Επιστολή του Γ. Βαρουφάκη στον Κ. Τασούλα. Ενστάσεις επί της διαδικασίας από ΜέΡΑ25 για την ομιλία Ζελένσκι

Ενστάσεις επί της διαδικασίας για την ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας στην ελληνική Βουλή θέτει ο Γιάνης Βαρουφάκης με επιστολή του στον Κώστα Τασούλα ενημέρωνοντας τον πρόεδρο της Βουλής ότι το ΜέΡΑ25 θα εκπροσωπηθεί συμβολικά με έναν βουλευτή κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Πέμπτη στις 7 Απριλίου.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο κ. Βαρουφάκης κάνει λόγο για «διάγγελμα» Ζελένσκι και μετατροπή της Βουλής σε «χώρο μονολόγου» και τους βουλευτές σε «παθητικούς ακροατές», ενώ αφήνει αιχμές κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι επιχειρεί «να διχάσει περαιτέρω την κοινωνία, διαχωρίζοντας κόμματα και βουλευτές σε χειροκροτητές και σε απέχοντες».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε επίσης Ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή: Ποια κόμματα συμφωνούν και ποια διαφωνούν με την πρόσκληση Μητσοτάκη στον πρόεδρο της Ουκρανίας

Διαβάστε επίσης Ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή: Δεν θα συμμετάσχουν οι βουλευτές του ΚΚΕ – «Ο Ζελένσκι είναι μέρος του προβλήματος»

Αναλυτικά η επιστολή του Γ. Βαρουφάκη στον Κ. Τασούλα έχει ως εξής:

«Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

»Σας γράφω αναφορικά με το διάγγελμα του Προέδρου της Ουκρανίας κ. Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Πέμπτη 7 Απριλίου.

»Από την πρώτη στιγμή της φονικής ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το ΜέΡΑ25 την καταδικάσαμε απερίφραστα και δηλώσαμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον ουκρανικό λαό. Είναι θέμα αρχής για εμάς να στεκόμαστε στο πλευρό κάθε λαού που αγωνίζεται υπέρ βωμών και εστιών, ανεξάρτητα από το εάν πρόκειται για τον λαό της Ουκρανίας, της Παλαιστίνης, του Ιράκ, της Υεμένης ή οποιονδήποτε άλλον – και ανεξάρτητα από το πώς αξιολογούμε τους ηγέτες τους. Με αυτό το σκεπτικό, τιμώντας την αντίσταση του λαού της Ουκρανίας δεν θα μπορούσαμε παρά να χαιρετίσουμε μια ομιλία στη Βουλή των Ελλήνων εκπρόσωπου χώρας που έχει πέσει θύμα παράνομης εισβολής.

»Η διαδικασία όμως που εγκρίνατε, κύριε Πρόεδρε, για την ομιλία του Προέδρου Ζελένσκι μετατρέπει την Βουλή σε χώρο μονολόγου. Η Βουλή των Ελλήνων πρέπει πάντα να είναι χώρος διαλόγου. Ο σεβασμός του Κοινοβουλίου απαιτούσε, κατ’ ελάχιστον, να δοθεί η δυνατότητα στους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων για μια ολιγόλεπτη αντιφώνηση – μια μικρή επιμήκυνση της διαδικασίας που, όμως, θα απέτρεπε την ανεπίτρεπτη μετατροπή του Κοινοβουλίου σε χώρο διαγγελμάτων. Εάν ο Πρόεδρος Ζελένσκι δεν έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τις αντιφωνήσεις σε πραγματικό χρόνο, θα μπορούσε η Βουλή να αναλάβει την ευθύνη να του τις διαβιβάσει.

Διαβάστε επίσης Ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα – Στο τραπέζι οι κυβερνητικές συνεργασίες

Διαβάστε επίσης Ζελένσκι: Ο όγδοος ξένος πρόεδρος που μιλάει στη Βουλή – Ποιοι άλλοι ηγέτες έχουν μιλήσει στο κοινοβούλιο

»Αν επιμείνετε σε αυτή τη διαδικασία στην καλύτερη περίπτωση, η κυβέρνηση μετατρέπει τους βουλευτές σε παθητικούς ακροατές και την Βουλή σε τόπο μονολόγων. Υπάρχει και μια χειρότερη περίπτωση: Η κυβέρνηση να προσπαθεί να διχάσει περαιτέρω την κοινωνία, διαχωρίζοντας κόμματα και βουλευτές σε χειροκροτητές και σε απέχοντες. Είτε ισχύει η καλύτερη είτε η χειρότερη ερμηνεία, η υπόσταση του Κοινοβουλίου πλήττεται βάναυσα άλλη μια φορά.

»Εν κατακλείδι, το ΜέΡΑ25 καταδικάζει την μετατροπή της Βουλής της Ελλήνων σε χώρο εκφώνησης διαγγελμάτων. Επειδή όμως θεωρούμε ύψιστη προτεραιότητα την στήριξη λαών που δέχονται βάρβαρη εισβολή, το ΜέΡΑ25 θα εκπροσωπηθεί συμβολικά με έναν βουλευτή κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος του Προέδρου Ζελένσκι.

»Κλείνοντας, ελπίζω στο μέλλον να προσκληθούν στην Ολομέλεια εκπρόσωποι κι άλλων λαών των οποίων οι εστίες δέχονται εισβολή ή τελούν υπό κατοχή π.χ. ο εκπρόσωπος του Κράτους της Παλαιστίνης ή της Υεμένης –πάντοτε στο πλαίσιο του δημοκρατικού διαλόγου με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ελληνικού λαού.

»Με τιμή, Γιάνης Βαρουφάκης, Πρόεδρος Κ.Ο. ΜέΡΑ25».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr
Ο πόλεμος «πάγωσε» deals $25 δισ.