Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Βέμπερ: Αποτελεί προτεραιότητα η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Ο γερμανός ευρωβουλευτής Μάνφρεντ Βέμπερ (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Vincent Kessler) δήλωσε ότι η ένταξη της σπαρασσόμενης από τον πόλεμο Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί προτεραιότητα μετά την εκλογή του χθες Τρίτη στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της φιλοευρωπαϊκής δεξιάς, που αντιμετωπίζει δυσκολίες.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Θα μπορέσετε να γίνεται μέλος»

Μόνος υποψήφιος για τη διαδοχή του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ντόναλντ Τουσκ, καλείται να φέρει σε πέρας το δύσκολο καθήκον να αποκαταστήσει την επιρροή του ΕΛΚ έπειτα από τις εκκωφαντικές ήττες της παραδοσιακής δεξιάς στη Γαλλία και στη Γερμανία.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Το πρώτο μήνυμα που πρέπει να εκπέμψουμε αυτή τη στιγμή (…) είναι πως ναι, θα μπορέσετε να γίνεται μέλος της ΕΕ», είπε ο κ. Βέμπερ μετά την εκλογή του στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Ρότερνταμ, στη νοτιοδυτική Ολλανδία, με παρόντα τον ουκρανό πρώην πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, που εντέλει έλαβε άδεια να φύγει από την Ουκρανία για να συμμετάσχει στο συνέδριο.

«Το ΕΛΚ υποστηρίζει το καθεστώς των υποψηφίων προς ένταξη χωρών για τους ουκρανούς φίλους μας όπως και για τη Μολδαβία», πρόσθεσε.

Το Κίεβο δεν κρύβει την απογοήτευσή του για το γεγονός πως ορισμένες χώρες της ΕΕ αρνούνται να επιταχύνουν την ενταξιακή διαδικασία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λογαριάζει να εγκρίνει μέσα στον Ιούνιο τη χορήγηση στην Ουκρανία καθεστώτος χώρας υποψήφιας προς ένταξη.

«Δεν βρισκόμαστε στην καλύτερη στιγμή»

Ο κ. Βέμπερ σημείωσε ότι η επόμενη προτεραιότητα είναι το ΕΛΚ να ανακτήσει τη θέση της ισχυρότερης πολιτικής παράταξης στην Ευρώπη, καθώς τα κόμματα της δεξιάς υφίστανται το ένα μετά το άλλο ήττες στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Για να είμαστε ειλικρινείς δεν βρισκόμαστε στην καλύτερη στιγμή της ιστορίας μας», αναγνώρισε ο κ. Βέμπερ, στέλεχος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυαρίας.

Στο ΕΛΚ παραδέχονται ότι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Μαΐου στη Γαλλία ήταν καταστροφικό, καθώς η υποψήφια της δεξιάς Βαλερί Πεκρές συγκέντρωσε ποσοστό μικρότερο του 5%.

Η συγκεκριμένη πολιτική παράταξη απώλεσε την ηγετική της μορφή αφότου η Ανγκελα Μέρκελ εγκατέλειψε τη γερμανική καγκελαρία. Οι μεγάλες συνιστώσες της – η Χριστιανική Ενωση (CDU/CSU) στη Γερμανία, το Λαϊκό Κόμμα (PP) στην Ισπανία, η Φόρτσα Ιτάλια, οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γαλλία – βρίσκονται σήμερα όλες ανεξαιρέτως στην αντιπολίτευση.

Το ΕΛΚ δεν μετρά πλέον παρά 7 ηγέτες στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που εκπροσωπεί τους 27 (Ελλάδα, Αυστρία, Κύπρος, Ρουμανία, Κροατία, Λιθουανία, Λετονία) και μολονότι παραμένει η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο ΕΚ, είναι υποχρεωμένο να αναζητεί συναίνεση με τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους του Renew.

Ηγέτης του ΕΛΚ από το 2014

Ο 49χρονος Μάνφρεντ Βέμπερ, από τη Βαυαρία, εξελέγη στο ΕΚ το 2004 για πρώτη φορά, στα 29 του χρόνια, και υπήρξε ηγέτης του ΕΛΚ από το 2014.

Το ΕΛΚ παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα στο ευρωκοινοβούλιο ως προς τον αριθμό των εδρών, κάτι που θεωρητικά του επέτρεπε να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2019.

Ομως ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διέγραψε αυτή τη φιλοδοξία του κ. Βέμπερ, τασσόμενος υπέρ της ανάθεσης του αξιώματος στη γερμανίδα πρώην υπουργό Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πηγή: ΑΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ14 δευτερόλεπτα ago

Στην Εθνική Μολδαβίας ο Στίνα, χάνει τα τελευταία παιχνίδια με τον Πανσερραϊκό

OIKONOMIA3 λεπτά ago

ΚΕΟΣΟΕ: Απλουστεύσεις της υποχρεωτικής επισήμανσης των συστατικών του κρασιού

LIFESTYLE9 λεπτά ago

Παναγιώταρου-Γιαννόπουλος: Δεν αντάλλαξαν κουβέντα στη Μύκονο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ11 λεπτά ago

Από την Σκόπελο διπλή διακομιδή στο νοσοκομείο του Βόλου

ΕΛΛΑΔΑ15 λεπτά ago

Σεισμός τώρα στην Αττική |

ΜΠΑΣΚΕΤ18 λεπτά ago

Ανακοίνωσαν Γκρίφιν οι Μπακς! – www.ertsports.gr

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ21 λεπτά ago

Mια… ανάσα από τη Μίλαν ο Καμάντα!

ΚΟΣΜΟΣ24 λεπτά ago

Ανατίναξη φράγματος στη Χερσώνα: «Προετοιμαστείτε για εκκένωση» – Ανησυχία για το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

LIFESTYLE30 λεπτά ago

«Έπεσα σε ένα πηγάδι και έμεινα μέσα δύο μέρες, νόμιζα ότι θα πεθάνω»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ36 λεπτά ago

Εκλογές: Οι δημοσκοπήσεις, οι αναποφάσιστοι και ο πήχης των κομμάτων για τις 25 Ιουνίου

Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή