Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Βάζουν αντικλεπτικά σε παιδικές τροφές, καφέ, σαμπουάν

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Αντικλεπτικά, κάμερες, μηχανήματα ασφαλείας, κλειδωμένες προθήκες και κάθε δυνατό μέσο έχουν επιστρατεύσει οι αλυσίδες λιανεμπορίου, συμπεριλαμβανομένων και των αλυσίδων σουπερμάρκετ, για να αποφύγουν τις κλοπές που ούτε λίγο ούτε πολύ υπολογίζεται ότι «ροκανίζουν» από 0,9% έως και 1,5% του συνολικού τζίρου των επιχειρήσεων.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μόνο στα καταστήματα σουπερμάρκετ, μικρά και μεγάλα, υπολογίζεται ότι περισσότερα από δύο στα δέκα προϊόντα που «χάνονται» από τα ράφια των καταστημάτων αφορούν κλοπές από πελάτες και οργανωμένες συμμορίες. Αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη ότι το 2021 ο συνολικός τζίρος στα σουπερμάρκετ έφτασε τα 15,4 δισεκατομμύρια ευρώ, το κόστος των κλοπών μαζί με άλλες απώλειες (από εσωτερικές κλοπές και καταστροφές) ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ τον χρόνο και συνολικά στις λιανεμπορικές επιχειρήσεις και άλλων ειδών (ένδυση, υπόδηση, καλλυντικά, ηλεκτρονικά κ.τ.λ.) λιανεμπορίου προσεγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ, με τον λογαριασμό που προκύπτει να τον πληρώνει πάντα ο καταναλωτής.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαφορά

Το θέμα των κλοπών από τα ράφια των σουπερμάρκετ δεν είναι σημερινό ούτε και ελληνικό, όπως δεν είναι σημερινό να βλέπει κανείς τις επιχειρήσεις να προστατεύονται από επίδοξους «ελαφροχέρηδες». Η διαφορά, η οποία πρόσφατα προκάλεσε την έκπληξη, ήταν η θέα του αντικλεπτικού στις παιδικές τροφές και στον καφέ σε ράφια καταστημάτων. «Το θέμα των κλοπών δεν είναι σημερινό φαινόμενο, ούτε και τα μέτρα που λαμβάνουμε» λέει στέλεχος μεγάλης αλυσίδας. Οπως εξηγεί, εδώ και χρόνια τα ακριβά αλκοολούχα ποτά, οι ξυριστικές μηχανές και τα ανταλλακτικά ξυραφάκια τους, μπαταρίες, ακόμα και καλλυντικά  είτε είναι κλειδωμένα κοντά στα ταμεία των καταστημάτων, είτε φέρουν αντικλεπτικούς μηχανισμούς και ταινίες. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κλοπές από τα ράφια αποτελούν καθημερινότητα για τις επιχειρήσεις σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό και όπως λέει δεν έχει αυξηθεί το ποσοστό, αλλά έχει διευρυνθεί η λίστα των ειδών που κλέβονται.

Την τακτική των κλοπών ακολουθούν όχι μόνον άνθρωποι με ιδιαίτερα προβλήματα (κλεπτομανείς, εξαρτημένοι ή και άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ακόμη και βασικά προϊόντα), αλλά και οργανωμένες σπείρες, οι οποίες σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα. Οι «οργανωμένοι» αφαιρούν συστηματικά από καταστήματα σουπερμάρκετ ποτά, καλλυντικά, ξυριστικά τα οποία παρανόμως διοχετεύουν από καταστήματα μέχρι παζάρια. Υπεύθυνη καταστήματος μεσαίου μεγέθους μεγάλης αλυσίδας στο κέντρο της Αθήνας εξηγεί γιατί ένας μεγάλος αριθμός εμπορευμάτων βρίσκεται πίσω από τα ταμεία και οι καταναλωτές θα πρέπει να τα ζητήσουν στο ταμείο για να τα αγοράσουν. «Είναι ο μοναδικός τρόπος για να αποφεύγουμε σε κάποια είδη τις κλοπές, αν και το τελευταίο διάστημα όλο και επεκτείνεται η γκάμα των προϊόντων που γίνονται στόχος». Σύμφωνα με την ίδια, στις αρχές της εβδομάδας «άδειασαν» το ράφι του καταστήματος με τα σαμπουάν. «Σιγουρά αυτοί δεν το κάνουν από ανάγκη, δεν δικαιολογείται να πάρει κάποιος 10-15 μπουκάλια σαμπουάν. Μεταπωλούν τα προϊόντα που κλέβουν και δρουν οργανωμένα».

Στοιχεία παλαιότερης έρευνας του Συνδέσμου Λιανεμπορίου και Βιομηχανίας ECR Ελλάδος το 2011 είχε δείξει ότι οι πιο «ευάλωτες» κατηγορίες προϊόντων σε κλοπές ήταν οι μπαταρίες 11,4% του συνολικού τζίρου της κατηγορίας, τα προϊόντα μακιγιάζ (10,9%), τα οινοπνευματώδη (7%), τα προϊόντα περιποίησης προσώπου όπως οι κρέμες (6,8%), τα ξυριστικά (6,5%). Σήμερα σύμφωνα με τους λιανεμπόρους η λίστα αυτή έχει μεγαλώσει και έχουν προστεθεί και άλλα είδη, όπως ο καφές, το μέλι, οι βρεφικές τροφές, το γάλα σε σκόνη, σαμπουάν και βαφές μαλλιών, οδοντόβουρτσες, καλσόν, κάλτσες και λαμπτήρες LED, που οι τιμές τους θεωρούνται υψηλές και έχουν αξία για μεταπώληση.

Μέτρα

Για να θωρακιστούν οι επιχειρήσεις λαμβάνουν μέτρα ανάλογα και με τις δυνατότητές τους, με τις μεγάλες επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν διάφορα αντικλεπτικά συστήματα, όπως αντικλεπτικά πώματα και αυτοκόλλητα ή ταινίες ενώ οι μικρότερες επιχειρήσεις και τα μίνι μάρκετ είτε εγκαθιστούν κάμερες σε σημεία των καταστημάτων ή έχουν κλειδωμένα σε προθήκες ή πίσω από τα ταμεία τους. «Τα αντικλεπτικά συστήματα που χρησιμοποιούνται δεν είναι στην πλειονότητα ορατά στο μάτι του καταναλωτή. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Επίσης σε αρκετές των περιπτώσεων η εγκληματικότητα σε μια περιοχή ή τα αυξημένα κρούσματα καθορίζουν και την πολιτική μας ανά κατάστημα» λέει εκπρόσωπος μεγάλης αλυσίδας σουπερμάρκετ. Το 2008 έξι μεγάλες αλυσίδες στην Ελλάδα εφάρμοσαν πιλοτικά αντικλεπτικά συστήματα στα καταστήματά τους και από την πιλοτική αυτή εφαρμογή προέκυψε μείωση πάνω από 50% των κλοπών στα ράφια. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Aν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία αλλά μόνο εκτιμήσεις, το τίμημα είναι βαρύτερο, ιδίως για μικρές επιχειρήσεις που φτάνει ακόμα και να εξανεμίσει τα κέρδη τους όταν τα κρούσματα είναι επαναλαμβανόμενα, επισημαίνει ο γεν. διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) Λευτέρης Κιοσές.

Στις υπόλοιπες λιανεμπορικές επιχειρήσεις, ένδυσης, υπόδησης, ηλεκτρονικών ειδών και βιβλίων, κινητής τηλεφωνίας, καλλυντικών προϊόντων το σύνολο των μεγάλων επιχειρήσεων και αλυσίδων έχουν εδώ και χρόνια υιοθετήσει αντικλεπτικούς μηχανισμούς και ταινίες για το σύνολο των προϊόντων τους, κάτι με το οποίο είναι πλέον εξοικειωμένος ο καταναλωτής. «Παρ’ όλα αυτά και σε αυτές τις επιχειρήσεις οι κλοπές υπολογίζονται στο 1,5% κάθε χρόνο επί του συνολικού τζίρου που ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ» λέει ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ Αντώνης Μακρής.

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Ιδιοκτήτης καταστήματος βρήκε νεκρό τον άστεγο που φιλοξενούσε

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Ελλάδα

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το μοιραίο Φάντομ που στοίχειωσε την Μαρία και την Ζωή

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στέφανος Τσιτσιπάς: Σκεφτόμουν τους πιλότους του Φάντομ στη διάρκεια του αγώνα

Άλλα Αθλήματα

Συγκίνησε ο Στέφανος Τσιτσιπάς: Σκεφτόμουν τους πιλότους του Φάντομ στη διάρκεια του αγώνα

Δύο εικόνες, δύο πατεράδες, δύο μαχαιριές στην καρδιά

Άποψη

Δύο εικόνες, δύο πατεράδες, δύο μαχαιριές στην καρδιά

Πολεμική Αεροπορία: Εις μνήμην των πεσόντων

Stories

Πολεμική Αεροπορία: Σαν το σύννεφο φεύγω πετάω…

Ευστάθιος Τσιτλακίδης: «Είσαι ο ήρωάς μας, αυτός που μας έμαθε ότι το αδύνατο μπορεί να γίνει δυνατό» – Συγκλονιστικοί επικήδειοι

Ελλάδα

«Είσαι ο ήρωάς μας, αυτός που μας έμαθε ότι το αδύνατο μπορεί να γίνει δυνατό»: Συγκλονιστικοί επικήδειοι για τον Ευστάθιο Τσιτλακίδη

Ευστάθιος Τσιτλακίδης: Το τελευταίο «αντίο» στον αδικοχαμένο σμηναγό στον Γρανίτη Νευροκοπίου

Ελλάδα

Θρήνος στο τελευταίο «αντίο» στον αδικοχαμένο σμηναγό Ευστάθιο Τσιτλακίδη – Δραματικές στιγμές

Ευστάθιος Τσιτλακίδης: Θρήνος στην κηδεία του – «Ψηλά – ψηλά» ψιθύριζε η μητέρα του – Υποβασταζόμενη η αρραβωνιαστικιά του

Ελλάδα

Σκηνές αρχαίας τραγωδίας: «Ψηλά – ψηλά» ψιθύριζε η μητέρα του Ευστάθιου Τσιτλακίδη – Υποβασταζόμενη η αρραβωνιαστικιά του στην κηδεία

Ευστάθιος Τσιτλακίδης: Έστειλε στεφάνι η οικογένεια Μπαλταδώρου

Ελλάδα

Στεφάνι από την οικογένεια Μπαλταδώρου για το «ύστατο χαίρε» στο σμηναγό Τσιτλακίδη

Ευστάθιος Τσιτλακίδης: Ο Γρανίτης Νευροκοπίου τον αποχαιρετά – Μπομπονιέρες και λευκά τριαντάφυλλα θα μοιράσει η οικογένεια

Ελλάδα

Ο Γρανίτης Νευροκοπίου αποχαιρετά τον Ευστάθιο Τσιτλακίδη: Μπομπονιέρες και λευκά τριαντάφυλλα θα μοιράσει η οικογένεια [εικόνες]

Πτώση Φάντομ: Πώς τίμησαν τη μνήμη των δύο πιλότων στην 117 Πτέρυγα Μάχης

Ελλάδα

Πώς τίμησαν τη μνήμη των δύο αδικοχαμένων πιλότων στην 117 Πτέρυγα ΜάχηςΠερισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Σύσκεψη για την λήψη μέτρων αντιμετώπισης της επερχόμενης κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα», πραγματοποιήθηκε σήμερα, Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στη σύσκεψη – εκτός από τον υπουργό – συμμετείχαν ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προς την κατεύθυνση αυτή, τίθενται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα οι αρμόδιες αστυνομικές Υπηρεσίες, προκειμένου να συνδράμουν ουσιαστικά, με μέσα και έμψυχο δυναμικό, τον σχεδιασμό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση προβλημάτων που τυχόν ανακύψουν.

Για το σκοπό αυτό, ενισχυμένα κλιμάκια της τροχαίας θα επιτηρούν στο εθνικό, αστικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, ενώ σε ετοιμότητα θα τεθούν και οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αστυνομίας της Επικράτειας, ευρισκόμενες σε συνεχή επικοινωνία με τους Δήμους και τις Περιφερειακές Αρχές της χώρας.

Επιπλέον, με αποφάσεις που θα εκδίδονται από τις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες, καθίσταται υποχρεωτική η χρήση αντιολισθητικών μέσων. Προς τούτο θα διεξάγονται αυστηροί έλεγχοι από ειδικά  συνεργεία της Τροχαίας που θα βρίσκονται σε διάφορα καίρια σημεία του οδικού δικτύου.

Υπενθυμίζεται ότι οι οδηγοί των οχημάτων οφείλουν να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών μέσων, προκειμένου να εξασφαλίζεται η σωστή τους χρήση.

Σε κάθε περίπτωση, συνίσταται στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και εφόσον αυτές είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν, να είναι εφοδιασμένοι με τα προβλεπόμενα αντιολισθητικά μέσα και να λαμβάνουν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης, ακολουθώντας τις οδηγίες των αστυνομικών και άλλων Αρχών.

Σημειώνεται ότι στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.astynomia.gr) υπάρχει ειδικό banner με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, διακοπές κυκλοφορίας καθώς και χρήσιμες συμβουλές για την οδική ασφάλεια.Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Πέθανε οδηγός ταξί στον Βόλο

MEDIA3 ημέρες ago

«Μεγάλη Εικόνα» με τη Νίκη Λυμπεράκη: καλεσμένος ο ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου στις 00:10

MEDIA5 ημέρες ago

«Μαύρο Ρόδο»- Έβαλε φωτιά το ζεϊμπέκικο του Θέμη Καστρινού

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ7 ημέρες ago

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της ιστορικής διοργάνωσης

LIFESTYLE3 ημέρες ago

Στα προηγούμενα Survivor έκαναν όργια… όλων των ειδών στο νοσοκομείο

MEDIA6 ημέρες ago

Ο Καμπούρης ξεσκίζει τον Τατσόπουλο – «Άθλιε υβριστή του καρκίνου της αδερφής μου θα σε…»

LIFESTYLE1 ημέρα ago

«Λες ”πόσο χρόνο έχω; Μπορεί να είναι ένα Πάσχα”» – Ραγίζει καρδιές η Μπακογιάννη για την υγεία της

ΣΤΟΙΧΗΜΑ6 ημέρες ago

Best Picks Δευτέρας με Super League και NBA

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

Άκου! Η παράσταση αρχίζει: «Καγκουρώ» του Βασίλη Κατσικονούρη

LIFESTYLE7 ημέρες ago

Δεν κρύβονται πλέον. Συγκατοίκηση και στο βάθος οικογένεια για Ντάνο – Βαμβακούση…

Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή