Connect with us

OIKONOMIA

Τουρκία: Βουτιά της λίρας λόγω των σημάτων για στροφή στην οικονομική ορθοδοξία

Published

on

Spread the love

Βουτιά 7,6% πραγματοποίησε η τουρκική λίρα την Τετάρτη, υποχωρώντας στο ιστορικό χαμηλό των 23,2620 λιρών ανά δολάριο στο μεγαλύτερο sell off μετά το κραχ του 2021. Αιτία, οι πρώτες ενδείξεις ότι η Τουρκία ενδέχεται να βαδίζει από μια περίοδο κρατικής στήριξης της λίρας σε μια εποχή ελεύθερης διαπραγμάτευσης του εθνικού νομίσματος.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η λίρα δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από την επανεκλογή του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στις 28 Μαΐου. Συναλλάσσονταν στα 23,2300 έναντι του δολαρίου στις 20:39 ώρα Ελλάδος, αφού άγγιξε το χαμηλό ρεκόρ των 23,2620, με αποτέλεσμα οι απώλειες φέτος να φτάσουν σχεδόν στο 20%.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περιορισμός της στήριξης

Όπως σχολιάζει το Reuters, στο πλαίσιο του ανορθόδοξου προγράμματος του Ερντογάν οι αρχές έχουν αναλάβει ενεργό ρόλο στις αγορές συναλλάγματος, χρησιμοποιώντας δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια αποθεματικών μόνο φέτος για να κρατήσουν τη λίρα σταθερή. Τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας έφθασαν σε ιστορικά χαμηλό αρνητικό επίπεδο 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο μήνα, καθώς η ζήτηση αυξήθηκε κατά τη διάρκεια των εκλογών.

Όμως το Σαββατοκύριακο ο Ερντογάν έδωσε σήμα αλλαγής πολιτικής, διορίζοντας τον Μεχμέτ Σιμσέκ, πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργό που χαίρει εκτίμησης από τους ξένους επενδυτές, ως υπουργό Οικονομικών. Ο Σιμσέκ δήλωσε αργότερα ότι η οικονομική πολιτική πρέπει να επιστρέψει σε «ορθολογικό» έδαφος και την Τετάρτη δήλωσε ότι δεν υπάρχουν «γρήγορες λύσεις» για την πολιτική.

Τέσσερις traders δήλωσαν ότι η μείωση των αποθεμάτων συναλλάγματος και χρυσού της κεντρικής τράπεζας είχε σταματήσει από την περασμένη εβδομάδα και θα μπορούσε να αρχίσει να ανακάμπτει, μαζί με τα σημάδια της αλλαγής στην πολιτική συναλλάγματος.

Αν και πρέπει να αλλάξουν πολλοί κανονισμοί, «ο προορισμός γίνεται κάθε μέρα πιο ξεκάθαρος: Πηγαίνουμε προς την κατεύθυνση η αξία της λίρας να καθορίζεται από τις συνθήκες της αγοράς», δήλωσε ένας εξ αυτών.

Έκτακτη συνεδρίαση για την αύξηση των επιτοκίων;

Παράλληλα, ο Ερντογάν εξετάζει το ενδεχόμενο να διορίσει την Χαφιζέ Γκέι Έρκαν, ένα ανώτερο οικονομικό στέλεχος με έδρα τις ΗΠΑ, ως διοικητή της κεντρικής τράπεζας, όπως μετέδωσε το Reuters τη Δευτέρα. Θα διαδεχθεί τον Σαχάπ Καβτσίογλου, ο οποίος πρωτοστάτησε στην προσπάθεια του Ερντογάν για μείωση των επιτοκίων από το 2021.

Τo sell off ήταν τόσο ισχυρό που ορισμένοι αναλυτές δήλωσαν ότι η κεντρική τράπεζα ενδέχεται να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση για την αύξηση των επιτοκίων.

Μια έκτακτη αύξηση «είναι πολύ πιθανή (και) θα μπορούσε να σταθεροποιήσει τις αγορές βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Ulricht Leuchtmann, επικεφαλής της έρευνας FX της Commerzbank.

«Μυρίζει σαν την αρχή μιας κρίσης της λίρας», πρόσθεσε. «Αυτό συμβαίνει όταν έχεις μια εκθετική κίνηση – για μεγάλο χρονικό διάστημα νομίζεις ότι δεν συμβαίνει τίποτα και μετά ξαφνικά ξεσπάει η κόλαση».

Η επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της τράπεζας είναι προγραμματισμένη για τις 22 Ιουνίου.

Σιμσέκ και Ερκάν

Υπό την πίεση του Ερντογάν, ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως εχθρός των επιτοκίων, η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιο πολιτικής της στο 8,5% από 19% το 2021 για να ενισχύσει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Αλλά αυτό προκάλεσε μια ιστορική κρίση της λίρας τον Δεκέμβριο του 2021 και έστειλε τον πληθωρισμό σε υψηλό 24 ετών πάνω από το 85% πέρυσι.

Η επιστροφή του Σιμσέκ, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Οικονομικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός την περίοδο 2009-2018, σηματοδότησε την απομάκρυνση από τις ανορθόδοξες μειώσεις των επιτοκίων, παρά τον υψηλό πληθωρισμό που προκάλεσαν την υποτίμηση της αξίας της λίρας κατά περισσότερο από 80% μέσα σε πέντε χρόνια.

Η Ερκάν, ο υποψήφιος για τη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας, συναντήθηκε με τον Σιμσέκ στην Άγκυρα τη Δευτέρα και επρόκειτο να συναντηθεί αργότερα με τον Ερντογάν, ανέφερε το Reuters.

Πρώην συν-διευθύνουσα σύμβουλος της First Republic Bank, η Ερκάν θα είναι η πέμπτη επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας μέσα σε τέσσερα χρόνια, αφού ο Ερντογάν απέλυσε τους προηγούμενους διοικητές στο πλαίσιο των συχνών εναλλαγών πολιτικής.

Οι τουρκικές αρχές ελπίζουν τώρα ότι οι ξένοι επενδυτές θα επιστρέψουν μετά από μια πολυετή έξοδο, αλλά παρατηρητές της αγοράς προειδοποίησαν ότι ο Ερντογάν στράφηκε σε συμβατικές πολιτικές στο παρελθόν μόνο και μόνο για να αλλάξει γνώμη λίγο αργότερα.

Ομόλογα και χρηματιστήριο

Τα κρατικά ομόλογα της Τουρκίας σε δολάρια εγκατέλειψαν τα πρώιμα κέρδη και διαπραγματεύτηκαν ελαφρώς αρνητικά στην ημέρα.

Το ασφάλιστρο που ζητούν οι επενδυτές για να διακρατούν τα ομόλογα της χώρας σε σκληρό νόμισμα έναντι των ασφαλών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ διευρύνθηκε και πάλι στις 472 μονάδες βάσης, αφού είχε περιοριστεί σχεδόν 200 μονάδες βάσης το δεύτερο εξάμηνο του Μαΐου, όπως έδειξαν τα στοιχεία της JPMorgan.

Τα πενταετή συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης υποχώρησαν στα 485 από το κλείσιμο της Τρίτης στα 491.

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης BIST-100 σημείωσε άνοδο στις εννέα από τις τελευταίες 10 ημέρες διαπραγμάτευσης και έκλεισε 3,2% υψηλότερα την Τετάρτη. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο περίπου 2,39%.

Ταραχώδης πορεία εν όψει

«Η διαδικασία για να μπει η Τουρκία σε μια βιώσιμη πορεία θα είναι ταραχώδης και πιθανότατα περιλαμβάνει σημαντική υποτίμηση και υψηλότερες αποδόσεις», δήλωσε ο Paul McNamara, διευθυντής χρέους αναδυόμενων αγορών στη GAM, διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων.

«Πιστεύουμε ότι η δίκαιη αξία της λίρας είναι πιθανώς 15% περίπου χαμηλότερη, αλλά η συγκράτηση μιας υποτίμησης χωρίς ουσιαστική εξωτερική στήριξη θα είναι ένα απελπιστικά δύσκολο έργο», δήλωσε πριν από την πτώση της Τετάρτης.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

loading...
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
ΒΟΛΟΣ14 λεπτά ago

Της επιτέθηκε λεκτικά στο φανάρι επειδή δεν τον πλήρωσε που της καθάρισε τα τζάμια

ΒΟΛΟΣ21 λεπτά ago

Αμεση πρόσληψη 40 ατόμων στην Υπηρεσία Καθαριότητας

MEDIA32 λεπτά ago

Μπάκος – Καϊμενάκης- Εξάρχου. «Όχι» στην εξαγορά του «Πρώτου Θέματος». Έξυπνες επενδύσεις στο Action 24. – NassosBlog – Celebrity News | Exclusives

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 ώρες ago

Στέφανος Κασσελάκης: «Ο Τάιλερ έχει χρυσή καρδιά»

VIDEO2 ώρες ago

Σκιάθος :Εσπερινός&Αγρυπνία προς τιμή της Ισαποστόλου Αγίας Ελένης στις Κουκουναριές-Ρεπορτάζ: Γιάννης Αποστολίδης

ΕΛΛΑΔΑ3 ώρες ago

Θεσσαλονίκη: Άγρια συμπλοκή ανηλίκων μετά από παρενόχληση κοριτσιών – Μία σύλληψη και 8 προσαγωγές

ΣΤΟΙΧΗΜΑ4 ώρες ago

Best Picks Παρασκευής με μπάλα και σνούκερ στο 4.15

ΒΟΛΟΣ4 ώρες ago

Καθησυχαστικός ο Κ. Γουργουλιάνης ως προς τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από τη σκόνη που αιωρείται στον Βόλο μετά τις πλημμύρες

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ώρες ago

Προειδοποίηση προς τους δημότες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, απευθύνει ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου λόγω νέας προσπάθειας εξαπάτησης πολιτών

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ώρες ago

Η κακοκαιρία Daniel μετέτρεψε τη λίμνη Κάρλα στη μεγαλύτερη της Ελλάδας

VIDEO5 ημέρες ago

Λάρισα: Έκαναν «φτερά» ΑΤΜ και χρηματοκιβώτιο από τη Γιάννουλη

VIDEO4 ημέρες ago

Στην εισαγγελία κάτοικοι της Δράκειας υπέστη ζημιές από την κακοκαιρία η περιοχή του Πηλίου

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

«Έρχεται κακοκαιρία που θα θυμίζει Daniel» λέει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Διπλό market pass για τους κατοίκους της Μαγνησίας

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

Πήλιο: Εντυπωσιακή αποκατάσταση των ακτών που επλήγησαν από την κακοκαιρία από την ομάδα του «Typhoon Project»

ΘΕΣΣΑΛΙΑ3 ημέρες ago

Η τσίπα δεν αγοράζεται κύριε Αγοραστέ –

VIDEO21 ώρες ago

Αυτοψία του Αχιλλέα Μπέου στην λίμνη Κάρλα-Ανήσυχος με την κατάσταση που επικρατεί &την δυσφορία-Ρεπορτάζ: Γιάννης Αποστολίδης

ΘΕΣΣΑΛΙΑ5 ημέρες ago

Άδικα έκαναν τους …δύτες οι διαρρήκτες που άνοιξαν πολυκατάστημα την ώρα που η περιοχή βούλιαζε- “Την πάτησαν” με τα… ψεκασμένα χαρτονομίσματα (φωτο) –

ΠΟΛΙΤΙΚΗ5 ημέρες ago

Στέφανος Κασσελάκης: Πώς μπορεί να μπει στη Βουλή

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago

Λιβύη: Ποια ήταν η νοσηλεύτρια που σκοτώθηκε στο φονικό τροχαίο – Η τραγική ιστορία της

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή