Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Τον φάκελο του σχολικού εκφοβισμού άνοιξε η εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» – Η κατάθεση που σόκαρε

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Το ανεξέλεγκτο πλέον φαινόμενο του bullying το οποίο έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις άνοιξε η εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» με την Νίκη Λυμπεράκη.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

O ηθοποιός Σπύρος Νικολαΐδης μετέφερε στη «Μεγάλη Εικόνα» το προσωπικό του βίωμα από την παιδική και εφηβική του ηλικία όσον αφορά τον εκφοβισμό που υπέστη.

Ο κ. Νικολαΐδης εξιστόρησε συμβάντα που έζησε κατά τη διάρκεια της εφηβείας του και τόνισε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη κατηγορία παιδιών που θα υποστούν bullying, αλλά ότι μπορεί εν δυνάμει να είναι το οποιοδήποτε παιδί που θα πέσει θύμα κάποιου εκφοβιστή.

«Το έχω ζήσει και από τις δυο πλευρές»

Χαρακτηριστικά λέει: «Ακόμα και σήμερα το έχω ακούσει από όταν βγήκα να μιλήσω για την προσωπική μου εμπειρία, έχει τύχει να με κοροϊδέψουν ακόμα και γνωστοί μου, να μου πουν, δυο μέτρα παλικάρι, δυνατός, γεροδεμένος, πετυχημένος. Είναι δυνατόν να σε κοροϊδεύαν; Δεν μας τα λες καλά. Γιατί να υπάρχει αυτό το στερεότυπο, κάποιος ψηλός, γεροδεμένος, όμορφος δεν μπορεί να φάει bullying; Δεν θεωρώ ότι υπάρχει ειδική ομάδα που θα φάει το bullying… Υπήρχαν φορές που για να προστατεύσω τον εαυτό μου και για να ενταχθώ και σε ομάδες, θα συμμετείχα κι εγώ σε ομάδες που μπορεί να είχαν κοροϊδέψει κάποιο παιδί. Παρότι ήξερα πόσο άσχημο είναι. Το ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο να το καταλάβει ένα παιδί σε εκείνη την ηλικία, επειδή το έχω ζήσει και από τις δυο πλευρές».

Εξήγησε ότι τα παιδιά που βιώνουν τον εκφοβισμό συνήθως κλείνονται στον εαυτό τους. Είπε μεταξύ άλλων «Τα παιδιά δεν μιλάνε. Νιώθουμε ότι δεν θα μας βοηθήσει κανείς. Γινόμαστε πιο εσωστρεφείς. Μου στέλνουν τώρα πια παιδιά που με θαυμάζουν για τα προσωπικά τους. Για τα παιδιά αυτά είναι πιο εύκολο να τα πουν σε έναν ξένο παρά να το πουν στους γονείς τους».

Η σοκαριστική αφήγηση

Υπήρχαν φορές που για να προστατεύσω τον εαυτό μου και για να ενταχθώ και σε ομάδες, θα συμμετείχα κι εγώ σε ομάδες που μπορεί να είχαν κοροϊδέψει κάποιο παιδί, είπε ο ηθοποιός

Αφηγήθηκε τη δική του ιστορία αναφέροντας πως, «Μεγαλώνοντας έτυχε να βιώσω bullying από ομάδες οι οποίες μας στοχοποιούσαν μέσω σωματικής βίας, στην γειτονιά, στην πόλη, μες το σχολείο. Να έρχονται να μας ζητάνε τα λεφτά μας για να μην μας δείρουν. Να μας πουλήσουν προστασία. Έτυχε να πάω κάποια στιγμή στην αστυνομία να ζητήσω βοήθεια. Από τους γονείς μου δεν θα το έκανα. Σκεφτόμουν ότι ο πατέρας μου θα πάει να τους σαπίσει στο ξύλο ή θα κάνουν ζημιά στον ίδιο μου τον πατέρα. Ήταν ένα συγκεκριμένο παιδί ο οποίος δεχόταν το εικοσαπλάσιο bullying από μένα. Είχαμε δέσει με το συγκεκριμένο παιδί. Πήγαμε στην αστυνομία και ο αξιωματικός μας είπε, τους ξέρουμε τους συγκεκριμένους, καλό είναι να μην κάνετε καταγγελία. Γιατί θα σας την στήσουν κάτω από σπίτι, θα έχετε χειρότερο πρόβλημα. Καλύτερα να το αφήσετε να περάσει. Κάποια στιγμή θα ασχοληθούν με κάποιον άλλον, θα περάσει…Κάποιες φορές οι ακραίες καταστάσεις δεν είναι μόνο στην τηλεόραση. Είναι και δίπλα μας. Αυτός ο συγκεκριμένος ο φίλος μου έφτασε στο σημείο, επειδή φοβόμασταν να βγούμε από το σπίτι, μια μέρα μου εκμυστηρεύτηκε ότι σκέφτεται να αγοράσει όπλο και να πάει να βρει τον αρχηγό της συμμορίας και να τον σκοτώσει».

Οι διαταραχές

Ο ψυχίατρος Δημήτρης Παπαδημητριάδης, η εκπαιδευτική ψυχολόγος Αντωνία Τορρένς και ο εκπαιδευτικός Πέτρος Σαπουντζάκης ανέλυσαν πτυχές του «bullying», του φαινομένου που επηρεάζει την καθημερινότητα πάρα πολλών παιδιών και εφήβων, ενώ δημιουργεί προβλήματα σε σχολεία όλης της χώρας.

Ο κ. Παπαδημητριάδης υπογράμμισε ότι το bullying μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για τον ψυχισμό ενός ατόμου ακόμα και αφότου έχει πια μεγαλώσει, αυξάνοντας την τάση για κρίσεις πανικού και για αυτοκτονικό ιδεασμό.

Συγκεκριμένα είπε: «Το bullying έχει σοβαρές επιπτώσεις, όχι μόνο στη διάρκεια της σχολικής ζωής αλλά και μετέπειτα. Μία πολύ πρόσφατη έρευνα στην ψυχιατρική ανασκόπηση του Χάρβαρντ έδειξε ότι τα παιδιά που έχουν υποστεί bullying, οι κοπέλες έχουν 28% μεγαλύτερη πιθανότητα για κρίσεις πανικού στην ενήλικη ζωή και 17 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για να έχουν αυτοκτονικό ιδεασμό. Δηλαδή σκέψεις πολύ αυτοκαταστροφικές στην ενήλικη ζωή. Οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται μόνο στο σχολείο, δεν είναι οι μώλωπες, δεν είναι η διαταραχή της προσοχής του παιδιού στα μαθήματά του. Είναι και οι μακροχρόνιες επιπτώσεις».

Η πλατφόρμα “Live Without Bullying”

Η ειδικός σε θέματα σχολικού εκφοβισμού κ. Τορρένς περιέγραψε την πρωτοβουλία του Κέντρου Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας να δημιουργήσει την πλατφόρμα “Live Without Bullying” στην οποία τα παιδιά μπορούν να επικοινωνήσουν με ειδικούς ψυχολόγους για τα προβλήματα που τα απασχολούν. Ακόμα, η κ. Τορρενς επεσήμανε ότι ένα παιδί θύμα κακοποίησης μπορεί να αναπαραστήσει τη συμπεριφορά που εκλαμβάνει στο οικείο του περιβάλλον και να την φέρει στο σχολείο εις βάρος άλλων παιδιών, συμβάλλοντας έτσι στον λεγόμενο «κύκλο της βίας».

Πιο συγκεκριμένα, είπε: «Με την πλατφόρμα Live Without Bullying έχουμε βοηθήσει πάνω από 30 χιλιάδες νέους από το 2015 που ξεκίνησε πιλοτικά η εφαρμογή αυτή. Είναι μια πλατφόρμα που δημιούργησε το Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας με σκοπό να δώσει ένα καθημερινό βοήθημα σε παιδιά ηλικίας 13 ως 18 ετών…Μπαίνουν περισσότερο παιδιά στην πλατφόρμα για διαφόρων ειδών λόγους και θέματα εκφοβισμού. Σε αυτά τα παιδιά απαντούν ψυχολόγοι ειδικά εκπαιδευμένοι, επαγγελματίες, οι οποίοι εθελοντικά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Λαμβάνουν τα μηνύματα και ξεκινούν ένα διαδικτυακό διάλογο με το παιδί. Ο ίδιος σύμβουλος με το ίδιο παιδί, όσο καιρό κι αν χρειαστεί…να θύμα μπορεί να γίνει και θύτης. Είναι μέρος του φαινομένου του κύκλου της βίας. Ένα άτομο που έχει υποστεί από οικείο του περιβάλλον μιας μορφής κακοποίηση, έχοντας τα συγκρουσιακά πρότυπα συμπεριφοράς, πολύ εύκολα θα πάει στο σχολείο να τα αναπαράξει σε συνομηλίκους του».

Οι ευθύνες

Από τη δική του την πλευρά, ο κ.Σαπουντζάκης θέλησε να επισημάνει ότι είναι πρωταρχικά ευθύνη του εκπαιδευτικού να παρεμβαίνει σε περιστατικά σχολικού εκφοβισμού, ενώ τόνισε ότι είναι πολλά τα περιστατικά που διαφεύγουν της προσοχής των εκπαιδευτικών.

Όπως αναφέρει και ο ίδιος: «Οι γονείς δεν έχουν την εικόνα του παιδιού τους μέσα το σχολείο. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να αγχώνονται. Εγώ ως εκπαιδευτικός είμαι σε θέση να κάνω πράγματα πιο συστημικά για ολόκληρη την σχολική μονάδα…Tο βασικό πρόβλημα είναι ότι έχουμε πολλά περιστατικά στα σχολεία που μένουν στην αφάνεια, ή μπορεί να τα έχουμε λίγο δει και να μην έχουμε κάνει τις κατάλληλες κινήσεις απέναντι τους. Εγώ ως εκπαιδευτικός πιστεύω ότι η μπάλα είναι στη δική μας την πλευρά. Εμείς πρέπει να εργαστούμε πιο συστηματικά».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΕΛΛΑΔΑ

Ντίνα Κώνστα: Χωρίς τελετή και κόσμο η αποτέφρωση της στη Ριτσώνα

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η Ντίνα Κώνστα έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Κυριακής, σκορπίζοντας απέραντη θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η ηθοποιός αγαπήθηκε όσο λίγες για τους σπουδαίους θεατρικούς ρόλους που έπαιξε αλλά και για τις τηλεοπτικές της επιτυχίες.

Η Ντίνα Κώνστα υποδύθηκε την Ντένη Μαρκορά στην τηλεοπτική σειρά «Δύο ξένοι» αφήνοντας εποχή και λέγοντας ατάκες που έμειναν στην ιστορία.

Μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του ΣΕΗ, έγινε γνωστή η επιθυμία της ηθοποιού να μη γίνει κηδεία ή κάποια τελετή, αλλά αποτέφρωση. Μάλιστα, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως αντί στεφάνων, η επιθυμία της ήταν να ενισχυθεί το Ταμείο Αλληλοβοηθείας του ΣΕΗ.

Όπως επιβεβαίωσε στο TLIFE, ο Πρόεδρος του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας η αποτέφρωση της Ντίνας Κώνστα θα γίνει σήμερα το απόγευμα στις 19:00 στο Αποτεφρωτήριο Ριτσώνας χωρίς κόσμο.

«Το θέατρο μας σήμερα θρηνεί την απώλεια της σπουδαίας ηθοποιού, της μοναδικής ερμηνεύτριας δεκάδων ρόλων κάθε είδους, στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, που αγαπήθηκε από το κοινό και κατάφερε να μην ταυτιστεί με κανέναν από τους εμβληματικούς τηλεοπτικούς της ρόλους. Συνεπής αγωνίστρια της Αριστεράς, καλή συνάδελφος, μαχητική συνδικαλίστρια, λαμπερό και ελεύθερο πνεύμα με αστείρευτο χιούμορ, η ακαταμάχητη Ντίνα Κώνστα, που άφησε το στίγμα της μέσα από το έργο της, μας αφήνει φτωχότερους, στέλνοντας όμως μήνυμα συνεπείας, ήθους, εργατικότητας και αφοσίωσης ιερής στην μοναδική της αγάπη όπου και αφιέρωσε την ζωή της, το Θέατρο. Το ΣΕΗ και όλος ο θεατρικός κόσμος θρηνεί για την απώλεια της σπουδαίας συνάδελφου Ντίνας Κώνστα. Επιθυμία της ίδιας είναι να γίνει αποτέφρωση χωρίς τελετή, όπως επίσης και αντί στεφάνων να ενισχυθεί το Ταμείο Αλληλοβοηθείας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΤΑ.ΣΕ.Η.)» έγραφε η ανακοίνωση του ΣΕΗ.

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη ντράμερ: «Το παιδί λέει την αλήθεια», λένε οι γονείς – Επιβεβαιώνει την κακοποίηση και η ψυχολόγος

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Tην απόλυτη βεβαιότητά τους ότι το παιδί τους λέει την αλήθεια σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση που έχουν καταγγείλει ότι δέχθηκε στην πιο τρυφερή του ηλικία από μουσικό, πρώην μέλος γνωστού συγκροτήματος εξέφρασαν οι γονείς της ανήλικης που εξετάστηκαν χθες ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Την ίδια ακριβώς άποψη έχει σχηματίσει και η ψυχολόγος της αστυνομίας, που κατάφερε να «ξεκλειδώσει» το κορίτσι και να της εμπιστευτεί όσα είχε βιώσει στα χέρια του κατηγορούμενου, που το έχουν σημαδέψει στα χρόνια που μεσολάβησαν .

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το παιδί μου λέει την αλήθεια. Είμαι σίγουρος 1000%», είπε ο πατέρας της ανήλικης παθούσας.

«Το παιδί δεν είναι φαντασιόπληκτο , τα πράγματα έγιναν όπως τα λέει» είπε συναισθηματικά φορτισμένος επικαλούμενος τα συμπεράσματα της αστυνομικού ψυχολόγου που εξέτασε τη μικρή. Με σπασμένη φωνή ο μάρτυρας είπε πως το παιδί ένιωθε ντροπιασμένο και ήταν μελαγχολικό. «Εγώ της είπα ότι οι μεγάλοι έχουν την ευθύνη και τα παιδιά δεν πρέπει να ντρέπονται» κατέθεσε σημειώνοντας ότι η απάντηση της μικρής ήταν ότι ο κατηγορούμενος «πρέπει να πάει φυλακή γι αυτά που κάνει στα παιδάκια». Μάλιστα , ανέφερε ότι ακόμη και σήμερα, 9 χρόνια μετά , η κόρη του, η οποία είναι μαθήτρια Λυκείου, «τρέμει» στη σκέψη όσων της συνέβησαν και αναρωτιέται πώς θα μπορούσε να έχει αντιδράσει.

«Αισθάνομαι τύψεις γιατί δεν μπόρεσα νωρίτερα να αξιολογήσω την κατάσταση» είπε ο πατέρας της ανήλικης.

Τι αποκάλυψε η ψυχολόγος

Στις λεπτομέρειες όσων βίωσε το παιδί και εξομολογήθηκε στην ψυχολόγο , αξιωματικό της αστυνομίας, η οποία εξετάστηκε ως μάρτυρας παρά την προσπάθεια της υπεράσπισης να μείνει εκτός λόγω ασυμβιβάστου, αναφέρθηκε η ειδική επιστήμονας.

«Η σταθερότητα, η συνέπεια , το γεγονός ότι δεν έχει πέσει σε αντιφάσεις οδηγούν στη βεβαιότητα ότι όσα αναφέρθηκαν από το παιδί είναι πραγματικά βιωματικά» είπε τονίζοντας πως έκανε συνεδρίες με το παιδί επί σειρά ετών.

«Το παιδί σε αυτή την ηλικία (σ.σ. 5-6 ετών) δεν μπορούσε να κατανοήσει πώς ένας άνθρωπος που παίζει μαζί του καταφεύγει σε τέτοιες συμπεριφορές. Αυτό που την μπλόκαρε , την αναστάτωσε ήταν όταν της ζήτησε να αγγίξει τα γεννητικά του όργανα. Αυτό ήταν ίσως από τα τελευταία γεγονότα… Η ενοχή που κινητοποιήθηκε την μπλόκαρε ώστε να αναλάβει δράση και να φύγει. Αυτό εκμεταλλεύονται όσοι έχουν παιδοφιλικά χαρακτηριστικά» κατέθεσε κάνοντας παράλληλα λόγο για «σοβαρή συναισθηματική σύγχυση και μπλοκάρισμα» του παιδιού και εξαιτίας του γεγονότος ότι ο κατηγορούμενος ήταν πρόσωπο εμπιστοσύνης για την οικογένεια και δεν μπορούσε να σκεφτεί «πονηρά» γι αυτόν.

Νωρίτερα , η μητέρα της ανήλικης είχε καταθέσει με την ίδια βεβαιότητα για το αληθές του περιεχομένου όσων είχε πει το παιδί της,

Μάλιστα , πολλές από τις ερωτήσεις της υπεράσπισης θεωρήθηκαν εκτός ορίων με αποτέλεσμα η πρόεδρος εξοργισμένη να τις απαγορεύσει και ο εισαγγελέας να σχολιάσει «γινόμαστε μάρτυρες πρωτοφανούς κατάστασης».

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ3 λεπτά ago

Υποψία και για άλλους βιασμούς

ΚΟΣΜΟΣ6 λεπτά ago

Μπρίτνεϊ Γκράινερ: Ο Τζο Μπάιντεν διάβασε την επιστολή της κρατούμενης στη Ρωσία μπασκετμπολίστριας

VIDEO14 λεπτά ago

Λάρισα: Ψηφιοποιείται Θ.Θ. και δημοτική πινακοθήκη

ΕΛΛΑΔΑ17 λεπτά ago

Ντίνα Κώνστα: Χωρίς τελετή και κόσμο η αποτέφρωση της στη Ριτσώνα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ23 λεπτά ago

Κάτοικος Ιταλίας παραμένει ο Κουτσουπιάς

VIDEO35 λεπτά ago

Βόλος: Τι ισχύει για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών

ΕΛΛΑΔΑ37 λεπτά ago

Δίκη ντράμερ: «Το παιδί λέει την αλήθεια», λένε οι γονείς – Επιβεβαιώνει την κακοποίηση και η ψυχολόγος

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ43 λεπτά ago

Οι διαιτητές της νέας σεζόν στη Σούπερ Λιγκ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ52 λεπτά ago

«Σοσιαλισμός και Πολιτική Εξουσία σήμερα»: εκδήλωση-παρουσίαση του συλλογικού βιβλίου

VIDEO55 λεπτά ago

Μέτρα ανακούφισης ζητούν από την κυβέρνηση και οι επαγγελματίες των ταξί στο Βόλο

Δημοφιλή