Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Τρώμε την πίτσα που περρίσεψε από το βράδυ αλλά έμεινε εκτός ψυγείου;

Published

on

pexels pixabay 280453 620x350.jpg

Η πίτσα σίγουρα αντέχει να μείνει κάποιες ώρες εκτός ψυγείου, αλλά εξαρτάται από το πόσες θα είναι αυτές και το πόσο υψηλή θα είναι η θερμοκρασία δωματίου.

Οι θερμοκρασίες δωματίου – είτε είναι χειμώνας είτε καλοκαίρι – αποτελούν μια επικίνδυνη ζώνη αφού σε αυτές τα βακτήρια ευδοκιμούν

Δεν είναι λίγοι όσοι καταλήγουν να αφήνουν στο κουτί τα κομμάτια που περίσσεψαν και να τα καταναλώνουν το πρωί, αλλά πόσο ασφαλές είναι τελικά αυτό;

Οι ειδικοί στην ασφάλεια τροφίμων, πάντως, προειδοποιούν να μην αφήνουμε μαγειρεμένες τροφές σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, ιδίως όταν αυτή είναι υψηλή, γιατί κινδυνεύουμε από τροφική δηλητηρίαση.

Η πίτσα δεν είναι μόνο ψωμί και ντομάτα, υλικά για τα οποία δεν θα υπήρχε πρόβλημα να μείνουν εκτός ψυγείου, αλλά επειδή περιέχει τυρί δεν μπορεί να μείνει στον πάγκο της κουζίνας περισσότερες από 2 με 3 ώρες.

Επικίνδυνα βακτήρια

Advertisement

Αν και δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπουμε ηθοποιούς σε ταινίες να ανοίγουν το κουτί της πίτσας που έχει μείνει από το βράδυ και να καταβροχθίζουν τα κομμάτια που περίσσεψαν, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι στην πραγματική ζωή οι θερμοκρασίες δωματίου – είτε είναι χειμώνας είτε καλοκαίρι – αποτελούν μια επικίνδυνη ζώνη αφού σε αυτές τα βακτήρια ευδοκιμούν.

Ειδικά κάποια συστατικά είναι πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη βακτηριδίων και έχουν να κάνουν με το ποσοστό υγρασίας και πρωτεϊνών που περιέχουν.

Ψημένα προϊόντα όπως ψωμί, κέικ, μπισκότα έχουν χαμηλά ποσοστά πρωτεΐνης και υγρασίας κι έτσι μπορούν να μείνουν με ασφάλεια στον πάγκο της κουζίνας για μερικές ημέρες, υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούνται σε κάποιο δοχείο ή διάφανη μεμβράνη.

Τα συστατικά της πίτσας όμως – σάλτσα, τυριά, αλλαντικά, λαχανικά κ.λπ. – μπορεί να προσελκύσουν βλαβερά βακτήρια. Το τυρί, περισσότερο από όλα, ως γαλακτοκομικό προϊόν είναι πολύ επικίνδυνο για τροφικές δηλητηριάσεις, αλλά και υλικά όπως οι πιπεριές και τα μανιτάρια.

Σε περίπτωση τροφικής δηλητηρίασης, μπορεί να κάποιος να καταλήξει ακόμα και στο νοσοκομείο, ενώ τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στο στομάχι, διάρροια, εμετό ή και πυρετό.

Advertisement

Πώς συντηρούμε σωστά την πίτσα

Τα κομμάτια της πίτσας που περίσσεψαν πρέπει να τα τοποθετούμε σε δοχείο τροφίμων που κλείνει αεροστεγώς ή σε σακούλα για τρόφιμα και να τα βάζουμε στο ψυγείο.

Καλό είναι να αναγράφουμε σε αυτά την ημερομηνία και μην τα αφήνουμε ακόμα και μέσα στο ψυγείο για περισσότερες από τέσσερις ημέρες. Αν νομίζετε ότι δεν θα τα καταναλώσετε σε αυτό το διάστημα, προτιμήστε την κατάψυξη όπου η πίτσα μπορεί να διατηρηθεί φρέσκια έως δύο μήνες.

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
Anassa
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή