Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Τσιγάρο: Σχεδόν 60% των εφήβων δεν καπνίζει

Published

on

Spread the love

Σημαντικός ο ρόλος των γονέων, έστω κι αν ένας μόνο, καπνίζει σπάνια – Πρωτιά της Θεσσαλονίκης στο κάπνισμα, τελευταία η Αττική

Μεταξύ τσιγάρου παραδοσιακού ή ηλεκτρονικού, καθώς και ναργιλέ, πειραματίζονται οι μαθητές λυκείου στη χώρα μας, αφού το 41,5% έχει καπνίσει τουλάχιστον μια φορά ηλεκτρονικό ή παραδοσιακό τσιγάρο και άλλο ένα 26,8% έχει καπνίσει ναργιλέ. Τα κορίτσια συνήθως προτιμούν ηλεκτρονικό ή παραδοσιακό τσιγάρο, ενώ ναργιλέ αναφέρουν συχνότερα τα αγόρια.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τα ευρήματα αυτά προκύπτουν από την Πανελλήνια Έρευνα του ΕΠΙΨΥ για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των εφήβων και η οποία αφορά το κάπνισμα στους εφήβους στην Ελλάδα, με στοιχεία από το 2022.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σύμφωνα με την έρευνα, η πλειονότητα των μαθητών Α΄ Λυκείου δεν έχει καπνίσει, όμως:

  • Το 41,5% έχουν καπνίσει έστω και μία φορά ηλεκτρονικό ή/και παραδοσιακό τσιγάρο.
  • Σχεδόν οι δύο στους 5 (38,6%) έχουν καπνίσει ηλεκτρονικό τσιγάρο, ενώ τουλάχιστον ένας στους 4 έχει καπνίσει παραδοσιακό (28,2%) και ναργιλέ (26,8%).
  • Περίπου ένας στους 9 έχει καπνίσει 3+ φορές ηλεκτρονικό (10,8%) και παραδοσιακό (11,7%) τσιγάρο πολύ πρόσφατα (στις 30 τελ. ημέρες).
  • Σχεδόν όλοι οι μαθητές της Α’ Λυκείου που ανέφεραν κάπνισμα παραδοσιακού τσιγάρου ανέφεραν και κάπνισμα ηλεκτρονικού (≥1 φορά).
  • Κορίτσια και αγόρια δεν διαφέρουν στο κάπνισμα, αν και σε υψηλότερα ποσοστά τα κορίτσια έχουν πειραματιστεί με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ενώ σε υψηλότερα ποσοστά τα αγόρια κάνουν ναργιλέ.
  • Συγκριτικά με το Ν. Αττικής, το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι περισσότερο διαδεδομένο στο Ν. Θεσσαλονίκης και σε (όλες μαζί) τις Λοιπές περιοχές.
  • Ο επιπολασμός του καπνίσματος είναι σημαντικά υψηλότερος στους εφήβους των οποίων έστω κι ένας/μια γονιός καπνίζει (έστω και σπάνια)
  • Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί σήμερα το επικρατέστερο καπνικό προϊόν στους μαθητές της Α’ Λυκείου, με τη χρήση του να έχει αυξηθεί την τελευταία 8ετία, ιδιαίτερα στα κορίτσια.

Τσιγάρο ηλεκτρονικό ή παραδοσιακό;

Πάνω από δύο στους 5 μαθητές της Α’ Λυκείου (41,5%) στην Ελλάδα έχουν καπνίσει έστω και μία φορά ηλεκτρονικό ή και παραδοσιακό τσιγάρο.

Ηλεκτρονικό τσιγάρο

  • Σχεδόν δύο στους 5 μαθητές της Α’ Λυκείου (38,6%) έχουν καπνίσει έστω και μία φορά ηλεκτρονικό τσιγάρο, ενώ ένας στους 4 (25,1%) έχει επαναλάβει τη χρήση 3 και πλέον φορές.
  • Ένας στους 5 (20,0%) έχει καπνίσει ηλεκτρονικό τσιγάρο πολύ πρόσφατα (μέσα στις 30 τελευταίες ημέρες), ενώ την ίδια περίοδο, ένας στους 9 (10,8%) καπνίσει τουλάχιστον 3 φορές.
  • Τα 2/3 των μαθητών της Α’ Λυκείου που ανέφεραν κάπνισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου έχουν καπνίσει και παραδοσιακό τσιγάρο.

Τσιγάρο παραδοσιακό

  • Τουλάχιστον ένας στους 4 μαθητές της Α’ Λυκείου (28,2%) έχει καπνίσει τσιγάρο έστω και μία φορά, ενώ ένας στους 5 (18,6%) πάνω από 3 φορές.
  • Ένας στους 6 (16,6%) έχει καπνίσει τσιγάρο τις 30 τελευταίες ημέρες, και μάλιστα ένας στους 8 (11,7%) πάνω από 3 φορές.
  • Ένας στους 9 (11,1%) καπνίζει τσιγάρο σε εβδομαδιαία βάση, ενώ ένας στους 12 (7,8%) καπνίζει καθημερινά.
  • Τα 9/10 των μαθητών της Α’ Λυκείου που ανέφεραν κάπνισμα παραδοσιακού τσιγάρου ανέφεραν επίσης χρήση ηλεκτρονικού.

Ναργιλές

  • Τουλάχιστον ένας στους 4 μαθητές της Α’ Λυκείου (26,8%) έχει καπνίσει έστω και μία φορά ναργιλέ, ενώ ένας στους 7 (14,6%) πάνω από 3 φορές.
  • Ένας στους 10 (10,4%) έχει καπνίσει ναργιλέ τον τελευταίο μήνα και ένας στους 17 (4,5%) πάνω από 3 φορές.

Αττική – Θεσσαλονίκη

Από όλους τους δείκτες που μετρήθηκαν στη Θεσσαλονίκη το κάπνισμα είναι συχνότερο τόσο σε σύγκριση με την Αττική, όσο και με τις λοιπές περιοχές της χώρας.

  • Συγκεκριμένα τους 13 από τους 15 δείκτες, η συχνότητα του καπνίσματος τείνει να είναι υψηλότερη στο Ν. Θεσσαλονίκης, συγκριτικά με το Ν. Αττικής (13 δείκτες) ή τις λοιπές περιοχές (8 δείκτες).
  • Το κάπνισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι επίσης σημαντικά υψηλότερο στις λοιπές περιοχές, συγκριτικά με το Ν. Αττικής.

Γονείς που καπνίζουν

Οι μαθητές της Α’ Λυκείου ρωτήθηκαν αν έστω κι ένας από τους γονείς τους καπνίζει, έστω και σπάνια,  ακόμη και ηλεκτρονικό ή θερμαινόμενο τσιγάρο).

  • Σχεδόν δύο στους 3 (62,1%) μαθητές ανέφεραν «έστω και ένα γονέα που καπνίζει», σε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό οικογενειών χαμηλότερου αναλογικά οικονομικά επιπέδου (70,2%), συγκριτικά με οικογένειες μέσου (60,4%) ή υψηλότερου (56,2%) οικονομικού επιπέδου.
  • Στους 13 από τους 15 δείκτες, ο επιπολασμός του καπνίσματος ήταν σημαντικά υψηλότερος στους εφήβους των οποίων έστω κι ένας γονιός κάπνιζε (έστω και σπάνια).

Διαχρονικές τάσεις

Το 2022,

  • Και οι τέσσερις δείκτες για το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχουν επιδεινωθεί σε σχέση με το 2018 (με την αύξηση να είναι στατιστικά σημαντική στους 3 εξ αυτών. Η αύξηση είναι εντονότερη στα κορίτσια.
  • Και οι έξι δείκτες για το παραδοσιακό τσιγάρο είναι σταθεροί σε σχέση με το 2018, αλλά βελτιωμένοι (στατιστικά σημαντική μείωση) συγκριτικά με πριν από 8 ή 12 χρόνια, δηλαδή το 2014 ή το 2010, αντίστοιχα.



Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

loading...
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
OIKONOMIA6 λεπτά ago

Capital Link: 13ο συνέδριο για την ναυτιλία – «Δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας μέσω της αειφορίας»

ΚΟΣΜΟΣ11 λεπτά ago

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δέματα με γουρουνοκεφαλές εστάλησαν ταυτόχρονα σε τρεις φιλοπόλεμους Ρώσους σχολιαστές

ΘΕΣΣΑΛΙΑ16 λεπτά ago

«Η ανικανότητα της περιφερειακής αρχής Αγοραστού έχει πλέον μετατραπεί σε εγκληματική αμέλεια» –

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ21 λεπτά ago

Εύκολη τριάρα πρόκρισης κόντρα στον Τηλυκράτη (imgs)

LIFESTYLE26 λεπτά ago

«Ακόμα βρίσκουμε τα πατήματά μας»

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ36 λεπτά ago

Η «κοριτσιέρα των Βούρλων» επιστρέφει στο θέατρο Αυλαία στο Πασαλιμάνι

Χωρίς κατηγορία43 λεπτά ago

Αναστολή για τα δικαστήρια στον Νομό Μαγνησίας την Πέμπτη 28/9 λόγω κακοκαιρίας

VIDEO56 λεπτά ago

Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Λάρισας Γιάννης Γούλας στο Συμβαίνει Τώρα με την Βάσω Σαμακοβλή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 ώρα ago

Πρώτη δημοσκόπηση μετά την εκλογή Κασσελάκη – Ενισχύει τον ΣΥΡΙΖΑ; – Πόσοι «βλέπουν» διάσπαση;

ΕΛΛΑΔΑ1 ώρα ago

Κούγιας: «Του πέταξε περιττώματα για να του δείξει πως είναι σκουπίδι»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Έκτακτο κλειστά τα σχολεία μέχρι την Τετάρτη 27/9

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Έκτακτο κλειστά τα σχολεία έως την Τετάρτη 27/9

VIDEO6 ημέρες ago

Αυτοψία του Αχιλλέα Μπέου στην λίμνη Κάρλα-Ανήσυχος με την κατάσταση που επικρατεί &την δυσφορία-Ρεπορτάζ: Γιάννης Αποστολίδης

ΒΟΛΟΣ6 ημέρες ago

Παρέμβαση της διοίκησης του ΕΦΚΑ για τον 26χρονο ΑΜΕΑ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Λιμεναρχείο Βόλου: Στην ανατολική Μαγνησία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής την Τρίτη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

«Επιβεβαιώνεται ότι το νερό που παρέχεται από το δίκτυο της ΔΕΥΑΜΒ είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση» ανακοίνωσε ο Φώτης Σερέτης

MEDIA2 ημέρες ago

«Μάγισσα» – Χαμός με τις βρισιές. «Θα μου κλάσεις τον π@@τσο» στις 22:00 στην τηλεόραση; – NassosBlog – Celebrity News | Exclusives

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Βόλος: Αναζητείται για να φυλακιστεί μια 38χρονη γυναίκα μετά από καταδικαστική απόφαση σε βάρος της

ΘΕΣΣΑΛΙΑ6 ημέρες ago

Ελευθερία Τζανακούλη : Το Ογκολογικό Κέντρο Θεσσαλίας προτεραιότητα μας

OIKONOMIA6 ημέρες ago

Τέλος στη χρέωση χειραποσκευής στην καμπίνα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή