OIKONOMIA
Τουρκία – Ανακαλύψαμε πετρέλαιο στα σύνορα με τη Συρία – «Ισχυροί σε εθνική ενέργεια!»


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η τουρκική εταιρεία πετρελαίου (TPAO) ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκαν εργασίες γεώτρησης 35 ημερών για την ανακάλυψη πετρελαίου σε βάθος 1310 μέτρων στο πηγάδι Γκιουνιουρντού – 1, στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κοντά στα σύνορα
Σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα, το πηγάδι βρίσκεται 32 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Νουσαϊμπίν του Μαρντίν και 3,5 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Συρία.
Στην περιοχή συνεχίζονται εργασίες έρευνας για πετρέλαιο με το άνοιγμα νέων πηγαδιών.
«Βαρύ πετρέλαιο»
«Ανακαλύψαμε βαρύ πετρέλαιο με τιμή API 11,8. Η Τουρκία είναι ισχυρή σε εθνική ενέργεια!» έγραψε η TPAO σε ανάρτησή της στο Twitter.
Türkiye-Suriye Sınırından Yeni Keşif!
Mardin’in Nusaybin İlçesi’nin 32 km doğusunda yer alan Günyurdu-1 kuyusundaki çalışmalarımız sonucunda 11,8 API değerinde ağır petrol keşfi gerçekleştirdik.🛢️📈
Millî Enerjide Güçlü Türkiye!🇹🇷#TPAO pic.twitter.com/ev4mDkEq5Y
— Türkiye Petrolleri A.O. (@trpetrolleri) December 10, 2021
https://platform.twitter.com/widgets.js
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA
Μετά το θανατικό και την ακρίβεια, η πείνα: Ο πόλεμος στην Ουκρανία σε τρεις λέξεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Τα σιτηρά που θερίζονται τον χειμώνα πρέπει να σπαρθούν το προηγούμενο καλοκαίρι. Εκείνα που θα θεριστούν το καλοκαίρι πρέπει να έχουν σπαρθεί το φθινόπωρο. Έτσι, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται και το τέλος του να μην είναι ορατό, η απειλή σοβαρών ελλείψεων στην παγκόσμια αγορά κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς είναι κάτι παραπάνω από ορατή.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή για να την αγνοήσει κανείς. Εξάλλου, όπως δείχνουν τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις του ΟΗΕ και άλλων οργανισμών, με τα σημερινά δεδομένα οι αγρότες της Ουκρανίας δεν θα καταφέρουν να σπείρουν φέτος το καλοκαίρι το 30% των καλλιεργήσιμων εδαφών – ίσως και περισσότερο, εάν συνυπολογιστούν οι ελλείψεις σε εργατικά χέρια, καθώς πολλοί έχουν πάρει τα όπλα και αρκετοί είναι νεκροί ή τραυματίες.
Σύμφωνα, επίσης, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), από Ρωσία και Ουκρανία προέρχεται σχεδόν το 30% των σιτηρών και του κριθαριού που καταναλώνονται παγκοσμίως, όπως επίσης το 15-20% του καλαμποκιού και τα τρία τέταρτα του ηλιελαίου. Η Ρωσία είναι, ταυτόχρονα, ο μεγαλύτερος παγκοσμίως εξαγωγέας λιπασμάτων αζώτου, όπως επίσης ο δεύτερος και τρίτος αντιστοίχως εξαγωγέας λιπασμάτων ποτάσας και φωσφόρου.
Για όλα φταίει ο Πούτιν!
Υπάρχει λύση απέναντι σε αυτή την απειλή; Όπως γνωρίζουν καλά όσοι έχουν ασχοληθεί με τις θετικές επιστήμες, αλλά και την ψυχολογία, το πρώτο βήμα για την απάντηση ενός ερωτήματος και την επίλυση ενός προβλήματος είναι η ορθή διατύπωσή του. Έτσι ώστε, να μην λείπει καμία κρίσιμη παράμετρος.
Για πολλούς στη Δύση, η υπόθεση είναι ξεκάθαρη και απλή: Για την επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση και για όλα τα κακά φταίνε η Ρωσία και ο Πούτιν. Όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Economist, «εισβάλλοντας στην Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα καταστρέψει τις ζωές ανθρώπων που βρίσκονται πολύ μακριά από τα πεδία των μαχών – σε βαθμό που ίσως και ο ίδιος το μετανιώσει».
Βεβαίως, όπως διευκρινίζει στη συνέχεια το κεντρικό άρθρο του περιοδικού, «ο πόλεμος πλήττει ένα παγκόσμιο διατροφικό σύστημα που ήδη έχει αποδυναμωθεί από την Covid-19, την κλιματική αλλαγή και το ενεργειακό σοκ». Κάτι που σημαίνει, πολύ πρακτικά, ότι οι αιτίες και οι τάσεις προϋπήρχαν και με τον πόλεμο τα πράγματα έγιναν χειρότερα.
Όχι, υπεύθυνες είναι οι κυρώσεις…
Κι εδώ, όμως, τα αντίπαλα στρατόπεδα επιρρίπτουν το ένα στο άλλο την ευθύνη: Η Δύση «δείχνει» τον αποκλεισμό των λιμανιών της Ουκρανίας και απαιτεί την άρση του, ειρηνικά ή δια της βίας, ενώ η Μόσχα ανταπαντά ότι φταίνε οι κυρώσεις – όπως λέει ότι συμβαίνει και στην περίπτωση της ενέργειας.
«Σταματήστε τον αποκλεισμό των λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα! Επιτρέψτε την ελεύθερη κυκλοφορία των πλοίων, των τρένων και των φορτηγών που μεταφέρουν τρόφιμα εκτός Ουκρανίας», αξίωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν. Η κρίση αυτή είχε ενσκήψει εδώ και καιρό και οι αιτίες της συμπεριλαμβάνουν την άνοδο του πληθωρισμού, τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες και «την κερδοσκοπία στις δυτικές αγορές», αντιτείνει ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπέζια.
Η αλήθεια είναι πως όσο διαρκεί αυτός ο τσακωμός τόσο περισσότερο πλησιάζει η στιγμή που δεκάδες χώρες, κυρίως φτωχές και του αναπτυσσόμενου κόσμου θα πουν κυριολεκτικά το ψωμί… ψωμάκι! Με ό,τι αυτό συνεπάγεται, φυσικά.
Economist: Δραματικές προβλέψεις
«Εάν, όπως είναι πιθανό, ο πόλεμος συνεχιστεί και οι προμήθειες από τη Ρωσία και την Ουκρανία είναι περιορισμένες, εκατοντάδες εκατομμύρια επιπλέον άνθρωποι θα βρεθούν σε κατάσταση φτώχειας. Πολιτικές αναταραχές θα προκληθούν, παιδιά θα δουν την ανάπτυξή τους να καθυστερεί και άνθρωποι θα λιμοκτονούν», γράφει ο Economist στο ίδιο άρθρο, δίνοντας δραματικούς τόνους.
Είναι γεγονός ότι ο ΟΗΕ και ο γενικός γραμματέας τους, Αντόνιο Γκουτέρες, καταβάλλουν ήδη προσπάθεια προκειμένου να βρεθεί ένας συμβιβασμός και να μην πεινάσει ο κόσμος. Από την αρχή, ωστόσο, έχει καταστεί σαφές ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς αμοιβαίες υποχωρήσεις – για παράδειγμα, η Μόσχα να επιτρέψει στα ουκρανικά σιτηρά να μεταφερθούν στις διεθνείς αγορές, παίρνοντας σε αντάλλαγμα την ελεύθερη κυκλοφορία των δικών της πλοίων και φορτηγών που μεταφέρουν λιπάσματα ή αντίστοιχα προϊόντα.
Είναι, άραγε, εφικτό κάτι τέτοιο; Πολύ δύσκολα, είναι η απάντηση. Πολύ απλά, διότι σε αυτή τη σύγκρουση, Δύση (κυρίως ΗΠΑ) και Ρωσία μοιάζουν να έχουν αποφασίσει να τα παίξουν όλα για όλα, αδιαφορώντας για τις τρομακτικές συνέπειες που θα προκληθούν στις οικονομίες και τις ανθρώπινες ζωές.
Αδιαφορία για τις ζωές
Ο Πούτιν, για του λόγου το αληθές, δεν διστάζει να ισοπεδώσει πόλεις και χωριά προκειμένου να πετύχει τους στόχους της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως ο ίδιος ονομάζει τον γενικευμένο πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Όπως δεν διστάζει να στείλει στον θάνατο χιλιάδες νέους της χώρας του, τους οποίους προφανώς θεωρεί αναλώσιμους και πολύ… μικρούς μπροστά στη «μεγάλη Ρωσία».
Οι Αμερικανοί, από την άλλη, με συμπαραστάτες τους Βρετανούς, τους Πολωνούς και ορισμένους άλλους Ευρωπαίους, θεωρούν πως βρήκαν την κατάλληλη ευκαιρία για να «κοντύνουν» τον Πούτιν και τη Ρωσία. Γι’ αυτό και αντί για διαπραγμάτευση στην υπόθεση των σιτηρών (ή της ενέργειας), σχεδιάζουν νέα κλιμάκωση, με την καταστροφή του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Όσο για τις αγορές, η μετατροπή της ενέργειας και των βασικών διατροφικών ειδών σε χρηματιστηριακά προϊόντα επιβεβαιώνει κάτι που ουσιαστικά γνωρίζουν οι πάντες: Το κέρδος και όχι οι ανθρώπινες ζωές είναι πάνω από όλα.
Για όλους τους παραπάνω λόγους – και για πολλούς ακόμη – ο «πόνος» που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα περάσει γρήγορα. Το πιθανότερο, μάλιστα, είναι να γίνει ακόμη μεγαλύτερος. Εξάλλου, οι πραγματικοί αντίπαλοι είναι πολύ ισχυροί και δεν έχουν παίξει ακόμη όλα τους τα «χαρτιά».
Πηγή: ΟΤ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
OIKONOMIA
Κοινωνικός Τουρισμός 2022: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Οι δικαιούχοι και οι παροχές


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα του κοινωνικού τουρισμού με τον προϋπολογισμό για εφέτος να είναι αυξημένος κατά 5 εκατ. ευρώ από 30 σε 35 εκατ.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ως επιπλέον κίνητρα συμμετοχής, πέρσι, για πρώτη φορά, η επιδότηση καταλυμάτων ενισχύθηκε κατά 20% τον Αύγουστο, ώστε να υπάρξει αυξημένη διαθεσιμότητα κατά την «αιχμή» της περιόδου των διακοπών. Η παροσχή επιπλέον κινήτων αναμένεται να επαναληφθεί και εφέτος.
Να σημειωθεί πως όσοι ανήκουν στην κατηγορία ΑμεΑ μπορούν να πάρουν επιταγή κοινωνικού τουρισμού κάθε χρόνο, ενώ οι υπόλοιποι δικαιούχοι μπορούν χρόνο παρά χρόνο.
Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν επιταγές του 2021-2022
Με τα έως σήμερα δεδομένα, όσοι έχουν ακόμα στα χέρια τους επιταγές του προγράμματος 2021-2022 έχουν τη δυνατότητα να τις χρησιμοποιήσουν έως τις 31 Ιουλίου 2022, με τις επιταγές για το νέο πρόγραμμα 2022-2023 να ξεκινούν να ισχύουν από 1ης Αυγούστου.
Υπενθυμίζεται ότι το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2021-2022 έχει διάρκεια 12 μήνες, από 01.08.2021 έως 31.07.2022.
Δικαιούχοι
Στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού μπορούν να πάρουν μέρος και άνεργοι και εργαζόμενοι, ενώ οι δικαιούχοι ΑμεΑ ή οι δικαιούχοι που έχουν δηλώσει ωφελούμενο μέλος ΑμεΑ στην αίτησή τους μπορούν να λαμβάνουν Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού σε συνεχόμενα προγράμματα.
Οι υπόλοιποι δικαιούχοι μπορούν να παίρνουν Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού χρόνο παρά χρόνο.
Ειδικότερα, το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού απευθύνεται σε όσους/-ες:
– Πραγματοποίησαν ως εργαζόμενοι/-ες 50 ημέρες εργασίας.
– Έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.
– Έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα) ή συγκέντρωσαν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας).
Παροχές
Το πρόγραμμα αυτό παρέχει 6διανυκτερεύσεις με πολύ μικρή ιδιωτική συμμετοχή, σε τουριστικά καταλύματα σε όλη την Ελλάδα.
Για συγκεκριμένες περιοχές, όπως η Λέσβος, η Λέρος, η Σάμος, η Χίος, η Κως και ο Έβρος, το 6ήμερο μπορεί να γίνει 10ημερο χωρίς καμία ιδιωτική συμμετοχή και επίσης περιλαμβάνει σημαντικές εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια.
Αιτήσεις
Οι δικαιούχοι και οι πάροχοι τουριστικών καταλυμάτων υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής σε συγκεκριμένες ημερομηνίες που ορίζονται στη Δημόσια Πρόσκληση.
Οι δικαιούχοι στις αιτήσεις τους δηλώνουν και τα ωφελούμενα μέλη τους.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ώρες ago
Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Βόλο
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αγορά του Βόλου και στο «Βολωνάκι» για καφέ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Θλίψη για τον θάνατο 58χρονο Βολιώτη