Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Συνάντηση Φιντάν με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου για τη Μέση Ανατολή

Published

on

546646 620x350.jpg

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Αιγύπτου, Χακάν Φιντάν και Σάμεχ Σούκρι, συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο, με βασικό αντικείμενο της ατζέντας τον πόλεμο στη Γάζα και τις επιθέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησαν από κοινού μετά τη συνάντησή τους, ο Φιντάν δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η συνεργασία της Αιγύπτου και της Τουρκίας δεν είναι μόνο προς όφελος των δύο χωρών, αλλά προς το συμφέρον των λαών και της περιοχής.

Τόνισε ότι «η κατοχή των Παλαιστινιακών Εδαφών από το Ισραήλ και η άνευ όρων υποστήριξη της Δύσης προς αυτό είναι ένας από τους κύριους λόγους για το πρόβλημα της αστάθειας στη Μέση Ανατολή».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι ο πόλεμος στη Γάζα ενεργοποίησε τα «τεκτονικά ρήγματα» μεταξύ καταπιεσμένων και καταπιεστών σε παγκόσμια κλίμακα και εξέφρασε την άποψη ότι πρόκειται για την αφετηρία μιας αναμέτρησης, με στόχο την ανατροπή του άδικου, όπως είπε, συστήματος παγκόσμιας ηγεμονίας.

«Υπάρχει η πιθανότητα η ένταση αυτή να εξαπλωθεί», προειδοποίησε ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ

Εάν δεν αντιμετωπιστεί το Παλαιστινιακό, οι εντάσεις στην περιοχή θα συνεχίσουν να κλιμακώνονται, είπε ο Φιντάν, σημειώνοντας: «Εάν αυτή η κρίση δεν επιλυθεί σωστά, εάν δεν δοθεί στους Παλαιστίνιους το κράτος, η ανεξαρτησία και η κυριαρχία που τους αξίζει, τέτοιες κρίσεις θα συνεχίσουν να κλιμακώνονται στην περιοχή μας».

Advertisement

«Μην εφυσυχάζουν οι άλλες χώρες – Η κρίση θα χτυπήσει και τη δική τους πόρτα»

Οι άλλες χώρες, σημείωσε, «δεν πρέπει να εφησυχάσουν στην πολυτέλεια σκεπτόμενες ότι ‘αυτά τα πράγματα συμβαίνουν μόνο στη Μέση Ανατολή, δεν θα μας επηρεάσουν’», καθώς, όπως υποστήριξε, «η κρίση θα χτυπήσει και τη δική τους πόρτα».

Επανέλαβε ότι πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι ο τερματισμός της ισραηλινής κατοχής και η υλοποίηση της λύσης των δύο κρατών.

Ο Χακάν Φιντάν ανέφερε, παράλληλα, ότι συζήτησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του την κατάσταση στη Λιβύη και πώς μπορούν να συμβάλουν από κοινού στην «ακεραιότητα και τη σταθερότητα» της χώρας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, τόνισε ότι «οι Παλαιστίνιοι υπέστησαν μια μεγάλη απώλεια, η διεθνής κοινότητα το παρακολουθεί εμβρόντητη και πρέπει να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα το συντομότερο δυνατό».

«Οι επιθέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν απέσπασαν την προσοχή» από το δράμα της Γάζας

Η Αίγυπτος, είπε, θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός το συντομότερο δυνατό, εκφράζοντας την ανησυχία του για κλιμάκωση αυτή τη στιγμή. «Υπάρχει η πιθανότητα η ένταση αυτή να εξαπλωθεί», προειδοποίησε.

Advertisement

Αναφορικά με τις επιθέσεις μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, υποστήριξε ότι «τα πρόσφατα γεγονότα έχουν αποσπάσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας από τις τραγικές συνθήκες στη Γάζα».

Οι δύο υπουργοί απέφυγαν να δώσουν σαφή απάντηση όταν ρωτήθηκαν πότε θα πραγματοποιηθεί η προαναγγελθείσα εδώ και μήνες επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στην Τουρκία. Ο Σάμεχ Σούκρι ευχήθηκε απλώς η επίσκεψη αυτή να πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα.

Τέλος, οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών συνεργάστηκαν και για την προετοιμασία του επόμενου Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Αιγύπτου – Τουρκίας και εξέτασαν τρόπους για αύξηση του όγκου συναλλαγών του μεταξύ τους εμπορίου, από 8 δισ. δολάρια που είναι σήμερα, στα 15 δισ. δολάρια, στόχο που έθεσαν από κοινού οι πρόεδροι των δύο χωρών στη  συνάντησή τους στις 12 Φεβρουαρίου, στο Κάιρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
Anassa
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή