Connect with us

OIKONOMIA

Βιοτεχνολογικό το 1 στα 3 φάρμακα ως το 2027

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Με την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, διεθνώς, κατά 500 δις. δολ. στα 1,9 τρις. δολ. ως το 2027 αναμένεται να κινηθεί η φαρμακευτική αγορά την επόμενη πενταετία, τόσο λόγω της πανδημίας, όσο και εξαιτίας της ανάπτυξης νέων καινοτόμων θεραπειών, οι οποίες οικονομικά θα αντισταθμιστούν από την απώλεια της αποκλειστικότητας και το χαμηλότερο κόστος των γενοσήμων και βιοομοειδών φαρμάκων.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αυτή αποτελεί την κυρίαρχη τάση στον τομέα του φαρμάκου, σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας μελετών IQVIA για την «παγκόσμια χρήση των φαρμάκων το 2023 και τις προοπτικές ως το 2027». Η έκθεση επισημαίνει τις ευοίωνες προοπτικές αποδρομής της πανδημίας και της αβεβαιότητας που προκάλεσε, εκτιμώντας πως οι προκλήσεις που έρχονται θα είναι πιο προβλέψιμες. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «οι ανεπτυγμένες και οι αναδυόμενες οικονομίες, μετά την κρίση στρέφονται σε τρόπους ανασυγκρότησης των συστημάτων υγείας δίνοντας έμφαση σε μακροπρόθεσμα ζητήματα βιωσιμότητας. Κυρίαρχο στοιχείο που θα διαμορφώσει τις κρίσιμες αποφάσεις στα συστήματα υγείας την επόμενη δεκαετία, αναδεικνύεται η βελτιωμένη αποτελεσματικότητα και ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης, η οποία θα βασίζεται στη λήψη αποφάσεων βάσει τεκμηριωμένων δεδομένων».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης επισημαίνονται τα παρακάτω:

  • Το μεγαλύτερο μερίδιο της ανάπτυξης της φαρμακευτικής αγοράς σε ποσότητες, αναμένεται στη Λατινική Αμερική, την Ασία και την Αφρική, τόσο λόγω της αύξησης του πληθυσμού όσο και λόγω της καλύτερης πρόσβασης των πληθυσμών αυτών στα φάρμακα. Αντίθετα, στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη αναμένεται πολύ μικρή ανάπτυξη.
  • Η φαρμακευτική δαπάνη αναμένεται διπλασιαστεί ως το 2027 και να φτάσει τα 370 δις. δολ. με τα καινοτόμα ογκολογικά φάρμακα να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της.
  • Το 2027, τα φάρμακα βιοτεχνολογίας θα αποτελούν το 35% των δαπανών παγκοσμίως και θα περιλαμβάνουν κυτταρικές και γονιδιακές καινοτόμες θεραπείες, καθώς και θεραπείες με βιο-ομοειδή.
  • Οι προοπτικές για την παγκόσμια φαρμακευτική δαπάνη μετατοπίστηκαν σημαντικά κατά την πανδημία, όμως αναμένεται να επανέλθουν στα προπανδημικά επίπεδα, αν εξαιρέσουμε τα εμβόλια και φάρμακα κατά του κοροναϊού.

Μείωση στις θεραπείες λόγω πανδημίας

Εξαιρώντας τις δαπάνες για την COVID, η φαρμακευτική δαπάνη για τις λοιπές παθήσεις υπέστη μείωση, η οποία αναμένεται να ανακάμψει σταδιακά σε μεγάλο βαθμό ως το 2027, αν και φέτος καταγράφεται η μέγιστη μείωση της τάξης των 106 δις. δολ. Ως το 2027 η μείωση αυτή αναμένεται να περιοριστεί στα 4 δις. δολ. κάτω από τα προπανδημικά επίπεδα δαπανών. Η υστέρηση αποδίδεται κυρίως στην συμμόρφωση των ασθενών στις θεραπείες τους, η οποία διακόπηκε εξαιτίας της αδυναμίας πρόσβασης στις δομές υγείας εξαιτίας του κοροναϊού, και η οποία αποκαθίσταται σταδιακά, χωρίς να επανέρχονται άμεσα στα προπανδημικά επίπεδα εφαρμογής των θεραπειών, συνεπώς και της δαπάνης γι΄ αυτές.

Η συμμετοχή των ασθενών

Παράλληλα, καταγράφεται συσχέτιση με το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, με μεγαλύτερη χρήση φαρμάκων σε χώρες υψηλότερου εισοδήματος, καθώς επίσης και σε χώρες με μειωμένη συμμετοχή των ασθενών στο κόστος των φαρμάκων τους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των ΗΠΑ, όπου καταγράφεται ο χαμηλότερος όγκος ημερήσιας κατανάλωσης φαρμάκων μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών, καθώς οι ασθενείς υποχρεούνται να καταβάλλουν οι ίδιοι, μεγάλο μέρος του κόστους της φαρμακευτικής τους αγωγής.

Η παγκόσμια δαπάνη

Η παγκόσμια φαρμακευτική δαπάνη αναμένεται να φτάσει τα 1,9 τρις. δολ. ως το 2027 με ετήσιο ρυθμό αύξησης 3-6%.

Η ανάπτυξη που καταγράφεται σε όλο τον κόσμο, επιτρέπει σε κάποιες περιοχές να αυξάνουν τη χρήση φαρμάκων, ενώ σε άλλες να εισάγουν στα συστήματα περίθαλψης καινοτόμες θεραπείες.

Συγκεκριμένα, η έκθεση προβλέπει ότι οι χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας και του Ειρηνικού, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής αναμένεται να αυξάνουν τη χρήση φαρμάκων πάνω από 10% σε ποσότητες κατά την πενταετία έως το 2027, προκαλώντας αύξηση της δαπάνης πάνω από 30%, δείχνοντας όχι μόνο την αύξηση του πληθυσμού, αλλά και τη χρήση ακριβότερων φαρμάκων.

Η Κίνα ως η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο σε φαρμακευτικές δαπάνες, αναμένεται να αυξήσει τον όγκο πωλήσεων κατά 8% συνολικά ως το 2027, ενώ οι δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν κατά 19%, καθώς η χώρα εξακολουθεί να δίνει έμφαση στην επέκταση της πρόσβασης σε νέα φάρμακα μέσω του Εθνικού Καταλόγου Φαρμάκων Αποζημίωσης.

Οι θεραπευτικές κατηγορίες

Οι τομείς θεραπείας με τις υψηλότερες προβλεπόμενες δαπάνες για το 2027 είναι η ογκολογία, η ανοσολογία και τα αντιδιαβητικά, ενώ ακολουθούν τα καρδιαγγειακά.

Η αύξηση της δαπάνης για ογκολογικά φάρμακα αναμένεται να έχει ρυθμό της τάξης του 13–16% ετησίως μέχρι το 2027, καθώς αναμένεται η έγκριση σε νέες θεραπείες για τη θεραπεία του καρκίνου.

Η ανοσολογία αναμένεται να έχει χαμηλότερο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 3-6% λόγω της κυκλοφορίας βιοομοειδών κυρίως στην Ευρώπη, ρυθμός που θα παραμείνει χαμηλός μετά και την κυκλοφορία στις ΗΠΑ από το 2023 και μετά βιοομοειδούς adalimumab για τη θεραπεία διαφόρων αυτοάνοσων νόσων.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Ομόλογα: Ανοδικά οι τιμές τους – Κάτω από το 4% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Oι επενδυτές φαίνεται να προεξοφλούν ότι με τις αυξήσεις αυτές οδεύουμε στο κλείσιμο του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων

Ανοδικά κινούνται σήμερα τα ομόλογα σε όλες σχεδόν τις αγορές της ευρωζώνης μετά την χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,5% και να προαναγγείλει μία ακόμη, ισόποση, αύξηση τους τον Μάρτιο. Oι επενδυτές φαίνεται να προεξοφλούν ότι με τις αυξήσεις αυτές οδεύουμε στο κλείσιμο του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 4%. Ωστόσο, σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ του Reuters είναι πιθανόν η Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει και τον Μάιο σε μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων της.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων παρατηρήθηκε έντονη συναλλακτική δραστηριότητα καθώς καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές 252 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 132 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 3,93% από 4,25% χθες έναντι 2,18% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,75% από 2,02% που έκλεισε χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται σήμερα το δολάριο έναντι του ευρώ μετά τις θετικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, έτσι το ευρωπαικό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0834 δολάρια από το επίπεδο των 1,0898 δολαρίων που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ / δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0937 δολάρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Επικουρικές συντάξεις: Στη Βουλή η τροπολογία για τις παρεμβάσεις

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που κατατίθεται σήμερα (3/2) στη Βουλή, στο νομοσχέδιο «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις», εξειδικεύονται οι δύο νέες παρεμβάσεις για τις επικουρικές συντάξεις.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πρώτον, η χορήγηση προκαταβολής για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, σε ασφαλισμένους που έχουν υποβάλει αίτηση πριν την 1η Ιουλίου 2022 και για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση κύριας σύνταξης.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η προκαταβολή χορηγείται έως τις 15 Μαρτίου 2023 – χωρίς να απαιτείται καμία ενέργεια από πλευράς του δικαιούχου – και ισούται με 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της έκδοσης της επικουρικής σύνταξης (για τις επικουρικές συντάξεις γήρατος), από το διάστημα υποβολής της αίτησης έως τις 31 Ιανουαρίου 2023.

Η προκαταβολή ορίζεται στα 50 ευρώ για επικουρικές συντάξεις λόγω αναπηρίας και για τον επιζώντα σύζυγο, που ζητά να του χορηγηθεί επικουρική σύνταξη λόγω θανάτου.

«Βελτιώνεται ο μηχανισμός έκδοσης fast track»

Δεύτερον, η βελτίωση της λειτουργίας του μηχανισμού έκδοσης επικουρικών συντάξεων με διαδικασία fast track, που έχει ήδη θεσπιστεί με το άρθρο 48 του Ν. 4921/2022.

Στην ίδια τροπολογία περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για παράταση χωρίς προϋποθέσεις για ένα χρόνο (έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024) της ασφαλιστικής ικανότητας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (μακροχρόνια άνεργοι, ανασφάλιστοι υπερήλικες).

Περιλαμβάνεται επίσης η ανανέωση της ρύθμισης του 2022 για τους μη μισθωτούς (κατ’ εξαίρεση χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας έως 31 Μαΐου, ανεξαρτήτως ύπαρξης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και ανανέωση ασφαλιστικής ικανότητας έως 29.2.2024 με την καταβολή των οφειλομένων εισφορών κλάδου υγείας για το 2022).

«Καθιερώνεται η άδεια πενθούντων γονέων»

Τέλος, με την ίδια τροπολογία, μεταξύ άλλων:

– Καθιερώνεται η άδεια πενθούντων γονέων. Πρόκειται για ειδική άδεια 20 ημερών, που αφορά γονείς οι οποίοι χάνουν τα παιδιά τους, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα κοινωνικών οργανώσεων.

– Προβλέπεται η χορήγηση επιδόματος Πάσχα σε εργαζομένους στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της γουνοποιΐας και πλήττονται από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε αναστολή.

– Διορθώνεται ο όρος «επιμέλεια» στην εσωτερική νομοθεσία και αντικαθίσταται από τον όρο «φροντίδα» στους ορισμούς που σχετίζονται με την άδεια πατρότητας και τη γονική άδεια.

– Διευκολύνεται η διαδικασία εξυγίανσης προνοιακών φορέων, με ρυθμίσεις για την υπέρβαση σχετικών γραφειοκρατικών εμποδίων

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Πέθανε οδηγός ταξί στον Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

«Πάγωσε» ο Βόλος το πρωί του Σαββάτου- Πέθανε ο 62χρονος Σωτήρης Καπατσέλος

MEDIA1 ημέρα ago

«Μεγάλη Εικόνα» με τη Νίκη Λυμπεράκη: καλεσμένος ο ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου στις 00:10

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της ιστορικής διοργάνωσης

LIFESTYLE6 ημέρες ago

«Έχασα τη θέση μου στο Πολεμικό Ναυτικό επειδή πήγα στο Survivor»

MEDIA4 ημέρες ago

«Μαύρο Ρόδο»- Έβαλε φωτιά το ζεϊμπέκικο του Θέμη Καστρινού

MEDIA5 ημέρες ago

Ο Καμπούρης ξεσκίζει τον Τατσόπουλο – «Άθλιε υβριστή του καρκίνου της αδερφής μου θα σε…»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο του αγαπημένου μας Βαλάντη Καπίτσα..

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Δεν κρύβονται πλέον. Συγκατοίκηση και στο βάθος οικογένεια για Ντάνο – Βαμβακούση…

ΣΤΟΙΧΗΜΑ5 ημέρες ago

Best Picks Δευτέρας με Super League και NBA

Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή