Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Τρομοκρατία: Το προφίλ των δύο συλληφθέντων που θα χτυπούσαν στην καρδιά της Αθήνας

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Προθεσμία μέχρι την Παρασκευή 31 Μαρτίου πήραν οι δύο συλληφθέντες για τρομοκρατία όταν και αναμένεται να οδηγηθούν στον τακτικό ανακριτή για τις απολογίες τους.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Για τους δύο συλληφθέντες από το Πακιστάν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Παράλληλα, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατ’ αγνώστου για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης (κακούργημα) και πρόσκληση για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα), καθώς οι δύο συλληφθέντες φέρονται να έπαιρναν εντολές από πρόσωπο που βρίσκεται στο εξωτερικό.

Ποιος ήταν ο στόχος

Το εστιατόριο Gostijo στου Ψυρρή, που βρίσκεται στο κτίριο του Κέντρου Chabad, δηλαδή το κτίριο που στεγάζεται το Κέντρο Εβραϊκής Κοινότητας στην «καρδιά» της Αθήνας, φαίνεται ότι ήταν ο στόχος των δύο συλληφθέντων.

Το Κέντρο λειτουργεί και ως εβραϊκή συναγωγή.

Πότε ήρθαν στην Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο άτομα πακιστανικής καταγωγής που συνελήφθησαν, μπήκαν παράνομα στη χώρα από την Ορεστιάδα πριν από τέσσερα ή πέντε χρόνια.

Οι δύο συλληφθέντες, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι 27 και 29 ετών και είχαν μπει στο μικροσκόπιο των Αρχών τουλάχιστον εδώ και τρεις μήνες.

Συνελήφθησαν πριν ένα μήνα περίπου για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα και ήταν κρατούμενοι για διοικητική απέλαση.

Πώς επιβίωναν

Κατά την παραμονή στην Ελλάδα ζούσαν και εργάζονταν κάνοντας κυρίως αγροτικές εργασίες σε Ζάκυνθο και Σπάρτη.

Τον τελευταίο χρόνο είχαν έρθει στην Αθήνα και διέμεναν σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο στην περιοχή της Ομόνοιας.

Τι «αποκάλυψαν» τα κινητά τους

Όταν συνελήφθησαν, κατασχέθηκαν τα κινητά τους τηλέφωνα, usb και άλλα αντικείμενα, τα οποία και εστάλησαν για εξέταση στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Οπλισμός μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί.

Από την έρευνα έγινε γνωστό πως οι δύο Πακιστανοί είχαν επικοινωνία με ομοεθνή τους, που μένει στο Ιράν, και ο οποίος τους έδινε οδηγίες για το πώς θα χτυπήσουν το ισραηλινό εστιατόριο – συναγωγή.

Μάλιστα, οι συλληφθέντες προσπάθησαν πολλές φορές να στρατολογήσουν και άλλους ομοεθνείς τους, χωρίς όμως να τα καταφέρουν.

Η ανακοίνωση για τη σύλληψή τους

Η σύλληψη των δύο συλληφθέντων έγινε από την ΕΥΠ με τη βοήθεια της Μοσάντ. Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ:

«Εξάρθρωση τρομοκρατικού δικτύου που σχεδίαζε επιθέσεις στη χώρα μας

Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) εξαρθρώθηκε δίκτυο τρομοκρατών που με καθοδήγηση από το εξωτερικό, μεθόδευε πλήγματα κατά προσεκτικά επιλεγμένων στόχων στην ελληνική επικράτεια.

Στη βάση πληροφοριών που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες επιχειρήσεις στελεχών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Στο πλαίσιο των συντονισμένων αυτών δράσεων των δύο Υπηρεσιών, συνελήφθησαν δύο (2) αλλοδαποί, μέλη του τρομοκρατικού – ηγετικού στελέχους, που δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό, ως «εγκέφαλος» του δικτύου.

Είχαν ως στόχο όχι μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της.

Από την ανάλυση των κατασχεθέντων πληροφοριακών και ψηφιακών δεδομένων αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε ότι τα μέλη του δικτύου:

  • είχαν επιλέξει ήδη ως στόχο της επίθεσης, κτίριο ιδιαίτερης σημειολογίας,
  • είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στο σχεδιασμό της επίθεσης,
  • είχαν λάβει τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος,
  • σε εφαρμογή οδηγιών αυτών αναζητούσαν και έτερα πρόσωπα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση της αποστολής τους.

Σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, ενώ πρωινές ώρες της 28/03/2023, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή.

Οι έρευνες συνεχίζονται».

Η βοήθεια της Μοσάντ

Δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας The Jerusalem Post, σημειώνει ότι η κατασκοπευτική υπηρεσία ανέφερε ότι βοήθησε την Ελλάδα να αναλύσει και να αποκρυπτογραφήσει τις διαδικασίες λειτουργίας του Ιράν, για να λύσει τον γρίφο του επικείμενου εγκλήματος και της μεθόδου λειτουργίας της εμπλεκόμενης τρομοκρατικής οργάνωσης.

«Πρόκειται για ένα ακόμη παράδειγμα της προσπάθειας του Ιράν να χρησιμοποιήσει την τρομοκρατία εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στο εξωτερικό», ανέφερε η μυστική υπηρεσία του Ισραήλ.

Το «ευχαριστώ» του Νετανιάχου

«Η υπόθεση που αποκαλύφθηκε σήμερα (σ.σ. χθες) στην Ελλάδα είναι ένα σοβαρό θέμα που αποτράπηκε με επιτυχία από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάρχου, εκ μέρους της Μοσάντ.

«Ήταν μια επιπλέον απόπειρα του Ιράν να διαπράξει τρομοκρατία εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στο εξωτερικό. Μετά την έναρξη της έρευνας για τους υπόπτους στην Ελλάδα, η Μοσάντ παρείχε συνδρομή πληροφοριών για την αποκάλυψη της δομής, των μεθόδων εργασίας της και της σύνδεσης με το Ιράν. Η έρευνα αποκάλυψε ότι η δομή που λειτουργούσε στην Ελλάδα αποτελεί μέρος ενός εκτεταμένου ιρανικού δικτύου που διευθύνεται από το Ιράν και εκτείνεται σε πολλές χώρες. Η Μοσάντ, μαζί με τους εταίρους της στην κοινότητα, εργάζεται ακατάπαυστα για να αποτρέψει τις ιρανικές απόπειρες επιθέσεων σε όλο τον κόσμο», σημειώνεται επίσης στην ανακοίνωση.



Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
ΚΟΣΜΟΣ3 λεπτά ago

Ουκρανική αντεπίθεση: Το «παιχνίδι με τον παπά» ετοιμάζει το Κρεμλίνο για τους Ρώσους

LIFESTYLE8 λεπτά ago

«Δεν βγάζεις έτσι τον φίλο σου στη σέντρα» λέει ο Βασάλος στον Πρίαμο για την ψήφο στον Μπάρτζη

VIDEO12 λεπτά ago

Λάρισα: Ανακατασκευές δρόμων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ15 λεπτά ago

Υγεία: «Εγώ έδιωξα τον Κατρούγκαλο, αυτός κρατά τον Πνευματικό» – Το ΕΣΥ στο επίκεντρο

ΕΛΛΑΔΑ18 λεπτά ago

Δίκη Άλκη Καμπανού: Καταπέλτης η εισαγγελέας – «Ήθελαν να αφαιρέσουν όσες περισσότερες ζωές μπορούσαν»

ΜΠΑΣΚΕΤ21 λεπτά ago

Ο Μαντζούκας στοχεύει στο πρωτάθλημα! (video)

OIKONOMIA24 λεπτά ago

ΔΝΤ: Οι αντιπληθωριστικές αρετές της μετανάστευσης

ΚΟΣΜΟΣ27 λεπτά ago

O πάπας Φραγκίσκος έσπασε το πρωτόκολλο και τηλεφώνησε στη μητέρα του παιδιού που βάφτισε

LIFESTYLE32 λεπτά ago

Κυριάκος Μητσοτάκης-Δανάη Μπάρκα: Η στιγμή που συνειδητοποιούν ότι φοράνε ίδια ρούχα

VIDEO36 λεπτά ago

Λάρισα: Εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Θλίψη με το μήνυμα του γιου του 49χρονου Βολιώτη που «έσβησε» έξω από το βετζινάδικο του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

«Έσβησε» μπροστά στην αντλία γνωστός 49χρονος πρατηριούχος στη Νέα Ιωνία Βόλου

ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago

«Ο γιος μου έπαθε σοκ, αηδίασε»: Οργισμένη η μητέρα του 12χρονου που έλαβε άσεμνο βίντεο από ιερέα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Βόλος- Πέθανε ο Γιάννης Ξυνογαλάς

LIFESTYLE4 ημέρες ago

Άκρως αποκαλυπτική η Ματίνα Παγώνη: «Θα σας πω κάτι που δεν το ξέρει κανείς»

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Έχω κάνει σεξ με 3.800 γυναίκες, έρχονταν στο σπίτι 20-20

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

Αυτοκτονία στη Λάρισα: Άφησε λεφτά για την κηδεία του, ζήτησε συγγνώμη και έβαλε τέλος στη ζωή του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Ευχάριστες μουσικές Βραδιές με Saxophone στο Restaurant Carnayo της Σκιάθου Ανταπόκριση :Γιάννης Αποστολίδης

LIFESTYLE4 ημέρες ago

«Η ζωή δεν είναι εύκολη για κανέναν»: Η Δέσποινα Βανδή δηλώνει προδομένη και καθηλώνει με την εξομολόγησή της

ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago

Θρίλερ δίχως τέλος με το θάνατο της 68χρονης στην Καβάλα – Τι αποκάλυψε ο αδελφός της

Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή