Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Η πολιτική σκηνή και οι πιθανές εξελίξεις, υπο το βάρος των πυρκαγιών, στον Τύπο

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!
Κωνσταντινούπολη, Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Περιεκτικό άρθρο του γνωστού στρατιωτικού και πολιτικού αναλυτή Μετίν Γκιουρτζάν, που δημοσιεύεται σήμερα στο Al Monitor

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο Ερντογάν προσπαθεί να περιορίσει τις πολιτικές συνέπειες από τις πυρκαγιές της Τουρκίας

Οι πυρκαγιές που μαίνονται στις ακτές της της Τουρκίας στη Μεσόγειο και το Αιγαίο της Τουρκίας έχουν προκαλέσει μαζική δημόσια κατακραυγή που μπορεί να αποδειχθεί σημείο καμπής για την τουρκική πολιτική καθώς η κριτική για την αποτυχία της Άγκυρας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κρίση κινείται προς ένα απειλητικό επίπεδο για την επιβίωση της κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η καταστροφή, που προκλήθηκε από δεκάδες πυρκαγιές σε πευκοδάση, αγροτικές εκτάσεις και κατοικημένες περιοχές από την περασμένη εβδομάδα, συνέλαβε την κυβέρνηση απροετοίμαστη, με αξιωματούχους να αναγκάζονται να παραδεχτούν ότι η Άγκυρα δεν διαθέτει ούτε ένα δικό της πυροσβεστικό αεροπλάνο.

Παρά τον ισχυρισμό ότι διαθέτει ισχυρό κρατικό μηχανισμό, η τριετής εκτελεστική προεδρία του Ερντογάν φαίνεται να έχει κολλήσει σε μια κρίση διαχείρισης. Και αντί να επικεντρώνεται στη βελτίωση της ανταπόκρισής της στις απελπισμένες εκκλήσεις για βοήθεια από τις πληγείσες περιοχές, η κυβέρνηση προσπαθεί να πολιτικοποιήσει την καταστροφή για να δημιουργήσει ένα προπέτασμα καπνού απέναντι στη δική της ανεπάρκεια.

Πέρα από τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης, η κριτική των πολιτών για τη συμπεριφορά της κυβέρνησης έγινε πιο τολμηρή, πιο ξεκάθαρη και πιο οργανωμένη παρά το αυξανόμενο κατασταλτικό κλίμα της χώρας, όπου ακόμη και ένα επικριτικό tweet μπορεί να οδηγήσει κάποιον στη φυλακή.

Η κριτική κατά της κυβέρνησης επικεντρώνεται στην έλλειψη κατάλληλων μέτρων και προφυλάξεων παρά τους προφανείς κλιματολογικούς κινδύνους. Αυτό δείχνει πιο έντονα ανάγλυφες τις πολυτελείς δαπάνες της Άγκυρας σε προεδρικά παλάτια, αεροσκάφη και άλλα είδη πολυτελείας.  Η καταστροφή αποκάλυψε με εντυπωσιακό τρόπο πώς η Τουρκία είχε μείνει χωρίς κανένα δικό της πυροσβεστικό αεροσκάφος και έπρεπε να νοικιάσει ξένα, καθώς τα υπάρχοντα αεροσκάφη της παραμένουν  σε αδράνεια, λόγω της έλλειψης συντήρησης. Η κυβέρνηση δέχτηκε κριτική επίσης για το ότι δεν συντονίζει την ανταπόκριση της στα αιτήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης των πληγείσων περιοχών, την οποία ελέγχει κυρίως το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), και για την άρνησή της να δεχτεί ξένες προσφορές βοήθειας, ιδίως από την περιφερειακή αντίπαλο της Τουρκίας την Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει μια εικόνα δύναμης και αντοχής.

Η μεροληπτική γλώσσα που το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια έχει εκδηλωθεί ακόμη και στη φυσική καταστροφή. Αντί να κρατήσει ενωμένο το έθνος και τους θεσμούς ενόψει της κρίσης, η κυβέρνηση διατήρησε την πολωτική της στάση σε μια προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή από την ίδια της την ανικανότητα. Φαινομενικά, βλέπει τις εκκλήσεις για βοήθεια και την κριτική της αντιπολίτευσης ως απειλές για την πολιτική της επιβίωση, ή πιο συγκεκριμένα, την επιβίωση του συστήματος της εκτελεστικής προεδρίας, η οποία είναι προσαρμοσμένη στα μέτρα του Ερντογάν και άρχισε να εφαρμόζεται από το 2018.

Ο υπουργός Γεωργίας και Δασών Μπεκίρ Πακντεμιρλί έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει την τοπική αυτοδιοίκηση για την επιβράδυνση των προσπαθειών κατάσβεσης επειδή δεν προστάτευσαν κατοικημένες περιοχές. “Έπρεπε να αφήσουμε τα δάση να καούν επειδή οι ομάδες υπεύθυνες για τα δάση ήταν απασχολημένες με την προστασία κατοικημένων περιοχών”, είπε την 1η Αυγούστου, αν και οι πυρκαγιές είχαν ξεκινήσει σε αγροτικές περιοχές πριν επεκταθούν σε κατοικημένες περιοχές.

