Connect with us

OIKONOMIA

Βαγγέλης Μαρινάκης: Νέες προκλήσεις για τη ναυτιλία από τις γεωπολιτικές εξελίξεις

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

γράφουν οι: Λάμπρος Καραγεώργος, Γιωργος Φωκιανός

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οι επιπτώσεις από την εισβολή στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί πλήρως, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ομίλου Capital, Βαγγέλη Μαρινάκη.

«Είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί και ειδικά με το ουκρανικό, μια σύγκρουση τόσο κοντά σε εμάς. Φυσικά το γεωπολιτικό κομμάτι άλλαξε πολλά δεδομένα, αλλά έφερε και προκλήσεις στον κλάδο του διεθνούς εμπορίου», είπε μιλώντας στο συνέδριο της Capital Link, σε μία ενότητα που συμμετείχαν και άλλοι Έλληνες εφοπλιστές οι οποίοι τοποθετήθηκαν για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική ναυτιλία.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαρινάκης, η ευρωπαϊκή κοινότητα αποφάσισε να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνει σε μία νύχτα. Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την άποψη ότι η Ε.Ε. αντί να βρει μια λύση που θα βοηθήσει να ξεπεραστεί το πρόβλημα και εν γένει τις οικονομίες, συζητά περαιτέρω κυρώσεις και άλλα παρόμοια μέτρα.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, ως αποτέλεσμα αυτού, βλέπουμε τη Ρωσία να στέλνει πετρέλαιο στη Κίνα και στην Ινδία, με έκπτωση και στη συνέχεια αυτές οι χώρες το στέλνουν και πάλι στην Ευρώπη με τις τιμές στα ύψη και ο καταναλωτής πληρώνει το τίμημα.

«Αντί να τιμωρούμε τη Ρωσία, τιμωρούμε τους εαυτούς μας. Οι συνέπειες θα είναι μεγάλες και οι πολιτικοί θα πρέπει να εργαστούν για να βρεθεί μια λύση», πρόσθεσε.

Στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, ο πρόεδρος του Ομίλου Capital επεσήμανε ότι «ως εταιρεία εργαζόμαστε με Ουκρανούς και Ρώσους. Παρείχαμε βοήθεια, ειδικά μετά την εισβολή στους ναυτικούς από την Ουκρανία και τις οικογένειές τους».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα πλοία όπου ήταν ναυτολογημένο πλήρωμα και από τις δύο εθνικότητες, τονίζοντας πως μέχρι στιγμής δεν υπήρχαν σοβαρά προβλήματα. Όμως -όπως είπε- όσο συνεχίζεται ο πόλεμος αυτό είναι θέμα χρόνου να συμβεί και βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία να χωριστούν τα μικτά πληρώματα.

Σε ό,τι αφορά την Covid-19, σημείωσε ότι ελήφθησαν πολλά μέτρα για την προστασία των ναυτικών, με σχεδόν καθημερινά τεστ. Επιπλέον, λαμβάνονται συνεχώς πρωτοβουλίες για να μένουν υγιείς.

«Είναι μια δύσκολη εποχή και ευχαριστούμε τους ναυτικούς μας. Ήταν άγνωστα νερά και για εμάς αυτά, αλλά μας έδωσαν τη δύναμη να επιστρέψουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι η πανδημία ανάγκασε τον κόσμο να μείνει κλεισμένος στο σπίτι του και να διοχετεύει τα χρήματά του στην αγορά αγαθών μέσω διαδικτύου, κάτι που έφερε εκτόξευση της αγοράς των Containerships πρωτίστως και της αγοράς Dry Cargo δευτερευόντως.

Προκοπίου: Πατριωτική η απόφαση αγοράς των ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Μιλώντας στο συνέδριο του Capital Link, o Γιώργος Προκοπίου, ιδρυτής της Dynacom, αναφέρθηκε στην απόφαση αγοράς των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, επισημαίνοντας πως ο λόγος είναι πατριωτικός. Όπως είπε ήταν απογοητευμένος να βλέπει τις εγκαταστάσεις σε αυτή την κατάσταση και ήθελε ο κόσμος που εργάζεται να δει ξανά τις λαμπρές ημέρες του παρελθόντος.

«Είναι μια δύσκολη πρόκληση, αλλά είμαι άνθρωπος που μου αρέσουν οι προκλήσεις. Υπάρχει μια παροιμία που λέει ότι αν έχεις φαγούρα, μην περιμένεις άλλο να ξύσει την πλάτη σου. Θέλω να ξαναδώ την Ελλάδα να είναι ανεξάρτηση στον ναυπηγικό τομέα», τόνισε.

Ερωτηθείς για την πανδημία και το πώς επηρέασε τον κλάδο της ναυτιλίας, ο κ. Προκοπίου τόνισε πως από τη μία πλευρά ήταν μια τραγωδία για τον κόσμο, όμως έφερε και ευκαιρίες για την αγορά, με μεγάλη αύξηση στα τονομίλια.

Ο ίδιος εξέφρασε την αντίθεσή του στην επιβολή κυρώσεων, τονίζοντας πως ποτέ ιστορικά δεν λειτούργησαν, κάτι που είδαμε στο Ιράν και στη Βενεζουέλα. «Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο τι είναι νόμιμο και τι όχι γιατί πλέουμε διαρκώς σε αχαρτογράφητα ύδατα».

Από την πλευρά του Δρ. Ιωάννης Κούστας, CEO της Danaos Corporation, επεσήμανε ότι υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για όσους επενδύουν και επικεντρώνονται σε έναν κλάδο, ενώ αναφερόμνος στις νέες τεχνολογίες εξέφρασε την άποψη ότι βοηθούν πολύ, όμως σε περίπτωση που έρθει η αυτόνομη πλεύση, αυτό θα είναι πρόβλημα για την ελληνική ναυτιλία, διότι οι ελληνικές εταιρείες έχουν επενδύσει πολλά στην εγχώρια ναυτοσύνη.

Ο Πέτρος Παπάς CEO της Star Bulk Carriers έκανε λόγο πως «η ναυτιλία είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο των μεταφορών», σημειώνοντας ωστόσο πως δεν έχουν δυνατή φωνή, παρά το γεγονός πως αν σταματήσουν θα σταματήσει και ο κόσμος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περιβαλλοντικοί κανόνες θα φέρουν πολλού κλάδους πιο κοντά, όμως όλοι οι «παίκτες» θα πρέπει να πραγματοποιήσουν συμμαχίες για αυτό τον σκοπό.

Σε ό,τι αφορά την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, τόνισε πως η ναυτιλία θα πρέπει να ξέρει ποιο θα είναι το επόμενο καύσιμο, να βρεθεί η μηχανή που θα λειτουργεί με αυτό, να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές, οι πάροχοι καυσίμων και ικανοποιητική ποσότητα. «Σίγουρα θα χρειαστεί μια δεκαετία γι’ αυτό και στο ενδιάμεσο θα πρέπει να παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις».

Για τα κριτήρια ESG μίλησε μεταξύ άλλων ο Δρ. Νικόλας Τσάκος CEO της ΤΕΝ, τονίζοντας πως  η ναυτιλία έχει συνηθίσει να δίνει πίσω στην κοινωνία και το περιβάλλον και είναι προετοιμασμένη για τις αλλαγές που έρχονται.

«Υπάρχουν πολλοί παράμετροι και όπως είχε πει ο Τζον Λένον η ζωή είναι αυτό που σου συμβαίνει όσο εσύ είσαι απασχολημένος με το μέλλον. Η βιομηχανία τρέχει αυτή τη στιγμή και δεν μπορούμε να επικεντρωνόμαστε στην αλλαγή».

Ο Γιώργος Οικονόμου ιδρυτής του ΤΜS Group αναφέρθηκε στην αγορά ξηρού χύδην φορτίου, τονίζοντας πως και τώρα να ξεκινούσε θα επέλεγε την εμπλοκή με τα Bulk Carriers, καθώς κατά τη γνώμη του ο κλάδος των τάνκερς είναι πιο δύσκολο σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις. Σε ό,τι αφορά το μέλλον, εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχουν πολλές φωνές και όχι συγκεκριμένη κατεύθυνση, σημειώνοντας πως αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις θα πρέπει να δράσουν.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Οι επενδυτές ψηφίζουν Ελλάδα: Πάνω από 1.200 εκατομμυριούχοι μεταναστεύουν στη χώρα

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, συνολικά 88.000 εκατομμυριούχοι αναμένεται να μετακομίσουν σε μια νέα χώρα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Henley Global Citizens Report.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Εκατομμυριούχοι που επιδιώκουν να επενδύσουν τα χρήματά τους επιλέγουν την Ελλάδα ανάμεσα σε 10 χώρες, σύμφωνα με την έκθεση, με τα ΗΑΕ να ηγούνται φέτος προσελκύοντας τις μεγαλύτερες καθαρές εισροές παγκοσμίως.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση που παρακολουθεί τις τάσεις μετανάστευσης ιδιωτικού πλούτου και επενδύσεων παγκοσμίως, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις 10 κορυφαίες χώρες που προσελκύουν άτομα υψηλής καθαρής αξίας (HNWIs), οι οποίοι είναι επενδυτές με τουλάχιστον 1 εκατομμύριο δολάρια σε μετρητά ή περιουσιακά στοιχεία που μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε μετρητά.

Ταυτόχρονα, το Greece’s Golden Visa Program, συγκαταλέγεται στα 5 πιο δημοφιλή προγράμματα επενδυτών μαζί με το Πορτογαλικό Πρόγραμμα Golden Residence Permit που κατατάσσεται πρώτο, ακολουθούμενο από το St Kitts and Nevis Citizenship by Investment Program, το Πρόγραμμα Visa Start-Up του Καναδά, και το Πρόγραμμα Ιθαγένειας της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα από επενδύσεις.

Η έκθεση συνεχίζει σημειώνοντας ότι οι χώρες που προσελκύουν πλούσια άτομα και οικογένειες τείνουν να είναι ισχυρές, με χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας, ανταγωνιστικούς φορολογικούς συντελεστές και ελκυστικές επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Έως και 1.200 επενδυτές

Σύμφωνα με την έκθεση, οι 10 κορυφαίες χώρες όσον αφορά τις καθαρές εισροές HNWIs το 2022 είναι: τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη, το Ισραήλ, η Ελβετία, οι ΗΠΑ, η Πορτογαλία, η Ελλάδα, ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία. Μεγάλος αριθμός εκατομμυριούχων αναμένεται επίσης να μετακομίσουν στη Μάλτα, τον Μαυρίκιο και το Μονακό.

Τα ΗΑΕ αναμένεται να δουν την υψηλότερη καθαρή εισροή HNWI παγκοσμίως το 2022, κατά 208 τοις εκατό σε 4.000 σε σύγκριση με την καθαρή εισροή 1.300 το 2019.

Ακολουθούν οι 10 κορυφαίες χώρες  εισροών εκατομμυριούχων, μεταξύ άλλων και η Ελλάδα:

​​​ ΗΑΕ 4,000 4%
​ Αυστραλία 3,500 1%
 Σιγκαπούρη 2,800 1%
​ Ισραήλ 2,500 2%
​​ ΗΠΑ 1,500 0%
​​ Πορτογαλία 1,300 2%
​ Ελλάδα 1,200 3%
​ Καναδάς 1,000 0%
​ Νέα Ζηλανδία 800 1%

Πλήγμα για το Ηνωμένο Βασίλειο

Επίσης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, προορισμοί που συνήθως προσέλκυαν πλούσιους επενδυτές, φαίνεται πλέον να αποτυγχάνουν.

Ενδεικτικά, το Ηνωμένο Βασίλειο, που θεωρείται το οικονομικό κέντρο του κόσμου, σημειώνει σταθερή απώλεια εκατομμυριούχων, με καθαρές εκροές 1.500 να προβλέπονται για το 2022.

Οι ΗΠΑ είναι επίσης λιγότερο δημοφιλείς μεταξύ των μεταναστών εκατομμυριούχων σήμερα από ό,τι πριν από την Covid, ίσως εν μέρει λόγω της απειλής υψηλότερων φόρων.

Η Henley & Partners είπε ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους, έλαβε τον υψηλότερο αριθμό ερωτήσεων για προγράμματα επενδυτικής μετανάστευσης που έχει καταγραφεί, αυξημένο κατά 55% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι τέσσερις πρώτες εθνικότητες που αυξάνουν τη ζήτηση είναι Ρώσοι, Ινδοί, Αμερικανοί και Βρετανοί και για πρώτη φορά οι Ουκρανοί μπαίνουν στο Top 10 παγκοσμίως.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

ΟΠΕΚΑ: Κλείνει προσωρινά η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο υπολογισμός του επιδόματος παιδιού θα γίνει σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση.

Το προσωρινό κλείσιμο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Α21- Επίδομα Παιδιού στις 8 Ιουλίου 2022 και ώρα 18.00 ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΑ προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία υπολογισμού της καταβολής της τρίτης δόσης του επιδόματος.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε επίσης: Υπουργείο Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών της εβδομάδας

Ο υπολογισμός θα γίνει σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση. Μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης τρέχοντος έτους ή τροποποίηση αυτής, το ποσό του επιδόματος επανυπολογίζεται αυτόματα.

Διαβάστε επίσης: ΟΠΕΚΑ: Άνοιξε η πλατφόρμα για το Α21 – Χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις

Πώς θα υπολογιστεί το ύψος του επιδόματος

Σε περίπτωση που το εισόδημα του φορολογικού έτους 2021 είναι μικρότερο από εκείνο του 2020, το καταβαλλόμενο επίδομα μπορεί να αυξηθεί εφόσον προκύψει αλλαγή στην κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος.

Αν όμως το εισόδημα του 2021 είναι υψηλότερο εκείνου του 2020, τότε εφόσον προκύψει αλλαγή στην κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος, το καταβαλλόμενο επίδομα μπορεί να μειωθεί και να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι απαιτούμενοι συμψηφισμοί έως την εξόφληση της διαφοράς. Επίδομα παιδιού – Μέχρι πότε θα είναι ανοιχτή για τους δικαιούχους η πλατφόρμα Α21

Για να χορηγηθεί το επίδομα, η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση η οποία έχει αποθηκευτεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Για την ακριβή ημερομηνία και ώρα για την επανέναρξη της επαναλειτουργίας της πλατφόρμας Α21 και την υποβολή νέων αιτήσεων θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή