ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Τσεχία: Xιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν την παραίτηση του πρωθυπουργού Μπάμπις

Την παραίτηση του πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις, ζήτησαν εκατό χιλιάδες πολίτες που διαδήλωσαν την Τρίτη 4/6 στη μεγαλύτερη κινητοποίηση που πραγματοποιείται εδώ και δεκαετίες στην Πράγα, σύμφωνα με δημοσιογράφους που την παρακολούθησαν.

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο δισεκατομμυριούχος πολιτικός θεωρείται ύποπτος για διασπάθιση ευρωπαϊκών κονδυλίων και πιθανόν βρίσκεται σε θέση σύγκρουσης συμφερόντων, σύμφωνα με σχέδιο έκθεσης ελέγχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Ο Αντρέι Μπάμπις μας δίνει κάθε εβδομάδα μια αιτία για να διαδηλώσουμε. Κουραστήκαμε πια», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Εκατομμύρια στιγμές για τη δημοκρατία» Μπενιαμίν Ρολ ενώπιον σχεδόν 120.000 διαδηλωτών, σύμφωνα με τους οργανωτές.
«Δεν είναι φυσιολογικό ένας άνθρωπος που βρίσκεται σε μια τέτοια θέση σύγκρουσης συμφερόντων και του οποίου τα προσωπικά προβλήματα ζημιώνουν όλη τη χώρα να παραμένει πρωθυπουργός!», δήλωσε απευθυνόμενος στο πλήθος ο αρχηγός αυτής της μκο Μίκουλας Μίναρ.
Οι διαδηλωτές για ακόμη μια φορά γέμισαν τη μεγάλη Πλατεία Βέντσεσλας, τη μεγαλύτερη οδική αρτηρία της πρωτεύουσας και εμβληματικό τόπο της ιστορίας της Τσεχίας.
Από τα τέλη Απριλίου, διαμαρτυρίες πραγματοποιούνται συχνά πυκνά εναντίον του Μπάμπις και της υπουργού Δικαιοσύνης Μαρί Μπενεσόβα, την οποία οι διαδηλωτές υποψιάζονται ότι θέλει να παρεμποδίσει τις δικαστικές διώξεις σε βάρος του αρχηγού της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με το έγγραφο, αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύτηκαν στον Τύπο της Πράγας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί τον Μπάμπις ύποπτο για οικονομική απάτη με ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και εκτιμά ότι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στην Τσεχία συνεχίζει να αντλεί κέρδη από την εταιρία holding Agrofert που είχε ιδρύσει και από την οποία επισήμως αποχώρισε το 2017 μέσω καταπιστευματικών ταµείων που εποπτεύονταν μεταξύ άλλων από τη σύζυγό του.
Οι Βρυξέλλες απαιτούν από τη Δημοκρατία της Τσεχίας την πληρωμή 17,4 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με το κείμενο του οποίου η τελική διατύπωση θα τεθεί υπό επεξεργασία τους προσεχείς μήνες, περιλαμβάνοντας και τη θέση της Πράγας.
Ο 64χρονος Μπάμπις αρνείται κατηγορηματικά ότι βρίσκεται σε θέση σύγκρουσης συμφερόντων. «Αυτός ο έλεγχος συνιστά επίθεση κατά της Δημοκρατίας της Τσεχίας. Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι περιφρονούν την τσεχική νομοθεσία», δήλωσε ενώπιον των βουλευτών σήμερα λίγο πριν από την έναρξη της διαδήλωσης.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Πηγη:https://www.ert.gr/eidiseis/diethni/evropi/tsechia-xiliades-diadilotes-zitisan-tin-paraitisi-toy-prothypoyrgoy-mpampis/

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

-
VIDEO12 ώρες ago
Βόλος: Η εικόνα της πόλης με το πρώτο φώς της ημέρας
-
ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago
Κακοκαιρία Elias: Έσπασε ξανά ο Κραυσίδωνας – Πλημμυρίζουν σπίτια
-
MEDIA5 ημέρες ago
«Μάγισσα» – Χαμός με τις βρισιές. «Θα μου κλάσεις τον π@@τσο» στις 22:00 στην τηλεόραση; – NassosBlog – Celebrity News | Exclusives
-
VIDEO19 ώρες ago
H παραλιακή οδό της Άγριας πριν λίγη ώρα
-
VIDEO10 ώρες ago
Βόλος: Ξεχείλισε ο κραυσίδωνας στη Ζάχου με Αναλήψεως
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Market Pass: Ποιοι πληρώνονται μέχρι την Παρασκευή
-
ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago
Σε ετοιμότητα για την κακοκαιρία Elias: Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Η κακοκαιρία Elias τις επόμενες ώρες στη χώρα μας- Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν: