Connect with us
banner epikhirisis

ΒΟΛΟΣ

Βόλος, Μυτιλήνη και Χίος συνδέονται ξανά ακτοπλοϊκά μετά από 35 χρόνια

Published

on

Την επαναλειτουργία 35 χρόνια μετά της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Βόλου – Μυτιλήνης – Χίου από τα μέσα Ιουνίου 2026 δρομολογούν οι Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου και Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια των δύο περιοχών.

Στόχος είναι η έναρξη των δρομολογίων με πιλοτική λειτουργία από 15 Ιουνίου έως 15 Σεπτεμβρίου, δύο φορές την εβδομάδα.

Το θέμα συζητήθηκε σήμερα το πρωί σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου υπό τον συντονισμό του περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας και του Περιφερειακού Επιμελητηρίου Θεσσαλίας Χρήστος Γιακουβής έκανε λόγο για «ξεκάθαρο σχέδιο δημιουργίας δρόμου επικοινωνίας μεταξύ των δύο περιοχών», τονίζοντας ότι στόχος είναι «η προώθηση των τοπικών προϊόντων αλλά και η διευκόλυνση των πολιτών στις μετακινήσεις τους».

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Προγραμματισμού Στρατή Κυρατζή έχουν ξεπεραστεί τα χρηματοδοτικά εμπόδια έπειτα από επαφές με τα υπουργεία Ναυτιλίας και Οικονομικών και «αναμένεται υπουργική απόφαση για τη μεταφορά των κονδυλίων, ώστε να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός τις επόμενες εβδομάδες». Το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών έχει ήδη γνωμοδοτήσει ομόφωνα υπέρ της προκήρυξης μειοδοτικού διαγωνισμού για τη σύνδεση του Βόλου με Μυτιλήνη και Χίο, με δυνατότητα ενδιάμεσης προσέγγισης στη Σκιάθο, μέσω σύμβασης δημόσιας υπηρεσίας.

Οι δύο Περιφέρειες έχουν αποφασίσει να χρηματοδοτήσουν τη γραμμή με 2 εκατ. ευρώ συνολικά (1 εκατ. από κάθε πλευρά), προκειμένου να λειτουργήσει δοκιμαστικά έναν χρόνο, καθώς πρόκειται για γραμμή που εντάσσεται στις λεγόμενες άγονες.

Advertisement

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη βιωσιμότητα. «Η επιτυχία δεν θα κριθεί μόνο από τη χρηματοδότηση της πρώτης χρονιάς, αλλά από το αν η γραμμή θα στηριχθεί από την αγορά και τους πολίτες», ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Παναγιώτης Τατάκης, προσθέτοντας ότι ζητούμενο είναι «να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης υπενθύμισε ότι η σύνδεση υπήρχε πριν από περίπου 35 χρόνια, χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια «επανεκκίνηση με νέα οικονομικά δεδομένα», με αναμενόμενα οφέλη για το εμπόριο και τον τουρισμό.

Εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, η θαλάσσια διαδρομή Θεσσαλίας – Βορείου Αιγαίου θα καλύπτεται σε περίπου επτά ώρες, αποκαθιστώντας μια σύνδεση που λειτουργούσε στο παρελθόν αλλά σταδιακά εγκαταλείφθηκε.

Shutterstock

Ανθή Παζιάνου

kathimerini.gr
Advertisement
Advertisement

Μέλος του
Μητρώου Ηλεκτρονικού Τύπου
Μ.Η.Τ. 252107

dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
Advertisement
Dei
main logo black
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Iδιοκτησία ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
ΓΕΜΗ:50683644000
DOMAIN NAME ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ:ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE - astratv.gr
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
ΜΕΤΟΧΟΙ:Κοκκίνηq Εμμανουήλ (50%) - Κοκκίνης Αθανάσιος (50%)
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Διευθυντής: Σοφία Κοντοθανάση
Διευθυντής Σύνταξης: Βασιλική Σαμακοβλή
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ: Τσιργόγλου Παναγιώτα
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ASTRA A.E. Copyright © 2025 AstraTV.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο