Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε σήμερα πως ο φιλάνθρωπος Οσμάν Καβάλα πρέπει να παραμείνει στη φυλακή, παρατείνοντας την κράτησή του, που διαρκεί ήδη περισσότερο από τέσσερα χρόνια χωρίς να έχει καταδικαστεί.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το δικαστήριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι ο Καβάλα πρέπει να παραμείνει στη φυλακή όσο διαρκεί η δίκη του. Όρισε την επόμενη ακροαματική διαδικασία για τις 21 Φεβρουαρίου και είπε πως η κράτησή του θα αξιολογηθεί εκ νέου στις 13 Φεβρουαρίου. Ο Καβάλα συνελήφθη στις 18 Οκτωβρίου 2017.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν πει πως η υπόθεση έχει πολιτικά κίνητρα και αποτελεί μέρος της επιχείρησης καταστολής των διαφωνούντων υπό τον πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν. Η κυβέρνηση το διαψεύδει και υποστηρίζει πως τα δικαστήρια της Τουρκίας είναι ανεξάρτητα.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) ζήτησε στο τέλος του 2019 την απελευθέρωση του Καβάλα, καθώς δεν υπάρχει βάσιμη υποψία ότι διέπραξε κάποιο αδίκημα, κρίνοντας πως η κράτησή του έχει σκοπό τη φίμωσή του.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης είπε στην Τουρκία το Δεκέμβριο πως ετοιμάζει «διαδικασίες επί παραβάσει» για τη μη απελευθέρωση του Καβάλα, μια κίνηση που μπορεί να οδηγήσει σε αναστολή της συμμετοχής της Άγκυρας στο Σώμα.

Η Έμα Σίνκλερ-Γουέμπ από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) δήλωσε πως το Συμβούλιο της Ευρώπης έδωσε στην Τουρκία μια τελευταία ευκαιρία να απελευθερώσει τον Καβάλα πριν από τη σύνοδό του στις 2 Φεβρουαρίου, κατά την οποία θα στείλει την υπόθεση ξανά στο ΕΔΔΑ, ξεκινώντας τις διαδικασίες.

Ο Ερντογάν απείλησε τον Οκτώβριο να απελάσει τους πρεσβευτές δέκα χωρών, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και η Γαλλία, που επανέλαβαν την απόφαση του ΕΔΔΑ για την απελευθέρωση του Καβάλα.

Το 2020, ο Καβάλα απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες για τις διαδηλώσεις που είχαν πραγματοποιηθεί σε όλη τη χώρα το 2013, με επίκεντρο το πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης. Η απόφαση ανατράπηκε πέρυσι και συνδυάστηκε με κατηγορίες σε μια άλλη υπόθεση, που έχει σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Ο 64χρονος Καβάλα δικάζεται μαζί με άλλα 51 άτομα, σε ένα συνδυασμό τριών ξεχωριστών υποθέσεων για τις διαδηλώσεις του 2013 και την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 εναντίον του Ερντογάν και της κυβέρνησής του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr