Connect with us

OIKONOMIA

Βαμβάκι: Aπό την αποφύλλωση έως την συγκομιδή και εκκόκκιση

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Οι βαμβακοφυτείες αυτή την περίοδο βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής και οι κατάλληλες καλλιεργητικές πρακτικές, που θα εφαρμόσει ο καλλιεργητής βαμβακιού θα οδηγήσουν σε μείωση των διαχειμαζόντων εντόμων και άρα ελαχιστοποίηση της προσβολής της καλλιέργειας την επόμενη χρονιά.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η διαχείμαση του πράσινου σκουληκιού γίνεται στο στάδιο της νύμφης εντός του εδάφους, ενώ η διαχείμαση του ρόδινου σκουληκιού γίνεται με τη μορφή της «εν διαπαύση προνύμφης» μέσα στα εναπομείναντα καρύδια και βαμβακοστελέχη όπως και στις ρωγμές του εδάφους.

Διαβάστε επίσης: Βαμβάκι: Μόνο το αποφυλλωμένο μπορεί να αποθηκευτεί – Οδηγίες προς τους παραγωγούς

Το πλήθος των εντόμων που θα επιβιώσουν το χειμώνα θα αποτελέσουν την πρώτη γενιά του Πράσινου και του Ρόδινου σκουληκιού στην καλλιέργεια της επόμενης χρονιάς.

Συστάσεις για τη συγκομιδή

Επεμβαίνουμε για την μηχανική συγκομιδή του σύσπορου βαμβακιού όταν τα φύλλα του πέσουν και το σύνολο των ώριμων καρυδιών ανοίξουν, με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται συγκομιδή ώριμου βαμβακιού απαλλαγμένου από ξένες ύλες και χωρίς υγρασία που οφείλεται σε ανωριμότητα του συσπόρου.

Είναι βασικό ο σπόρος του σύσπορου βαμβακιού να μη έχει υγρασία, διότι αυτό δημιουργεί προβλήματα υποβάθμισης ποιότητας σπόρου και ινών, ακόμα και σε περίπτωση ολιγοήμερης αποθήκευσης του σύσπορου.

Οι ίνες του σύσπορου δεν θα πρέπει να έχουν υγρασία. Αυτό επιτυγχάνεται όταν η συγκομιδή γίνεται: α) την ημέρα από 10:00 π.μ. και μέχρι πριν την δύση του ήλιου και ποτέ βράδυ. β) όχι αμέσως μετά από βροχόπτωση. Όταν η συγκομιδή πραγματοποιείται κατά τις νυχτερινές ώρες ή αμέσως μετά την βροχή οδηγεί σε συγκομιδή υγρού σύσπορου με ποσοστό υγρασίας μεγαλύτερης του 10% (βραδινή δρόσος, ή βρεγμένα). Υγρά σύσπορα βαμβάκια με υγρασία μεγαλύτερη του 10% (ίνες ή σπόρος), πρέπει να εκκοκκίζονται αμέσως και να μην αποθηκεύονται διότι αυξάνεται η θερμοκρασία, καταστρέφεται ο σπόρος και οι ίνες χρωματίζονται κίτρινες/κόκκινες και κατά την εκκόκκιση παράγονται κηλιδωτά βαμβάκια.

