Αν και έκλεισαν την τελευταία συνεδρίαση του 2021 με απώλειες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια το έτος ολοκληρώθηκε με τη δεύτερη καλύτερη επίδοση από το 2009, καθώς ο δείκτης Euro Stoxx έκλεισε με κέρδη 22,47%.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,25% στις 7.384 μονάδες και ο γαλλικός CAC έχασε 0,28% στις 7.153 μονάδες. Οι αγορές έκλεισαν το μεσημέρι λόγω των εορτασμών της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, με τους δείκτες στην Ελβετία, στην Ιταλία και στη Γερμανία να μην κάνουν συναλλαγή.

Σε επίπεδο έτους, ο FTSE και ο DAX έκλεισαν με άνοδο 15%. ενώ ο γαλλικός CAC υπεραπέδωσε με κέρδη 30%. Οι κλάδοι που ξεχώρισαν ήταν αυτοί των τραπεζών και της τεχνολογίας, καθώς αμφότεροι σημείωσαν κέρδη 34%, ενώ οι ταξιδιωτικές μετοχές θα κλείσουν το 2021 με άνοδο μόλις 4%.

Οι αγορές θα κληθούν και τη νέα χρονιά να λειτουργήσουν σε ένα δύσκολο περιβάλλον υψηλής διασποράς του Covid 19, αυξημένου πληθωρισμού και αλλαγής της νομισματικής πολιτικής, οδηγώντας αρκετά χαρτοφυλάκια σε αλλαγές στρατηγικής, η οποία θα έχει έντονα το στοιχείο της επιφυλακτικότητας μετά από μια ανοδική κίνηση που κράτησε πολλά χρόνια.

Πηγή: ΟΤ