Το ΠΣ να εξουσιοδοτήσει Τζανακόπουλο και Γεροβασίλη να αναστέλει την κομματική ιδιότητα όσων προβαίνουν σε αήθεις και υβριστικές συμπεριφορές, ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας. Εκλογή ΚΕ με 13 κάλπες ανά περιφέρεια

Εξουσιοδόητηση στους Δημήτρη Τζανακόπουλο και Όλγα Γεροβασίλη να διαγράφουν μέχρι το Συνέδριο όποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ «προβεί σε αήθεις και υβριστικές συμπεριφορές» ζήτησε από τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ο Αλέξης Τσίπρας.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η τοποθέτηση αυτή του Αλέξη Τσίπρα γινεται στον απόηχο των ρουκετών που εκτόξευσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και προκάλεσαν σάλο μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στις σφοδρές κόντρες που έχουν ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στο Νίκο Φίλη και τον Παύλο Πολάκη.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγηση του κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου αναφέρθηκε στο επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας την ανάγκη στον ενάμισι μήνα που απομένει να περιφρουρηθεί «η ποιότητα του πολιτικού διαλόγου, η συντροφικότητα» και «η ενότητα του κόμματος».

«Η πολιτική διαφωνία είναι στοιχείο της εσωκομματικής δημοκρατίας, αναμφισβήτητα. Κι αυτό δεν πρέπει να το αγνοούμε. Ίσα ίσα πρέπει να το ενισχύσουμε. Οι ύβρεις ή οι αήθεις αντιδικίες δεν είναι στοιχείο εσωκομματικής δημοκρατίας. Είναι στοιχείο διαλυτικό», υπογράμμισε και ζήτησε την εξουσιοδότηση του γραμματέας του κόμματος και της γραμματέα της ΚΟ, ώστε, όπως είπε, όποιο μέλος του κόμματος «προβεί όχι σε κατάθεση πολιτικής θέσης ή απόψεων αλλά σε αήθεις αναφορές υβριστικές απέναντι σε συντρόφους, να λαμβάνουν μέτρα αναστολής της κομματικής τους ιδιότητας, τουλάχιστον, μέχρι το συνέδριο».

Τέλος, σε ότι αφορά την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη του κόμματος, πρόταση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με την αντίστοιχη πρόταση για την εκλογή προέδρου από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ και η οποία συναντά μεγάλες αντιδράσεις από τα στελέχη της «Ομπρέλας», ο κ. Τσίπρας αναπροσάρμοσε την πρότασή του προκειμένου «να αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα της υποεκπροσώπησης της περιφέρειας στα όργανα του κόμματος».

Συγκεκριμένα ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε «η συγκρότηση της ΚΕ, εφόσον αποφασιστεί από το Συνέδριο η απευθείας εκλογή από τα μέλη, να διεξαχθεί σε 13 ξεχωριστές περιφέρειες, που θα εκλέγουν αριθμό ανάλογο με τη δύναμη των μελών του κόμματος σε κάθε περιφέρεια».

Διαβάστε επίσης: «Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα» στον ΣΥΡΙΖΑ – Ο προσυνεδριακός πόλεμος και ο Τσακαλώτος

Αναλυτικότερα όσα εισηγήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ως εξής:

«Είμαστε ενάμιση μήνα πριν το συνέδριο. Το πρώτο που θέλω να πω και θέλω να είμαι πολύ σαφής είναι ότι οφείλουμε στην πορεία προς το συνέδριο να περιφρουρήσουμε την ποιότητα του πολιτικού διαλόγου. Να περιφρουρήσουμε την συντροφικότητα και την ενότητα του κόμματος.

»Η πολιτική διαφωνία είναι στοιχείο της εσωκομματικής δημοκρατίας, αναμφισβήτητα. Κι αυτό δεν πρέπει να το αγνοούμε. Ίσα ίσα πρέπει να το ενισχύσουμε.

»Οι ύβρεις ή οι αήθεις αντιδικίες δεν είναι στοιχείο εσωκομματικής δημοκρατίας. Είναι στοιχείο διαλυτικό.

»Θέλω να σας ζητήσω να εξουσιοδοτήσουμε την γραμματέα  του κόμματος και την γραμματέα της ΚΟ, ώστε από δω και στο εξής οποιοσδήποτε σύντροφος ή συντρόφισσα, εννοώ μέλος του κόμματος -δεν μιλάω προφανώς για τους φίλους μας αλλά για τα μέλη μας-  που προβεί όχι σε κατάθεση πολιτικής θέσης ή απόψεων αλλά σε αήθεις  αναφορές υβριστικές απέναντι σε συντρόφους, να λαμβάνουν μέτρα αναστολής της κομματικής τους ιδιότητας, τουλάχιστον, μέχρι το συνέδριο.

»Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι διεξάγεται όπως ξέρετε μια συζήτηση σε σχέση με το πως θα μπορέσουμε, αν η πρόταση που έχω καταθέσει  στον προσυνεδριακό διάλογο γίνει δεκτή από το συνέδριο, να εκλεγεί από την  βάση του κόμματος η ΚΕ, πως θα μπορέσουμε αυτή η εκλογή να γίνει όσο το δυνατόν πιο λειτουργική και να δούμε, διάφορες ασφαλιστικές δικλείδες.

»Έλαβα και μια επιστολή από γραμματείς Νομαρχιακών Επιτροπών, η οποία μιλά για την ανάγκη συνολικά ως κόμμα να υιοθετήσουμε την λογική της αποκέντρωσης, της περιφερειακής στρατηγικής για τη συγκρότηση του κράτους, της οικονομίας, αλλά και του κόμματος.

Διαβάστε επίσης – Φίλης: Η πρόταση Τσίπρα μετατρέπει το ΣΥΡΙΖΑ σε αρχηγικό κόμμα – Αιχμές και από Σκουρλέτη

»Και καταλήγει, σε ότι αφορά το κόμμα, στη πρόταση η εκλογή των μελών  της ΚΕ να γίνει από τη βάση του κόμματος ανά περιφέρεια, και με την μέριμνα για την ενίσχυση  των εκπροσώπων των μαζικών χώρων ώστε να αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα της υποεκπροσώπησης της περιφέρειας στα όργανα του Κόμματος.

»Θεωρώ ότι αυτός ο προβληματισμός που έχει αναπτυχθεί είναι γόνιμος. Σε αυτή την τομή την οποία επιχειρούμε να κάνουμε και υιοθετώντας την αντίληψη  της περιφερειακής στρατηγικής  και για το κράτος αλλά και για την οικονομία, έχει βάση η πρόταση να ενισχύσουμε τη περιφερειακή εκπροσώπηση και συγκρότηση του Κόμματος.

»Συνεπώς θα ήθελα  να σας καταθέσω την σκέψη μου, η  η συγκρότηση της ΚΕ, εφόσον αποφασιστεί από το Συνέδριο η απευθείας εκλογή από τα μέλη μας, να διεξαχθεί σε 13 ξεχωριστές περιφέρειες, που θα εκλέγουν αριθμό  ανάλογο με τη δύναμη των μελών του κόμματος σε κάθε περιφέρεια.

»Έτσι θα πάμε από το 25% με 30% περίπου, που παραδοσιακά εκπροσωπείται η περιφέρεια, στο 50% της νέας Κεντρικής Επιτροπής. Και πέραν αυτού η πρόταση αυτή, επιπλέον διασφαλίζει και τη λειτουργικότητα της ψηφοφορίας και ταυτόχρονα την ισότιμη σχέση ανάμεσα σε αυτό που ονομάζουμε πιο προβεβλημένα στελέχη  και λιγότερο προβεβλημένα στελέχη»».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr
Σπάει τη σιωπή του ο σύζυγος της Χάτσινς – Οργισμένος με την συμπεριφορά του Άλεκ Μπάλντγουιν