Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Το 56% των Τούρκων πιστεύει ότι τους ανήκουν εδάφη άλλων χωρών

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Το Ίδρυμα Friedrich Ebert (FES) παρουσίασε πρόσφατα μια έρευνα με τίτλο «2022 Security Radar», η οποία καταγράφει τις απόψεις της κοινής γνώμης σε 14 κράτη, ανάμεσά τους και στην Τουρκία, σε βασικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μετά την έναρξη του πολέμου δεν… άνοιξε η όρεξη πολλών οπαδών του αναθεωρητισμού ανά τον κόσμο.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το 56% των Τούρκων πιστεύει ότι τους ανήκουν εδάφη άλλων χωρών

Και παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είναι μία από τις 14 χώρες που περιλαμβάνονται στην έρευνα, εντούτοις, περιέχει ενδιαφέροντα αποτελέσματα και για τη χώρα μας.

Την ίδια ώρα, σημειώνει ο πολιτικός αναλυτής του ΕΛΙΑΜΕΠ Δρ Ρόναλντ Μαϊνάρντους, η Τουρκία καταλαμβάνει ευρύ χώρο στη μελέτη. Ως γνωστόν, σε ό,τι αφορά στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της Ελλάδας, η Τουρκία παίζει κυρίαρχο ρολο.

Μετά από πρόσκληση του γερμανικού ιδρύματος, ομάδα Ελλήνων ειδικών παρακολούθησε την παρουσίαση της έρευνας στην Αθήνα. Τα δημοσκοπικά ευρήματα για τη στάση των Τούρκων σε καίρια ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, κάθε άλλο παρά χαροποίησαν τους παρευρισκόμενους.

Η έκθεση επιβεβαιώνει την εικόνα της Τουρκίας, ως μίας χώρας που δεν είναι ικανοποιημένη με το σημερινό status quo, το οποίο η κυβέρνηση Ερντογάν προσπαθεί να αναθεωρήσει.

«Η συντριπτική πλειονότητα των Τούρκων ερωτηθέντων (82%) είναι δυσαρεστημένη με τη διεθνή θέση της χώρας της», αναφέρει η μελέτη.

Ακόμα πιο ανησυχητικό – η λέξη αυτή χρησιμοποιήθηκε αρκετές φορές στην παρουσίαση στην Αθήνα – είναι το ακόλουθο εύρημα: «Πολλοί Τούρκοι ερωτηθέντες, το 56%, πιστεύουν ότι ορισμένα εδάφη πέρα από τα σύνορα (της Τουρκίας) ανήκουν στην πραγματικότητα στην Τουρκία», αναφέρεται επί λέξει στη μελέτη.

Μόνο στην Αρμενία υπάρχει μεγαλύτερη στήριξη σε μια αλυτρωτική εξωτερική πολιτική από ό,τι στην Τουρκία, γράφουν οι Γερμανοί ειδικοί.

Η μελέτη υπογραμμίζει ότι οι Τούρκοι ερωτηθέντες ξεχωρίζουν για τη θετική τους στάση απέναντι στο στρατό. Τέσσερις στους πέντε πιστεύουν ότι η Άγκυρα πρέπει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στον κόσμο και το 56% πιστεύει ότι ο τουρκικός στρατός πρέπει να έχει ρόλο σε αυτόν. Το ποσοστό αυτό είναι «μακράν» το υψηλότερο και στις 14 χώρες που εξετάστηκαν, σημειώνει η μελέτη.

Το 55% των Τούρκων θεωρεί τις ΗΠΑ κίνδυνο για την ασφάλεια

Στις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρωσία, η Σερβία, η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Δεδομένης της υψηλής αποδοχής του ρόλου του στρατού στην εξωτερική πολιτική, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι, σύμφωνα με την έρευνα, το 61% των Τούρκων πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να δαπανήσει ακόμη περισσότερα χρήματα σε εξοπλισμούς. Και σε αυτό το θέμα η Τουρκία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των 14 χωρών μετά την Αρμενία.

Η έγκριση των υψηλών στρατιωτικών δαπανών συμπίπτει με μια εποχή, όπου μία μεγάλη πλειονότητα των ερωτηθέντων ανησυχεί για το οικονομικό μέλλον της Τουρκίας. Δεν είναι μόνο οι προοπτικές της οικονομίας που αναστατώνουν πολλούς ανθρώπους στη γειτονική χώρα. «Σε σύγκριση με άλλες χώρες της έρευνας, οι Τούρκοι (84%) ανησυχούν πολύ περισσότερο από τους άλλους ότι οι πόλεμοι και άλλες διενέξεις θα επηρεάσουν άμεσα τη χώρα τους», αναφέρεται στην μελέτη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία για τη στάση απέναντι στις ΗΠΑ. Η πλεινότητα στην Τουρκία (55%) θεωρεί τη χώρα κίνδυνο για την ασφάλεια. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η δημόσια στήριξη για την εμβάθυνση των σχέσεων με τη Ρωσία και την Κίνα είναι υψηλότερη από ό,τι για τη βελτίωση των σχέσεων με την Ουάσιγκτον.

Όπως σημειώνει το eur02day, η ανάθεση της δημοσκόπησης σε ένα γερμανικό ίδρυμα με στενούς δεσμούς με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το κόμμα του καγκελαρίου Σολτς, προσδίδει στην έρευνα προστιθέμενη αξία.

Εν κατακλείδι, οι αριθμοί φανερώνουν ότι η επιθετική εξωτερική πολιτική του Ερντογάν και η δράση του στρατού πέραν των τουρκικών συνόρων βρίσκουν σύμφωνη μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Πιθανή κυβέρνηση μετά τον Ερντογάν ίσως να καθοδηγείται το ίδιο από αυτά τα αισθήματα και τις θέσεις των Τούρκων.

Στην αρχή της μελέτης των 100 σελίδων, οι συγγραφείς κάνουν λόγο για «μια εικόνα που προκαλεί μεγάλη ανησυχία». Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε ότι οι ανησυχίες είναι δικαιολογημένες. Ο ρωσικός αλυτρωτισμός αποτελεί την κύρια αιτία του πολέμου. Βέβαια, η μελέτη του Ιδρύματος Φρίντριχ Εμπερτ δεν απαντά στο ερώτημα, εάν ο τουρκικός αλυτρωτισμός αποτελεί κίνδυνο για τις γειτονικές χώρες και συγκεκριμένα για την Ελλάδα, τονίζει ο Δρ. Μαϊνάρντους.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Τέξας: Στο σχολείο της σφαγής ο Μπάιντεν – Έκκληση Χάρις για απαγόρευση πώλησης επιθετικών όπλων

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Λίγες ημέρες μετά από μία από τις πιο φονικές επιθέσεις σε σχολείο στις ΗΠΑ, η πόλη Ουβάλντε του Τέξας θρηνεί τα 21 θύματά της.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Για «πολλή βία, πολύ φόβο και πολλή θλίψη» έκανε λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καθώς ετοιμάζεται να επισκεφθεί την περιοχή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και η πρώτη κυρία, Τζιλ Μπάιντεν, θα βρεθούν στη μικρή πόλη του νότιου Τέξας σήμερα, Κυριακή, εν μέσω έντονων αποδοκιμασιών και επικρίσεων για την καθυστερημένη ανταπόκριση της αστυνομίας την ώρα του μακελειού και την παντελή ανυπαρξία μέτρων ασφαλείας στο κτήριο.

Με τη συζήτηση για την ανεξέλεγκτη οπλοκατοχή να έχει «φουντώσει» στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, ζήτησε το Σάββατο την απαγόρευση τέτοιων στρατιωτικών όπλων επίθεσης για το ευρύ κοινό, ενώ παρευρέθηκε στην κηδεία του τελευταίου θύματος των συνολικά 10 ανθρώπων που σκοτώθηκαν μόλις πριν από δύο εβδομάδες σε μια ρατσιστική επίθεση σε ένα σούπερ μάρκετ στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης.

Αναφερόμενη σε εκείνη και σε άλλες επιθέσεις, η Χάρις είπε ότι είναι ώρα οι Αμερικανοί να πουν «αρκετά πια» στην ένοπλη βία. «Όλοι πρέπει να εναντιωθούν και να συμφωνήσουν ότι αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει στη χώρα μας και ότι πρέπει να βρούμε το κουράγιο να κάνουμε κάτι γι’ αυτό», είπε στους παρευρισκόμενους στην κηδεία.

Η αντιπρόεδρος πρόσθεσε ότι η λύση είναι ξεκάθαρη, και περιλαμβάνει τον έλεγχο του ιστορικού όσων αγοράζουν όπλα αλλά και την απαγόρευση των επιθετικών όπλων.

«Ξέρετε τι είναι ένα όπλο επίθεσης; Σχεδιάστηκε για έναν συγκεκριμένο σκοπό: να σκοτώνει πολλούς ανθρώπους γρήγορα. Ένα όπλο επίθεσης είναι ένα όπλο πολέμου, και δεν έχει καμία θέση, καμία θέση σε μια πολιτισμένη κοινωνία».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Σχοινάς: Έρχεται το τέλος της εξουσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

«Το ευρωπαϊκό μοντέλο δέχεται επίθεση. Οι δικτάτορες βλέπουν το ευρωπαϊκό μοντέλο ως απειλή για τους ίδιους» τονίζει ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς σημειώνοντας ότι «δεν έχει να κάνει με πυραύλους ή με την ιδιότητα μέλους στο ΝΑΤΟ. Έχει να κάνει με το ότι οι αξίες μας τους πλησιάζουν όλο και περισσότερο».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην Αθήνα και δημοσιεύεται παραμονή της Συνόδου Κορυφής στην μεγαλύτερη εφημερίδα της Ολλανδίας de Volkskrant, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, υπογραμμίζει ότι έρχεται το τέλος της εξουσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Με εκπλήσσει ευχάριστα η ενότητα μεταξύ των 27 κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων των συνήθων υπόπτων. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι είμαστε μάρτυρες του τέλους της εξουσίας του Πούτιν. Ανεξάρτητα από την έκβαση του πολέμου, δεν πρόκειται να επιβιώσει από αυτό, το σύστημα Πούτιν βρίσκεται στο τέλος της ζωής του. Το ερώτημα για εμάς είναι: ποιος έρχεται μετά; Η δημοκρατία στη Ρωσία είναι η εγγύηση ασφάλειας για την Ευρώπη» επισημαίνει. Παράλληλα, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι ο μεγαλύτερος εχθρός της Ευρώπης είναι η στασιμότητα και η αυταρέσκεια.

«Να εργάζομαι ως αρχιτέκτονας, όχι ως πυροσβέστης»

«Εύχομαι οι ευρωπαϊκές ιστορίες επιτυχίας να ήταν αποτέλεσμα προσεκτικού λογικού σχεδιασμού, να εργάζομαι περισσότερο ως αρχιτέκτονας και όχι ως πυροσβέστης. Αλλά η ΕΕ είναι η πυροσβεστική» συμπληρώνει.

«Μετά από πολλά χρόνια, τα αστέρια για την Ευρώπη ευθυγραμμίζονται ακριβώς στο σωστό σημείο. Πρώτον, λόγω της εξωτερικής πίεσης: η Ρωσία, ο πόλεμος, οι εκτοξευόμενες τιμές της ενέργειας, οι γεωπολιτικοί σεισμοί. Δεύτερον, και είναι απαραίτητο συστατικό για κάθε επιτυχημένη ευρωπαϊκή συνταγή: το Βερολίνο και το Παρίσι έχουν ηγέτες έτοιμους να προσφέρουν, με νέα τετραετή πολιτική εντολή. Τρίτον, ο Νότος, εδώ και χρόνια πηγή ευρωπαϊκής αστάθειας, έχει πλέον υπεύθυνους, φιλοευρωπαίους ηγέτες: Ντράγκι, Σάντσες, Κόστα, Μητσοτάκη. Τέταρτον, ελάχιστα παρατηρήθηκε: οι Βρυξέλλες αποκτούν περισσότερους φορείς και λιγότερους ρυθμιστές.

Άνθρωποι που μπορούν να αγοράσουν εμβόλια, να δανειστούν χρήματα, να δημιουργήσουν κέντρα προσφύγων. Δεν θέλω να φανώ υπερβολικά αισιόδοξος, αλλά αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία. Τώρα πρέπει να την αρπάξουμε» προσέθεσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Για τις μεταναστευτικές ροές

Ερωτηθείς σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές από την Ουκρανία και αυτές από τη Συρία, ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι «στην Ουκρανία έχουμε πόλεμο στην πόρτα μας, η χώρα συνορεύει με τέσσερις χώρες της Ε.Ε. Πέντε εκατομμύρια άνθρωποι ήρθαν με αυτόν τον τρόπο τους τελευταίους μήνες. Πέντε εκατομμύρια. Αυτό είναι τελείως διαφορετικού μεγέθους από ό,τι στη Συρία και το Αφγανιστάν, όπου μια σταδιακά φλεγόμενη χιονοστιβάδα έφερε σταδιακά ανθρώπους κοντά μας. Το πεδίο εφαρμογής είναι διαφορετικό, η αρχή είναι η ίδια: όλοι όσοι φεύγουν από τον πόλεμο είναι ευπρόσδεκτοι εδώ. Το χρώμα του δέρματος και η θρησκεία δεν παίζουν κανένα ρόλο».

Τέλος, σε ερώτηση για το εάν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι η κατάλληλη Πρόεδρος στη δεδομένη στιγμή, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής απάντησε: «Σίγουρα! Δεν είναι αξιοσημείωτο ότι το 2019 οι αρχηγοί κυβερνήσεων εξέλεξαν μία γιατρό, η οποίος ήταν και υπουργός Άμυνας, ως νέο πρόεδρο της Επιτροπής; Σαν να ήξεραν τι ερχόταν! Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού δεν χρειάστηκε να εξηγηθεί στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πώς λειτουργούν τα εμβόλια και γιατί είναι σημαντική η διεθνής συνεργασία. Το έκανε περίφημα. Και με τη ρωσική εισβολή: ξέρει για τι μιλάει, γνωρίζει τους σωστούς ανθρώπους, έχει πρόσβαση στον Λευκό Οίκο και μια εξαιρετική αίσθηση του πολιτικού timing».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
VIDEO5 λεπτά ago

Dolce Vita – Στην χώρα του Αη Βασίλη και των ξωτικών Μέρος Α

ΕΛΛΑΔΑ7 λεπτά ago

«Καμπανάκι» Meteo για 14 περιοχές της Ελλάδας – Έρχονται επικίνδυνες «πυρομετεωρολογικές» συνθήκες

ΚΟΣΜΟΣ15 λεπτά ago

Τέξας: Στο σχολείο της σφαγής ο Μπάιντεν – Έκκληση Χάρις για απαγόρευση πώλησης επιθετικών όπλων

VIDEO24 λεπτά ago

Dolce Vita – Στην χώρα του Αη Βασίλη και των ξωτικών Μέρος Β

ΠΟΛΙΤΙΚΗ25 λεπτά ago

Συνεδριάζει η νέα Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ: Live η ομιλία Τσίπρα

ΕΛΛΑΔΑ26 λεπτά ago

Δάκης: Πέθανε ο τραγουδιστής | in.gr

ΚΟΣΜΟΣ34 λεπτά ago

Σχοινάς: Έρχεται το τέλος της εξουσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν

VIDEO43 λεπτά ago

Dolce Vita – Οδοιπορικό στους Αγίους Τόπους Μέρος Α

ΠΟΛΙΤΙΚΗ44 λεπτά ago

Κεραμέως για επεισόδια στο ΑΠΘ: Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε το νόμο

ΕΛΛΑΔΑ45 λεπτά ago

Χαλκίδα: Ανήλικος έπαιζε στην παιδική χαρά και έπαθε ηλεκτροπληξία – Πώς σημειώθηκε το περιστατικό

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Τον δρόμο της φυλακής θα πάρει ένας 54χρονος Σκιαθίτης νταής, για απειλές, ενδοοικογενειακή βλάβη σε ανίκανο άτομο και φθορές

ΜΑΓΝΗΣΙΑ24 ώρες ago

Οι Σεξουαλικές πόζες στο Tik tok από την 17χρονη από Αλμυρό που είχε καταγγείλει ασέλγεια από τον πατέρα της

ΜΑΓΝΗΣΙΑ19 ώρες ago

Βόλος: Το νέο τετράστερο ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης – Πως θα ονομάζεται και ποιες θα είναι οι παροχές του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας

πάρτι
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Στο νοσοκομείο 10 άτομα μετά το πάρτι των Μηχανολόγων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Θλίψη στο Βόλο: Έφυγε ο Χρήστος Δημητρίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Ανέλαβε υπηρεσία η Κατερίνα Σούρλα στο Νοσοκομείο του Βόλου

αυτοκίνητο
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες στη Ν. Ιωνία

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Πέθανε 50χρονος

Δημοφιλή