ΚΟΣΜΟΣ
Τζούλιαν Σμιθ: «Μας απασχολεί το ενδεχόμενο μιας προβοκάτσιας από τη Ρωσία»


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στη Συμμαχία Τζούλιαν Σμιθ, παραχώρησε συνέντευξη στο «Βήμα» ενόψει της σημερινής έκτακτης Συνόδου Κορυφής,
Η Ρωσία εξεπλάγη από την ενότητα του ΝΑΤΟ μετά την εισβολή στην Ουκρανία, σημειώνει στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα» πριν τη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στη Συμμαχία Τζούλιαν Σμιθ. Παράλληλα, η κυρία Σμιθ επαναλαμβάνει ότι η επιβολή μίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία δεν βρίσκει σύμφωνο το ΝΑΤΟ, ενώ προαναγγέλλει την αλλαγή της δομής δυνάμεων της Συμμαχίας με ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας με ορίζοντα τη Σύνοδο Κορυφής του προσεχούς Ιουνίου στη Μαδρίτη.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Επί μήνες προσπαθούσαμε να πείσουμε τον Πούτιν να επιλέξει έναν άλλο δρόμο. Να βρει λύση. Δυστυχώς», τονίζει η κυρία Σμιθ, «δεν το έπραξε, αλλά τα καλά νέα ήταν ότι στο ΝΑΤΟ ήμασταν έτοιμοι από την πρώτη ημέρα. Παρείχαμε στις χώρες της ανατολικής πτέρυγας πρόσθετη στήριξη. Το ΝΑΤΟ ανέπτυξε χιλιάδες στρατεύματα, κάτι που έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα στη Μόσχα. Παράλληλα, οι Σύμμαχοι συνεννοήθηκαν πολύ σύντομα να στείλουν βοήθεια στην Ουκρανία. Τα περισσότερα κράτη-μέλη παρέχουν στρατιωτική βοήθεια, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Είμαστε πολύ ευγνώμονες για αυτό. Υπήρξε η κατανόηση ότι υπάρχουν σύμμαχοι στην Ανατολική Ευρώπη των οποίων η κατάσταση ασφαλείας αλλάζει. Τέλος, οι ευρωατλαντικοί εταίροι συνεργάστηκαν με έναν αξιοσημείωτο τρόπο και εντός λίγων ωρών από τη ρωσική εισβολή προχώρησαν σε οικονομικές κυρώσεις χωρίς προηγούμενο. Νομίζω μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι η Ρωσία εξεπλάγη από την ενότητα που παρουσιάσαμε, πόσο ενωμένοι ακόμη είμαστε. Και αυτό που θα δείτε στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας είναι ότι οι Σύμμαχοι μπορούν να κάνουν ακόμη περισσότερα, στηρίζοντας την Ουκρανία και τους συμμάχους στην ανατολική πτέρυγα».
Για την κυρία Σμιθ «η Ρωσία έχει ξεκάθαρα παραβιάσει την Ιδρυτική Πράξη ΝΑΤΟ – Ρωσίας του 1997. Ηδη, πολλοί σύμμαχοι έχουν μεταφέρει στρατεύματα, πλοία και αεροσκάφη στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι τι είδους παρουσία πιστεύει η Συμμαχία ότι θα χρειαστεί, σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο, για να προασπίσει την ασφάλεια όλων των μελών της. Εχετε ακούσει τον πρόεδρο Μπάιντεν να λέει ότι θα υπερασπιστούμε κάθε ίντσα της επικράτειας του ΝΑΤΟ. Αυτό επί του οποίου τώρα δουλεύουμε είναι να καθορίσουμε τη μορφή αυτής της μελλοντικής δομής δυνάμεων. Θα κοιτούσα πλέον προς τη Σύνοδο Κορυφής του προσεχούς Ιουνίου για περισσότερες ανακοινώσεις, αλλά ως τότε οι στρατιωτικοί διοικητές μας θα εργαστούν πολύ σε αυτό το ζήτημα» εξηγεί.
Υπάρχει πάντως ανησυχία ότι μία ρωσική προβοκάτσια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να συρθεί το ΝΑΤΟ στον πόλεμο. «Μας απασχολεί πολύ το ενδεχόμενο μίας προβοκάτσιας. Ο τρόπος με τον οποίο οι Ρώσοι μιλούν για χημικά όπλα είναι προβληματικός. Πιστεύουμε», τονίζει, «ότι ίσως το κάνουν για να προετοιμάσουν το έδαφος για κάποια προβοκάτσια και ξέρουμε ότι η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα στο παρελθόν. Οταν λοιπόν κατηγορούν εμάς, ίσως να «δείχνουν» ότι εκείνοι σκέπτονται να τα χρησιμοποιήσουν». Λίγες ώρες πριν από τη συνομιλία μας, ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το Λβιβ στη Δυτική Ουκρανία. «Περιμέναμε από την αρχή ότι η Ρωσία θα επιτίθετο σε όλη τη χώρα. Ανησυχούμε και εστιάζουμε στην επικράτεια του ΝΑΤΟ και στο να μην επεκταθεί ο πόλεμος» λέει.
Από ορισμένες πλευρές ακούγεται η κριτική ότι το ΝΑΤΟ υποσχέθηκε πολλά στην Ουκρανία και τώρα δεν κάνει όσα θα μπορούσε, π.χ. να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. «Πριν αρχίσει ο πόλεμος, ορισμένοι σύμμαχοι είχαν παράσχει εκπαίδευση στις ουκρανικές δυνάμεις, ήδη από το 2017-2018. Επρόκειτο για χώρες όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς. Αλλες είχαν παράσχει φονικό στρατιωτικό υλικό. Οσο πλησιάζαμε στον πόλεμο, περισσότεροι σύμμαχοι πρόσφεραν βοήθεια. Υπάρχουν ανοικτά ερωτήματα για το τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε. Δεν μπορώ όμως να πω ότι εντός ΝΑΤΟ η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων είναι μία επιλογή που είμαστε πρόθυμοι να εξετάσουμε. Σκεφτόμαστε το ενδεχόμενο κλιμάκωσης. Δεν θέλουμε να μετατρέψουμε το ΝΑΤΟ σε άμεσο μέρος της σύγκρουσης. Εστιάζουμε στο πώς θα καλύψουμε τις ανάγκες της Ουκρανίας στο θέμα της αεράμυνας» καταλήγει.
ΕΕ: το οπλοστάσιο για ευελιξία στις αποφάσεις
Ενα από τα σημαντικότερα ζητήματα με τα οποία θα πρέπει να ασχοληθεί η ΕΕ αν θέλει να αποκτήσει μία πιο ουσιαστική εξωτερική πολιτική ασφαλείας και άμυνας είναι η διαμόρφωση αποτελεσματικού συστήματος λήψης αποφάσεων. Αποκαλυπτικό και λεπτομερέστατο είναι, στο σημείο αυτό, το νέο Κείμενο Πολιτικής του ΕΛΙΑΜΕΠ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας (ΚΕΠΠΑ) που παρουσιάζει αποκλειστικά «Το Βήμα». Το κείμενο που συνυπογράφουν οι Γιώργος Παγουλάτος και Σπύρος Μπλαβούκος παρουσιάζει τις επιλογές που θα επέτρεπαν ευελιξία στη λήψη αποφάσεων.
Ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος μεταβάλλει τις μεταψυχροπολεμικές σταθερές. «Η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία αναδεικνύει την προτεραιότητα της ΕΕ να χτίσει ισχυρή αμυντική αποτρεπτικότητα και ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία. Αναδεικνύει επίσης το προφανές, η διαδικασία αυτή να είναι πλήρως ενταγμένη στο πλαίσιο της ευρωατλαντικής συμμαχίας, ιδίως όταν η απειλή προέρχεται από μία στρατιωτική υπερδύναμη, όπως η Ρωσία» τονίζει ο κ. Παγουλάτος.
Οι συγγραφείς χωρίζουν τη μελέτη τους σε δύο κατηγορίες (γράφημα). Η πρώτη αναδεικνύει τις επιλογές για πιο ευέλικτη λήψη αποφάσεων στην ΚΕΠΠΑ και η δεύτερη στις αντίστοιχες επιλογές για την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ). Στην πρώτη κατηγορία, εντοπίζονται τέσσερις επιλογές: η εποικοδομητική αποχή, η ρήτρα εξουσιοδότησης, η γέφυρα/ρήτρα παρέκτασης και η ενισχυμένη συνεργασία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως εμφανίζουν οι επιλογές στην ΚΠΑΑ. Οι συγγραφείς παρουσιάζουν τρεις συγκεκριμένες επιλογές: α) τη ρήτρα αλληλεγγύης και αμοιβαίας συνδρομής του Αρθρου 42, παράγραφος 7 της Συνθήκης της ΕΕ, β) τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία και γ) τη δημιουργία «συμμαχιών προθύμων» βάσει του Αρθρου 44 της Συνθήκης της ΕΕ.
Στη Σύνοδο των Βερσαλλιών, το Αρθρο 42(7) συζητήθηκε αρκετά. «Η εισβολή στην Ουκρανία αναβαθμίζει τη σημασία του άρθρου αυτού» εξηγεί ο κ. Παγουλάτος. «Μέχρι τώρα, κύριοι υπερασπιστές του ήταν η Γαλλία, που το επικαλέστηκε μετά την τρομοκρατική επίθεση στο έδαφός της το 2015 και η Ελλάδα απέναντι στην απειλή της Τουρκίας. Πλέον», προσθέτει, «τα κράτη-μέλη της Βόρειας Ευρώπης, ιδίως τα μη μέλη του ΝΑΤΟ, αντιλαμβάνονται και εκείνα τη σημασία του. Ενδεικτική είναι η πρόσφατη σχετική επιστολή Σουηδίας – Φινλανδίας, με την οποία ζητούν να καταστεί λειτουργικότερη η εν λόγω πρόβλεψη. Υπάρχει αυξανόμενη συμφωνία στην ΕΕ για την ανάγκη το Αρθρο 42 (7) να αποκτήσει πιο «κοφτερά δόντια»».
Γράψτε το σχόλιό σας



Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ
Τζορτζ Φλόιντ: Παραδέχθηκε την ενοχή του για τη δολοφονία ο πρώην αστυνομικός Τόμας Λέιν που βρίσκονταν εκεί


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο πρώην αστυνομικός της Μινεάπολης Τόμας Λέιν ομολόγησε την ενοχή του για ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού που σχετίζεται με τον ρόλο του στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ τον Μάιο του 2020, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Μινεσότα, Κιθ Έλισον.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Είμαι ικανοποιημένος που ο Τόμας Λέιν ανέλαβε την ευθύνη για τον ρόλο του στο θάνατο του Φλόιντ», δήλωσε ο Έλισον. «Η παραδοχή του ότι έκανε κάτι λάθος είναι ένα σημαντικό βήμα προς την επούλωση των πληγών της οικογένειας Φλόιντ, της κοινότητάς μας και του έθνους. Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή σε αυτήν την υπόθεση και μια απαραίτητη λύση στην πορεία μας προς δικαιοσύνη».
Συνέργεια και ηθική αυτουργία στη δολοφονία Φλόιντ
Οι Λέιν, Tou Thao και J. Alexander Kueng αντιμετώπιζαν τις κατηγορίες της συνέργειας και ηθικής αυτουργίας σε ανθρωποκτονία για τις ενέργειές τους – ή για τις παραλείψεις τους – καθώς ο συνάδελφός τους Derek Chauvin πίεζε το γόνατό του στο λαιμό και την πλάτη του Φλόιντ, ο οποίος ήταν δεμένος με χειροπέδες και ξαπλωμένος μπρούμυτα, για πάνω από εννέα λεπτά.
Κατά τη διάρκεια της σύλληψης, ο Λέιν κρατούσε τα πόδια του Φλόιντ, ο Kueng κρατούσε τον κορμό του Φλόιντ και ο Thao στεκόταν κοντά και κρατούσε το πλήθος των αναστατωμένων παρευρισκομένων πίσω.
Το συγκλονιστικό βίντεο που τράβηξε ένας παρευρισκόμενος έδειξε τον Φλόιντ να τους παρακαλεί απεγνωσμένα να τον αφήσουν να αναπνεύσει και πυροδότησε ένα διεθνές κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια στον τρόπο με τον οποίο η αστυνομία αντιμετωπίζει τους μαύρους πολίτες.
Αλλαγή στάσης
Οι Lane, Thou και Kueng είχαν δηλώσει αθώοι στις κατηγορίες της πολιτείας και απέρριψαν μια συμφωνία με τους εισαγγελείς τον περασμένο μήνα, ανέφερε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα.
Ο Thou και ο Kueng αναμένεται ακόμη να δικαστούν σε πολιτειακή δίκη τον επόμενο μήνα.
Οι τρεις πρώην αξιωματικοί είχαν ήδη καταδικαστεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο τον Φεβρουάριο για παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων του Φλόιντ. Σε εκείνη τη δίκη, ο Λέιν κατέθεσε ότι ζήτησε δύο φορές από τον Σόβιν να αλλάξει τον τρόπο της σύλληψης, αλλά του αρνήθηκε δυο φορές.
Ο Chauvin καταδικάστηκε πέρυσι σε πολιτειακό δικαστήριο για τη δολοφονία του Φλόιντ σε περισσότερα από 22 χρόνια φυλάκισης. Στο πλαίσιο συμφωνίας, ο Chauvin δήλωσε ένοχος τον Δεκέμβριο σε ομοσπονδιακές κατηγορίες για τα πολιτικά δικαιώματα που σχετίζονται με τον θάνατο του Floyd και τη σύλλυψη ενός εφήβου σε ένα ξεχωριστό περιστατικό.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΣΜΟΣ
Γερμανία: Εξετάζεται η αύξηση ορίου συνταξιοδότησης στα 70 έτη


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Για χιλιάδες ακάλυπτες θέσεις εργασίας κάνουν λόγο οικονομολόγοι στη Γερμανία, που προτείνουν να αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης
Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 70 έτη εισηγούνται οικονομολόγοι στη Γερμανία, ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του υψηλού πληθωρισμού, οι οποίες σχετίζονται με την αγορά εργασίας.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Όλο και περισσότεροι συνταξιούχοι αναλογούν σε όλο και λιγότερους εργαζόμενους, σημειώνει ο οικονομικός ερευνητής Γκούντερ Σναμπλ στην BILD και προτείνει – για να μετριαστεί η αύξηση των τιμών – να συνδεθεί η εργασία με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής. «Η ηλικία συνταξιοδότησης πρέπει αυξηθεί. Η Γερμανία έχει ήδη τεράστιο πρόβλημα, εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας ειδικευμένου προσωπικού παραμένουν ακάλυπτες», τονίζει και εξηγεί ότι οι μισθοί θα πρέπει τα επόμενα χρόνια να αυξηθούν σημαντικά, καθιστώντας αγαθά και υπηρεσίες ακόμη ακριβότερα.
Σταδιακή αύξηση από τα 65 στα 67 έτη
Ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία Στέφαν Κουτς δηλώνει από την πλευρά του ότι «ο συνδυασμός γήρανσης του πληθυσμού, υψηλού χρέους και ενεργειακής μετάβασης, θα αποτελέσει αυξανόμενη απειλή για τη σταθερότητα των τιμών τα επόμενα χρόνια».
Σύμφωνα πάντως με τα ισχύοντα, στη Γερμανία το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση θα αυξηθεί σταδιακά έως το 2029 από τα 65 στα 67 έτη για την πλήρη σύνταξη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ώρες ago
Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago
Στοίχημα: Χωρίς ρίσκο στον αγγλικό τελικό
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο καράβι SPORADES STAR
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Σοκ στη Σκιάθο πέθανε 42χρονος από ανακοπή καρδιάς
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
‘Βόμβα’: Μπαίνει στο Survivor ο Γιώργος Αγγελόπουλος (Ντάνος)
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Σκιάθος: Συνελήφθη στο αεροδρόμιο με πιστόλια και φυσίγγια
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
Στο πένθος η 111 Πτέρυγα Μάχης: Έφυγε 47χρονος μοίραρχος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Εκδήλωση της Sea Jets to Σάββατο 14 Μάϊου στο Βόλο στο πλοίο Sporades Star