Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκική Εθνοσυνέλευση: Βουλευτής ζητά με νομοσχέδιο αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο Γκάρο Παϊλάν (φωτογραφία, επάνω, από agos.com.tr) είναι αρμένιος βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP και ζητά με νομοσχέδιο που κατέθεσε στην Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας να αναγνωρισεί η γενοκτονία των Αρμενίων «που ξεκίνησε σε αυτά τα εδάφη το 1915» και «συνεχίζεται για 107 χρόνια λόγω της έλλειψης δικαιοσύνης».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το σκεπτικό-κόλαφος

Σύμφωνα με την εφημερίδα Agos, ο Παϊλάν εξήγησε το σκεπτικό του νομοσχεδίου ως εξής:

«Η μεγάλη καταστροφή του αρμενικού λαού θα πρέπει να συζητηθεί, να ονομαστεί και να αποδοθεί δικαιοσύνη στο τουρκικό κοινοβούλιο. Εάν επιτευχθεί αυτό, δεν θα έχει σημασία τι έχουν να πουν σχετικά οι αρχηγοί κρατών και κοινοβουλίων άλλων χωρών. Η μόνη κοινωνία που θα γιατρέψει τις πληγές του αρμενικού λαού είναι η τουρκική κοινωνία και το μόνο κοινοβούλιο είναι η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Η γενοκτονία των Αρμενίων έγινε σε αυτά τα εδάφη και η δικαιοσύνη της μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε αυτή τη γη, στην Τουρκία. Ενας από τους λαούς με σημαντικό πληθυσμό που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, μεταξύ των εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων, ήταν και οι Αρμένιοι.

Η χούντα, αποτελούμενη από τους Ταλάτ, Ενβέρ και Τζεμάλ Πασά, αποφάσισε να εκδιώξει τους μη μουσουλμανικούς λαούς για να οικοδομήσει ένα έθνος βασισμένο σε μια ενιαία ταυτότητα καθώς η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατέρρεε.

Απελάσεις και σφαγές

Οι απελάσεις και οι σφαγές που ξεκίνησαν με τη σύλληψη σχεδόν 250 αρμένιων διανοουμένων στις 24 Απριλίου 1915, είχαν ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική εκδίωξη του αρμενικού λαού από τα αρχαία εδάφη του με τον Νόμο Προσωρινής Απέλασης που θεσπίστηκε στις 27 Μαΐου 1915 και τη σφαγή της συντριπτικής πλειονότητάς του γύρω από τους τόπους διαμονής τους και στις μεταναστευτικές διαδρομές.

Οι Αρμένιοι περιέγραψαν αυτό που συνέβη το 1915 με ονόματα όπως Μεγάλο Εγκλημα, Καταστροφή. Οι Ασσύριοι, από την άλλη, ονόμασαν το δράμα τους ως Seyfo [Σπαθί]. Οι Αρμένιοι που επέζησαν της Γενοκτονίας αγωνίζονται εδώ και 107 χρόνια για να βρουν δικαιοσύνη για τη μεγάλη καταστροφή που τους έπληξε.

Πολλά κράτη και πολιτειακά κοινοβούλια στον κόσμο έχουν αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Ωστόσο, αυτές οι αποφάσεις δεν θεράπευσαν τις πληγές του αρμενικού λαού. Εκατομμύρια Αρμένιοι της Ανατολίας που έπεσαν θύματα της Γενοκτονίας απεβίωσαν επί τρεις γενιές χωρίς να γευτούν το αίσθημα της δικαιοσύνης.

Ο Χίτλερ… στη Γερμανία

Τα ονόματα των κρατικών αξιωματούχων της περιόδου, που ήταν οι δράστες της Γενοκτονίας των Αρμενίων, δόθηκαν σε δημόσιους χώρους σε όλη την Τουρκία, ειδικά του Ταλάτ Πασά, του κύριου αυτουργού της Γενοκτονίας των Αρμενίων, προς υποστήριξη της πολιτικής της άρνησης, δόθηκε σε δρόμους, πάρκα, σχολεία.

Τα ονόματα και οι μνήμες των ευσυνείδητων κρατικών αξιωματούχων που στάθηκαν ενάντια στη μετεγκατάσταση και τις σφαγές, πλήρωσαν το τίμημα γι’ αυτό, όπως ο Χουσεΐν Νεσιμί – έπαρχος της Περιφέρειας Λίτζε, ο Κυβερνήτης της Κιουτάχειας Αλή Φαΐκ Μέη, ο Τζελάλ Μπέη – νομάρχης του Ικονίου, ο Μεχμέτ Χουσνιού Εφέντι – μουφτής του Μπογαζλιγιάν, διαγράφηκαν από την κοινωνική μνήμη.

Το να υπάρχουν τα ονόματα των δραστών της Γενοκτονίας των Αρμενίων στη δημόσια σφαίρα είναι μια πρακτική που βλάπτει την κοινωνική ειρήνη. Αν υπήρχαν δρόμοι, πλατείες και σχολεία με το όνομα Χίτλερ στη Γερμανία, τι είδους Γερμανία θα ήταν σήμερα;

Στο πλαίσιο αυτό, η αφαίρεση των ονομάτων των δραστών γενοκτονίας, όπως ο Ταλάτ Πασάς, που προκάλεσε την καταστροφή των λαών σε αυτά τα εδάφη, από τη δημόσια σφαίρα και τους επίσημους θεσμούς, όπως στην περίπτωση της Αργεντινής, θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς μια δημοκρατική Τουρκία καθώς διασφαλίζεται η κοινωνική ειρήνη.

Συνεχίζεται για 107 χρόνια

Η γενοκτονία, που ξεκίνησε σε αυτά τα εδάφη το 1915, συνεχίζεται για 107 χρόνια λόγω της έλλειψης δικαιοσύνης. Η Τουρκική Μεγάλη Εθνοσυνέλευση πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για το όνομα της Μεγάλης Καταστροφής που έζησε ο αρμενικός λαός σε αυτά τα εδάφη, να ονομαστεί σύμφωνα με την αλήθεια, να αναγνωριστεί το μεγάλο έγκλημα από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, για τα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων και να αποδοθεί δικαιοσύνη ακόμη και μετά από 107 χρόνια.

Με το νομοσχέδιο που κατέθεσα στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας για την 107η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ζητώ την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, την αφαίρεση των ονομάτων των υπευθύνων της Γενοκτονίας από τους δημόσιους χώρους, την αντικατάστασή τους με τα ονόματα των δημοσίων υπαλλήλων που τάχθηκαν κατά της Γενοκτονίας και τη χορήγηση τουρκικής υπηκοότητας στα θύματα και στα μέλη των οικογενειών τους».

Πηγή: tourkikanea.gr

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Κοροναϊός: Χαλαρώνουν οι περιορισμοί στη Σαγκάη – Πότε τελειώνει το lockdown

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα

Η μητρόπολη της Σανγκάης βρίσκεται πιο κοντά στη σταδιακή επιστροφή της στην κανονικότητα μετά από ένα λοκντάουν που εφαρμόστηκε για δύο μήνες, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της  COVID-19, καθώς οι αξιωματούχοι στο Πεκίνο προετοιμάζονται για την χαλάρωση των περιορισμών σε περιοχές της κινεζικής πρωτεύουσας, δηλώνοντας σήμερα, ότι το ξέσπασμα έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η Σανγκάη στοχεύει στον ουσιαστικό τερματισμό του λοκντάουν από την Τετάρτη, μετά την χαλάρωση των περιορισμών την προηγούμενη εβδομάδα.

Σε περισσότερους ανθρώπους έχει επιτραπεί να βγουν από τα σπίτια τους, ενώ περισσότερες επιχειρήσεις επιτρέπεται να ανοίξουν και πάλι, καθώς οι περισσότεροι κάτοικοι παραμένουν περιορισμένοι στα οικοδομικά τετράγωνα των κατοικιών τους, με τη λειτουργία των καταστημάτων να περιορίζεται στη διανομή προϊόντων.

Διαβάστε επίσης ΝΥΤ: Αντίποινα στην Αθήνα και μήνυμα του Ιράν στον Μπάιντεν η κατάσχεση των ελληνικών τάνκερ

Διαβάστε επίσης Κίσινγκερ: Τον έβαλαν στη «λίστα των εχθρών της Ουκρανίας» ως «συνεργό στα εγκλήματα της Ρωσίας»

Αξιωματούχοι στη Σανγκάη παροτρύνουν για τη συνέχιση της εγρήγορσης, παρά το γεγονός ότι η μεγαλύτερη πλειοψηφία των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της, ζουν σε περιοχές της κατηγορίας χαμηλού κινδύνου «πρόληψης.»

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Η easyJet πρόκειται να ακυρώσει περισσότερες από 200 πτήσεις, μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζει η αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους.

Η αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους easyJet πρόκειται να ακυρώσει περισσότερες από 200 πτήσεις μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, εξαιτίας καθυστερήσεων στα αεροδρόμια, αλλά και άλλων περιορισμών που θα προκαλέσουν προβλήματα στα αεροπορικά ταξίδια κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αντιμέτωπη με σειρά προβλημάτων

Η αναφερόμενη αεροπορική εταιρία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία σειρά προβλημάτων, μετά από την άρση των περιορισμών κατά της COVID-19, που έχουν αναζωογονήσει την ταξιδιωτική ζήτηση, καθώς αρκετά βρετανικά αεροδρόμια δίνουν μάχη με το χρόνο, για να προσλάβουν το απαραίτητο προσωπικό εδάφους.

Η easyJet αντιμετωπίζει επίσης και προβλήματα που σχετίζονται με συστήματα τεχνολογίας της πληροφορικής (ΙΤ).

Πρόσφατα, αφαίρεσε έξι θέσεις από μερικά αεροσκάφη Α319 που διαθέτει προκειμένου να μειώσει τον αριθμό των μελών πληρώματος κατά ένα μέλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ10 λεπτά ago

Κουτσούμπας: Πρέπει να διευρυνθούν τα κριτήρια των δικαιούχων του κοινωνικού τουρισμού

ΕΛΛΑΔΑ11 λεπτά ago

Στυλιανίδης: Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε τον περιορισμό των επιπτώσεων από ενδεχόμενες πυρκαγιές

ΜΑΓΝΗΣΙΑ18 λεπτά ago

Βόλος: Το νέο τετράστερο ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης – Πως θα ονομάζεται και ποιες θα είναι οι παροχές του

LIFESTYLE23 λεπτά ago

Η μεγάλη του… αγάπη για τα πόδια της Κόρτνεϊ Καρντάσιαν

ΜΑΓΝΗΣΙΑ25 λεπτά ago

3η Παιδική – Εφηβική Συνάντηση Παραδοσιακών Συγκροτημάτων σήμερα στον Βόλο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ29 λεπτά ago

Πρότυπα σχολεία: Τροπολογία για την κάλυψη των δαπανών μετακίνησης των μαθητών

ΕΛΛΑΔΑ30 λεπτά ago

Τραγωδία στη Σαλαμίνα: Νεκρή στο σπίτι της 77χρονη – Εξετάζεται από την ΕΛ.ΑΣ συγγενικό της πρόσωπο

ΘΕΣΣΑΛΙΑ36 λεπτά ago

Τα κρούσματα σε Τρίκαλα και την υπόλοιπη χώρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ48 λεπτά ago

Βαρουφάκης: «Πρώτη φορά ρήξη με την εξουσία της ολίγων και τον αυταρχισμό»

ΕΛΛΑΔΑ49 λεπτά ago

Εντοπίστηκε νεκρός ο νεαρός που έπεσε στο κανάλι του Μόρνου

Δημοφιλή