Connect with us

OIKONOMIA

Τρακτέρ: Παράταση για την εγκατάσταση των προστατευτικών μπαρών-αψίδων

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Εκδόθηκε το ΦΕΚ με την απόφαση, που υπέγραψε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος, σύμφωνα με το οποίο παρατείνεται μέχρι 31/12/2022 η προθεσμία, για την προμήθεια και εγκατάσταση των ειδικών προστατευτικών μπαρών-αψίδων στους γεωργικούς ελκυστήρες -τρακτέρ, που κατασκευάστηκαν και πήραν άδεια κυκλοφορίας στη χώρα μας πριν τις 22 Μαΐου 1998.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο υφΑΑΤ, Γιώργος Στύλιος υπογράμμισε ότι: «με την παράταση που δώσαμε, επιλύεται ένα σημαντικό πρόβλημα που θα αντιμετώπιζαν πολλοί αγρότες στη χώρα μας σε μία δύσκολη διεθνή συγκυρία και θα είχε ως συνέπεια, αφενός την απαξίωση του καλλιεργητικού τους εξοπλισμού (τρακτέρ) και αφετέρου θα έθετε σε κίνδυνο τη συμμετοχή τους σε κοινοτικά προγράμματα εκσυγχρονισμού και αναδιάρθρωσης των γεωργικών τους εκμεταλλεύσεων».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την απόφαση ΔΓC47/23-4-1998 και στη συνέχεια με την 11337/Γ3Β/2365/2009, καθίσταται υποχρεωτική η ύπαρξη ΔΠΕΑ στους διαξονικούς γεωργικούς ελκυστήρες. Αρχικά δόθηκε μια περίοδος προσαρμογής έως τις 31-12-1999 και σταδιακά συνεχίστηκαν οι παρατάσεις μέχρι σήμερα.

Ο σημαντικότερος λόγος που εξακολουθεί να δίνεται η παράταση είναι ότι δεν υπάρχουν στην αγορά εγκεκριμένες ΔΠΕΑ (Διατάξεις προστασίας έναντι ανατροπής για τους διαξονικούς γεωργικούς ελκυστήρες) για όλους τους τύπους διαξονικών ελκυστήρων που κυκλοφορούν στην ελληνική επικράτεια.

Τι απαιτείται για τον τερματισμό των παρατάσεων

Για τον τερματισμό των παρατάσεων απαιτείται:

α. Απογραφή των διαξονικών ελκυστήρων

Σήμερα η απογραφή γίνεται στις Περιφέρειες αλλά δεν υπάρχει ενιαίο μηχανογραφικό σύστημα ώστε να υπάρχει εικόνα για το πόσοι και ποιοι τύποι ελκυστήρων κυκλοφορούν στην ελληνική επικράτεια.

β. Θεσμοθέτηση διαφορετικής διαδικασίας εθνικής έγκρισης τύπου των ΔΠΕΑ

Σήμερα η εθνική έγκριση τύπου (ισχύει μόνο για κυκλοφορία αγροτικών μηχανημάτων στην Ελλάδα) μιας ΔΠΕΑ, απαιτεί ως δικαιολογητικό την έγκριση τύπου ΕΕ.

«Αναγνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι το ζήτημα για την ασφάλεια των αγροτών μας. Για αυτό μελετά με τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου και την ανάπτυξη νέου πληροφοριακού συστήματος που θα ενσωματώνει την υφιστάμενη πληροφορία και θα υποστηρίζει το σύνολο των διαδικασιών που απαιτούνται σχετικά με: τη χρήση, την έγκριση τύπου, την επισκευή, τον τεχνικό έλεγχο, τη μεταβίβαση και γενικά όλο τον κύκλο ζωής των αγροτικών μηχανημάτων. Ενεργοποιώντας την απογραφή των αγροτικών μηχανημάτων θα μάθουμε σε ποιους και πόσους ελκυστήρες υπάρχει έλλειψη πιστοποιημένων διατάξεων προστασίας. Επιπλέον είναι ίσως το χρησιμότερο εργαλείο για την εφαρμογή των πολιτικών που αφορούν τα αγροτικά μηχανήματα», ανέφερε ο κ. Στύλιος.

Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ ΕΔΩ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Κρήτη: Μετρούν απώλειες οι κτηνοτρόφοι – Χάθηκε το 25% του ζωικού κεφαλαίου σε ένα χρόνο

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Σοβαρή μείωση έχει δεχτεί το ζωικό κεφάλαιο της Κρήτης σε πρόβατα και κατσίκια, με τη μείωση να αγγίζει το 25% μέσα σ’ ένα χρόνο. Η πανδημία, ο αυξημένος πληθωρισμός και ο πόλεμος που έχει κηρύξει εδώ και σχεδόν τρεις μήνες η Ρωσία στην Ουκρανία είχαν ως άμεσο αποτέλεσμα να εκτινάξουν το κόστος της παραγωγής, με τους κτηνοτρόφους να βρίσκονται σε δυσχερή κατάσταση.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οι κτηνοτρόφοι εκπέμπουν SOS, καθώς το κόστος της παραγωγής είναι ιδιαίτερο μεγάλο, με τους ίδιους να δηλώνουν ότι η κατάστασή τους είναι απογοητευτική. Η μείωση ζωικού κεφαλαίου σημαίνει ταυτόχρονα πως το ντόπιο κρέας θα ακριβύνει, επισημαίνει το neakriti.gr. Η Ελλάδα βιώνει εδώ και δύο χρόνια μια πανδημία που έχει αφήσει το αποτύπωμά της σε όλες τις πτυχές της οικονομικής ζωής. Δε θα μπορούσε η κτηνοτροφία να ξεφύγει από τον γενικό κανόνα, που σήμερα έχει να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο κόστος παραγωγής. Οι αντοχές της κτηνοτροφίας δοκιμάζονται εδώ και δύο χρόνια, με αποτέλεσμα πολλοί κτηνοτρόφοι να έχουν ξεκινήσει τη σφαγή προβάτων και κατσικιών για να διασφαλίσουν το οικονομικό τους μέλλον.

Ήδη από την πανδημία φάνηκε πως η κατάσταση θα είναι δύσκολη για τους ίδιους. Ο κτηνοτρόφος Νίκος Δασκαλάκης μίλησε στη «ΝΚ», εξηγώντας πως η υγειονομική κρίση εξουθένωσε οικονομικά τις αντοχές των κτηνοτρόφων.

«Η πανδημία έκανε τους ανθρώπους αντικοινωνικούς. Δεν έβγαιναν έξω, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κατανάλωση προϊόντων. Το κρέας έμενε στο ράφι», ανέφερε ο κ. Δασκαλάκης.

25% μείον το ζωικό κεφάλαιο

Η πανδημία ήταν μόνο ένα οικονομικό γεγονός που δημιούργησε δυσοίωνες συνθήκες για τους κτηνοτρόφους. Οι αυξημένες ανατιμήσεις, που ξεκίνησαν από τα μέσα του 2021 και κορυφώθηκαν με τον πόλεμο της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας, είχαν ως άμεσο αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να βρεθούν σε δύσκολη κατάσταση. Οι ζωοτροφές ανέβηκαν κατακόρυφα και το συνολικό κόστος παραγωγής ήταν τεράστιο.

«Έχουμε ένα μεγάλο κόστος παραγωγής. Αυτή είναι η αιτία που ωθεί πολλούς κτηνοτρόφους να περιορίσουν το ζωικό τους κεφάλαιο. Η τροφή των ζώων έχει πάρει αύξηση κατά 40% και οι κτηνοτρόφοι σφάζουν τα ζώα τους για να ζήσουν», αναφέρει ο κ. Δασκαλάκης.

Οι κτηνοτρόφοι, για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του επαγγέλματός τους, στράφηκαν στη σφαγή των αμνοεριφίων. Ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην επάνω Ελλάδα και πλέον έχει προχωρήσει στην Κρήτη. Σφάζοντας τα αμνοερίφια, μειώνεται το κόστος παραγωγής.

«Και στην Κρήτη έχει συμβεί η σφαγή αμνοεριφίων ως ένας τρόπος μείωσης του κόστους παραγωγής. Εδώ και μερικούς μήνες έχει ξεκινήσει ο περιορισμός του ζωικού κεφαλαίου, εξαιτίας του τεράστιου κόστους στις ζωοτροφές. Το έχω αναφέρει στον κ. Γεωργαντά και πιο συγκεκριμένα του έχω πει δημόσια τι συμβαίνει με τις τιμές στο τριφύλλι, στο καλαμπόκι και γενικότερα στην πρώτη ύλη. Εντός των ημερών θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά στο τεράστιο κόστος των ζωοτροφών. Μέχρι στιγμής, έχουμε πληροφορηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα δοθούν 100 εκατ. ευρώ για τους αγροτοκτηνοτρόφους. Πιστεύω πως θα μοιραστούν τα χρήματα άμεσα και δίκαια, για να δούμε πώς θα εξασφαλιστεί η παραγωγή και πιο συγκεκριμένα: γάλα, κρέας (αρνί) και να γνωρίζουμε πως το κεφάλαιο που ήρθε στα χέρια μας από τους παππούδες και τους πατεράδες μας θα παραμείνει σε μας», τόνισε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου κ. Γρύλλος Παπαδάκης.

Ο κ. Παπαδάκης διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση: «Το ζωικό κεφάλαιο έχει μειωθεί αρκετά στην Κρήτη. Σε σχέση με πέρυσι, έχει περιοριστεί κατά 25% το ζωικό κεφάλαιο στο νησί. Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν με βάση τις τιμές που υπάρχουν. Το έχω πει ως πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου στον Μυλοπόταμο, πως εδώ στην Κρήτη ταΐζουμε τα ζώα 365 ημέρες τον χρόνο».

«Βιώνουμε απελπισία»

Απογοήτευση και απελπισία αισθάνεται ο μέσος Κρητικός κτηνοτρόφος με όλα αυτά που συναντάει, όπως ανέφερε ο Νίκος Δασκαλάκης. Τα προβλήματα είναι πολλά και η Πολιτεία, αντί για σύμμαχος, είναι εχθρός.

«Αυτή τη στιγμή βιώνουμε μια αρκετά άσχημη κατάσταση. Οι περισσότερες ζωοτροφές ήταν από την Ουκρανία. Η πρώτη ύλη είναι το κριθάρι και γενικά οι ζωοτροφές έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Το πετρέλαιο, επίσης, κοστίζει πολύ σε μας. Τα προβλήματα είναι πολλά για μας. Βιώνουμε μια απίστευτη απελπισία και απογοήτευση. Σε όλα τα προβλήματά μας ήρθε να προστεθεί και το κυβερνητικό “τσεκούρωμα” κατά 40% όσον αφορά στις επιδοτήσεις που δικαιούμαστε. Οι φόροι είναι πάρα πολλοί. Πλέον, στην κρητική ύπαιθρο είναι ανοιχτό το ζήτημα να εγκαταλειφθεί ο πρωτογενής τομέας παραγωγής από μεγάλο μέρος των κτηνοτρόφων», επισήμανε ο κ. Δασκαλάκης.

«Το ντόπιο κρέας θα ακριβύνει»

Ένα φλέγον ζήτημα σχετίζεται με τις επιπτώσεις που θα έχει η μείωση ζωικού κεφαλαίου στη γενικότερη οικονομική δραστηριότητα. Το ντόπιο κρέας αναμένεται να ακριβύνει, ενώ θα υπάρξει ζήτημα στη γαλακτοπαραγωγή. Μείωση ζωικού κεφαλαίου σημαίνει ταυτόχρονα μείωση προσφοράς ντόπιου γάλακτος, όπως αναφέρει ο οικονομολόγος Γιάννης Νικηφόρος.

«Η μείωση του ζωικού κεφαλαίου είναι μείωση της ποσότητας ενός προϊόντος. Η μείωση ζωικού κεφαλαίου θα αγγίξει και άλλα πεδία οικονομικής δράσης. Η τροφική αλυσίδα θα δεχτεί “ψαλίδι”. Θα υπάρξει πρόβλημα στη γαλακτοπαραγωγή, αλλά και στο ντόπιο κρέας. Θα μειωθεί ο τζίρος σε ζωοτροφές», ανέφερε, ενώ συνέχισε: «Το ντόπιο κρέας θα ακριβύνει από τη στιγμή που η προσφορά θα είναι περιορισμένη. Δύσκολα θα υπάρξει υποκατάσταση της μειωμένης προσφοράς από εισαγωγές. Δε νομίζω ότι θα τεθεί θέμα άμεσου επηρεασμού. Θα επηρεαστεί η ποιότητα του προϊόντος που καταναλώνει ο μέσος Κρητικός».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Γιώργος Στύλιος: Άμεσα η εκτίμηση των ζημιών στα ακτινίδια

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών προκάλεσε ζημιά στα ακτινίδια στον κάμπο της Άρτας

Σημαντικές καταστροφές στις καλλιέργειες ακτινιδίου στον κάμπο της Άρτας, προκάλεσε η κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στις περιοχές αυτές βρέθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Στύλιος, ο οποίος ανέφερε ότι θα εκτιμηθούν άμεσα οι ζημιές στις καλλιέργειες, από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ και η αποπληρωμή των αποζημιώσεων θα γίνει γρήγορα και αποτελεσματικά.

Τους διαβεβαίωσε, επίσης, ότι τον Ιούνιο θα γίνουν πληρωμές ύψους 4,8 εκατ. ευρώ στην Άρτα, για τον παγετό του Ιανουαρίου 2022 και τους υπενθύμισε ότι έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις αποζημιώσεων από τον κοροναϊό των παραγωγών μανταρινιών (Κλημεντίνη).

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 λεπτό ago

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Τι αλλάζει από την 1η Ιουλίου σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 λεπτό ago

Συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Αμερικανό πρέσβη – Ανταλλαγή ρηματικών διακοινώσεων για την αμυντική συμφωνία

ΕΛΛΑΔΑ3 λεπτά ago

ΑΔΜΗΕ: «Δεν προκλήθηκε η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη από τους πυλώνες υψηλής τάσης»

OIKONOMIA10 λεπτά ago

Κρήτη: Μετρούν απώλειες οι κτηνοτρόφοι – Χάθηκε το 25% του ζωικού κεφαλαίου σε ένα χρόνο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ21 λεπτά ago

Μενδώνη: Ανιστόρητοι οι ισχυρισμοί του Βρετανικού Μουσείου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

ΕΛΛΑΔΑ22 λεπτά ago

Κρήτη: Φωτιά σε υπόγειο πολυκατοικίας στο κέντρο του Ηρακλείου – Απεγκλωβίστηκαν δύο άτομα

ΚΟΣΜΟΣ30 λεπτά ago

Ευλογιά των πιθήκων: Η Σλοβενία ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα

ΘΕΣΣΑΛΙΑ31 λεπτά ago

Εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ40 λεπτά ago

Ψυχικό: Έτοιμος προς χρήση ο νέος χώρος αναψυχής για παιδιά

ΕΛΛΑΔΑ41 λεπτά ago

Eύβοια: Αναγκαστική προσγείωση ελικοπτέρου Απάτσι των Ε.Δ

ληστεία
ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αγορά του Βόλου και στο «Βολωνάκι» για καφέ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Θλίψη για τον θάνατο 58χρονο Βολιώτη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Θλίψη στην τοπική κοινωνία του Βόλου – Πέθανε ο σπουδαίος Βολιώτης μουσικοσυνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου

ηλικιωμένος
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Βόλος: Ηλικιωμένος κατέρρευσε στη μέση του δρόμου

Δημοφιλή