Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Βελτίωση της αντιχαλαζικής προστασίας και διευκολύνσεις για εργάτες γης –

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η αναβάθμιση της αντιχαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ και η διαθεσιμότητα εργατών γης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου και αγροτών-μελών του νεοσύστατου Συλλόγου Δενδροκαλλιεργητών Αγιάς, κατά την επίσκεψή του σε χαλαζοχτυπημένο μηλεώνα στον Αετόλοφο.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οι παραγωγοί εστίασαν στην αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του προγράμματος ενεργητικής προστασίας των δενδροκαλλιεργειών τους με αντιχαλαζικά δίχτυα. Επειδή με το υπάρχον σύστημα των προκηρύξεων για την εγκατάσταση των αντιχαλαζικών διχτυών υφίστανται δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις, πρότειναν να υπάρχει ανοιχτό πρόγραμμα στο οποίο θα μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να αιτείται για την επιδότηση εγκατάστασης των διχτυών κατά την φύτευση της δενδροκαλλιέργειας, χωρίς να περιμένει πότε θα ανακοινωθεί προκήρυξη. Για το υπάρχον πρόγραμμα, ζήτησαν να αναπροσαρμοστούν οι τιμές των υλικών σύμφωνα με τις τιμές στην αγορά, και ταυτόχρονα πρότειναν να εξεταστεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για όσους εγκαθιστούν αντιχαλαζικά δίχτυα, η δυνατότητα αλλαγής ποικιλιών ή ειδών και η πληρωμή των δικαιούχων ατομικά.

Εύλογες παρατηρήσεις και προτάσεις

Διεξοδική συζήτηση υπήρξε και για το θέμα της έλλειψης εργατικών χεριών, με τους αγρότες να αναφέρουν ότι άλλες χώρες της ΕΕ προσελκύουν ευκολότερα εργάτες γης από τη γειτονική Αλβανία λόγω υψηλότερου ημερομίσθιου και άλλων διευκολύνσεων, με συνέπεια τη μείωση των εργατών στην Ελλάδα. Αναγνώρισαν ότι έγιναν θετικά βήματα στο θεσμικό πλαίσιο, άλλα τόνισαν ότι το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο αν μειωθεί το κόστος μετάκλησης, μειωθούν τα πρόστιμα για την παραμονή πέραν του τριμήνου και γενικά βελτιωθεί η δυνατότητα εισόδου-εξόδου για τον αλλοδαπό εργάτη, καθώς αυτό επιβάλλεται και από την περιοδικότητα των αγροτικών εργασιών.

Τέλος, οι αγρότες αναφέρθηκαν στα φαινόμενα ακαρπίας και πρόωρης καρπόπτωσης στους μηλεώνες της περιοχής, στην αποπληρωμή του υπόλοιπου 30% του μέτρου 10.1.08 του ΠΑΑ (Κομφούζιο) για το 2021 άλλα και ολόκληρου του ποσού για το 2022, το αυξημένο κόστος παραγωγής, ενώ δόθηκε έμφαση στο κόστος του πετρελαίου κίνησης. Μάλιστα, με βάση τις κυβερνητικές αποφάσεις για την επιστροφή του φόρου κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου φέτος και δεδομένου ότι η πλειονότητα των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών τηρεί βιβλία, πρότειναν, ως μέτρο σταδιακής ελάφρυνσης του κόστους καυσίμων, να εξεταστεί η δυνατότητα προκαταβολών, με βάση τα στοιχεία που καταχωρούνται στα βιβλία ανά τρίμηνο και τις περσινές δηλώσεις καλλιέργειας.

Ο κυβερνητικός βουλευτής άκουσε με προσοχή τις επισημάνσεις των καλλιεργητών και κατά τη διάρκεια της συνάντησης επικοινώνησε με τον προϊστάμενο του Υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στη Λάρισα κ. Σπύρο Σπυρόπουλο, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία του εκτιμητικού έργου στην χαλαζόπληκτη περιοχή. Επιπλέον, θεωρώντας εύλογες τις παρατηρήσεις τους για το πρόγραμμα επιδότησης των αντιχαλαζικών διχτυών όσο και την αναπροσαρμογή των τιμών στα υλικά -μετά την εκτίναξή τους λόγω πολέμου στην Ουκρανία-, σε επικοινωνία που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΥπΑΑΤ κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη ζήτησε να εξετάσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για βελτιώσεις.

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Όταν πεθαίνουν τα πλατάνια –

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Στις αρχές Ιουλίου, ο Δήμος Τεμπών διοργάνωσε ένα πολύ όμορφο καλλιτεχνικό δρώμενο στην κοιλάδα. Η πιανίστρια του Μουσείου της Ακρόπολης Έλενα Ξυδιά έπαιξε πιάνο στον… αέρα, σε μια πλατφόρμα που κρεμόταν με γερανό πάνω από το ποτάμι, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα βίντεο για την προώθηση της φυσικής κληρονομιάς της περιοχής.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Όμως, μια πιο προσεκτική ματιά αρκούσε για να διαπιστώσει κάποιος ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στο πανέμορφο πλατανόδασος των Τεμπών. «Δυστυχώς, πάρα πολλά δέντρα έχουν προσβληθεί με το μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου και έχουν ήδη ξεραθεί», εξηγεί ο δασολόγος Παναγιώτης Τσόπελας, ο οποίος για χρόνια ασχολείται μέσω του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) με τη συγκεκριμένη ασθένεια.

Η ασθένεια εισήχθη στη χώρα μας πριν από μια 20ετία και έχει ήδη νεκρώσει χιλιάδες δέντρα σε όλη την Ελλάδα. «Προκαλείται από τον μύκητα Ceratocystis platani, ένα εισβλητικό είδος ιθαγενές στη Βόρεια Αμερική, που προσβάλλει μόνο είδη πλατάνου. Στην Ευρώπη, ο μύκητας εισήχθη κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με ξύλο πλατάνου που είχε χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή κιβωτίων για τη μεταφορά πολεμικού εξοπλισμού από τις ΗΠΑ. Στην Ιταλία και στη Γαλλία, όπου αρχικά εισήχθη το παθογόνο στέλεχος, η ασθένεια έχει πάρει μεγάλη έκταση νεκρώνοντας χιλιάδες δένδρα πλατάνου», εξηγεί ο κ. Τσόπελας.

Μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση της ασθένειας είναι η καταστροφή του προσβεβλημένου δέντρου. «Η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου είναι θανατηφόρα και μία από τις πλέον καταστρεπτικές ασθένειες δασικών δένδρων διεθνώς.

Εάν ένα δένδρο προσβληθεί από την ασθένεια είναι καταδικασμένο και δεν υπάρχει τρόπος ίασης. Επίσης, προσβάλλονται και τα δένδρα που γειτνιάζουν άμεσα με ένα προσβεβλημένο, διότι ο μύκητας επεκτείνεται στις ρίζες των γειτονικών υγιών δένδρων μέσω αναστομώσεων (συνενώσεων) των ριζών», επισημαίνει ο κ. Τσόπελας.

Έγκαιρη διάγνωση

«Η αντιμετώπιση της ασθένειας είναι εφικτή όταν γίνει έγκαιρη διάγνωση και ο αριθμός των προσβεβλημένων δένδρων είναι περιορισμένος. Επειδή η ασθένεια είναι θανατηφόρος, ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης είναι η άμεση υλοτομία και καταστροφή όλων των προσβεβλημένων δένδρων, αλλά και των γειτονικών τους υγιών, στα οποία επιπλέον πρέπει να νεκρωθεί το ριζικό τους σύστημα με τη χρήση χημικών σκευασμάτων (ζιζανιοκτόνων). Έτσι, εμποδίζεται η διάδοση του παθογόνου στα γειτονικά δένδρα διαμέσου των ριζών, διότι ο μύκητας δεν μπορεί να αποικίσει τις νεκρές από το ζιζανιοκτόνο ρίζες. Με αυτόν τον τρόπο η ασθένεια αντιμετωπίστηκε με επιτυχία σε μικρές εστίες προσβολής σε αρκετές περιοχές της χώρας. Όταν όμως η ασθένεια πάρει μεγάλη έκταση, η αντιμετώπισή της είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη». Η ασθένεια έχει ήδη καταστρέψει υπέροχα πλατανοδάση σε όλη την Ελλάδα. «Ενα από τα μεγαλύτερα πλατανοδάση της Ελλάδας στον ποταμό Σπερχειό στη Φθιώτιδα, όπου φύονται εκατοντάδες χιλιάδες δένδρα πλατάνου, απειλείται με αφανισμό.

Η πιανίστρια του Μουσείου της Ακρόπολης Έλενα Ξυδιά έπαιξε πιάνο στον… αέρα, σε μια πλατφόρμα που κρεμόταν με γερανό πάνω από το ποτάμι στην κοιλάδα Τεμπών, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα βίντεο για την προώθηση της φυσικής κληρονομιάς της περιοχής. Πίσω της διακρίνονται τα πεθαμένα πλατάνια.

Στη βόρεια Εύβοια, κατά μήκος του ποταμού Κηρέα τα νεκρά δένδρα από την ασθένεια είναι χιλιάδες. Μεγάλες καταστροφές έχουν σημειωθεί στα παρόχθια πλατανοδάση κατά μήκος των ποταμών Αράχθου, Αχέροντα, Αώου, Βοϊδομάτη και Καλαμά στην Ήπειρο. Σε αρκετά τμήματα αυτών των ποταμών έχει καταστραφεί πλήρως η παρόχθια βλάστηση πλατάνου», εξηγεί ο κ. Τσόπελας.

«Παράλληλα, ο μύκητας C. platani έχει νεκρώσει εμβληματικά δένδρα πλατάνου που κοσμούσαν πλατείες, δρόμους και χώρους αναψυχής, σε πολλές περιοχές της χώρας. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η καταστροφή από την ασθένεια των δένδρων ενός μεγάλου τμήματος στο παραλίμνιο αστικό τοπίο των Ιωαννίνων.

Πώς διαδόθηκε

Στα Τέμπη, υπάρχουν ήδη δεκάδες νεκρά δέντρα δίπλα από το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής και γύρω από τη γέφυρα της παλαιάς εθνικής οδού, που ανακατασκευάστηκε πρόσφατα. Είναι εμφανές ότι η ασθένεια διαδόθηκε στην κοιλάδα των Τεμπών με τα μηχανήματα εκσκαφής που εργάστηκαν στην ανακατασκευή της γέφυρας, καθώς και σε άλλες εργασίες που έγιναν στη γύρω περιοχή», εκτιμά ο κ. Τσόπελας. «Αν δεν γίνουν άμεσες επεμβάσεις, με εκτεταμένες κοπές δέντρων, το πλατανόδασος στα Τέμπη θα χαθεί και αυτό».

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Σε κλίμα κατάνυξης πανηγύρισαν στο Καστρί Αγιάς την Κοίμηση της Θεοτόκου

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Σε κλίμα κατάνυξης και με την αθρόα συμμετοχή του πληρώματος της τοπικής μας Εκκλησίας και των επισκεπτών του χωριού μας εορτάστηκε η κορυφαία εορτή του λεγομένου Θεομητορικού κύκλου, η εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, το “Πάσχα του Καλοκαιριού”, εορτή βαθιά ριζωμένη στη συνείδηση των Ορθοδόξων πιστών.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επίκεντρο του εορτασμού το Ιερό Ενοριακό Παρεκκλήσιο της Ζωοδόχου Πηγής Καστρίου Δήμου Αγιάς.

Την παραμονή της Εορτής, Κυριακή 14 Αυγούστου: ο Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Σαράτσης Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού χοροστάτησε του Εσπερινού και προέστη της Ακολουθίας του Επιταφίου της Υπεραγίας Θεοτόκου και ακολούθως της λιτανείας στους δρόμους του χωριού ακολούθησε το σύνολο των τοπικών Αρχών μας και πλήθος κόσμου.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Το άγαλμα που άφησε άφωνες τις υπηρεσίες του Δήμου στα Παλαιά Βόλου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Πέθανε η Μαριάνα Καρακίτσου Σαραφοπούλου από Βόλο σε ηλικία 64 ετών.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

58 χρόνος έπεσε σε χαράδρα και σκοτώθηκε στο σεσκλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ13 ώρες ago

Σοβαρό τροχαίο στο τρούλο στην Σκιαθο με τραυματισμό

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Αυτός είναι ο 34χρονος που απείλησε την 26χρονη σύντροφό του με κατσαβίδι στο Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Fuel Pass 2: Καθυστέρηση στην πληρωμή του επιδόματος

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Σε υπόθεση θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της αρπαγής ενός βρέφους- Στον Βόλο αναζητούν οι αρχές τον πατέρα του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Απίστευτο περιστατικό σε ιερό ναό της Νέας Ιωνίας- Ιερέας απαγόρευσε ζευγάρι να μπει στο ναό επειδή …φορούσαν μάσκες

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Fuel Pass 2: Ξεκινά η καταβολή του στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Έρχεται διπλός «Τειρεσίας» για χρέη σε Εφορία, ΕΦΚΑ, Δήμους, ΔΕΚΟ και Τράπεζες

Δημοφιλή