Τηλεσυνάντηση με την πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ Lana Zeki Nusseibeh είχε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Μ. Βαρβιτσιώτης

«Ο σεβασμός της Ελλάδας στο διεθνές δίκαιο είναι αδιαπραγμάτευτος και είναι η μόνη απάντηση σε όσους επιχειρούν να ανατρέψουν το ισχύον πλαίσιο ασφαλείας μέσω αναθεωρητισμών ή χρήσης βίας», τόνισε, από τη Νέα Υόρκη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά τη συνάντησή του με την πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Lana Zeki Nusseibeh.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η συζήτησή τους πραγματοποιήθηκε την ημέρα που το Συμβούλιο Ασφαλείας συγκλήθηκε εκτάκτως ξανά για την Ουκρανία και έλαβε χώρα μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω νόσησης της κ. Nusseibeh με κοροναϊό.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας των ανεξάρτητων κρατών, ενώ παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο, συντασσόμενη πλήρως με τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Για αυτόν τον λόγο, ανέφερε, η Ελλάδα καταδίκασε εξαρχής τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και κάθε απόπειρα αναθεώρησης της ιστορίας και επαναχάραξης των συνόρων από αυταρχικούς ηγέτες.

Στο ίδιο πλαίσιο, πρόσθεσε, η Ελλάδα απαντά στην τουρκική προκλητικότητα που αντιμετωπίζει, με αναφορά στη διεθνή νομιμότητα και τις συνθήκες που έχει υπογράψει, όπως είναι η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, UNCLOS.

«Το διεθνές δίκαιο είναι προϋπόθεση για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών και την εμπέδωση της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», δήλωσε.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης έθεσε, επίσης, το ζήτημα της ελληνικής μειονότητας της Μαριούπολης, για την οποία η Ελλάδα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, και εξέφρασε  την ανησυχία του για την ασφάλεια των μελών της.

Τέλος, ενημέρωσε την πρόεδρο του ΣΑ του ΟΗΕ σχετικά με την υποψηφιότητα της Ελλάδας για μία θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-2026.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr
H Mere οι σημαίες της Ουκρανίας και τα μυστήρια