Συστάσεις μετά την συγκομιδή

Α. Στελεχοκοπή, ψιλοθρυματισμός

Η πληθυσμιακή εξέλιξη των εντόμων (άρα και οι προκαλούμενες ζημιές στις βαμβακοφυτείες) κατά τη νέα καλλιεργητική περίοδο εξαρτάται απόλυτα από τους πληθυσμούς της πρώτης γενεάς, δηλαδή από τον αριθμό των εντόμων που διαχείμασαν επιτυχώς στο έδαφος ή στα υπολείμματα της καλλιέργειας της προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου, συνεπώς, η επιτυχής διαχείριση των εντόμων που διαχειμάζουν ως νύμφες εντός του εδάφους ή ως προνύμφες στα υπολείμματα της βαμβακοκαλλιέργειας αποτελεί ένα κρίσιμο παράγοντα ελέγχου τόσο του Πράσινου όσο και του Ρόδινου για την νέα καλλιεργητική περίοδο. Για την επίτευξη του παραπάνω απαιτείται άρωση του εδάφους (όργωμα με υνιοφόρο αλέτρι) μετά τη στελεχοκοπή σε βάθος 20 έως 25 cm κατά το φθινόπωρο σε όλα τα χωράφια που καλλιεργήθηκαν με βαμβάκι ανεξαρτήτως της επόμενης καλλιέργειας του χωραφιού.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνονται πλήρης αναστροφή του εδάφους και πλήρης ενσωμάτωση των θρυμματισμένων από τη στελεχοκοπή υπολειμμάτων των βαμβακοφύτων στο έδαφος με τα παρακάτω αποτελέσματα:

  • Άμεση καταστροφή των νυμφών την καταστροφή των στοών εξόδου των ακμαίων (πεταλούδων).
  • Έκθεση των νυμφών σε αντίξοες κλιματικές συνθήκες.
  • Έκθεση των νυμφών σε αντίξοες εδαφικές συνθήκες (υδατικός κορεσμός του εδάφους σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες αυτού).
  • Μεταφορά των νυμφών του Πράσινου και των «εν διαπαυση» προνυμφών του Ρόδινου σκουληκιού, σε βάθη 20 έως 25 cm, με επακόλουθο την μηχανική αδυναμία εξόδου των πεταλούδων στην επιφάνεια του εδάφους.
  • Βελτίωση της δομικής και βιολογικής γονιμότητας του χωραφιού

Η χρήση άλλων καλλιεργητικών πρακτικών όπως ρίπερ, καλλιεργητή, δισκοσβάρνας κ.α., αντί του οργώματος με υνιοφόρο αλέτρι, δεν επιτυγχάνουν αναστροφή του εδάφους και ως εκ τούτου δεν αποτελούν αποτελεσματικές μεθόδους ελέγχου των εντόμων.

Ενδεχόμενη αύξηση του κόστους καλλιέργειας τουλάχιστον ισοσκελίζεται από τη μείωση του αριθμού των ψεκασμών με εντομοκτόνα που θα απαιτηθούν κατά την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Επιπλέον, προστατεύεται τόσο το περιβάλλον όσο και η υγεία του ίδιου του καλλιεργητή και των περιοίκων. Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι η παραπάνω μέθοδος αποτελεί τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο ελέγχου του Πράσινου και Ρόδινου σκουληκιού χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων καθώς και ένα ουσιαστικό παράγοντα αποτροπής της ανάπτυξης ανθεκτικότητας των εντόμων στα χρησιμοποιούμενα εντομοκτόνα, καθόσον διακόπτεται με μηχανικό τρόπο η μεταφορά «ανθεκτικών» εντόμων στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Β. Σπορά ψυχανθούς/βίκου ως ενδιάμεσης χειμερινής καλλιέργειας ως χλωρή λίπανση του χωραφιού την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Η ενδιάμεση χειμερινή καλλιέργεια (ψυχανθούς/βίκου) συγκρατεί και αξιοποιεί στη ριζόσφαιρά της τα μη χρησιμοποιηθέντα λιπάσματα, κυρίως άζωτο από την προηγούμενη καλλιέργεια, έτσι διευκολύνεται η προετοιμασία του χωραφιού για έγκαιρη σπορά με ουσιαστική συμβολή στη δομική και βιολογική γονιμότητα του εδάφους, στην πρωιμότητα της καλλιέργειας και στην αύξηση της παραγωγής και της ποιότητάς της. Η διαχείριση της χειμερινής καλλιέργειας μπορεί να γίνει με ανοιξιάτικη ενσωμάτωση της χλωρομάζας (σε ελαφρά πρώιμα εδάφη) ή κατά προτίμηση με κοπή της χλωρομάζας για χρήση της ως ζωοτροφή και ενσωμάτωση μόνο του αζωτοεμπλουτισμένου ριζικού συστήματος.

Να σημειωθεί ότι οι βαμβακοπαραγωγοί είναι αποκλειστικά και μόνο υπεύθυνοι για την τελική απόφαση επιλογής της συγκεκριμένης κάθε φορά φυτοπροστατευτικής επέμβασης στις συνθήκες της καλλιέργειας τους, των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που θα επιλέξουν, του τρόπου και χρόνου χρησιμοποίησης αυτών καθώς και παντός χειρισμού επί της καλλιέργειάς τους.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Σταϊκούρας: Οι 12 προμήθειες στις συναλλαγές που πρέπει να μειωθούν

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η λίστα που παρουσίασε ο υπουργός

Λίστα συγκεκριμένων προμηθειών που θα αξιολογηθεί από όλα τα τραπεζικά ιδρύματα διακριτά και ανεξάρτητα παρουσίασε η κυβέρνηση.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε τη συνδρομή του χρηματοπιστωτικού τομέα για την ελάφρυνση των ευάλωτων νοικοκυριών. Ως εκ τούτου, η πρόταση που κατέθεσαν οι τράπεζες προβλέπει: επιδότηση για 12 μήνες του 50% της επιβάρυνσης που έχουν υποστεί στις μηνιαίες δόσεις των στεγαστικών τους δανείων, κυμαινόμενου επιτοκίου, σε περίπου 30.000 ευάλωτους συνεπείς δανειολήπτες.

Διαβάστε επίσης: Σταϊκούρας: Βεβαιώθηκαν 367,07 εκατ. ευρώ φόροι στα υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών

Οι δυο πλευρές θα έχουν νέα συνάντηση σε περίπου δύο εβδομάδες.

Στο μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παρουσίασαν λίστα με 12 συγκεκριμένες προμήθειες, τις οποίες καλούνται οι τράπεζες να επαναξιολογήσουν:

  • Προμήθεια εισερχόμενου εμβάσματος
  • Προμήθεια εξερχόμενου εμβάσματος (χρέωση για μεταφορά χρημάτων από τον λογαριασμό μίας τράπεζας σε λογαριασμό άλλης τράπεζας εσωτερικού)
  • Προμήθεια αποστολής χρημάτων (έμβασμα) σε τράπεζες εκτός ευρωζώνης
  • Προμήθεια ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας
  • Συνδρομή πιστωτικής κάρτας
  • Προμήθεια επανέκδοσης χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας λόγω λήξης και λόγω κλοπής, απώλειας ή φθοράς
  • Προμήθεια για πληρωμή λογαριασμών (ΔΕΚΟ, κινητής τηλεφωνίας κ.λπ.)
  • Προμήθεια έκδοσης αντιγράφων κίνησης λογαριασμών/δανείων/πιστωτικών καρτών
  • Έξοδα αξιολόγησης αιτημάτων δανείων
  • Έξοδα νομικού και τεχνικού ελέγχου αιτημάτων δανείων
  • Έξοδα συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες στο εξωτερικό (επιβάρυνση για τη μετατροπή συναλλαγών εξωτερικού σε ευρώ)
  • Προμήθεια για αγορά χρεογράφων του Ελληνικού Δημοσίου.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Κρήτη: Γιατί μετατρέπεται σε είδος πολυτελείας η γραβιέρα

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Είδος πολυτελείας είναι πλέον δημοφιλή κρητικά τυριά, όπως η γραβιέρα και το κεφαλοτύρι, των οποίων οι τιμές έχουν εκτοξευτεί τους τελευταίους μήνες. Βασική αιτία, είναι η μειωμένη παραγωγή γάλακτος, η οποία επηρεάζει την τυροκομία στο νησί και μειώνει τις ποσότητες των πλέον αναγνωρίσιμων κρητικών τυριών στα ράφια των καταστημάτων.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τυριά, όπως η γραβιέρα, το κεφαλοτύρι, αλλά και άλλα είδη που προέρχονται από την ίδια παραγωγική διαδικασία, δηλαδή η μυζήθρα και το ανθότυρο, παράγονται σε μικρότερες ποσότητες, εξήγησε μιλώντας στο ertnews, ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής των κτηνοτρόφων του νομού Ηρακλείου Γιώργος Τζουλιαδάκης. Και, μάλιστα, όπως σημείωσε, τα τυριά αυτά δεν προλαβαίνουν να ωριμάσουν στα τυροκομεία, αφού η ζήτηση είναι μεγάλη.

Διαβάστε επίσης: Απλησίαστη η τιμή του κρέατος – Οι κτηνοτρόφοι προειδοποιούν για έλλειψη γαλακτοκομικών

Αιτία της μείωσης στην παραγωγή των κρητικών τυριών είναι η δραματική, όπως περιγράφεται από τους κτηνοτρόφους, παραγωγή του γάλακτος. «Λόγω της αύξησης κατά 100% – 110% του κόστους των ζωοτροφών και της επιβάρυνσης από την άνοδο των τιμών στην ενέργεια και στο πετρέλαιο, πολλά παραγωγικά ζώα οδηγήθηκαν στη σφαγή και όσα έμειναν υποσιτίζονται και άρα δεν παράγουν τις μέγιστες δυνατές ποσότητες γάλακτος. Το παραγόμενο γάλα έχει μειωθεί κατά 40%, σε ορισμένες περιοχές του νησιού ακόμη περισσότερο. Επίσης, μεγάλες εταιρείες γαλακτοκομικών αναζητούν και παίρνουν γάλα από την Κρήτη» ανέφερε ο κ. Τζουλιαδάκης, σημειώνοντας πως το γάλα που τελικώς φτάνει στα τυροκομεία είναι περιορισμένο.

Και μπορεί σε αυτή τη φάση να υπάρχει παραγωγή γάλακτος από την αιγοπροβατοτροφία της Κρήτης, όμως ο κύκλος αυτός διαρκεί λίγο, 5-6 μήνες. Δεδομένου, μάλιστα, ότι η ζήτηση αυξάνει την περίοδο των εορτών, ο ίδιος εκτίμησε, πως το Πάσχα η κατάσταση θα είναι ακόμη πιο δύσκολη στην αγορά του τυριού.

Ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης έχει οδηγήσει σε αυξήσεις στις τιμές καταναλωτή κατά 40% από το καλοκαίρι, όπως ανέφερε στο ertnews, ο Πρόεδρος της Κρητικής Εταιρείας Logistics Νεκτάριος Κανακαράκης. Αυτό έχει σαν συνέπεια, σε συνδυασμό με τις γενικότερες πληθωριστικές συνέπειες στα πορτοφόλια των πολιτών, να αλλάξουν οι καταναλωτικές συνήθειες.

«Εκεί που ο κόσμος αγόραζε μισό κιλό γραβιέρα, τώρα παίρνει ένα τέταρτο ή «ένα δάχτυλο» – όπως υποδεικνύουν στους υπαλλήλους των καταστημάτων κάποιοι καταναλωτές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κανακαράκης.

Και καθώς οι καταναλωτές πλέον περιορίζουν τις αγορές τους στα απαραίτητα, η αγορά προσαρμόζεται στη ζήτηση και, όπως αναφέρει ο ίδιος, παρατηρείται η τάση μείωσης ειδικών προϊόντων, όπως τα light, είτε πρόκειται για τυριά και για άλλα προϊόντα με βάση το γάλα, όπως οι σοκολάτες, είτε για αναψυκτικά κ.α.

Την ώρα που στην αγορά καταγράφονται σημαντικές ανατιμήσεις στα τυροκομικά, όπως και σε άλλα, προϊόντα, το κέρδος των κτηνοτρόφων είναι δυσανάλογα μικρότερο. Όπως ανέφερε ο κ. Τζουλιαδάκης, η τιμή παραγωγού για το κρητικό γάλα κυμαίνεται στο ένα 1,20 ευρώ το λίτρο, δηλαδή 10 – 15 λεπτά ακριβότερα από πέρυσι, ενώ το κόστος παραγωγής παραμένει δυσβάσταχτο.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΕΛΛΑΔΑ40 δευτερόλεπτα ago

Θεσσαλονίκη: Αθώα δύο πρώην στελέχη των ΕΛΠΕ που κατηγορούνταν για ρύπανση και υποβάθμιση περιβάλλοντος

ΜΠΑΣΚΕΤ5 λεπτά ago

Χάνει Κόλινς και Χάντερ η Ατλάντα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ6 λεπτά ago

Βόκολος: «Νιώθω περήφανος, κρατάω μόνο τα θετικά»

ΚΟΣΜΟΣ9 λεπτά ago

Ποινικοποίηση της παραβίασης των ευρωπαϊκών κυρώσεων προτείνει η Κομισιόν

LIFESTYLE13 λεπτά ago

O Στέλιος δεν καταφέρνει να κρατήσει τον Στρατή στη φυλακή

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ15 λεπτά ago

8η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης από το MOMus για τη «Γεωκουλτούρα»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ19 λεπτά ago

Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα δεν αφήνει αναπάντητη καμία τουρκική πρόκληση

ΕΛΛΑΔΑ20 λεπτά ago

Φωτιά στο Μάτι: «Σε αυτή τη χώρα ζούμε από τύχη»

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ25 λεπτά ago

Ελίασον: «Ελπίζω πως σύντομα θα είμαι πίσω, η Βραζιλία θα κερδίσει το Μουντιάλ»

OIKONOMIA27 λεπτά ago

Σταϊκούρας: Οι 12 προμήθειες στις συναλλαγές που πρέπει να μειωθούν

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος στην Αγχίαλο

LIFESTYLE5 ημέρες ago

Αποκαλύψεις – φωτιά από την Τζούλια Νόβα: «Στον Τροχό της Τύχης όλοι ξεσπούσαν σε εμένα, έγινε κάτι και…» (vid)

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago

Συγκλονίζει ο πατέρας της 21χρονης φοιτήτριας: Τη θέλω κοντά μου αλλά ξέρω ότι δεν γίνεται

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΛΗΣ :ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΣΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΥΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΠΑΤΡΙΔΑ

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Καρφί της Δέσποινας για τον Ντέμη: Δεν έχω αγαπηθεί όπως θα ήθελα στη ζωή μου, ένιωσα εξαπατημένη (vids)

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago

ΑΡΑΧΩΒΑ: ΦΩΤΑΓΩΓΗΘΗΚΕ Η ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago

Πρώην παίκτης ριάλιτι: «Ήμουν ο πιο επιτυχημένος άνδρας escort με 1.000€ την βραδιά, είχα πελάτες ηθοποιούς»

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Προκαλεί η Ναυσικά Παναγιωτακοπούλου – Πίνει τσάϊ με τα εσώρουχα στο τζάκι

LIFESTYLE5 ημέρες ago

Ο Νίκος Παπαδάκης αποκαλύπτει – «Με έπιασε ένας πόνος, είπα ότι αν θα τη βγάλω θα το κόψω»

ΘΕΣΣΑΛΙΑ5 ημέρες ago

Αυτοί είναι οι πιο δημοφιλείς Λαρισαίοι «καναλάρχες» που τα «σπάνε» στο Youtube έχοντας χιλιάδες ακόλουθους (φωτο)

Δημοφιλή