ΚΟΣΜΟΣ
Τουρκία – Μισθούς με πολλά μηδενικά τάζει ο Ερντογάν για να κατευνάσει την οργή των πολιτών


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Με αυξήσεις σε μισθούς επιχειρεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κατευνάσει την οργή των πολιτών για τη μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού και να ανατρέψει το εις βάρος του κλίμα που έχει διαμορφωθεί στη χώρα.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Έτσι, ο τούρκος πρόεδρος -μέσα σε μια μέρα- έταξε αυξήσεις σε μισθούς γιατρών, δασκάλων και καθηγητών.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε οι εκπαιδευτικοί αναμένεται να λάβουν αύξηση μισθού κατά 1.000 τουρκικές λίρες (65 ευρώ), και οι διευθυντές κατά 2.000 λίρες (130 ευρώ).
Παράλληλα, αναμένεται να καταργήσει τις διακρίσεις μεταξύ συμβασιούχων και μόνιμων εκπαιδευτικών. «Οι συμβασιούχοι καθηγητές θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους μόνιμους καθηγητές μας».
Νωρίτερα μέσα στη μέρα, ο Ερντογάν είχε ανακοινώσει οικονομική ενίσχυση των γιατρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με την πανδημία. «Θα δώσουμε επιπλέον 2.500 λίρες (165 ευρώ) στους ειδικευόμενους γιατρούς και 5.000 λίρες (ήτοι 330 ευρώ) στους υπόλοιπους γιατρούς».
Οργή λαού
Σημειώνεται πως στα όρια της φτώχειας βρίσκονται πολλοί τούρκοι πολίτες, τη στιγμή που ο Ερντογάν θεωρεί πως η οικονομία της χώρας βρίσκεται στο σωστό δρόμο.
Οι διαδηλώσεις, με κυρίαρχο σύνθημα «δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα», γίνονται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον υψηλό πληθωρισμό ο οποίος περιορίζει ολοένα και περισσότερο το λαϊκό εισόδημα.
Λόγω της κρίσης της λίρας, ο πληθωρισμός «τρέχει» αυτή τη στιγμή στην Τουρκία με ρυθμούς που ξεπερνούν το 20%.
«Παρακινδυνευμένος, αλλά σωστός ο δρόμος της οικονομίας…»
Πάντως, ο τούρκος πρόεδρος επιμένει να υποστηρίζει πως η Τουρκία βρίσκεται σε έναν «παρακινδυνευμένο, αλλά σωστό» δρόμο στην οικονομία της.
«Αυτό που κάνουμε είναι σωστό. Ακολουθήσαμε και ακολουθούμε ένα σχέδιο πολιτικά παρακινδυνευμένο, αλλά σωστό» δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του στο κοινοβούλιο.
Η τουρκική κεντρική τράπεζα είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα ότι παρεμβαίνει για να σταματήσει την πτώση της τουρκικής λίρας, η οποία μέσα σε ένα μήνα έχει χάσει περίπου το 30% της αξίας της έναντι του δολαρίου.
Χθες, Τρίτη, το τουρκικό νόμισμα είχε κάνει μια νέα ιστορική βουτιά, χάνοντας σχεδόν 6% της αξίας του μέσα σε μία ημέρα σε σχέση με το δολάριο και το ευρώ. Λίγο μετά την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας, η τουρκική λίρα ανέκαμψε ελαφρώς και στις 12:40 (ώρα Ελλάδας) γύρω στις 13,10 λίρες ανταλλάσσονταν με ένα δολάριο και 14,90 λίρες με ένα ευρώ.
«Ο κόσμος ολόκληρος ξέρει πως είμαι εναντίον των (υψηλών) επιτοκίων. Δεν ήμουν ποτέ υπέρ. Δεν ήμουν χθες και δεν θα είμαι αύριο» δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος, επιμένοντας στον οριστικό χαρακτήρα της αμφιλεγόμενης απόφασής του να μειώσει τα επιτόκια.
«Η χώρα μας δεν θα επιστρέψει πια ποτέ στο σύστημα εκμετάλλευσης που είναι βασισμένο στα υψηλά επιτόκια» υπογράμμισε.
Γράψτε το σχόλιό σας


https://platform.twitter.com/widgets.js
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ
Ιράν: Ετσι κατέλαβαν οι κομάντος τα ελληνικά τάνκερ – Ποιοι είναι οι Φρουροί της Επανάστασης που ανέλαβαν την ευθύνη


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Στη βίαιη κατάληψη δύο ελληνόκτητων δεξαμενόπλοιων που φέρουν την ελληνική σημαία προχώρησε, το μεσημέρι της Παρασκευής, η Τεχεράνη.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η κίνηση του Ιράν αποδίδεται σε αντίποινα προς την Αθήνα για την κατάσχεση φορτίου αργού ιρανικού πετρελαίου που μεταφερόταν από ρωσικό δεξαμενόπλοιο στις 15 Απριλίου στα ανοιχτά της Εύβοιας και την απόφαση της Ελλάδας την Πέμπτη 26 Μαΐου να αποστείλει το φορτίο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Την ευθύνη για την κατάληψη των δύο ελληνικών πλοίων ανέλαβαν οι «Φρουροί της Επανάστασης» -το επίλεκτο τμήμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων. «Το Πολεμικό Ναυτικό των Φρουρών της Επανάστασης κατέλαβε σήμερα δύο ελληνικά τάνκερ για παραβιάσεις στα ύδατα του Κόλπου» αναφέρεται σε ανακοίνωσή τους.
Υπό κράτηση τελούν εννέα Έλληνες και τουλάχιστον άλλοι 40 ναυτικοί.
Εντονη αντίδραση της Αθήνας
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας.
Ειδικότερα, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον ιρανό ρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με την βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο.
«Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
«Ο γενικός γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας. Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους. Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν», επισημαίνεται.
Σε ό,τι αφορά τα γεγονότα, όπως σημειώνει το ελληνικό ΥΠΕΞ: «Νωρίτερα σήμερα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο.
»Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες. Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών.
»Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας.
»Υπό το φως των ανωτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν.
»Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία».
Breaking: Iran seizes 2 Greece-owned & flagged tankers in retaliation for Iranian oil seized off Greece earlier by US authorities (@lloydslisted exclusive story here:https://t.co/yx5mTrC6dt) suezmaxes are Prudent Warrior & Delta Poseidon. https://t.co/IrKmWzfD7f for updates pic.twitter.com/SiRfkuH5iN
— Michelle Wiese Bockmann (@Michellewb_) May 27, 2022
Αντίποινα της Τεχεράνης
Σύμφωνα με πληροφορίες, ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε, το μεσημέρι της Παρασκευής, στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο.
Στη συνέχεια, ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες.
Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών.
Αυτή την στιγμή δεν έχει καταστεί εφικτό να υπάρξει επικοινωνία του υπουργείου Εξωτερικών ή του Εμπορικής Ναυτιλίας με τα πλοία, ωστόσο οι ελληνικές αρχές είναι σε επιφυλακή προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους.
Εκπρόσωπος της Polembros Shipping στην Ελλάδα, που διαχειρίζεται το Prudent Warrior, κατασκευής 2017, είπε ότι η εταιρεία είχε χάσει την επικοινωνία με το πλοίο με πλήρωμα συνολικά 24 ατόμων, Ελλήνων και Φιλιππινέζων. Το δεξαμενόπλοιο είχε αποπλεύσει από τη Βασόρα του Ιράκ και -σύμφωνα με πληροφορίες- μεταφέρει φορτίο πετρελαίου για τις ΗΠΑ. Από το ίδιο λιμάνι είχε αποπλεύσει και το Delta Poseidon, με πλήρωμα 25 ατόμων.
Διεθνή μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν την είδηση, συνδέοντας την κατάληψη των δύο ελληνικών τάνκερ με το περιστατικό κατάσχεσης δεξαμενόπλοιου που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο, ανοιχτά της Εύβοιας, και την ανακοίνωση της Τεχεράνης ότι θα εξέταζε αντίποινα.
Υπενθυμίζεται ότι το δεξαμενόπλοιο «Pegas» ή «Lana» δεσμεύθηκε από τις Λιμενικές Αρχές στην Κάρυστο, μετά από εντολή της Αρχής για τη Νομιμοποίηση Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες στις 19 Απριλίου 2022 στο πλαίσιο των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από ΝΑΤΟ και ΕΕ. Το δεξαμενόπλοιο έπλεε με ρωσική σημαία μέχρι την 1η Μαρτίου, οπότε μετονομάστηκε σε Lana και ύψωσε ιρανική σημαία.
Σύμφωνα με το Reuters, oι Ηνωμένες Πολιτείες κατάσχεσαν το φορτίο ιρανικού πετρελαίου που βρισκόταν στο πλοίο και σχεδιάζουν να το στείλουν στις Ηνωμένες Πολιτείες με άλλο πλοίο. Το δεξαμενόπλοιο και το πλήρωμα δεν κρατούνται πλέον, αλλά το γεγονός έχει προκαλέσει ένταση με το Ιράν.
Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν Tasnim επικαλείται ανώνυμη πηγή που ανέφερε ότι «υπάρχουν άλλα 17 ελληνικά πλοία στον Περσικό Κόλπο, τα οποία θα μπορούσαν να κατασχεθούν από τους Φρουρούς της Επανάστασης εάν η Ελλάδα συνεχίσει να προκαλεί ζημιά».
Ποιοι είναι οι Φρουροί της Επανάστασης
Οι Φρουροί της Επανάστασης απασχολούν που ανέλαβαν την ευθύνη για την κατάληψη των δύο ελληνικών πλοίων θεωρούνται ότι είναι οι θεματοφύλακες του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν, ενώ έχουν αρκετή δύναμη, τόσο μέσα στη χώρα, όσο και στο εξωτερικό, ιδιαίτερα όμως στη Μέση Ανατολή, όπου έχουν δραστηριοποιηθεί έντονα τα τελευταία χρόνια.
Δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της Ισλαμικής Επανάστασης το 1979 ως στρατιωτικό σώμα, ενώ όταν ανέλαβε την εξουσία του Ιράν ο Αγιατολάχ Χομεϊνί, στόχος της οργάνωσης έγινε η υπεράσπιση του ιρανικού ισλαμικού συστήματος και ως ένα σημείο εκείνη την εποχή, λειτουργούσε ως αντίβαρο στις ένοπλες δυνάμεις.
Έκτοτε, αρχίζουν να αυξάνουν την δύναμη τους σε όλα τα επίπεδα, όμως μετά την λήξη του αιματηρού πολέμου Ιράν – Ιράκ στις 20 Αυγούστου του 1988, ενισχύονται ακόμα περισσότερο.
Παρόλα αυτά, θα πρέπει να περιμένουν περίπου δύο δεκαετίες, για γίνουν μεγάλη δύναμη στη Μέση Ανατολή. Μέχρι το 2010 αποτελούσαν μια μεγάλη στρατιωτική, πολιτική και οικονομική δύναμη στο Ιράν που είχε στενούς δεσμούς με τον ανώτατο ηγέτη.
Όμως με την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία επεκτάθηκαν ακόμη περισσότερο. Έτσι, μέχρι το 2020, εκτιμάται ότι είχαν ξεπεράσει τις 190.000 ενεργό προσωπικό και ότι διέθεταν τις δικές τους χερσαίες δυνάμεις, όπως και μονάδες σε ναυτικό και αεροπορία. Παράλληλα, θεωρείται ότι έκτοτε επιβλέπουν τα στρατηγικά όπλα του Ιράν.
Ανέκαθεν ο μεγαλύτερος εχθρός των Φρουρών της Επανάστασης ήταν οι ΗΠΑ, όμως τα τελευταία χρόνια η κόντρα τους έχει αποκτήσει πιο απειλητική διάσταση. Τον Απρίλιο του 2019 η Ουάσιγκτον τους αναγνωρίζει ως «τρομοκρατική οργάνωση», με τους Φρουρούς ως αντίποινα να παρενοχλούν δυτικά πλοία στον Περσικό Κόλπο.
Η κατάσταση όμως φαίνεται να ξεφεύγει στις 3 Ιανουαρίου του 2020, όταν ο αμερικανικός στρατός σκότωσε σε αεροδρόμιο του Ιράν τον στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί, που ήλεγχε τους Φρουρούς της Επανάστασης. Διεθνείς οργανώσεις και κράτη τους κατηγορούν ότι υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή, ενώ κατηγορούνται ότι ελέγχουν όλο το πυραυλικό σύστημα του Ιράν.
https://platform.twitter.com/widgets.js
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΣΜΟΣ
Ενας επαναστάτης που τα βάζει με τους «νονούς»


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Το 2016, η Κολομβία υπέγραψε μία ιστορική συμφωνία ειρήνης με τους μαρξιστές αντάρτες της FARC. Δύο χρόνια αργότερα, εξέλεξε έναν δεξιό πρόεδρο, τον Ιβάν Ντούκε, στο πέρας της πιο ήρεμης προεκλογικής εκστρατείας των τελευταίων τριάντα χρόνων. Οι προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν, ωστόσο, την Κυριακή θεωρούνται από τον Ροντρίγκο Ουπρίμνι, καθηγητή νομικής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο, ως «οι πλέον επικίνδυνες των τελευταίων εξήντα χρόνων».

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Φαβορί, είναι στην τρίτη του προσπάθεια ο υποψήφιος του Ιστορικού Συμφώνου της Αριστεράς, Γκουστάβο Πέτρο, ένας 62χρονος οικονομολόγος που υπήρξε guerrillero στα νιάτα του, και διετέλεσε αργότερα δήμαρχος της Μπογκοτά καθώς και γερουσιαστής. Σε όλες του τις προεκλογικές συγκεντρώσεις, ο Πέτρο στέκεται πίσω από δύο αλεξίσφαιρες ασπίδες. Σωματοφύλακες, θωρακισμένα αυτοκίνητα, ασθενοφόρο, τον συνοδεύουν σε κάθε μετακίνησή του.
Στη δε Περέιρα, την πρωτεύουσα του επονομαζόμενου eje cafetero, του κολομβιανού τριγώνου του καφέ, δεν έχει τολμήσει να εμφανιστεί. «Οι ένοπλες συμμορίες που λυμαίνονται την περιοχή είπαν πως θα με σκοτώσουν», εξηγούσε τις προάλλες αυτός ο αριστερός υποψήφιος πρόεδρος που δεν παύει να καταγγέλλει τους δεσμούς ανάμεσα στις ελίτ και τις μαφίες στη χώρα, που παραμένει εδώ και τέσσερις δεκαετίες ο μεγαλύτερος παραγωγός κοκαΐνης παγκοσμίως.
«Αν δεν θέλουμε να καταλήξουν οι εκλογές σε τραγωδία ή κάποια δημοκρατική ρήξη», προειδοποιούσε από την πλευρά του ο Ροντρίγκο Ουπρίμνι μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», «τότε πρέπει οι παράγοντες που ασκούν επιρροή, όπως είναι οι επιχειρηματίες, τα μίντια, οι πανεπιστημιακοί, οι εκκλησίες, η διεθνής κοινότητα ή τα εργατικά συνδικάτα, να εκφράσουν απερίφραστα τη δημοκρατική τους στράτευση, όποιο και αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα».
Ενας από τους λόγους της ανησυχίας είναι η κριτική που άσκησε πρόσφατα μέσω Τwitter στον Γκουστάβο Πέτρο ο αρχηγός του στρατού, ο στρατηγός Εντουάρντο Ζαπατέιρο, παρότι στην Κολομβία οι στρατιωτικοί δεν έχουν καν δικαίωμα ψήφου. Ενας άλλος, είναι η επίδειξη δύναμης που πραγματοποίησε αρχές Μαΐου το καρτέλ των ναρκωτικών Clan del Golfo, επιβάλλοντας τετραήμερη «ένοπλη απεργία» στο βορειοανατολικό κομμάτι της Κολομβίας ως αντίποινα για την έκδοση στις ΗΠΑ του επικεφαλής του, Ντάιρο Αντόνιο Ούσουγα – χωρίς καμία ουσιαστική αντίδραση από το κράτος. Και εντούτοις, μια πλασματική ηρεμία κυριαρχεί στην Κολομβία. Ο κόσμος δεν μιλά για πολιτική στα μπαρ και ελάχιστες προεκλογικές αφίσες μπορεί κανείς να δει στους δρόμους. Η σιωπή μοιάζει να είναι το καλύτερο αντίδοτο στον φόβο.
Ο Πέτρο έρχεται μεν σταθερά πρώτος στις δημοσκοπήσεις, αποσπά όμως στην πρόθεση ψήφου ένα 45%, το πιθανότερο είναι λοιπόν πως θα αναγκαστεί να μονομαχήσει στον δεύτερο γύρο, στις 19 Ιουνίου, είτε με τον Φεντερίκο Γκουτιέρες, τον υποψήφιο της δεξιάς συμμαχίας Ομάδα για την Κολομβία, και πρώην δήμαρχο του Μεντεγίν, είτε – το πιθανότερο – με τον ανεξάρτητο κεντροδεξιό υποψήφιο Ροντόλφο Χερνάντες. Οι εκλογές διεξάγονται όμως σε κλίμα ακραίας πόλωσης, και αυτό δεν αποτελεί καλό οιωνό για μία χώρα που αναζητεί ακόμα τη συμφιλίωση έπειτα από πενήντα και πλέον χρόνια εμφυλίου.
Αγροτικές μεταρρυθμίσεις και οικολογική στροφή
Ο Γκουστάβο Πέτρο υπήρξε στα νεανικά του χρόνια μέλος του Κινήματος της 19ης Απριλίου, ή M-19, ενός «αντι-ιμπεριαλιστικού» αστικού κινήματος υπεύθυνου για μερικά από τα πιο τραγικά επεισόδια της ταραγμένης κολομβιανής ιστορίας. Ο ίδιος έχει δηλώσει επανειλημμένως πως ουδέποτε συμμετείχε σε ένοπλες ενέργειες. Για τους αντιπάλους του, όμως, όπως και για τις ΗΠΑ, στο βιογραφικό του υπάρχει ένα ανεξίτηλο μελανό σημείο.
Προεκλογικά, ο Πέτρο επανέλαβε πως δεν είναι κομμουνιστής, πως δεν θα απαλλοτριώσει τίποτα και θα κυβερνήσει «για όλους». «Είμαι ένας επαναστάτης», επαναλαμβάνει ωστόσο συχνά και αυτό τρομάζει μέρος του εκλογικού σώματος. Πόσω μάλλον αφού το πρόγραμμά του, αν και είναι πολύ μετριοπαθές σε σύγκριση με πριν από λίγα χρόνια, επιβεβαιώνει τα λεγόμενά του.
Εκτιμώντας πως ο «πόλεμος στα ναρκωτικά», όπως αυτός ορίζεται εδώ και 40 χρόνια, έχει αποτύχει, ο Πέτρο θέλει να περιορίσει «την πολιτική εξουσία της μαφίας πάνω στον πληθυσμό», ξεκινώντας από «μία αγροτική μεταρρύθμιση ώστε να δώσει εύφορα εδάφη στους αγρότες που δεν έχουν σήμερα άλλη εναλλακτική επιλογή παρά να καλλιεργούν κόκα στο δάσος του Αμαζονίου». Κηρύττει επίσης το τέλος τον εκδόσεων, την αναθεώρηση της συνθήκης ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, μια ισχυρή οικολογική στροφή, την επανάληψη των σχέσεων με τη Βενεζουέλα και μία μαύρη γυναίκα αντιπρόεδρο, τη Φρανκία Μάρκες.
Οι πολίτες θέλουν μια αλλαγή
Η Κολομβία ουδέποτε έχει στραφεί τόσο αριστερά. Υπήρξε μέχρι σήμερα σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ, που την έχουν ανταμείψει με δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια και όπλα. Επειτα από χρόνια δεξιών κυβερνήσεων, ωστόσο, ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού θέλει μια αλλαγή. Είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες ανισότητες στη Λατινική Αμερική, έναν από τους υψηλότερους δείκτες ανθρωποκτονιών παγκοσμίως, και ανοιχτές πληγές από την καταστολή των διαδηλώσεων που επέβαλε ο Ιβάν Ντούκε το 2019 και το 2021.
Αν εκλεγεί ο Πέτρο, και αν τον ακολουθήσει το φθινόπωρο ο Λούλα στη Βραζιλία, τότε συνολικά επτά λατινοαμερικανικά έθνη θα έχουν αριστερούς προέδρους.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ23 ώρες ago
Τον δρόμο της φυλακής θα πάρει ένας 54χρονος Σκιαθίτης νταής, για απειλές, ενδοοικογενειακή βλάβη σε ανίκανο άτομο και φθορές
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Ανέλαβε υπηρεσία η Κατερίνα Σούρλα στο Νοσοκομείο του Βόλου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ22 ώρες ago
Στο νοσοκομείο 10 άτομα μετά το πάρτι των Μηχανολόγων
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Θλίψη στο Βόλο: Έφυγε ο Χρήστος Δημητρίου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Πέθανε 50χρονος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ18 ώρες ago
Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες στη Ν. Ιωνία