Connect with us

OIKONOMIA

Βαμβάκι: Εντατικοί έλεγχοι για το πράσινο και ρόδινο σκουλήκι

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Σε σχολαστική επιθεώρηση των χωραφιών θα πρέπει να προβαίνουν αυτό το διάστημα οι παραγωγοί βαμβακιού και ιδίως του εσωτερικού των καρυδιών για τη διαπίστωση ύπαρξης προνυμφών πράσινου και ρόδινου σκουληκιού.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Την ίδια στιγμή από τους επιτόπιους ελέγχους διαπιστώνεται ότι η ανάπτυξη των βαμβακοφύτων είναι ικανοποιητική. Αυτή την εποχή τα βαμβακόφυτα βρίσκονται στο στάδιο της καρπόδεσης των ανθέων, ενώ οι καιρικές συνθήκες είναι ιδανικές για την ανάπτυξη της καλλιέργειας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε επίσης: Βαμβάκι: Καλλιεργητικές πρακτικές για την αντιμετώπιση του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού

Η πορεία του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού

Από την παρακολούθηση των παγίδων οι μέχρι τώρα συλλήψεις ακμαίων πράσινου σκουληκιού δείχνουν ότι έχει ξεκινήσει η δεύτερη (2η) γενιά του εντόμου. Οι επιτόπιες παρατηρήσεις και δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν από τους γεωπόνους της υπηρεσίας δείχνουν μέτριους πληθυσμούς προνυμφών σε χτένια, άνθη και στα καρύδια. Παρόλα αυτά, οι παραγωγοί για το προσεχές διάστημα που είναι ιδιαίτερα κρίσιμο θα πρέπει να επιθεωρούν τακτικά (κάθε 2-3 ημέρες) την καλλιέργειά τους προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν εντομολογικές προσβολές.

Επίσης, οι μέχρι τώρα συλλήψεις ακμαίων ρόδινου σκουληκιού δείχνουν ότι είναι σε εξέλιξη η δεύτερη (2η) γενιά του εντόμου. Οι επιτόπιες παρατηρήσεις και δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν δεν έδειξαν προσβολές στα άνθη (ροζέτες) και στα καρύδια, παρόλο που υπάρχουν αρκετές συλλήψεις στις παγίδες (Πλάτανος, Μπόζαλο Αλμυρού, Άγιος Γεώργιος, Ριζόμυλος). Οι παραγωγοί θα πρέπει να προβαίνουν άμεσα σε σχολαστική επιθεώρηση των φυτειών τους και ιδίως του εσωτερικού των καρυδιών για τη διαπίστωση ύπαρξης προνυμφών ρόδινου σκουληκιού. Χρειάζεται προσοχή στη διαπίστωση της ύπαρξης προνυμφών στο εσωτερικό των καρυδιών γιατί είναι δυσδιάκριτες όταν είναι μικρές (έχουν υπόλευκο χρώμα και μαύρο κεφάλι).

Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές

Συστήνεται στους βαμβακοπαραγωγούς να εφαρμόζουν περιορισμένη και ορθολογική άρδευση (ποσότητα νερού και αριθμός αρδεύσεων) και αζωτούχο λίπανση για την αποφυγή της υπέρμετρης βλάστησης των βαμβακόφυτων, η οποία θα έχει ως συνέπεια την προσέλκυση και εγκατάσταση επιβλαβών οργανισμών. Όπου έχουμε υπερβολική βλάστηση, να γίνεται εφαρμογή ρυθμιστών ανάπτυξης (mepiquat chloride), για πρωίμιση της παραγωγής.

Στο βλαστικό στάδιο που βρίσκεται η καλλιέργεια σήμερα οι εντομολογικές προσβολές είναι συνήθως διαφοροποιημένες, γεγονός που σημαίνει ότι ακόμη και στο ίδιο βαμβακοχώραφο το ποσοστό προσβολής από το έντομο μπορεί να διαφέρει σημαντικά από θέση σε θέση. Γι’ αυτό το λόγο οι παραγωγοί απαιτείται να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και να επιθεωρούν την καλλιέργειά τους τακτικά (κάθε 2 – 3 ημέρες) προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν εντομολογικές προσβολές, έτσι ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.

Η ανάγκη και το είδος της χημικής επέμβασης με φυτοπροστατευτικά σκευάσματα πρέπει να εκτιμάται προσεκτικά σε επίπεδο κάθε χωραφιού, καθώς στην παρούσα χρονική περίοδο εγκαθίστανται τα ωφέλιμα έντομα στις βαμβακοκαλλιέργειες, για τα οποία η εξόντωσή τους είναι δυνατόν να οδηγήσει σε δευτερογενείς εξάρσεις τετράνυχου, αφίδων ή άλλων εντομολογικών εχθρών.

Ειδικότερα, η βλαπτική δράση της 2ης γενιάς του πράσινου σκουληκιού, στο βλαστικό στάδιο που βρίσκονται αυτή τη χρονική περίοδο οι βαμβακοκαλλιέργειες, μπορεί να αναχαιτιστεί με την δραστηριότητα των ωφέλιμων εντόμων, που έχουν εγκατασταθεί και που είναι χρήσιμα να συνεχίζουν να υπάρχουν στον αγρό . Κατά συνέπεια, οι βαμβακοπαραγωγοί πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη διατήρηση και προστασία των ωφέλιμων οργανισμών αυτή τη χρονική στιγμή για τη μείωση των συνεπειών της υπέρμετρης αύξησης του πράσινου σκουληκιού στην επόμενη γενιά η καταπολέμηση των οποίων θα αυξήσει σημαντικά το κόστος παραγωγής. Η χρήση φυτοπροστατευτικών ουσιών στη βαμβακοκαλλιέργεια θα πρέπει να γίνεται με σκευάσματα που δεν είναι επιζήμια για τους ωφέλιμους οργανισμούς, όπως π.χ. σκευάσματα με δραστική ουσία το Βάκιλο Θουριγγίας.

Κατώτερα όρια επέμβασης

Οι συλλήψεις ενήλικων (πεταλούδων) ατόμων πράσινου και ρόδινου σκουληκιού στις φερομονικές παγίδες που έχουν τοποθετηθεί τόσο από τους ίδιους τους παραγωγούς όσο και από την Υπηρεσία μας, δεν αποτελούν κριτήριο για την εφαρμογή χημικής επέμβασης αλλά εργαλείο πρόγνωσης του κινδύνου προσβολής στον αγρό από πράσινο ή ρόδινο σκουλήκι. Η σοβαρότητα της προσβολής με σκοπό την άμεση λήψη ή μη μέτρων αντιμετώπισης εξαρτάται τόσο από τον αριθμό και την ηλικία των ζωντανών προνυμφών (σκουληκιών) που διαπιστώνονται στον αγρό, όσο και από το στάδιο ανάπτυξης της καλλιέργειας. Σε κάθε περίπτωση κριτήριο για την λήψη ή όχι μέτρων αντιμετώπισης είναι μόνο τα αποτελέσματα των επιτόπιων δειγματοληψιών στα βλαστικά όργανα των φυτών (χτένια, άνθη, καρύδια).

Η χημική καταπολέμηση του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού είναι πιο αποτελεσματική όταν γίνεται στο 1ο ή στο 2ο στάδιο της προνύμφης (μήκος έως 1 εκατοστό) όπως παρουσιάζεται στον ακόλουθο πίνακα:

O ψεκασμός θα πρέπει να διενεργείται μετά τη δύση του ηλίου, γιατί τότε αυξάνεται η δραστηριότητα των προνυμφών, καθώς και η αποτελεσματικότητα πολλών εντομοκτόνων (π.χ. Bacillus thurigiensis) αλλά και για την προστασία των μελισσών.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
LIFESTYLE3 λεπτά ago

Όλες οι νέες ταινίες που θα δούμε στην πλατφόρμα του Netflix

ΠΟΛΙΤΙΚΗ9 λεπτά ago

Εγκαινιάστηκε η έκθεση με τους Αρχαιολογικούς Θησαυρούς από την Ιαπωνία

ΕΛΛΑΔΑ11 λεπτά ago

Περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας στο Ηράκλειο: Βγήκε στο δρόμο αιμόφυρτη και ζητούσε βοήθεια η 36χρονη

ΜΠΑΣΚΕΤ15 λεπτά ago

Σκαραφίγκας για Basket League: «Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, αλλά όχι ακατόρθωτα» (video)

ΚΟΣΜΟΣ18 λεπτά ago

Ευρωκοινοβούλιο: Δημοκρατική οπισθοδρόμηση της Τουρκίας τον τελευταίο χρόνο

LIFESTYLE23 λεπτά ago

Tα “It” σανδάλια της σεζόν έχουν την υπογραφή των διδύμων Όλσεν

VIDEO27 λεπτά ago

TSITSIPAS LIVE 03/06/2023

ΠΟΛΙΤΙΚΗ30 λεπτά ago

Εκλογές – Κυριάκος Μητσοτάκης: Επιστρέφει στις περιοδείες – Πρώτος σταθμός η Νέα Ιωνία

ΕΛΛΑΔΑ32 λεπτά ago

Ενδοοικογενειακή βία στο Ηράκλειο: Βελτιώνεται η κατάσταση της 36χρονης που μαχαιρώθηκε από τον σύντροφό της

ΜΠΑΣΚΕΤ36 λεπτά ago

Μιχελάκος: «Θα γίνει το ανθρωπίνως δυνατό για να συμμετάσχουμε στην Basket League» (video)

Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή