Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Ο πόλεμος θα τελειώσει μόνο όταν νικήσει η Ουκρανία»

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Το μήνυμα ότι ο πόλεμος θα τελειώσει «μόνο όταν νικήσει η Ουκρανία» έστειλε ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο Ουκρανός πρόεδρος μίλησε για την πορεία των στρατιωτικών επιχειρήσεων, την αντίσταση της χώρας του, την ανταπόκριση της Δύσης, τον ρόλο της Τουρκίας, το τάγμα Αζόφ, τους βομβαρδισμούς αμάχων με απαγορευμένα όπλα, αλλά και για το ενδεχόμενο πυρηνικής επίθεσης.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση για εκκένωση του άμαχου πληθυσμού.

Σε μια κρίσιμη καμπή στην πορεία του πολέμου για την Ευρώπη, αλλά και για την παγκόσμια ειρήνη, ο ηγέτης της Ουκρανίας μίλησε στην ΕΡΤ.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Ουκρανού προέδρου θα μεταδοθεί την Κυριακή, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Η Βρετανία απειλεί να ανατινάξει το «Ιρλανδικό πρωτόκολλο»

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις για το Brexit ανάμεσα στη βρετανική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και τώρα απειλεί να αποτελέσει την αφορμή για νέα ένταση στις ευρωβρετανικές σχέσεις, στα όρια ακόμη και ενός εμπορικού πολέμου. Ο λόγος για το διαβόητο «ιρλανδικό πρωτόκολλο» που αποδείχτηκε ένα από τα διαφιλονικούμενα ζητήματα στις διαπραγματεύσεις.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τι είναι το «ιρλανδικό πρωτόκολλο»

Όταν το 1998 υπογράφτηκε η ειρηνευτική συμφωνία στη Βόρεια Ιρλανδία και μπήκε τέλος σε μια μακρά και πολύνεκρη ιστορία ένοπλων συγκρούσεων, μία από βασικές προβλέψεις ήταν ότι ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας δεν θα υπάρχει ένα «σκληρό» σύνορο.

Ο λόγος ήταν προφανής: η ελεύθερη και εύκολη επικοινωνία και οι οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές θεωρήθηκαν ως ένα υποκατάστατο του ιστορικού αιτήματος του IRA, του Sin Fein και συνολικά του Ρεπουμπλικανικού κινήματος για μια ενιαία Ιρλανδία.

Το γεγονός ότι τόσο η Ιρλανδία όσο και η Μεγάλη Βρετανία ήταν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διευκόλυνε αυτή τη διαρρύθμιση, εφόσον ούτως ή άλλως η Ενιαία Αγορά εξασφάλιζε ένα «σύνορο χωρίς τριβές».

Όμως, τα πράγματα άλλαξαν όταν ξεκίνησε η διαδικασία του Brexit. Ανάμεσα στην Μεγάλη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίστηκε ένα κανονικό σύνορο. Αυτό δεν αφορούσε μόνο ζητήματα συνοριακών ελέγχων αλλά και ζητήματα που αφορούσαν τη διακίνηση των προϊόντων, όχι μόνο ως προς τους δασμούς και την ανάγκη εκτελωνισμών αλλά και παραμέτρους όπως τους κτηνιατρικούς ελέγχους.

Η Μεγάλη Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση πλέον δεν μοιράζονται το ίδιο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα χαρακτηριστικά των προϊόντων, ή για ζητήματα όπως η χρήση αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία ή γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Η Βρετανία είχε τη δυνατότητα να συνεχίσει να υιοθετεί πλήρως το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο, όμως επέλεξε να μην το κάνει, γιατί έδωσε μεγαλύτερη προτεραιότητα στο να έχει πιο γρήγορα μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τις ΗΠΑ.

Αυτό σήμαινε, όμως, των πραγμάτων αυτό που στη Βρετανία περιγράφηκε ως «ένα σύνορο στην Ιρλανδική θάλασσα», δηλαδή συνοριακές πρακτικές ανάμεσα στην Μεγάλη Βρετανία και την Βόρεια Ιρλανδία ώστε να έχουν προηγηθεί οι έλεγχοι, να μην χρειάζεται να γίνουν στο σύνορο Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας και να διατηρείται το «χαλαρό» σύνορο που προβλέπει η ειρηνευτική συμφωνία.

Αυτές ακριβώς ήταν οι προβλέψεις του Ιρλανδικού Πρωτοκόλλου, που ήταν ένα από τα τελευταία ζητήματα που χρειάστηκε να επιλυθούν στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ευρωπαϊκή και η βρετανική πλευρά.

Οι πιο μεγάλες αντιρρήσεις προέρχονταν από την βρετανική πλευρά και ιδίως τους Προτεστάντες της Βόρειας Ιρλανδίας που παραδοσιακά επιμένουν στη διατήρηση της ένωσης με τη Μεγάλη Βρετανία. Ο φόβος τους ήταν και είναι ότι το «παράδοξο» να είναι χαλαρό το σύνορο με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την ίδια στιγμή να υπάρχει ένα «εσωτερικό» σύνορο εντός Μεγάλης Βρετανίας, απλώς αποτελούσε ένα ακόμη βήμα προς την πραγματοποίηση του ιστορικού στόχου των Καθολικών για ένωση της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Οι εκλογές στη Βόρεια Ιρλανδία και η πρωτοβουλία της Λιζ Τρας

Όλο αυτό το διάστημα υπήρξε αρκετή αντίδραση στο Ιρλανδικό Πρωτόκολλο κυρίως από τη μεριά των Προτεσταντών. Μάλιστα, στις πρόσφατες εκλογές για το τοπικό κοινοβούλιο όπου πρώτη δύναμη αναδείχτηκε το Σιν Φέιν, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα των Προτεσταντών είχε αναδείξει το ζήτημα σε βασική αιχμή.

Οι «Ενωτικοί» είναι παραδοσιακοί σύμμαχοι των Συντηρητικών στη Βρετανία και αυτό εξηγεί γιατί πάντα τα αιτήματά τους βρίσκουν ευήκοα ώτα σε τμήμα τους. Βεβαίως την ίδια στιγμή, ήταν ο Μπορίς Τζόνσον που επέλεξε να το ενσωματώσει στη συμφωνία, κυρίως γιατί ήθελε πάση θυσία να εξασφαλίσει μια συμφωνία για το Brexit.

Παρά την ήττα τους στις εκλογές οι Ενωτικοί αποφάσισαν να κλιμακώσουν την αντιπαράθεση, ανακοινώνοντας ότι αρνούνται να επιστρέψουν στην τοπική κυβέρνηση που στηρίζεται σε έναν μηχανισμό όπου την εκπροσώπηση μοιράζονται οι δύο κοινότητες, μέχρις ότου καταργηθεί το Ιρλανδικό Πρωτόκολλο.

Στον απόηχο των εκλογών στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου ηττήθηκαν οι Ενωτικοί, ήταν η σειρά της Βρετανίδας υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας, η οποία μάλιστα έχει και φιλοδοξίες να διαδεχτεί τον Μπορίς Τζόνσον στην ηγεσία των Συντηρητικών, να ανοίξει το θέμα.

Υποστήριξε έτσι ότι προετοιμάζει νομοσχέδιο που θα επιφέρει αλλαγές στο Πρωτόκολλο. Ως δικαιολογία για τις αλλαγές επικαλέστηκε το γεγονός ότι «δεν έχει επαρκή υποστήριξη από ένα μέρος της κοινότητας της Βόρειας Ιρλανδίας». Υποστήριξε ότι ζητήματα όπως οι κτηνιατρικοί έλεγχοι και άλλοι κανονισμοί της ΕΕ δεν επιτρέπουν να περικοπεί η φορολογία και ότι υπονομεύεται η σχέση ανάμεσα στη Βρετανία και την Βόρεια Ιρλανδία.

Αυτό που πρότεινε ήταν ουσιαστικά τα προϊόντα που φτάνουν στη Βόρεια Ιρλανδία από τη Μεγάλη Βρετανία να χωριστούν σε ένα «πράσινο κανάλι» που θα περιλαμβάνει αυτά που δεν πρόκειται μετά να πάνε στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και ένα «κόκκινο κανάλι» που θα αφορά αυτά που θα καταλήγουν νοτιότερα των συνόρων. Όπως, υποστήριξε διαμορφώνεται ένα δυαδικό ρυθμιστικό πλαίσιο, έτσι ώστε να διατηρείται η ειδική σχέση με την ΕΕ την ώρα που θα μπορεί όντως η Βόρεια Ιρλανδία να είναι τμήμα της ενιαίας αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Βρετανίδα ΥΠΕΞ Λιζ Τρας

Η ευρωπαϊκή αντίδραση

Όπως ήταν αναμενόμενο η πρόταση αυτά προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό γιατί εκ των πραγμάτων αυτό αποτελεί σημαντική τροποποίηση του Ιρλανδικού Πρωτοκόλλου και διαμορφώνει ερωτήματα για το εάν θα υπάρχουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και προϋποθέσεις στα βρετανικά προϊόντα που θα φτάνουν στη Βόρεια Ιρλανδία και μετά θα μπορούν να πάνε και στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Ας μην ξεχνάμε ότι μία βασική πλευρά των διαπραγματεύσεων για το Brexit ήταν η εξασφάλιση ότι ναι μεν θα υπάρχει μια βιώσιμη εμπορική σχέση ανάμεσα στην ΕΕ και τη Βρετανία, αλλά αυτή η σχέση προφανώς και δεν θα είναι μια σχέση «ενιαίας αγοράς», εφόσον αυτό ακριβώς αποφάσισαν οι Βρετανοί να απεμπολήσουν με την επιλογή της ρήξης.

Επομένως έστω και στην περιορισμένη κλίμακα της Βόρεια Ιρλανδίας είναι πολύ δύσκολο για την ΕΕ να αποδεχτεί ότι οι Βρετανοί θα εξασφαλίσουν μια παράκαμψη των ελέγχων που είναι μια βασική συνέπεια του Brexit. Για αυτό και η αντίδραση ήταν ότι κάτι τέτοιο θα έχει συνέπειες και θα θέσει σε κίνδυνο τη συνολική εμπορική συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και τη Μεγάλη Βρετανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επίσης έκανε σαφές ότι σε αυτή τη φάση δεν μπορεί εύκολα να κάνει παραχωρήσεις. Η συμφωνία με την Βρετανία ήταν αποτέλεσμα μιας πολύ δύσκολης διαδικασίας και οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών δεν επιθυμούν να κάνουν νέα διαπραγμάτευση. Γι’ αυτό και υπογράμμισαν ότι εάν υπάρξουν μονομερείς βρετανικές κινήσεις, θα υπάρξουν αντίποινα.

Η αναζήτηση συμβιβασμού

Το ερώτημα είναι εάν η βρετανική κυβέρνηση θα επιμείνει να εγείρει το ζήτημα, με όλους τους κινδύνους που υπάρχουν και με το βλαμμένο στραμμένο κυρίως προς τη διατήρηση των καλών σχέσεων με τους Ενωτικούς και το εσωτερικό ακροατήριο, ή θα επιδιώξει μια καλύτερη συνεννόηση με τις Βρυξέλλες σε θέματα που μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος, όπως είναι η υπάρχουσα ρύθμιση για τους «έμπιστους εμπορευόμενους», δηλαδή αυτούς που δεσμεύονται ότι τα προϊόντα τους δεν θα καταλήξουν νοτιότερα των συνόρων ή η παγίωση της περιόδου χάριτος που είχε δοθεί για ορισμένα προϊόντα. Δύσκολα, όμως θα αναιρεθούν οι έλεγχοι στα τρόφιμα όσο η βρετανική κυβέρνηση δεν επιλέγει να εναρμονιστεί με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Προσαρτήσεις κατειλημμένων εδαφών από τη Μόσχα – Αντίσταση μέχρι τέλος από το Κίεβο

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για τον τερματισμό του πολέμου, με τις δύο πλευρές να σημειωθούν ότι επί του παρόντος δεν διαφαίνεται καμία αχτίδα φωτός.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Από την στιγμή δε, που η Μαριούπολη έπεσε στα χέρια των Ρώσων, η Μόσχα φέρνει στο προσκήνιο το πραγματικό σχέδιο της για την Ουκρανία και τα εδάφη μου κατέλαβε.

Προσάρτηση σχεδιάζει η Ρωσία

Μετά από τρεις μήνες πολέμου, η Ρωσία έχει καταφέρει να κερδίσει την μάχη στη Μαριούπολη, με τον Νμίτρι Πεσκόφ, να δηλώνει ότι οι περιοχές που έχουν έλθει υπό τον έλεγχο της Μόσχας θα αποφασίσουν για την τύχη τους. Σύμφωνα με αναλυτές πρόκειται για προαναγγελία προσάρτησης βασισμένη στο μοντέλο της Κριμαίας, με διεξαγωγή δημοψηφισμάτων.

Αντίσταση μέχρι τέλους από τους Ουκρανούς

Την ίδια στιγμή ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δηλώνει ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν βαλτώσει, και η Ουκρανία δεν ενδιαφέρεται για ένα νέο «Μινσκ» (σ.σ. προηγούμενη συμφωνία Ρωσίας και Ουκρανίας) και την επιστροφή του πολέμου σε λίγα χρόνια.

«Μην μας προσφέρετε κατάπαυση πυρός – αυτό είναι αδύνατο χωρίς την πλήρη απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων», ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter και πρόσθεσε: «Μέχρι η Ρωσία να είναι έτοιμη να ελευθερώσει τις κατεχόμενες περιοχές μας, η διαπραγματευτική μας ομάδα είναι τα όπλα, οι κυρώσεις και τα χρήματα».

Ανυπολόγιστες συνέπειες

Χωρίς να διαφαίνεται το τέλος του πολέμου που έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες αμάχους και στρατιώτες, ενώ εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους, η αγωνία για τις συνέπειες της σύγκρουσης στην επισιτιστική ανασφάλεια του πλανήτη κορυφώνεται. Ο ΟΗΕ απηύθυνε δραματική έκκληση για άνοιγμα της πρόσβασης στα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, ώστε να μπορούν να εξάγονται σιτηρά.

Η Μόσχα ζήτησε να επανεξεταστούν οι κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί ως προϋπόθεση για να λάβει υπόψιν της την έκκληση του οργανισμού, ενώ το Κίεβο από τη μεριά του κάνει λόγο για εκβιασμό της Ρωσίας, που συμπεριφέρεται ως «τρομοκρατική χώρα» και δηλώνει ότι θα πρέπει να «σφίξουμε τη θηλιά».

Η Ουκρανία, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών στον κόσμο, εξήγαγε τα περισσότερα από τα προϊόντα της μέσω των λιμανιών της, αλλά μετά την ρωσική εισβολή, αναγκάστηκε να κάνει τις εξαγωγές της μέσω τρένων ή μέσω των μικρών λιμανιών της στον ποταμό Δούναβη.

Δύσκολο να εκτοπιστούν οι ρωσικές δυνάμεις από το Ντονμπάς

Πάντως το Πεντάγωνο προειδοποίησε χθες ότι παρά τις επιτυχίες των ουκρανικών δυνάμεων στο Χάρκοβο, ο ρωσικός στρατός καταφέρνει να ενισχύει τον έλεγχό του στο Ντονμπάς και στον νότο της χώρας, που σημαίνει ότι η σύγκρουση μπορεί να διαρκέσει πολύ.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να έχουν προβλήματα συνοχής, ηθικού των στρατευμάτων και επιμελητείας, δήλωσε στον Τύπο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, χωρίς να επιβεβαιώσει τις εκκαθαρίσεις στις τάξεις της ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης που επικαλείται το Λονδίνο.

Ωστόσο «θα παραμείνουμε πολύ προσεκτικοί στις προβλέψεις μας», πρόσθεσε.

https://platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΕΛΛΑΔΑ5 λεπτά ago

Επιστρέφουν τα Κέντρα Νεοσυλλέκτων | in.gr

ΚΟΣΜΟΣ13 λεπτά ago

Η Βρετανία απειλεί να ανατινάξει το «Ιρλανδικό πρωτόκολλο»

ΕΛΛΑΔΑ24 λεπτά ago

Κοροναϊός: Μία νέα υποπαραλλαγή κυκλοφορεί ανάμεσά μας – Με όχι καλή φήμη

OIKONOMIA31 λεπτά ago

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τέλος στη ρήτρα αναπροσαρμογής με υπουργική απόφαση

ΚΟΣΜΟΣ32 λεπτά ago

Ουκρανία: Προσαρτήσεις κατειλημμένων εδαφών από τη Μόσχα – Αντίσταση μέχρι τέλος από το Κίεβο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ42 λεπτά ago

Αίγυπτος: Πρώτη επίσκεψη τούρκου υπουργού μετά από εννέα χρόνια εντάσεων – Η πορεία εξομάλυνσης

ΕΛΛΑΔΑ43 λεπτά ago

Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες την Παρασκευή – Αλλάζει το σκηνικό από το Σάββατο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 ώρα ago

Άνοιξαν και τους χάρτες των παραβιάσεων

ΕΛΛΑΔΑ1 ώρα ago

Πάτρα: Στο φως το θέατρο της Πισπιρίγκου μπροστά στην Τζωρτζίνα – Ανατριχιαστικό ντοκουμέντο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 ώρα ago

Νέα ανθρωπογεωγραφία στην Κουμουνδούρου | in.gr

Δημοφιλή