Οι τοπικές αυτοδιοικήσεις έχουν πράγματι δυσκολευτεί να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές, που ρήμαξαν το τοπίο σε μερικά από τα κορυφαία τουριστικά θέρετρα της Τουρκίας. Ωστόσο, αξιωματούχοι Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησαν για έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού λόγω οικονομικών δυσκολιών και πολιτικών εμποδίων που δημιουργήθηκαν από την κεντρική κυβέρνηση. Αυτά αυξήθηκαν αφότου το CHP σάρωσε τα κύρια αστικά κέντρα της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στις ακτές της Μεσογείου και του Αιγαίου, στις τοπικές εκλογές του 2019. Οι πολιτικές διακρίσεων της κεντρικής κυβέρνησης απέναντι στην τοπική αυτοδιοίκηση  είχαν καταστροφικές συνέπειες στις πυρκαγιές, υποστηρίζουν αξιωματούχοι του CHP.

Η καταστροφή της πυρκαγιάς είναι το τελευταίο παράδειγμα για το πώς η ενασχόληση της κυβέρνησης Ερντογάν με τη διαχείριση της δημόσιας εικόνας αντί για την αποτελεσματική διαχείριση του κράτους γίνεται ο κανόνας ενόψει των προκλήσεων διακυβέρνησης όπως η πανδημία του COVID-19 και το τεράστιο πρόβλημα διασποράς βλεννογόνου στη θάλασσα του Μαρμαρά αυτό το καλοκαίρι.

Πάρτε, για παράδειγμα, τη διαμάχη για το πώς η Τουρκία κατέληξε χωρίς πυροσβεστικά αεροσκάφη. Αφού η Άγκυρα παραδέχτηκε ότι δεν είχε πυροσβεστικά αεροσκάφη και τα αεροσκάφη που ανήκαν στην Τουρκική Αεροναυτική Ένωση έμειναν χωρίς συντήρηση, κυβερνητικοί αξιωματούχοι χρησιμοποίησαν το επιχείρημα ότι τα παραμελημένα αεροσκάφη της Τουρκικής Αεροναυπηγικής Ένωσης ήταν ήδη ακατάλληλα για χρήση, χωρίς να προσφέρουν μια ικανοποιητική εξήγηση γι αυτό. Ο υπουργός Γεωργίας και Δασών Μπεκίρ Πακτεμιρλί απέρριψε τα αεροπλάνα ως παρωχημένα και μη ασφαλή. «Χρειαζόμαστε τον καλύτερο εξοπλισμό στο έδαφος. … Καμία από τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε αυτήν τη στιγμή δεν είναι διαθέσιμη στα παλιά αεροπλάνα », είπε. Έτσι, ο υπουργός προσπάθησε να δημιουργήσει την αντίληψη ότι μια εξαιρετικά επαγγελματική προσπάθεια πυρόσβεσης ήταν σε εξέλιξη και να αποκρύψει το γεγονός ότι η Τουρκία έχει μείνει χωρίς κανένα πυροσβεστικό αεροσκάφος.

Η Διεύθυνση Επικοινωνίας του Προέδρου Ερντογάν πρωταγωνιστεί στις προσπάθειες διαχείρισης της δημόσιας εικόνας. Λίγο μετά την έναρξη μιας καμπάνιας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τα hashtags #HelpTurkey και #GlobalCall, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας Φαχρετίν Αλτούν, καταδίκασε την εκστρατεία ως κακόβουλη προσπάθεια απεικόνισης του τουρκικού κράτους ως ανίκανου και αδύναμου.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Γενς Στόλτενμπεργκ: «Κανείς άλλος στο ΝΑΤΟ δεν υφίσταται περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία»

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο Στόλτενμπερκ, μάλιστα, σημείωσε ότι «κανένας άλλος σύμμαχος του NATO δεν έχει περισσότερους πρόσφυγες».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, αναγνώρισε για μία ακόμη φορά τις ανησυχίες της Τουρκίας, σχετικά με τις προσπάθειες ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην αμυντική συμμαχία, προχωρώντας όμως και ένα βήμα παραπέρα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στο Νταβός, αφού τόνισε ότι η Τουργία είναι «σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ», προσέθεσε: «Αναγνωρίζω επίσης τη σημασία της αντιμετώπισης των ανησυχιών που έχει εγείρει η Τουρκία».

Ο Στόλτενμπερκ, μάλιστα, σημείωσε ότι «κανένας άλλος σύμμαχος του NATO δεν έχει υποστεί περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία και κανένας άλλος σύμμαχος του NATO δεν έχει περισσότερους πρόσφυγες».

«Πρέπει να καθίσουμε και να βρούμε έναν τρόπο προς τα εμπρός», είπε ο γραμματέας του ΝΑΤΟ και δήλωσε «βέβαιος ότι θα το κάνουμε, όπως κάναμε τόσες πολλές φορές στο παρελθόν στο ΝΑΤΟ, για να βρούμε έναν τρόπο να τα λύσουμε αυτά τα θέματα».

https://platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Κιλιτσντάρογλου: «Ο Ερντογάν ετοιμάζεται να δραπετεύσει από την Τουρκία»

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Σε έναν -αν μη τι άλλο- αρκετά περίεργο ισχυρισμό προχώρησε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Όπως ισχυρίστηκε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τα ανώτατα στελέχη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ετοιμάζονται να δραπετεύσουν από τη χώρα.

Εκανε, μάλιστα, λόγο για σχέδιο που περιλαμβάνει δημιουργία εταιρειών-βιτρίνας και μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό.

Ειδικότερα, μιλώντας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, ο Κιλιτσντάρογλου είπε ότι «ένα μεγάλο σχέδιο διαφυγής είναι σε λειτουργία».

Απευθυνόμενος στους γραφειοκράτες που εργάζονται επί του παρόντος για τον Ερντογάν και την κυβέρνηση του AKP, ο Κιλιτσντάρογλου υποστήριξε ότι ο πρόεδρος «προετοιμάζεται να δραπετεύσει» και «δεν θα συμπεριλάβει (τους γραφειοκράτες) στο σχέδιό του για να σωθεί από τα εγκλήματα που διέπραξε».

«Επέσπευσαν τις προετοιμασίες για να ξεφύγουν. Ο Ερντογάν μεταφέρει μεγάλο χρηματικό ποσό στο εξωτερικό μέσω παράνομων δομών που καλύπτονται ως νόμιμα ιδρύματα που εδρεύουν στην Τουρκία. Τα μέλη της οικογένειας του Ερντογάν βρίσκονται επικεφαλής αυτών δομών. Στόχος τους είναι να λάβουν άδεια παραμονής και εργασίας σε ξένη χώρα μέσω αυτού του σχεδίου» δήλωσε, προσθέτοντας ότι «το σχέδιο απόδρασης περιλαμβάνει μόνο μερικές εκατοντάδες άτομα».

Απάντηση από το κόμμα του Ερντογάν

Απαντώντας, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, ισχυρίστηκε πως «οι δηλώσεις του Κιλιτσντάρογλου δεν είναι μια μορφή πολιτικής, αλλά μια εκστρατεία συκοφαντίας».

Σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter, ο Τσελίκ είπε: «Καταδικάζουμε έντονα τις δηλώσεις του προέδρου του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, για τον πρόεδρό μας και την οικογένειά του σήμερα. Οι δηλώσεις του Κιλιτσντάρογλου δεν είναι μια μορφή πολιτικής, αλλά μια εκστρατεία συκοφαντίας…».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
OIKONOMIA6 λεπτά ago

Παγκόσμια Τράπεζα: 84 δισ. δολάρια απέφερε η τιμόλογηση των εκπομπών άνθρακα παγκοσμίως το 2021

ΚΟΣΜΟΣ7 λεπτά ago

Γενς Στόλτενμπεργκ: «Κανείς άλλος στο ΝΑΤΟ δεν υφίσταται περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία»

ΘΕΣΣΑΛΙΑ7 λεπτά ago

Η Λάρισα ανοίγει τη συζήτηση για την ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου του αρχαίου θεάτρου – Εγκαινιάστηκε η έκθεση με τα έργα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού (φωτό

VIDEO16 λεπτά ago

Βόλος: Αυτοί είναι οι πέντε Βολιώτες που εκλέγονται στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ17 λεπτά ago

ΕΕ: Προσπάθεια να ανασκευαστούν οι αρχικές δηλώσεις για το «Μητσοτάκης γιοκ»

ΕΛΛΑΔΑ18 λεπτά ago

Καιρός: Θαλάσσιος καπνός «χτυπά» τη χώρα – Ποιες περιοχές θα επηρεάσει

OIKONOMIA25 λεπτά ago

Ψηφιακή κάρτα: Ποια εργασιακά δικαιώματα κατοχυρώνονται – Ο οδηγός εφαρμογής

ΚΟΣΜΟΣ26 λεπτά ago

Κιλιτσντάρογλου: «Ο Ερντογάν ετοιμάζεται να δραπετεύσει από την Τουρκία»

ΘΕΣΣΑΛΙΑ27 λεπτά ago

Σε εξέλιξη η ετήσια Γενική Συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας – Θα εκλεγεί νέο προεδρείο (φώτο

VIDEO35 λεπτά ago

Δράμα με 76χρονη χαροκαμένη μητέρα στον Βόλο

ληστεία
ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αγορά του Βόλου και στο «Βολωνάκι» για καφέ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Θλίψη για τον θάνατο 58χρονο Βολιώτη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Θλίψη στην τοπική κοινωνία του Βόλου – Πέθανε ο σπουδαίος Βολιώτης μουσικοσυνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου

ηλικιωμένος
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Βόλος: Ηλικιωμένος κατέρρευσε στη μέση του δρόμου

Δημοφιλή