Η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τις ηλεκτρονικές απάτες συνεχίζεται.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Τράπεζα της Ελλάδος, η Ελληνική Αστυνομία και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ενημέρωση του κοινού.

Δείτε το σχετικό σποτ

Δείτε εδώ περισσότερα

Έκθεση της ΕΚΤ σχετικά με τα περιστατικά απάτης στις συναλλαγές με κάρτες πληρωμών για το έτος 2019

Στις 29 Οκτωβρίου 2021, η ΕΚΤ δημοσίευσε την έκθεσή της σχετικά με τα περιστατικά απάτης στις συναλλαγές με κάρτες πληρωμών για το έτος 2019, τα βασικά σημεία της οποίας συνοψίζονται στα εξής:

Το 2019 καταγράφηκε το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απάτης με κάρτες πληρωμών από το 2007.

Η συνολική αξία των απατηλών συναλλαγών με κάρτες πληρωμών που εκδόθηκαν σε κράτη-μέλη του ‘SEPA’ (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ισλανδία, Νορβηγία, Λιχτενστάιν και Ελβετία) ανήλθε σε 1,87 δισ. ευρώ, ποσοστό μόλις 0,036% σε σχέση με την συνολική αξία των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών (5,16 τρισ. ευρώ).

Η συνολική αξία των απατηλών συναλλαγών με κάρτες πληρωμών που εκδόθηκαν σε κράτη-μέλη της ευρωζώνης ανήλθε σε 1,03 δισ. ευρώ.

Το 80% των απατηλών συναλλαγών με κάρτες πληρωμών παρατηρούνται σε συναλλαγές ηλεκτρονικού εμπορίου.

Το 65% της συνολικής αξίας των περιστατικών απάτης αφορούσε διασυνοριακές συναλλαγές.

Τα περιστατικά απάτης αναμένεται σταδιακά να μειωθούν, λόγω της εφαρμογής των απαιτήσεων ‘SCA’ που προβλέπονται στην PSD 2 και στον κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμό (ΕΕ) 2018/389 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα περιστατικά απάτης με κάρτες πληρωμών έχουν μειωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, αλλά οι φορείς παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (π.χ. τράπεζες, ιδρύματα πληρωμών, ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος), οι ρυθμιστικές και εποπτικές αρχές των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και οι καταναλωτές θα πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση.