Connect with us

OIKONOMIA

Τουρκική απειλή για τα ελληνικά ψάρια

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ιδιαιτέρως ανθεκτικές αποδεικνύονται οι υδατοκαλλιέργειες, παρότι ο κλάδος δοκιμάζεται την τελευταία διετία από τις βαριές και απρόβλεπτες συνέπειες της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου. Tο 2020 και το 2021 απορρόφησαν, σε σημαντικό ποσοστό, τους κραδασμούς που προκάλεσε η υγειονομική κρίση και τις συνακόλουθες συνέπειες του διεθνούς ανταγωνισμού, δηλαδή την πτώση των πωλήσεων στα μεγάλα ψάρια και στο κανάλι διανομής του HORECA, καθώς και την πίεση στις τιμές.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δύσκολη χρονιά

Όσο για το 2022, όπως φαίνεται, θα είναι μια ακόμη πιο δύσκολη χρονιά, δεδομένου ότι στη συνεχιζόμενη πίεση λόγω του ανταγωνισμού προστίθεται πλέον και η αύξηση του κόστους παραγωγής. «Ως εκ τούτου, διαμορφώνεται μια δύσκολη εξίσωση για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου» αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 80% της εγχώριας παραγωγής, κ. Απόστολος Τουραλιάς.

Τα πρώτα σημάδια, σύμφωνα με τον ίδιο, φάνηκαν ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του 2021, με τις ανατιμήσεις στο κόστος της ενέργειας και των μεταφορών που συμπαρέσυραν όλες τις εισροές της παραγωγικής διαδικασίας (πρώτες ύλες ιχθυοτροφών, οξυγόνο, ιχθυοκιβώτια, μεταφορές). Έτσι, όπως επισημαίνει, η αύξηση στο κόστος παραγωγής στις υδατοκαλλιέργειες φθάνει σήμερα το 25%.

«Αυτή η συνθήκη εύλογα αυξάνει την ανασφάλεια των Ελλήνων παραγωγών, με σημείο αιχμής την αύξηση του κόστους των ιχθυοτροφών, η οποία θα ξεπεράσει το 40% και αναδεικνύει ως βασική προτεραιότητα τη διασφάλιση της επάρκειας των πρώτων υλών – κυρίως των ζωοτροφών» τονίζει ο επικεφαλής της ΕΛΟΠΥ.

Το 2020 το 79% της παραγωγής εξήχθη σε 40 χώρες, με το υπόλοιπο 21% να διατίθεται στην εγχώρια αγορά. Μάλιστα, το 2021 αυξήθηκαν οι πωλήσεις, όπως και οι εξαγωγές (9% ως προς τον όγκο και την αξία) οι οποίες ανήλθαν στους 100.300 τόνους, αξίας 499 εκατ. ευρώ. Όσο για την κατανάλωση, φαίνεται να επανέρχεται, και σε ορισμένες χώρες να ξεπερνάει, τα προ COVID επίπεδα.

Μεγάλη πίεση

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές δέχονται μεγάλη πίεση και απαιτείται συντονισμένη αντιμετώπιση, δεδομένου ότι αφορά την υγιή κερδοφορία και τη βιωσιμότητα του κλάδου. Τα πρώτα στοιχεία για το 2022 είναι ενθαρρυντικά, αλλά σίγουρα οι διεθνείς εξελίξεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προβληματίζουν και θέτουν τον κλάδο σε συνεχή εγρήγορση. «Η ουσία είναι ότι η ανθεκτικότητα των εταιρειών του κλάδου δοκιμάζεται έντονα για 3η συνεχή χρονιά».

Επιπλέον, η διαρκής αύξηση της τουρκικής παραγωγής τα τελευταία χρόνια, η οποία προσεγγίζει τους 200.000 τόνους ετησίως, προβληματίζει περαιτέρω τον ελληνικό κλάδο. «Μεγάλο μέρος αυτής της παραγωγής το έχουμε βρει απέναντί μας στις μεγάλες αγορές της Δυτικής Ευρώπης, όπου ο ανταγωνισμός, κυρίως στο πεδίο των τιμών, είναι σκληρός. Σε ό,τι αφορά τις εταιρείες-μέλη της ΕΛΟΠΥ, κινούμαστε στα επίπεδα των 120.000 τόνων ετησίως, έχοντας ως βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα την κορυφαία ποιότητα των ψαριών» σημειώνει ο κ. Τουραλιάς.

Σημαντικές αγορές για τις ελληνικές εξαγωγές συνεχίζουν να είναι η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία. Περιθώρια ανάπτυξης υπάρχουν στις αγορές της Πορτογαλίας, της Γερμανίας, της Βόρειας Αμερικής, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας κ.α. Τα προηγούμενα χρόνια η υδατοκαλλιέργεια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναπτύχθηκε ταχύτατα και η Ελλάδα έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτό καθώς πρόσφερε τεχνογνωσία. Δεν είναι τυχαίο ότι στο 2ο κλαδικό συνέδριο που διοργανώνεται στις 15 και 16 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής από την ΑΜΒΙΟ τιμώμενη χώρα είναι η Σαουδική Αραβία.

Μέτρα στήριξης

Οι συνέπειες στον κλάδο της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας από την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο συζητήθηκαν στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και ήδη ενεργοποιήθηκε ο «μηχανισμός κρίσης» που προβλέπεται στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (EMFAF) για να προσφέρει, με τη μορφή οικονομικής αποζημίωσης, άμεση στήριξη στους φορείς. Επιπλέον, τα κράτη-μέλη μπορούν να τους στηρίξουν και μέσω του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων.

Το χωροταξικό

Η ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού με την ίδρυση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης των Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) αποτελεί για την ΕΛΟΠΥ κορυφαία προτεραιότητα. «Θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των υφιστάμενων επιχειρήσεων, συμβάλλοντας στην περαιτέρω βιώσιμη ανάπτυξή τους, ενώ θα προσελκύσει και νέες επενδύσεις» υποστηρίζει ο κ. Τουραλιάς.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Νιτρορύπανση: Αναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα – Οι δικαιούχοι

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες αποτελεσμάτων της 2ης και 3ης Πρόσκλησης της Δράσης 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα»  (νιτρορύπανση), μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και προσωρινής κατάταξης των αιτήσεων στήριξης που υποβλήθηκαν.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τα αποτελέσματα της πρώτης αξιολόγησης και κατάταξης, με τη μορφή προσωρινού πίνακα παραδεκτών και μη παραδεκτών αιτήσεων στήριξης, έχουν αναρτηθεί στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) υποστήριξης της δράσης στον ιστότοπο https://p2.dikaiomata.gr/M1014 και οι υποψήφιοι της Δράσης, μέσω της πρόσβασης που έχουν σε αυτό, μπορούν να λάβουν αναλυτική πληροφόρηση για τα αποτελέσματα κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών πρόσβασης.

Σύμφωνα με την Διεύθυνση Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Κλιματικής Αλλαγής του ΥπΑΑΤ, στην 2η Πρόσκληση με τις δεσμεύσεις Α και Β και προϋπολογισμό ύψους 120.000.000 ευρώ εντάσσεται το σύνολο των αιτήσεων στήριξης που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας πλην 40 υποψηφίων των οποίων η αίτηση απορρίπτεται στο σύνολο της, και 13 υποψηφίων στην αίτηση των οποίων απορρίπτονται κάποια αγροτεμάχια με τον κωδικό λάθους (εύρημα) 21030 «Το αγροτεμάχιο υπάρχει σε οριστική αίτηση στήριξης».

Επιπλέον, σε 18 υποψήφιους της Δράσης εμφανίζεται ο κωδικός λάθους (εύρημα) 141408 «Τα στοιχεία της αίτησης στήριξης διαφέρουν από τα στοιχεία της τελευταίας ΕΑΕ». Ο συγκεκριμένος κωδικός είναι ενημερωτικός και δεν οδηγεί σε απόρριψη της αίτησης.

Στην 3η Πρόσκληση με τη δέσμευση Γ και με προϋπολογισμό ύψους 30.000.000 ευρώ εντάσσεται το σύνολο των αιτήσεων στήριξης που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας πλην 1 υποψηφίου του οποίου η αίτηση απορρίπτεται στο σύνολο της με τον κωδικό λάθους (εύρημα) 21030. Για τον συγκεκριμένο κωδικό ισχύουν τα προαναφερόμενα για την 2η Πρόσκληση.

Η εμφάνιση κατά την πρώτη κατάταξη των συγκεκριμένων κωδικών λάθους και επειδή σε περίπτωση υποβολής ενδικοφανούς προσφυγής η εξέτασή της γίνεται αποκλειστικά μέσω μηχανογραφικής επεξεργασίας, δεν τεκμηριώνει την ανάγκη έκδοσης εγκυκλίου ενδικοφανών προσφυγών.

Όσοι υποψήφιοι επιθυμούν να υποβάλλουν ενδικοφανή προσφυγή.

Οι ενδικοφανείς προσφυγές επί των αποτελεσμάτων υποβάλλονται ηλεκτρονικά από την Παρασκευή 20.05.2022 μέχρι και την Πέμπτη 26.05.2022 μέσω του ΠΣ της Δράσης, στον ιστότοπο https://p2.dikaiomata.gr/M1014/, κάνοντας χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης κάθε υποψηφίου.

Τα οριστικά αποτελέσματα θα προκύψουν μετά την ολοκλήρωση των ενδικοφανών προσφυγών, οι οποίες ενδεχομένως θα υποβληθούν από υποψηφίους ανά την επικράτεια.

Επισημαίνεται, ότι δεν έχει γίνει υπέρβαση του προϋπολογισμού και συνεπώς η βαθμολόγηση μέσω μορίων δεν αποτελεί παράγοντα απόρριψης.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Κρήτη: Διεθνής κόμβος οπτικών ινών με επένδυση του ΑΔΜΗΕ

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Την κατασκευή νέου Καλωδιακού Σταθμού Προσαιγιάλωσης οπτικών ινών (Cable Landing Station – CLS) στη νότια πλευρά της Κρήτης, εντάσσει στον άμεσο σχεδιασμό της η θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ, Grid Telecom.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο νέος καλωδιακός σταθμός θα λειτουργεί ως σημείο υποδοχής διεθνών υποθαλάσσιων καλωδιακών συστημάτων οπτικών ινών που αναπτύσσονται στην Ανατολική Μεσόγειο, συνδέοντας την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων με πολλαπλούς προορισμούς προς την Ευρώπη και την Ασία.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, με τη νέα υποδομή, η Grid Telecom θα είναι σε θέση να παρέχει συνδεσιμότητα υψηλής αξιοπιστίας, μέσω εναλλακτικών οδεύσεων οπτικών ινών, με υφιστάμενα και νέα Data Centers στην Κρήτη, στην ηπειρωτική Ελλάδα και κατ’ επέκταση στις γειτονικές χώρες, αξιοποιώντας τόσο τα υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα MINOAS East-West και APOLLO East-West όσο και το εκτεταμένο χερσαίο οπτικό δίκτυο που διαθέτει.

Η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ θα προσφέρει όλες τις απαραίτητες υποδομές για την ασφαλή προσαιγιάλωση, λειτουργία και περαιτέρω διασύνδεση των καλωδιακών συστημάτων οπτικών ινών με επίγεια και υποθαλάσσια τηλεπικοινωνιακά δίκτυα. Επιπλέον, προτίθεται να παρέχει υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης και συντήρησης σε επίπεδο υποδομών και επιχειρησιακών εφαρμογών.

Η συνεργασία της Grid Telecom με τους διαχειριστές υποθαλάσσιων καλωδιακών συστημάτων θα προσφέρει διασύνδεση ανοικτής πρόσβασης στους χονδρεμπορικούς πελάτες, εξασφαλίζοντας μετάδοση δεδομένων με τεχνολογία αιχμής διεθνούς εμβέλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και άλλους προορισμούς πέραν αυτής.

«Αναζητούμε συνεχώς νέους τρόπους για να επεκτείνουμε στρατηγικά τις υπηρεσίες μας προς τους συνεργάτες και τους πελάτες μας. Στο πλαίσιο αυτό, ο σχεδιασμός μας για την ανάπτυξη ενός νέου σταθμού προσαιγιάλωσης υποθαλάσσιων καλωδιακών συστημάτων στην Κρήτη θα υποστηρίξει σημαντικά την υλοποίηση νέων διεθνών εναλλακτικών οδεύσεων. Παράλληλα, θα ενισχύσει το γεωστρατηγικό ρόλο της Κρήτης ως κρίσιμου τηλεπικοινωνιακού κόμβου ανοικτής πρόσβασης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων», δήλωσε ο Γιώργος Ψυρρής, Διευθυντής της Grid Telecom.

Πηγή: OT.gr

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
OIKONOMIA5 λεπτά ago

Νιτρορύπανση: Αναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα – Οι δικαιούχοι

ΚΟΣΜΟΣ6 λεπτά ago

Ρωσία: Νέα αντίποινα – Απελαύνει πέντε Πορτογάλους διπλωμάτες

ΕΛΛΑΔΑ17 λεπτά ago

Κούγιας για Πισπιρίγκου: Διοικητής μεγάλου νοσοκομείου μου ζήτησε να αναλάβω την υπεράσπισή της

OIKONOMIA24 λεπτά ago

Κρήτη: Διεθνής κόμβος οπτικών ινών με επένδυση του ΑΔΜΗΕ

ΚΟΣΜΟΣ25 λεπτά ago

Αυστραλία: Σεισμός 7,3 Ρίχτερ στο νησί Μακουέιρι – Προειδοποίηση για τσουνάμι

ΘΕΣΣΑΛΙΑ26 λεπτά ago

Ενημέρωση των προέδρων των κοινοτήτων από το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ελασσόνας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ35 λεπτά ago

Παναγιωτόπουλος: Η συμπεριφορά της Άγκυρας διαταράσσει τις ισορροπίες

ΕΛΛΑΔΑ36 λεπτά ago

Κώστας Τσαούσης: Σε κλίμα βαθιάς οδύνης το τελευταίο «αντίο» στον δημοσιογράφο

Μπέος
ΜΑΓΝΗΣΙΑ41 λεπτά ago

Αχ. Μπέος για τη Γενοκτονία των Ποντίων: «Δεν ξεχνούμε. Να κρατήσουμε ζωντανή και άσβεστη τη μνήμη»

OIKONOMIA43 λεπτά ago

ΕΕΕ: Κορυφαία ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο η Ελλάδα

Δημοφιλή