Connect with us
banner epikhirisis
kokkina avga scaled e1744704112859.jpg kokkina avga scaled e1744704112859.jpg

ΕΛΛΑΔΑ

Βάψιμο αυγών με κλωστές: Ένας πρωτότυπος και οικολογικός τρόπος

Published

on

Το βάψιμο των αυγών αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της πασχαλινής προετοιμασίας. Το κόκκινο χρώμα, παραδοσιακά κυριαρχεί, συμβολίζοντας το αίμα της θυσίας του Χριστού και την αναγέννηση μέσα από τον άδειο Τάφο. Τα τελευταία χρόνια, νέες μέθοδοι εμπλουτίζουν το έθιμο, πέρα της κλασικής συνταγής, όπως το βάψιμο των αυγών με κλωστές.

Όπως αναφέρει η Νεκταρία Κοκκινάκη, πιστοποιημένη γευσιγνώστρια ελαιολάδου και πρέσβειρα της μεσογειακής διατροφής από το ευρωπαϊκό δίκτυο Mediterranean Diet Network (MD.net) στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «η τεχνική του βαψίματος με κλωστές ξεχωρίζει για την απλότητα, την οικολογική της διάσταση και το εντυπωσιακό αισθητικό αποτέλεσμα».

«Αντί των κλασικών βαφών, πολύχρωμες κλωστές τυλίγονται σφιχτά γύρω από τα αυγά πριν μπουν στη κατσαρόλα. Κατά τη διάρκεια του βρασμού, οι χρωστικές των κλωστών μεταφέρονται στο τσόφλι, δημιουργώντας μοναδικά και απρόβλεπτα σχέδια, σαν μικρά έργα τέχνης. Όλα τα μέλη της οικογένειας μπορούν να συμμετάσχουν και να δημιουργήσει ο καθένας, το δικό του ξεχωριστό αυγό» προσθέτει.

Σύμφωνα με την παράδοση, η Μεγάλη Πέμπτη και το Μεγάλο Σάββατο είναι οι καθιερωμένες ημέρες που βάφονται τα αυγά με εξαίρεση τη Μεγάλη Παρασκευή.

«Η κουζίνα μετατρέπεται σε ένα δημιουργικό εργαστήρι, όπου η φαντασία και τα χρώματα των κλωστών συνθέτουν μοναδικά πασχαλινά στολίδια» καταλήγει η κα Κοκκινάκη.

Advertisement
Βάψιμο αυγών με κλωστές: Ένας πρωτότυπος και οικολογικός τρόπος
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Υλικά

  • Αυγά
  • Κλωστές φλος διάφορα χρώματα
  • Αλουμινόχαρτο κομμένο σε κομμάτια
  • 3 κουταλιές ξύδι

Εκτέλεση

  • Βάζουμε σε ένα μπολ τα αυγά με αρκετό νερό, ρίχνουμε ξύδι και τα αφήνουμε για 5 λεπτά.
  • Καθώς είναι βρεγμένα τα αυγά, τυλίγουμε τις κλωστές ανάλογα με τα σχήματα που θέλουμε να δημιουργήσουμε.
  • Στη συνέχεια τα κλείνουμε σφιχτά σε κομμάτια αλουμινόχαρτου και τα μεταφέρουμε σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό.
  • Βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για τουλάχιστον 10 λεπτά.
  • Όταν είναι έτοιμα τα αποσύρουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
  • Τα βγάζουμε από το αλουμινόχαρτο και αφαιρούμε τις κλωστές. Τα σκουπίζουμε με στεγνό πανί.
  • Σε ένα απορροφητικό χαρτί βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και περνάμε τα αυγά για να γυαλίσουν.
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

Advertisement
dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Διαχειρίστρια- Διευθύντρια : Σοφία Κοντοθανάση
Iδιοκτησία – Δικαιούχος domain name ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Τεχνικός προϊστάμενος : Μιχάλης Χειμωνίδης
Εμπορικό τμήμα – Λογιστήριο : Μαρία Παπαζέτη
Διευθυντ.ς Σύνταξης: Σοφία Κοντοθανάση
Ρεπορτάζ: Βασίλης Μπαντίδης
Copyright © 2024 AstraTV.gr - Γ.Ε.Μ.Η.: 50683644000

Μετάβαση στο περιεχόμενο