ΚΟΣΜΟΣ
Βλαντιμίρ Πούτιν: Τι του έμαθαν οι καβγάδες στους δρόμους του Λένινγκραντ… για τη γεωπολιτική


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο ρώσος πρόεδρος είχε κάνει μια ιδιαίτερη δήλωση όταν αποφάσισε τη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, η οποία δυστυχώς έγινε και πάλι επίκαιρη
«Πριν πενήντα χρόνια, οι δρόμοι του Λένινγκραντ μου έμαθαν ένα πράγμα: Αν ένας καβγάς είναι αναπόφευκτος, πρέπει να χτυπήσεις πρώτος». Με αυτή την ατάκα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε αιτιολογήσει την… στρατιωτική εμπλοκή της χώρας του στη Συρία, αναφερόμενος τότε στον κίνδυνο της τρομοκρατίας που εκτιμούσε ότι αργά ή γρήγορα θα έφτανε μέχρι την πόρτα του.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
- Διαβάστε επίσης: Πούτιν: Ξεκινά άγριο κυνηγητό των Ρώσων ολιγαρχών
Τώρα, τα κρατικά ρωσικά ΜΜΕ επαναφέρουν σε άρθρα τους τη συγκεκριμένη, ομολογουμένως αξιομνημόνευτη δήλωση, επιχειρώντας να αιτιολογήσουν την πλήρους κλίμακας ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ουσιαστικά, χαρακτηρίζοντας τις μάχες των ημερών «πόλεμο δι αντιπροσώπου» μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ – και κατ’ επέκταση, Αμερικής – υποστηρίζουν ότι ο ρώσος πρόεδρος διέκρινε στη «γενοκτονία» στο Ντονμπάς τα σπέρματα ενός μελλοντικού πολέμου, ενώ παράλληλα διάβαζε στις δημοσκοπήσεις ότι ο ρωσικός λαός επιθυμούσε την στρατιωτική εμπλοκή με στόχο την προστασία των ρωσόφωνων.
‘Streets of Leningrad taught me one thing – if fight is inevitable, throw the first punch’ https://t.co/Cmnv0nVfEU pic.twitter.com/FeXqf9IB2V
— RT (@RT_com) October 22, 2015
Έτσι, καταλήγουν, η εναλλακτική του Πούτιν θα ήταν να περιμένει μέχρι η κατάσταση να φτάσει στα άκρα, αποδεχόμενος την γεωπολιτική ήττα του, μέχρι εντέλει να αναγκαστεί να παρέμβει ούτως ή άλλως αργότερα, αποδυναμωμένος πια, σε έναν πόλεμο που δεν θα μπορούσε να νικήσει.
Τι συμβαίνει πραγματικά
Από γεωπολιτικής σκοπιάς, μπορεί κανείς πράγματι, αν όχι να δικαιολογήσει, τότε τουλάχιστον να αντιληφθεί τη λογική της στρατηγικής του Πούτιν. Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα ανατολικά ήδη έχει φέρει στρατιωτικές βάσεις απειλητικά κοντά στα σύνορά του, ενώ μια δυνητική ένταξη της Ουκρανίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία θα έφερνε κυριολεκτικά τον «εχθρό» προ των πυλών. Ταυτόχρονα, η Δύση δεν δεχόταν να απαρνηθεί τις πολιτικές των «ανοιχτών θυρών» της, προτάσσοντας το δικαίωμα των κρατών στην αυτοδιάθεση, αλλά και επιχειρώντας να εμπνεύσει με τρόπους που μένει να αποσαφηνιστούν από τους ιστορικούς του μέλλοντος την ένταξη της Ουκρανίας στον λεγόμενο δυτικό κόσμο και τους θεσμούς του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η σημερινή κατάσταση αποτελεί «πόλεμο δι αντιπροσώπων», ενώ ταυτόχρονα οι διεθνείς οργανισμοί δεν έφτασαν καν κοντά στο να χαρακτηρίσουν «γενοκτονία» τις φρικαλεότητες που πράγματι έχουν διαπραχθεί εκατέρωθεν στο Ντονμπάς.
Και οι λίγες ανεξάρτητες δημοσκοπήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα στη Ρωσία, δεν διαπίστωσαν επιθυμία της πλειοψηφίας των Ρώσων για εισβολή στην Ουκρανία.
Μια μεγάλη χώρα με την πλάτη στον τοίχο
Με λίγα λόγια, τα μαθήματα αυτοάμυνας των δρόμων του Λένινγκραντ, πιθανότατα διαδραμάτισαν μικρότερο ρόλο από τα άμεσα γεωπολιτικά, αλλά και εσωτερικά κέρδη που η κυβέρνηση Πούτιν εκτίμησε ότι θα μπορούσε να αποφέρει μια εισβολή στην Ουκρανία. Ή όπως το έθεσε με μεγαλύτερη μάλλον ακρίβεια η εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών, Χουά Τσου-νινγκ, «Όταν οι ΗΠΑ πρωτοστατούσαν σε πέντε κύματα επέκτασης του ΝΑΤΟ που έφτασαν κυριολεκτικά ως το κατώφλι της Ρωσίας, και ανέπτυξαν εξελιγμένα επιθετικά στρατηγικά όπλα παραβιάζοντας τις διαβεβαιώσεις που οι ίδιες είχαν δώσει στη Ρωσία, αναρωτήθηκαν άραγε καθόλου ποιες θα ήταν οι συνέπειες του να στριμώχνεις μια μεγάλη χώρα με την πλάτη της στον τοίχο;»
Γράψτε το σχόλιό σας

https://platform.twitter.com/widgets.js
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ
Κοροναϊός: Η Νότια Κορέα θα ζητήσει από το Νταβός την παροχή βοήθειας στην Πιονγκγιάνγκ


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η Νότια Κορέα θα ζητήσει αυτή την εβδομάδα από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός να δοθούν εμβόλια κατά της covid-19 και άλλος ιατρικός εξοπλισμός στη Βόρεια Κορέα, η οποία είναι αντιμέτωπη με ένα ξέσπασμα της επιδημίας, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει την υιοθέτηση εξαιρέσεων στις κυρώσεις εναντίον της Πιονγκγιάνγκ, δήλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Τα τελευταία δύο χρόνια η Βόρεια Κορέα δεν είχε ανακοινώσει κανένα κρούσμα covid-19, όμως πριν περίπου δύο εβδομάδες επιβεβαίωσε το πρώτο ξέσπασμα της επιδημίας στο έδαφός της.
Έκτοτε οι αρχές έχουν επισημάνει ότι περίπου 2,95 εκατομμύρια άνθρωποι εμφανίζουν συμπτώματα πυρετού, ενώ 68 έχουν πεθάνει. Η χώρα έχει περιορισμένες ικανότητες διεξαγωγής τεστ, ενώ δεν διαθέτει εμβόλια και φάρμακα και έχει επιβάλει εθνικό lockdown αλλά και άλλα μέτρα περιορισμού της επιδημίας.
«Η αποστολή εμβολίων αποτελεί προτεραιότητα καθώς το ποσοστό των εμβολιασμένων στη Βόρεια Κορέα εκτιμάται ότι κυμαίνεται γύρω στο μηδέν», δήλωσε η Να Κιούνγκ- γουόν ειδική απεσταλμένη του Νοτιοκορεάτη προέδρου προτού αναχωρήσει για το Νταβός στην Ελβετία, όπου θα ηγηθεί της αντιπροσωπείας της χώρας της.
Η να εξήγησε ότι θα συζητήσει την παροχή βοήθειας στη Βόρεια Κορέα με τον Πέτερ Μάουρερ, πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), και τον Σεθ Μπέρκλι, εκτελεστικό διευθυντή της Gavi, της παγκόσμιας συμμαχίας για τα εμβόλια που είναι αρμόδια για το πρόγραμμα παροχής εμβολίων κατά της covid-19 στις πιο φτωχές χώρες, αλλά και με άλλους πολιτικούς και οικονομικούς ηγέτες.
«Αν δεν είναι εφικτή η άμεση παροχή βοήθειας, μπορούμε να συμμετάσχουμε σε σχέδια διεθνών οργανισμών όπως η ΔΕΕΣ. Θα υιοθετήσουμε μια ρεαλιστική προσέγγιση», τόνισε η Να.
Η ίδια σχολίασε ότι στόχος της είναι να πιέσει για την παροχή προσωρινών εξαιρέσεων στις κυρώσεις του ΟΗΕ ώστε να μπορέσουν να παραδοθούν στη Βόρεια Κορέα καύσιμα και γεννήτριες προκειμένου να διευκολυνθεί η φύλαξη των εμβολίων.
«Συμφωνώ ότι χρειαζόμαστε εξαιρέσεις στις κυρώσεις, αν κριθεί απαραίτητο (…) αν και προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι, αν η Βόρεια Κορέα συνεχίσει τις προκλήσεις με τα όπλα, αυτό ενδέχεται να εμποδίσει τη δημιουργία μιας θετικής ατμόσφαιρας στη διεθνή κοινότητα», σχολίασε η Να.
Το προηγούμενο Σάββατο ο νέος Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σοκ-γελ και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επανέλαβαν την πρόθεσή τους να βοηθήσουν τη Βόρεια Κορέα με την παροχή εμβολίων κατά της covid-19. Ωστόσο καμία από τις δύο χώρες δεν έχει λάβει απάντηση στην προσφορά της.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΣΜΟΣ
Ουκρανία: Έτσι μεταφέρουν οι Ρώσοι τα κλεμμένα σιτηρά


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η κλοπή ουκρανικών σιτηρών από τη Ρωσία φαίνεται να εντείνεται καθώς συνεχίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με νέες δορυφορικές φωτογραφίες από το λιμάνι της Σεβαστούπολης της Κριμαίας, που δημοσίευσε η Maxar.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Στις εικόνες, φαίνονται δύο πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου με σημαία Ρωσίας να ελλιμενίζονται και να φορτώνουν αυτό που πιστεύεται ότι είναι κλεμμένο ουκρανικό σιτάρι.
Διασχίζουν το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα
Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του CNN, οι νέες εικόνες από τη Maxar Technologies, με ημερομηνία 19 και 21 Μαΐου, δείχνουν τα πλοία — το Matros Pozynich και το Matros Koshka — ελλιμενισμένα δίπλα σε κάτι που φαίνεται να είναι σιλό σιτηρών. Και τα δύο πλοία έχουν πλέον εγκαταλείψει το λιμάνι, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης πλοίων MarineTraffic.com, με το Matros Pozynich να διασχίζει το Αιγαίο Πέλαγος και να φέρεται πως έχει βάλει ρότα για Βηρυτό και το Matros Koshka βρίσκεται ακόμα στη Μαύρη Θάλασσα.
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν το πλοίο φορτώνεται με κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά, αλλά η προσαρτημένη από τη Ρωσία Κριμαία παράγει λίγα σιτηρά η ίδια, σε αντίθεση με τις πλούσιες γεωργικά ουκρανικές περιοχές Χερσώνα και Ζαπορίζια. Ουκρανοί αξιωματούχοι και πηγές της βιομηχανίας είπαν στο CNN ότι οι ρωσικές δυνάμεις στις κατεχόμενες περιοχές έχουν αδειάσει πολλά σιλό και έχουν μεταφέρει τα σιτηρά νότια.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Matros Pozynich πραγματοποίησε μια παρόμοια αποστολή: φόρτωση με σιτηρά και απόπλου από τη Μαύρη Θάλασσα προς τη Μεσόγειο. Αρχικά είχε προορισμό την Αίγυπτο με το φορτίο του, αλλά απομακρύνθηκε από την Αλεξάνδρεια μετά από προειδοποίηση Ουκρανών αξιωματούχων, σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας. Απαγορεύτηκε επίσης η είσοδος στη Βηρυτό και τελικά ελλιμενίστηκε στη Λατάκια, στη Συρία.
Επισιτιστική κρίση
Την ίδια στιγμή, η Ρωσία εμποδίζει την Ουκρανία να εξάγει αγαθά από τα λιμάνια της, τροφοδοτώντας τους φόβους για παγκόσμια επισιτιστική κρίση.
«Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να βοηθήσει την Ουκρανία να ξεμπλοκάρει τα λιμάνια, διαφορετικά την ενεργειακή κρίση θα ακολουθήσει μια επισιτιστική κρίση και πολλές περισσότερες χώρες θα την αντιμετωπίσουν», δήλωσε ο Ζελένσκι το Σάββατο. «Η Ρωσία έχει μπλοκάρει σχεδόν όλα τα λιμάνια και όλες τις, ας πούμε, θαλάσσιες «δυνατότητες» για εξαγωγή τροφίμων — τα σιτηρά, το κριθάρι, τον ηλίανθο και άλλα. Πολλά πράγματα».
Russia’s theft of Ukrainian grain appears to be ramping up as it continues its war on the country, according to new satellite photos of the Crimean port of Sevastopol https://t.co/rTrTZg5f3l
— CNN (@CNN) May 24, 2022
Την περασμένη εβδομάδα το CNN ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι διεξάγουν συζητήσεις για το πώς να αναπτύξουν με ασφάλεια διαδρομές για τη μεταφορά σιτηρών από την Ουκρανία εν μέσω ανησυχιών για τις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων. Η απόδειξη ότι η Ρωσία κλέβει σιτηρά περιπλέκει αυτές τις προσπάθειες, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Πριν από τον πόλεμο, οι προμήθειες σιταριού από τη Ρωσία και την Ουκρανία αντιπροσώπευαν σχεδόν το 30% του παγκόσμιου εμπορίου. Η Ουκρανία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας καλαμποκιού στον κόσμο και ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών — το οποίο βοηθά στην καταπολέμηση της παγκόσμιας επισιτιστικής ανασφάλειας — αγοράζει περίπου το ήμισυ του σιταριού του από την Ουκρανία κάθε χρόνο και έχει προειδοποιήσει για τρομερές συνέπειες εάν δεν ανοίξουν τα ουκρανικά λιμάνια.

Πηγή εικόνων: cnn.com
Νωρίτερα αυτό το μήνα το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας υπολόγισε ότι περίπου 400.000 τόνοι σιτηρών είχαν κλαπεί και απομακρυνθεί από την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, ενώ κατά τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 22 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών στα ουκρανικά σιλό.
«Η Ρωσική Ομοσπονδία ισχυρίζεται ψευδώς ότι οι κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας ευθύνονται για την επιδείνωση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. Οι κυρώσεις δεν εμποδίζουν τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, δεν παγιδεύουν πλοία γεμάτα τρόφιμα και καταστρέφουν τους δρόμους και τους σιδηροδρόμους της Ουκρανίας», είπε ο Μπλίνκεν. «Η Ρωσία είναι που το κάνει».
Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS και άλλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε προηγουμένως τις κατηγορίες ότι η Ρωσία έκλεβε σιτηρά από τη γείτονά της «ψευδείς ειδήσεις».
https://platform.twitter.com/widgets.js
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αγορά του Βόλου και στο «Βολωνάκι» για καφέ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Θλίψη για τον θάνατο 58χρονο Βολιώτη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Θλίψη στην τοπική κοινωνία του Βόλου – Πέθανε ο σπουδαίος Βολιώτης μουσικοσυνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Βόλος: Ηλικιωμένος κατέρρευσε στη μέση του δρόμου