ΚΟΣΜΟΣ
Βολιβία: Σύλληψη ηγέτη των αγροτών μετά τις μαζικές αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του astratv.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:
στα αγαπημένα σου στη Google
Η βολιβιανή αστυνομία συνέλαβε χθες Σάββατο τον κυριότερο ηγέτη οργάνωσης αγροτών ο οποίος πρωταγωνίστησε στις πρόσφατες μαζικές κινητοποιήσεις και στους αποκλεισμούς δρόμων που προκάλεσαν σοβαρές ελλείψεις σε πολλές πόλεις της χώρας των Άνδεων για αρκετές εβδομάδες, ανακοίνωσε η εισαγγελία.
Ο Βισέντε Σαλασάρ, επικεφαλής της ισχυρής αγροτικής συνομοσπονδίας Τουπάκ Κατάρι, συνελήφθη στο πλαίσιο έρευνας μετά την υποβολή μήνυσης από πλευράς της κυβέρνησης του προέδρου Ροδρίγο Πας σε βάρος των οργανωτών των μπλόκων, εξαιτίας των οποίων σημειώθηκαν εκτεταμένες ελλείψεις φαρμάκων, τροφίμων και καυσίμων.
Για πάνω από επτά εβδομάδες, τον Μάιο και τον Ιούνιο, συνδικάτα, οργανώσεις αυτοχθόνων και καλλιεργητές κόκας οργάνωναν διαδηλώσεις και αποκλεισμούς δρόμων, απαιτώντας αρχικά μέτρα, κατόπιν την παραίτηση του κεντροδεξιού προέδρου Πας, εν μέσω οικονομικής κρίσης, της χειρότερης των τελευταίων 40 χρόνων.
Βαρύ κατηγορητήριο
Η έρευνα σε βάρος του κ. Σαλασάρ αφορά ιδίως «τα φερόμενα αδικήματα της δημόσιας διέγερσης στη διάπραξη εγκλημάτων, της σύστασης και συμμορίας» και της «τρομοκρατίας», σύμφωνα με ανακοίνωση της εισαγγελίας.
Ο Βισέντε Σαλασάρ είχε ήδη συλληφθεί τον Ιούνιο, κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων στις οποίες συμμετείχαν οργανώσεις που συνδέονται με τον σοσιαλιστή πρώην πρόεδρο Έβο Μοράλες (2006-2019).
Ο πρόεδρος διέταξε την αστυνομία, με την υποστήριξη του στρατού, να βάλει τέλος στους αποκλεισμούς δρόμων, αφού κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Η κυβέρνησή του υπολογίζει ότι τα μπλόκα, που είχαν φτάσει τα εκατό στο αποκορύφωμα των κινητοποιήσεων, προκάλεσαν στη βολιβιανή οικονομία ζημίες ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα σοβαρότερα προβλήματα αντιμετώπισαν η διοικητική πρωτεύουσα Λα Πας και η γειτονική πόλη Ελ Άλτο.
Ο πρόεδρος Πας κατηγορεί τον προκάτοχό του Μοράλες πως βρισκόταν πίσω από τις κινητοποιήσεις, με σκοπό να διαταραχτεί και να ανατραπεί «η δημοκρατική τάξη».
Πέρα από την έρευνα που διενεργείται μετά την προσφυγή της κυβέρνησης, ο Βισέντε Σαλασάρ αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες από άλλους φορείς, ιδίως μήνυση που υποβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην εισαγγελία από επιχειρηματίες και ηγέτες της δεξιάς στην αγροτική επαρχία Σάντα Κρους.
Η οργάνωση Επιτροπή Πολιτών της Σάντα Κρους κατηγορεί τον κ. Σαλασάρ, άλλον συνδικαλιστή ηγέτη και τον πρώην πρόεδρο Μοράλες για «τρομοκρατία» και ζητεί να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης σε βάρος τους.
Ο Έβο Μοράλες απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές. Ο πρώην πρόεδρος βρίσκεται από τα τέλη του 2024 στην περιοχή Τσαπάρε (κεντρικά), όπου καλλιεργείται κόκα, κι αρνείται να παραδοθεί στις αρχές παρότι εκκρεμεί σε βάρος του ένταλμα σύλληψης στο πλαίσιο έρευνας για υπόθεση φερόμενης εμπορίας ανήλικης, που αρνείται.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Θέλεις να λαμβάνεις πρώτος τις ειδήσεις του astratv.gr στο Telegram;
Γίνε μέλος στο κανάλι μας:
στο Telegram
Θέλεις να λαμβάνεις πρώτος τις ειδήσεις του astratv.gr στο WhatsApp;
Γίνε μέλος στην κοινότητά μας:
στο WhatsApp
Θέλεις να λαμβάνεις πρώτος τις ειδήσεις του astratv.gr στο Viber;
Γίνε μέλος στην κοινότητά μας:
στο Viber

ΚΟΣΜΟΣ8 ώρες agoΤραμπ: Ο Νετανιάχου ξέρει ποιος είναι το αφεντικό, τα πάμε πολύ καλά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ16 ώρες agoΜαρκογιαννάκη: Και ψέμα και ντροπή ότι το ΠΑΣΟΚ δεν υπερψήφισε τη ρύθμιση για τα βαρέα και ανθυγιεινά
ΘΕΣΣΑΛΙΑ18 ώρες agoΟι εργολάβοι δικαστικά πλέον διεκδικούν τα χρήματα που τους οφείλονται για τα έργα του Daniel και αγγίζουν τα 21 εκατ. ευρώ
LIFESTYLE9 ώρες agoΣταύρος Φλώρος: Στο Μαϊάμι για αποκατάσταση – Οι νέες φωτογραφίες και η στήριξη της οικογένειας (Εικόνες)
MEDIA19 ώρες agoΠοιοι φεύγουν, ποιοι μένουν και ποιοι αλλάζουν στην τηλεόραση
ΚΟΣΜΟΣ14 ώρες agoΙσπανία: Η πυρκαγιά κοντά στην Κόστα Μπράβα έχει ήδη κάψει 22.000 στρέμματα
LIFESTYLE11 ώρες agoΜαρία Κίτσου: “Μεγάλωσα κακοποιητικά και από τους δύο γονείς, την ημέρα που για πρώτη φορά ανέβηκα στη σκηνή κήδεψα τον πατέρα μου” (Βίντεο)
ΒΟΛΟΣ18 ώρες agoΜεγάλη ανάσα για την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία το δώρο ζωής από την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος για το ΚΔΑΠμεΑ Βόλου









