και το… πουλί (vid)

MEDIA49 λεπτά ago

Το “Just” πάλεψε απέναντι στο Μουντιάλ – Πάνω απο τον μέσο όρο ημέρας του καναλιού ο Κοκλώνης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Σοκ στην Σκιαθο 37χρονη έγκυος εχασε το 9 μηνών μωρό της στην εντατική η ίδια σε κρίσιμη κατάσταση

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

Συγκλονίζει ο πατέρας της 21χρονης φοιτήτριας: Τη θέλω κοντά μου αλλά ξέρω ότι δεν γίνεται

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Αποκαλύψεις – φωτιά από την Τζούλια Νόβα: «Στον Τροχό της Τύχης όλοι ξεσπούσαν σε εμένα, έγινε κάτι και…» (vid)

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

Πρώην παίκτης ριάλιτι: «Ήμουν ο πιο επιτυχημένος άνδρας escort με 1.000€ την βραδιά, είχα πελάτες ηθοποιούς»

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

ΑΡΑΧΩΒΑ: ΦΩΤΑΓΩΓΗΘΗΚΕ Η ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ7 ημέρες ago

Αυτοί είναι οι πιο δημοφιλείς Λαρισαίοι «καναλάρχες» που τα «σπάνε» στο Youtube έχοντας χιλιάδες ακόλουθους (φωτο)

LIFESTYLE7 ημέρες ago

Ο Νίκος Παπαδάκης αποκαλύπτει – «Με έπιασε ένας πόνος, είπα ότι αν θα τη βγάλω θα το κόψω»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Έφυγε από την ζωή ο Γιωργος Κόταλης

LIFESTYLE6 ημέρες ago

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ -ΑΡΑΧΩΒΑ:Ο ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΑΝΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΗΜΙΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΚΚΑ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Τα πρώτα χιόνια στα Χανια Πηλιου και στο χιονοδρομικό

Δημοφιλή