Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βιογραφικό σημείωμα: Μήπως σας «σαμποτάρουν» οι λέξεις; Ποιες να διαγράψετε για σίγουρη επιτυχία

Published

on

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ.jpg
BANNER ME POS 1000x200px

Βρίσκεστε σε αναζήτηση νέας εργασίας και θέλετε να φτιάξετε ένα βιογραφικό σημείωμα που θα σας «εγγυηθεί» το επόμενο επαγγελματικό βήμα.

Πολλοί θα αναζητήσουν στο Διαδίκτυο τρόπους για να στήσουν το βιογραφικό τους – άλλοι πάλι θα επιλέξουν τον εύκολο δρόμο βρίσκοντας ένα έτοιμο και αναδιαμορφώνοντάς το με την προσθήκη δικών τους προσωπικών στοιχείων.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των ανθρώπων αγνοεί κάτι πολύ βασικό: Ότι το βιογραφικό σημείωμα δεν είναι απλώς… άλλο ένα γραπτό σημείωμα, αλλά η εικόνα και η παρουσίαση του εαυτού τους σε κάποιον δύσπιστο τρίτο που πρέπει να «πείσει». Κι αυτό διότι αντικατοπτρίζει τα μοναδικά προσόντα, τις δεξιότητες του καθενός, ενώ συχνά προδίδει και στοιχεία της προσωπικότητάς του.

Η αναζήτηση παραδειγμάτων βιογραφικών στο Διαδίκτυο μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια στο «κυνήγι» μίας θέσης στη δουλειά των ονείρων σας

Με όποιον τρόπο κι αν επιλέξει όμως να το στήσει κανείς, υπάρχουν κάποιες «κόκκινες γραμμές» στο λεξιλόγιο που θα χρησιμοποιήσετε. Η Alisha Miranda, συγγραφέας του Surviving Job Loss: A Millennial’s Guide to Unemployment, τι πρέπει να αποφεύγετε και τι να προτιμάτε όταν φτιάχνετε το βιογραφικό σας.

Εάν, λοιπόν, εντοπίζετε κι εσείς τέτοια σημεία στο βιογραφικό σας και αναρωτιέστε τι πάει λάθος και δεν σας καλούν για συνεντεύξεις, δοκιμάστε να τα αφαιρέσετε ή και να τα αντικαταστήσετε για σίγουρη επιτυχία στην επόμενη δουλειά.

Advertisement

Τα dont’s

Όπως αναφέρει στο βιβλίο της η συγγραφέας Alisha Miranda, καλό είναι να αποφεύγονται στα βιογραφικά οι “κενές λέξεις”. Οι λέξεις δηλαδή που δεν έχουν καμία χρησιμότητα, δεν προσφέρουν καμία πληροφορία και είναι επαγγελματικοί χαρακτηρισμοί. Επομένως λέξεις όπως “γκουρού” και “νίντζα” ανήκουν ξεκάθαρα στα dont’s.

Επίσης, η ίδια τονίζει πως σε ένα πετυχημένο βιογραφικό σημείωμα δεν πρέπει να αναφέρονται τα μειονεκτήματα των υποψηφίων αλλά μόνο τα πλεονεκτήματα. Δεν πρέπει δηλαδή να αναγράφονται λέξεις που δείχνουν αδυναμία ή απειρία όπως η λέξη “junior”. Είναι προτιμότερο δηλαδή να δείξετε με ποιον τρόπο συμβάλατε ή υποστηρίξατε κάποια στιγμή την εταιρία στην οποία εργαζόσασταν παρά να δείξετε ότι δεν έχετε εμπειρία.

Και τα do’s

Φυσικά, οι συμβουλές περί βιογραφικών διαφέρουν με βάση τον εκάστοτε κλάδο ωστόσο, το σίγουρο είναι πως τα βιογραφικά υπάρχουν για να αναδεικνύουν τα καλά χαρακτηριστικά κάθε ανθρώπου που βρίσκεται σε αναζήτηση εργασίας. Στην τελική, αυτό που θέλουν όλοι είναι να κάνουν καλή εντύπωση στον μελλοντικό τους εργοδότη μέσα από λέξεις που δείχνουν δυναμισμό και ικανότητα.

Για παράδειγμα, τα ρήματα “χτίζω”, “παράγω”, “διαχειρίζομαι” θεωρούνται must ενώ σημαντικές είναι και οι λέξεις “συνεργασία” και “αξιοπιστία”. Λέξεις δηλαδή που δίνουν βάρος στη συνεισφορά, στην υποστήριξη και στις υπηρεσίες.

Αν πάλι αισθάνεστε κολλημένοι και δεν είστε σίγουροι για τα δυνατά σας σημεία, η Miranda συνιστά να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον που εμπιστεύεστε. Αν δυσκολεύεστε να βρείτε λέξεις για να περιγράψετε τον καλύτερο δυνατό εαυτό σας, ρωτήστε φίλους ή συναδέλφους πώς θα σας περιέγραφαν και στη συνέχεια συμπεριλάβετε τα στοιχεία αυτά στο βιογραφικό σας σημείωμα.

Advertisement

Περισσότερα Εδω

Advertisement
BANNER ME POS 300x250px
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο