Connect with us

OIKONOMIA

Τρεις εξαγορές και μια ερευνητική συνεργασία στο φάρμακο

Published

on

Με τρεις γενναίες εξαγορές αξίας τουλάχιστον ενός δις. δολ. και μια σημαντική ερευνητική συνεργασία, ξεκινά το 2023 στον τομέα του φαρμάκου, με τις συναλλαγές να αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του πρώτο τριμήνου του έτους.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ευρωπαϊκές κυρίως φαρμακευτικές, περνούν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και προσαρτούν στο χαρτοφυλάκιό τους προϊόντα βιοτεχνολογίας που έχουν αναπτυχθεί η αναπτύσσονται από αμερικανικές βιοτεχνολογικές.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οι εξαγορές αφορούν τις AstraZeneca – CinCor, Chiesi – Amryt και Ipsen – Albireo, ενώ η ερευνητική συμφωνία αφορά την Genentech, μέλος του Ομίλου Roche με την Kronos Bio για τη βιολογία του καρκίνου.

AstraZeneca – CinCor

Η Σουηδική AstraZeneca συνήψε οριστική συμφωνία ύψους 1,3 δις. δολ. για την πλήρη εξαγορά της αμερικανικής βιοφαρμακευτικής CinCor Pharma, η οποία εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση της ανθεκτικής υπέρτασης και τη χρόνια νεφρική νόσο, έναντι 26 δολ. ανά μετοχή σε μετρητά κατά το κλείσιμο συν ένα μη εμπορεύσιμο δικαίωμα ενδεχόμενης αξίας 10 δολ. ανά μετοχή σε μετρητά μετά την υποβολή για έγκριση του φαρμάκου κατά της ανθεκτικής υπέρτασης baxdrostat. Το φάρμακο αυτό, αναμένεται να αποτελέσει ισχυρό αντιυπερτασικό νέας γενιάς για την προστασία καρδιαγγειακών και νεφρικών παθήσεων, όπου οι ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες είναι σημαντικές.

Η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Η συμφωνία αντιπροσωπεύει ένα premium 121% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής της CinCor στις 6 Ιανουαρίου 2023, ενώ το σύνολο της συναλλαγής θα φτάσει το 1,8 δις. δολ. με την υποβολή του φακέλου του φαρμάκου οδηγώντας σε ένα premium 206% της μετοχής της βιοφαρμακευτικής στην ενδεδειγμένη ημερομηνία.

Chiesi – Amryt

Η Ιταλική Chiesi Farmaceutici S.p.A. ανακοίνωσε την εξαγορά της Amryt Pharma Plc προς 2,90 δολ. ανά κοινή μετοχή (ή προς 14,50 δολ. ανά American Depositary Share (ADS) της Amryt, που η καθεμία αντιπροσωπεύει 5 κοινές μετοχές) μετοχή συν Δικαιώματα Ενδεχόμενης Αξίας έως και 0,50 δολ. ανά κοινή μετοχή (ή 2,50 δολ. ανά ADS), ανάλογα με την επίτευξη ορόσημων για το νέο φάρμακο που εγκρίθηκε πρόσφατα και αφορά την σπάνια δερματική πάθηση την οζώδη επιδερμόλυση. Η συμφωνία συνολικά εκτιμάται ότι θα κλείσει σε 1,25 δις. δολ. και αντιπροσωπεύει ένα premium 107% στην τιμή κλεισίματος της Amryt ADS στις 6 Ιανουαρίου 2023, με τα πρόσθετα δικαιώματα να ανεβάζουν το ποσό της συναλλαγής κατά επιπλέον 225 εκατ. δολ.

Με την εξαγορά αυτή η Chiesi στοχεύει στην επέκταση του χαρτοφυλακίου της σε σπάνιες παθήσεις για την οποίες δεν υπάρχει θεραπεία, καθώς η εξειδίκευση της Amryt έχει οδηγήσει στην αγορά αρκετά καινοτόμα προϊόντα.

Ipsen – Albireo

Η Γαλλική Ipsen και η Albireo συνήψαν μια οριστική συμφωνία συγχώνευσης, με την Ipsen να εξαγοράζει την Albireo με 42 δολ. ανά μετοχή συν ένα δικαίωμα ενδεχόμενης αξίας 10 δολ.  ανά μετοχή, με την έγκριση από το FDA του φαρμάκου της Albireo για την ατρησία των χοληφόρων. Η συμφωνία αντιπροσωπεύει ένα premium 104% σε σύγκριση με τη μέση σταθμισμένη τιμή της μετοχής Albireo των 20,60 δολ., ένα μήνα πριν την ανακοίνωση της συναλλαγής και υπολογίζεται συνολικά σε 952 εκατ. δολ. συν το πιθανό δικαίωμα των 10 δολ. ανά μετοχή με την έγκριση του φαρμάκου το 2027, το οποίο ήταν και η αιτία της εξαγοράς. Αναμένεται ότι η συναλλαγή θα κλείσει μέχρι το τέλος του 1ου τριμήνου του 2023.

Genentech – Kronos Bio

Η Genentech, μέλος του ελβετικού Ομίλου Roche συνήψε συμφωνία συνεργασίας με την Kronos Bio, Inc. Με στόχο την ανακάλυψη νέων θεραπειών στον τομέα της ογκολογίας για την ανάπτυξη φαρμάκων μικρών μορίων που ρυθμίζουν στόχους μεταγραφικών παραγόντων. Η Kronos θα λάβει 20 εκατ. δολ. προκαταβολικά και έως και 554 εκατ. δολ. με την επίτευξη διαφόρων οροσήμων.

Η συνεργασία θα επιτρέψει στην Genentech να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία της Kronos Bio για να εντοπίσει αλληλεπιδράσεις των πρωτεϊνών μεταξύ τους, γενετικές εξαρτήσεις και γονιδιακές εκφράσεις για την καλύτερη κατανόηση και στόχευση της ογκογόνου δραστηριότητας σε διάφορους τύπους καρκίνου. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, οι ερευνητές των δύο εταιρειών θα συνεργαστούν χρησιμοποιώντας την αποκλειστική πλατφόρμα ανακάλυψης φαρμάκων της Kronos Bio, συμπεριλαμβανομένης της μικροσυστοιχίας μικρών μορίων (SMM), βασιζόμενοι στην έρευνα που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα από την Genentech.

Η Kronos Bio θα καθοδηγήσει τις δραστηριότητες ανακάλυψης και έρευνας σε ένα καθορισμένο προκλινικό σημείο όπου η Genentech θα έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να επιδιώξει περαιτέρω προκλινική και κλινική ανάπτυξη και εμπορική αξιοποίηση των προϊόντων που θα προκύψουν.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ15 δευτερόλεπτα ago

Η Εθνική Γυναικών ανέβηκε δυο θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη

ΚΟΣΜΟΣ3 λεπτά ago

Απεργίες στη Γαλλία: Αναβλήθηκε η επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου λόγω των κινητοποιήσεων

LIFESTYLE9 λεπτά ago

Μπο: Ερωτευμένος και πάλι ο ράπερ

VIDEO12 λεπτά ago

Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ηρώων από τα σχολεία του Βόλου για την αυριανή εθνική επέτειο

ΕΛΛΑΔΑ15 λεπτά ago

Μόλις 1 με 1,4 εκατ. παιδιά το 2050 στην Ελλάδα – Κέντρο για τους Πληθυσμούς ιδρύει στην Κρήτη ο ΟΟΣΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ18 λεπτά ago

Η Φενέρ… κλείδωσε την 8αδα | Στο κυνήγι της κορυφής η Ρεάλ

ΚΟΣΜΟΣ21 λεπτά ago

Μπάιντεν: «Μεγαλοποιημένες» οι πληροφορίες για την προσέγγιση Μόσχας – Πεκίνου

LIFESTYLE27 λεπτά ago

Ο ρόλος μου και του γιου μου δεν υπήρχαν στο βιβλίο, αλλά μπήκαν για τη σειρά

VIDEO30 λεπτά ago

Μαγνησία: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία των συνεντεύξεων Για υποψήφιους διευθυντές Δημοτικών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ33 λεπτά ago

Τοποθετήθηκε η νέα πεζογέφυρα στις Κουκουναριές της Σκιάθου

OIKONOMIA4 ημέρες ago

Τρόφιμα με αλεύρι από γρύλο, αλευροσκουλήκι και ακρίδα με την «βούλα» της ΕΕ

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago

Αμβρόσιος: Νέο παραλήρημα μετά τις εμετικές δηλώσεις για τα Τέμπη – Ποιον ηθοποιό αποκαλεί «διαβολόπαιδο»

LIFESTYLE4 ημέρες ago

Ελισάβετ Μουτάφη: Το περιστατικό που έζησε σε εκκλησία στην Αχαρνών

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Διαφημίζει τον λογαριασμό της στο OnlyFans με μαύρα διάφανα εσώρουχα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

ΣΚΙΑΘΟΣ-ΗΜΕΡΕΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΚΑΙ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΓΙΩΤΑ ΜΑΝΤΑΛΑΡΑ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ

LIFESTYLE7 ημέρες ago

My Style Rocks: Δεν εντυπωσίασε με την πρώτη της εμφάνιση η Ειρήνη Καζάκη

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ1 ημέρα ago

Τα ιδιαίτερα γλυπτά του Ν. Μάνεση στα Λευκά Όρη – Ξυλογλυπτική στα… 1.200 μέτρα

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago

Τέμπη: «Δεν ήταν ποτέ σε κώμα» λέει ο πατέρας της 25χρονης Ανυσίας

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago

Ξάνθη: Φόβοι για βεντέτα μετά την άγρια δολοφονία στο Δροσερό

MEDIA5 ημέρες ago

Μπασκετική πανδαισία αποκλειστικά στο Novasports!

Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή