ΚΟΣΜΟΣ
Τουρκία – «Τρώμε κρέας μόνο σε γιορτές» λένε οι πολίτες, οργισμένοι με τον Ερντογάν


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Έξαλλοι με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι οι Τούρκοι πολίτες, οι οποίοι λόγω της ακρίβειας βιώνουν συνθήκες εξαθλίωσης και απειλούν ότι όπως τον ανέβασαν στην εξουσία, έτσι θα τον κατεβάσουν.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Οι πολίτες της Τουρκίας εδώ και μήνες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και διαμαρτύρονται για την ακρίβεια και την ανέχεια.
«Κρέας μόνο τις γιορτές»
Οι Τούρκοι λένε ότι βρίσκονται σε τραγική κατάσταση και κρέας πλέον τρώνε μόνο στις γιορτές, ενώ άλλοι αναφέρουν ότι δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε κοτόπουλο. Ενδεικτικά, ένα βιολογικό κοτόπουλο από τις 70 λίρες που πωλούνταν πριν από λίγους μήνες, πλέον έχει φτάσει τις 170 λίρες, περίπου δηλαδή 11-12 ευρώ, ενώ η βενζίνη έχει αυξηθεί κατά 100%.
Αντίστοιχα, οι μανάβηδες σημειώνουν ότι πλέον δεν πουλάνε με το κιλό, αλλά σε γραμμάρια. «Σταματήσαμε να πουλάμε με το κιλό. Γίναμε όμως τα μάρκετ. 250 γραμμάρια πιπεριές, 2 κολοκύθια, 3 μελιτζάνες», αναφέρει έμπορας στην κάμερα, σύμφωνα με τον Μανώλη Κωστίδη και την ανταπόκρισή του για τον ΣΚΑΪ.
Επιμένει ο Ερντογάν
Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος λέει ότι μόνο αυτός μπορεί να λύσει τα προβλήματα. «Όλα τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν, και κυρίως τον πληθωρισμό, μπορούμε να τα λύσουμε εμείς», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Γράψτε το σχόλιό σας


Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ
Ουκρανία: Πάνω από 260 ουκρανοί στρατιωτικοί εγκατέλειψαν το Αζοφστάλ – Ανάμεσά τους 53 τραυματίες


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Πάνω από 260 ουκρανοί στρατιωτικοί, ανάμεσά τους 53 τραυματίες (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Alexander Ermochenko) έφυγαν από το πολιορκημένο εργοστάσιο της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, ανακοίνωσε το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ανταλλαγές κρατουμένων
Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε ιατρικό κέντρο στη Νοβοαζόφσκ, ανέφεραν οι ουκρανοί επιτελείς. Αλλοι 211 μεταφέρθηκαν στο χωριό Ολενίφκα, που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις, και πρόκειται να επιστρέψουν σε περιοχές ελεγχόμενες από το ουκρανικό κράτος αργότερα, στο πλαίσιο ανταλλαγών κρατουμένων, διευκρίνισε η Χάνα Μάλιαρ, η υφυπουργός Αμυνας της Ουκρανίας.
Φαινεται ότι game over στο #Azovstal. Περί τους 300 Αζοφίτες παραδόθηκαν και μεταφέρονται με λεωφορεία. Οι 50 περίπου τραυματίες. pic.twitter.com/kvHxK41EwS
— JimDeSoutzi (@JSoutzi) May 16, 2022
Οι προσπάθειες να απομακρυνθούν από τις αχανείς εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζοφστάλ οι εναπομείναντες ουκρανοί στρατιωτικοί συνεχίζονται, πάντα κατά το ουκρανικό επιτελείο.
«Οι δραστηριότητες για τη διάσωση των υπερασπιστών που απομένουν (…) συνεχίζονται», κατά το ουκρανικό επιτελείο, που τους χαρακτήρισε «τους ήρωες της εποχής μας» που «θα μείνουν στην ιστορία για πάντα», καθώς κατ’ αυτό εμπόδισαν «να εφαρμοστεί το (ρωσικό) σχέδιο για να καταληφθεί γρήγορα η Ζαπορίζια», ουκρανική πόλη 200 χιλιόμετρα δυτικά της Μαριούπολης.
«Να σωθεί η ζωή»
Σε βίντεο που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως το ουσιώδες είναι «να σωθεί η ζωή των παλικαριών μας», επιμένοντας «θέλω να το υπογραμμίσω: η Ουκρανία χρειάζεται τους ήρωές της ζωντανούς».
Την περασμένη εβδομάδα, οι ουκρανικές αρχές έλεγαν ότι πάνω από 1.000 ουκρανοί στρατιωτικοί, ανάμεσά τους 600 τραυματίες, σύμφωνα με έναν από τους διοικητές τους, απέμεναν στον τελευταίο θύλακα αντίστασης στη Μαριούπολη.
Οχυρώθηκαν στα υπόγεια της χαλυβουργίας κατά την πολιορκία του λιμανιού στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα σχεδόν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου.
Πηγή: ΑΠΕ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΣΜΟΣ
Ευρώπη: Μειώνονται οι ουδέτερες χώρες καθώς το ΝΑΤΟ επεκτείνεται – Η περίπτωση της Κύπρου


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Οι ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με τον πόλεμο άλλαξαν τις σκέψεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας, οι οποίες αναμένεται να υποβάλουν αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ, και έκαναν άλλες παραδοσιακά «ουδέτερες» χώρες να ξανασκεφτούν τι σημαίνει πραγματικά αυτός ο όρος, αναφέρει σε άρθρο του το abcnews.go.com (φωτογραφία του AP, επάνω, από το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες).

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η παρουσία του ΝΑΤΟ
«Αυτό είναι το σημαντικότερο για την ουδετερότητα: Σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους», είπε ο ιστορικός Σάμιουελ Κρουιζινγκά από το Πανεπιστήμιο του Aμστερνταμ.
Ενώ τα μέλη της Ευρωπαϊκής Eνωσης έχουν δεσμευτεί να υπερασπιστούν το ένα το άλλο σε περίπτωση εξωτερικής επίθεσης, η υπόσχεση έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό στα χαρτιά καθώς η παρουσία του ΝΑΤΟ επισκιάζει τις αντιλήψεις του μπλοκ για τη συλλογική άμυνα.
Το δημοσίευμα του abcnews.go.com αναφέρεται σε χώρες, ανάμεσα τους και την Κύπρο, που έχουν ενσωματώσει την «ουδετερότητα» στους νόμους τους ή γενικά θεωρούν τους εαυτούς τους ουδέτερους.
Ελβετία
Αναμφισβήτητα η πιο διάσημη ουδέτερη χώρα στην Ευρώπη, η Ελβετία έχει κατοχυρώσει την ουδετερότητα στο σύνταγμά της και οι ελβετοί ψηφοφόροι αποφάσισαν πριν δεκαετίες να μείνουν εκτός ΕΕ.
Αλλά η κυβέρνησή της δυσκολεύεται τις τελευταίες εβδομάδες να εξηγήσει την έννοια της ουδετερότητας αφού παρατάχθηκε πίσω από τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας και η ελβετική ουδετερότητα αναλύεται σχεδόν καθημερινά στα τοπικά μέσα ενημέρωσης αυτές τις μέρες.
Δισταγμοί
Υπάρχει μικρή πιθανότητα η Ελβετία να απομακρυνθεί περισσότερο από την ουδετερότητά της. Η κυβέρνησή της έχει ήδη ζητήσει από τη Γερμανία να μην μεταφέρει ελβετικό στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία.
Το δεξιό κόμμα που κατέχει τις περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο διστάζει σχετικά με περαιτέρω μέτρα κατά της Ρωσίας και οι Ελβετοί προστατεύουν έντονα τον ρόλο τους ως μεσολαβητής και ως κόμβος ανθρωπιστικής δράσης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ουδετερότητα συμβάλλει στην ενίσχυση αυτής της φήμης.
Αυστρία
Η ουδετερότητα της Αυστρίας είναι βασικό συστατικό της σύγχρονης δημοκρατίας της. Ως προϋπόθεση για την αποχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων από τη χώρα και της δυνατότητάς της να ανακτήσει την ανεξαρτησία της το 1955, η Αυστρία διακήρυξε τον εαυτό της ως στρατιωτικά ουδέτερο.
Από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ έχει επιτύχει μια καλή ισορροπία όσον αφορά τη θέση της Αυστρίας.
Δεν σημαίνει ηθική ουδετερότητα
Υποστήριξε ότι η χώρα δεν σχεδιάζει να αλλάξει το καθεστώς ασφαλείας της, και δήλωσε ότι η στρατιωτική ουδετερότητα δεν σημαίνει απαραίτητα ηθική ουδετερότητα και ότι η Αυστρία καταδικάζει σθεναρά τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ιρλανδία
Η ουδετερότητα της Ιρλανδίας αποτελούσε εδώ και καιρό λίγο γκρίζα ζώνη. Ο πρωθυπουργός Μιχόλ Μάρτιν συνόψισε τη θέση της χώρας νωρίτερα αυτό το έτος ως εξής: «Δεν είμαστε πολιτικά ουδέτεροι, αλλά είμαστε στρατιωτικά ουδέτεροι».
Ο πόλεμος στην Ουκρανία άνοιξε ξανά τη συζήτηση για το τι σημαίνει η ουδετερότητα της Ιρλανδίας. Η Ιρλανδία έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και έχει στείλει μη θανατηφόρα βοήθεια στην Ουκρανία ως απάντηση στην εισβολή.
Συμμετέχει σε «ομάδες μάχης» της ΕΕ, μέρος των προσπαθειών του μπλοκ να εναρμονίσει τις στρατιωτικές του δυνάμεις.
Ο Σάμιουελ Κρουιζινγκά, ο οποίος έχει γράψει για την ουδετερότητα στην Ιστορία του Κέμπριτζ για τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, θεωρεί ότι όσο περισσότερες χώρες της ΕΕ ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, τόσο καλύτερο είναι για το μπλοκ «να εμφανιστεί ως γεωπολιτική δύναμη».
Μάλτα
Το σύνταγμα της Μάλτας αναφέρει ότι το μικρό νησί της Μεσογείου είναι επισήμως ουδέτερο, ακολουθώντας μια πολιτική «μη ευθυγράμμισης και αρνούμενη να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε στρατιωτική συμμαχία».
Δημοσκόπηση
Δημοσκόπηση του υπουργείου Εξωτερικών που δημοσιεύθηκε δύο εβδομάδες πριν την εισβολή της Ρωσίας έδειξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων υποστήριξε την ουδετερότητα και μόνο το 6% τάχθηκε εναντίον της.
Η εφημερίδα Times of Malta ανέφερε την Τετάρτη ότι ο ιρλανδός πρόεδρος Μάικλ Χίγκινς, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης, τόνισε την ιδέα της «θετικής» ουδετερότητας και συντάχθηκε με τον πρόεδρο της Μάλτας Τζορτζ Βέλα, καταδικάζοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Κύπρος
Οι σχέσεις της Κύπρου με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυξηθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία, αλλά οποιαδήποτε ιδέα για ένταξη στο ΝΑΤΟ παραμένει εκτός τραπεζιού τουλάχιστον προς το παρόν.
Ο πρόεδρος της χώρας είπε το Σάββατο ότι «είναι πολύ νωρίς» ακόμη και να σκεφτούμε μια τέτοια κίνηση που θα συναντούσε πάντα την ισχυρή αντίδραση της αντίπαλης Τουρκίας.
Η διχοτόμηση του νησιού
Πολλοί Κύπριοι, ιδιαίτερα εκείνοι της αριστεράς, συνεχίζουν να κατηγορούν το ΝΑΤΟ για την de facto διχοτόμηση του νησιού μετά την εισβολή των τουρκικών δυνάμεων το 1974.
Η Τουρκία ήταν μέλος του ΝΑΤΟ εκείνη την εποχή και η συμμαχία δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει τη στρατιωτική επέμβαση.
Η Βρετανία, πιστό μέλος του ΝΑΤΟ, έχει δύο κυρίαρχες στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο, οι οποίες φιλοξενούν εξελιγμένο σταθμό ραντάρ στην ανατολική ακτή και συνεργάζονται με προσωπικό των ΗΠΑ.
Η Κύπρος θέλει επίσης να διατηρήσει ένα πρόσωπο ουδετερότητας και επέτρεψε στα ρωσικά πολεμικά πλοία να ανεφοδιαστούν στα κυπριακά λιμάνια, αν και αυτό το προνόμιο ανεστάλη μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
65χρονος που ζούσε στη Σκιάθο ο νεκρός που βρέθηκε να επιπλέει στην ακτή του Ξενία Βόλου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Αυξήσεις “φωτιά” στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια -Βόλος – Σποράδες: Εισιτήρια από χρυσάφι
-
ΘΕΣΣΑΛΙΑ4 ημέρες ago
Ο Γκουσγκούνης και η θρυλική ατάκα «μέριασε γέρο να διαβώ» στην ταινία «Sex… 13 μποφόρ»
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ3 ημέρες ago
Στοίχημα: Χωρίς ρίσκο στον αγγλικό τελικό
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο καράβι SPORADES STAR
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Σοκ στη Σκιάθο πέθανε 42χρονος από ανακοπή καρδιάς
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Έβρισαν και χτύπησαν αστυνομικό στην Σκιαθο
-
COVER STORY4 ημέρες ago
Κατακύρωση στη κοινοπραξία Αστικού Υπεραστικού ΚΤΕΛ και Αθ.Σανίδα για τις συγκοινωνίες Σκιαθου